:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

WADA няма достатъчни доказателства за наказанията на руските спортисти

МОК е подканил световната антидопингова агенция да си сътрудничи с Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС
На 9 декември 2016 г. проф. Ричард Макларън (на снимката) изнесе втората част от доклада на подопечната му комисия. Последваха дисциплинарни разследвания срещу руски спортисти, а впоследствие се оказа, че WADA няма достатъчно убедителни доказателства, за да бъдат налагани санкции.
Стана ясно, че твърденията в доклада "Макларън" са недоказуеми, заяви президентът на руския олимпийски комитет Александър Жуков.

Думите му идват няколко дни след като стана ясно, че Световната антидопингова агенция (WADA) е признала, че може би има недостиг на "надеждни доказателства", каквито са необходими за налагане на санкции на някои от руските спортисти, споменати в доклада на независимата комисия с председател канадския юрист проф. Ричард Макларън. За това признание стана ясно от писмо на генералния директор на МОК Кристоф да Кепер, публикувано в петък. Там Де Кепер твърди, че WADA се е съгласила, че доказателствата в "много случаи" срещу руски спортисти може би не са достатъчно силни, за да се наложат наказания. На последвала среща между Асоциацията на международните федерации по зимни спортове и WADA са били обсъдени доказателствата в доклада "Макларън". На нея Де Кепер е пък заявил, че WADA е действала по допускане.

Говорейки пред руската държавна телевизия Жуков каза, че "очевидно докладът не издържа на проверката".

"Щом международните федерации започнаха да искат от Ричард Макларън специфична информация относно това кога и на каква основа нашите спортисти са намерени виновни за допинг, веднага стана ясно, че сериозни доказателства в доклада няма", каза още той.

Според Жуков целта на доклада е била "да докаже, че Русия поддържа допинга". Той изтъкна, че само 0.6% от допинг пробите, взети през миналата година от руски спортисти, са били положителни. "Това е значително по-малък процент, отколкото в други държави", добави шефът на руските олимпийци.

Той говори и за "огромните щети", които бившият шеф на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков е нанесъл на страната. Родченков емигрира в САЩ и пред "Ню Йорк таймс" разказа за допинг програмата на Русия, включително и за зимните олимпийски игри в Сочи`14. Той обвини руското спортно министерство, че е "режисирало, контролирало и ръководело" уникален метод за манипулиране на допинг пробите по време на игрите, като това е включвало подмяна на проби, тъй като тайните служби били открили начин да разпечатват шишенцата, без да оставят следи. След това Родченков подпомагаше и дейността на комисията "Макларън" при изготвянето на нейния втори доклад. На 9 декември 2016 г. тази втора част бе публикувана и в нея има обвинения, че около 1000 руски елитни спортисти в летни, зимни и неолимпийски спортове, както и параолимпийци, са били замесени в схемата за допинг манипулиране между 2011 и 2015 г.

В резултат, МОК започна дисциплинарно разследване срещу 28 руски олимпийци (от тях 14 медалисти) от игрите в Сочи, а международни спортни федерации, най-вече зимните, замразиха правата на повечето от споменатите руски състезатели, докато тече разследването. Бяха създадени и две нарочни комисии на МОК, които да обобщят повторните анализи на пробите на всички руски спортисти, участвали на игрите в Лондон`12 и Сочи`14.

Няколко от спортните федерации обаче вече съобщиха, че не могат да открият убедителни доказателства, че споменатите спортисти са замесени. А генералният директор на МОК Кристоф де Кепер, в своето открито писмо, твърди още, че МОК е "окуражил WADA и Русия да възстановят статута на антидопинговите институции в Русия", както и руските спортисти "да преминават по-строги антидопингови тестове, в сравнение със спортистите от други страни".
728
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД