:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 384
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Демокрацията в България е в упадък

Към лошата съдебна среда, корупцията и непрозрачните медии се добавя популизмът и национализмът
Демокрацията в България отстъпва позиции през последните години и основните причини за това са проблемите в съдебната система и корупцията, съчетани с влошаване на медийната среда и с възход на популизма и национализма. Изводът е на Института за пазарна икономика (ИПИ) и е направен въз основа на изследване, проведено в края на м.г. сред фокус групи от експерти, студенти и младежи. Процесът е започнал през 2013 г., когато пред обществото се появиха сериозни предизвикателства в сферата на политиката и икономиката. "Тогава страната навлезе в период на тежка политическа нестабилност и ерозия на демокрацията, което представлява сериозна заплаха за бъдещето развитие на България - се казва в анализа. - Докато икономиката се съвзе от кризата и вече расте с изпреварващ темп спрямо средния за ЕС, политическата и медийната среда се влошават чувствително". ИПИ стига до извода, че основното предизвикателство обединява проблемите на съдебната система и корупцията в термина "превзета държава". "Под "превзета държава" имаме предвид определен вид систематична политическа корупция, която покрива широк спектър от държавни институции, в това число не само части от законодателната и изпълнителната власт, но най-вече и от съдебната власт", смята неправителствената организация.

Усещането за "превзета държава" се подхранва от влошаването на медийното пространство, което е все повече доминирано от зависими медии, а напоследък - и от пропагандни медии, се отбелязва в изследването. Допълнителен фактор за разрастването на негативните тенденции е възходът на националистическите партии и широко разпространения икономически популизъм. "Тези две явления се подхранват взаимно, тъй като политическите играчи, които експлоатират бежанската криза, са същите, които в най-голяма степен използват икономическия популизъм, за да печелят гласове. Нарастването на подкрепата за подобни партии кара и основните партии да навлизат в полето на икономическия популизъм", пише в анализа.

Тенденцията може да се обърне със създаване на широка коалиция за съдебна реформа, провеждане на дълбока реформа в прокуратурата и формиране на открит бюджет на съдебната система, смята ИПИ. По отношение на медийната среда препоръките включват създаване на ясни правила за разпределение или обозначаване на всички форми на публично финансиране за медиите, особено чрез европейски средства. Друго предложение е за реформиране на т.нар. правила за "предизборни кампании" и медийно планиране. "Тези правила са проблематични, тъй като насърчават различни схеми за източване на публични средства, отпуснати за политически кампании и ограничават качеството на публичен дебат, тъй като последният се пренасочва към съмнителни медии. В момента правилата на практика ограничават свободата на медиите преди изборите и някои медии биват изкуствено изтикани на преден план в хода на предизборната кампания", се казва в анализа на ИПИ.
13
1402
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
22 Март 2017 07:48
И е Европа е така .. само че падат от по-високо. Има ли проблеми.. демокрацията не може да ги реши. Демокрацията е за случаите когато има ядене на корем.
22 Март 2017 09:22
А в какъв възход беше 27 години...
22 Март 2017 11:10
Ей това " Допълнителен фактор за разрастването на негативните тенденции е .....и широко разпространения икономически популизъм. " направо изби рибата!
22 Март 2017 12:02
Демокрацията е народовластие. Дори и представителната демокрация, каквато е нашата. Кога нашите представители са ни представяли реално, за да кажем, че е имало демокрация?
22 Март 2017 14:03
Кога нашите представители са ни представяли реално, за да кажем, че е имало демокрация?
А кога ние сме избирали реални представители, за да кажем, че е имало демокрация? Щото при тая уж "превзета държава" няма нито един отзован народен представител. Дори и да се спомине или да е избран по-погрешка (метода "15/15), пак мафиотският клан/партия решава КОЙ от листата да улезне в парламента уж да представлява избирателите.
22 Март 2017 14:10
Но иначе е в упадък. Все едно перпетуум мобилето на съседа да е в упадък.
22 Март 2017 14:25
Ян Бибиян
22 Март 2017 09:22
А в какъв възход беше 27 години...
Мани, мани! А какви предизвикателства имаше преди "Процесът да е започнал през 2013 г., когато пред обществото се появиха сериозни предизвикателства в сферата на политиката и икономиката."! През 2011 г. имаше отрицателен ръст на БВП, през 2008 г. турихме плосък данък за да вържем плащането на осигуровки; през 2007 г. влезнахме в ЕС без закони (Татяна дончева топкаше конфликтите на интереси); по преди приехме предизвикателството на "Коалицията на желаещите" и се върнахме с ковчези от Кербала (сега продължаваме да духаме пистата в Кандахар). А в пика на демокрацията и свободния пазар, когато всяка банка свободно раздаваше, опс инвестираше в "печеливши" проекти, заличихме спестявнията 1000 пъти.
Ама и аз да се таковам в тиквата - може ли това да са предизвикателства в сравнение с "великото" подаване на оставка на Слънцето през 2013 г.! Той пък реши твърдо да улезне в историята, та повтори още един път действието "оставка". За затвърждаване на "предизвикателството" в историята явно.
Тия репии от фондацията с гръмко наименование и празно съдържания няма ли да пуснат още един анализ със съответните повторения от подакващи журналисти за ерозията на пазара, на любимия свободен пазар, обримчи в санкции и принуда? А може да е прогрес с тия отрицателна доходност, отрицателна лихва и отрицателния приръст на населението. Щото бъдещето на България в много по-голяма степен зависи от тези "предизвикателства" в сравнение с един гламав прокурор или премиер, каквито сме имали по три пъти преди това.
22 Март 2017 14:29
Все едно перпетуум мобилето на съседа да е в упадък.
То перпетуум мобилето на съседите от фондацията си е в упадък - намаляха грантовете от американските разузнавания - Тръмп неприятно се вклини в атлантическите ценности на либертастите, та сега се харчат срещу "вътрешния враг", избран демократично от народа.
22 Март 2017 15:14
Демокрацията в България е в упадък

тия изобщо интересуват ли се от народа, който е в още по-голям упадък, или са изолирали стерилно демокрацията от него, за да не я цапа с мръсните си ръце
22 Март 2017 15:30
тия изобщо интересуват ли се от народа, който е в още по-голям упадък, или са изолирали стерилно демокрацията от него, за да не я цапа с мръсните си ръце

мислех нещо да отговоря, но мисълта ти е толкова дълбока, че накрая се отказах...
22 Март 2017 16:43
Някои свързват демокрацията с даването на власт на т.нар "ДемокраДи" .
Щом те не са на власт , значи няма я демокрацията, а тя липсва именно , защото те понякога идват на власт !
22 Март 2017 20:28
Някои свързват демокрацията с даването на власт на т.нар "ДемокраДи"

а изобщо някой свързва ли я с народа?
23 Март 2017 01:26
Ако загалавието е вярно, България трябва да тръгва към оправяне и възход!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД