:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пътната агенция вкара 16 тунела в "черен списък"

Опасните може да бъдат затворени, докато не се ремонтират
СНИМКА: БГНЕС
В тръбата на тунел "Ечемишка", където паднала греда от осветлението уби жена, само за 5 дни и срещу 390 000 лв. бе монтирано ново осветление.
От общо 34 тунела в страната 16 се оказаха с "умерен до висок" риск на опасност за пътуващите през тези съоръжения. Това показват първоначалните данни от проверката на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) на всички тунели, обявени вчера от шефа й Пирин Пенчев. За над 200 моста пък е ясно, че са в недобро състояние още от миналата година. Кои са те не бе съобщено.

Пирин Пенчев потвърди, че съоръженията "Витиня", "Ечемишка" и "Топли дол" на магистрала "Хемус" са в тежко състояние. В "черния списък" с опасни съоръжения по пътища и магистрали обаче са и други тунели по натоварени направления - двата тунела край Велико Търново, както и на обходния път на Ловеч. Според шефа на АПИ част по мерките по обезопасяването на съоръженията ще се предприемат веднага по програмата за текущ ремонт. Някои от мерките можело да започнат веднага, докато за други е нужно по-обстойно обследване. "Това се отнася за тунелите, които нямат сериозни конструктивни нарушения и имат нужда от укрепване на армировката. Там, където трябва укрепване на конструкцията, предстои обследване и паспортизация, която ще послужи на следващия етап за техническо задание на проекта", каза още Пенчев пред БНТ.

Съоръженията, които не са безопасни за шофьорите, ще бъдат затваряни след предписания на експертите. Това зависи от решенията на междуведомствени групи с представители на транспортното министерство и МВР, които продължават огледите на място. Служебният строителен министър Спас Попниколов разпореди проверка на тунели и мостове, след като на 5 февруари от тавана на тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус" се откърти ръждясала греда на осветлението и уби жена в преминаващ автомобил. Както в. "Сега" писа вчера, опасната осветителна конструкция и лампите бяха сменени само за 5 работни дни и срещу 390 000 лв.

Новият шеф на АПИ също подхвана познатия лайтмотив за недостига на средства. Той напомни, че общо парите за ремонти в бюджета на агенцията са 120 млн. лв., а всички съоръжения по пътищата трябва да бъдат поддържани редовно. "За съжаление пътната система е недофинансирана от над 20 години. Ако системно закъсняваме с превантивните ремонти и аварийните дейности, нещата ще стават все по-зле", категоричен беше Пирин Пенчев.

След като завърши ремонтът на тръбата за Варна на тунел "Ечемишка" и движението по нея бъде пуснато, ще започне ремонт на тръбата за София, а междувременно ще се търсят допълнителни средства. Два от тунелите в "черния списък" били предвидени за ремонт със средства от оперативна програма "Региони в растеж", имали избран изпълнител, но търгът се обжалва и ремонтите им едва ли ще започнат напролет.



ПРОЗРАЧНОСТ

"Ще поискаме от регионалния министър разрешение да стане публично достояние обследването на всички опасни съоръжения", каза Петър Пенчев. Според него анализът трябва да се публикува, за да знаят хората кои са опасните мостове и тунели, колко ще струва ремонтът им и за колко време може да се извърши. Той добави, че пътищата са услуга, която за обществото и икономиката е скъпа. Според Пенчев цената на винетката трябва плавно да расте всяка година, както и час по-скоро да се въведе толсистемата.
1
921
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
14 Февруари 2017 19:44
И сега какво?? Да ги заобикаляме или да фъркаме над тях??
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД