:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 399
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Паркиралите върху "зебра" ще бъдат глобявани веднага с фиш

Същата санкция ще се прилага за спрелите на спирка или кръстовище
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Глобяването на нарушителите с фиш ще е по-ефективно от отнемането на точки и писането на актове.
Всички неправилно паркирали в зоната на пешеходна пътека, до спирка или кръстовище, както и тези, които незаконно престояват или паркират като втори ред на активната лента за движение, вече ще могат да бъдат глобявани веднага с фиш, включително и от общинските полиции. Това става факт, след като вчера бяха обнародвани в Държавен вестник промени в наредба на МВР за първоначалния максимален размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им.

С измененията се предвижда вече да не се отнемат контролни точки за неправилно престояване или паркиране в зоната на пешеходна пътека, спирка или кръстовище. Няма да се взимат точки и за престояване или паркиране като втори ред в активна лента за движение до спрели МПС по посока на движението.

В мотивите към измененията МВР написа, че целта е да се ползва облекчената процедура с налагане на глоба с фиш, включително и в отсъствие на нарушителя. Така няма да бъде затруднявана дейността на общинската полиция. Така ще отпадне по-сложната процедура с отнемане на точки и писане на актове.

Всеки ще може да оспорва както самия фиш, така и неговия размер. Тогава все пак ще се съставя акт и ще се издава наказателно постановление.

Наредбата предвижда, че младите водачи вече имат само 26 контролни точки, вместо досегашните 39. Това изменение се налага заради приетите изменения в Закона за движението по пътищата, които влязоха в сила от 21 януари. Именно чрез тях бе указано МВР да дава вече първоначално само две трети от максималния брой контролни точки. Останалите една трета контролни точки водачите ще получават след придобиване на 24 месеца шофьорски стаж.

29
2873
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
05 Април 2017 19:42
Всеки ще може да оспорва както самия фиш, така и неговия размер. Тогава все пак ще се съставя акт и ще се издава наказателно постановление.
05 Април 2017 19:45
На фона на масовите нарушения, продължава да е странен фактът, че 80% от униформения състав НЯМА право да санкционира нарушения по ЗДвП. КАТ не са слънце да огреят навсякъде.
05 Април 2017 19:59
Всеки ще може да оспорва както самия фиш, така и неговия размер
Най-важното право е оспорване на размера му! Казано е "Размерът винаги има значение"
Не харсвам еднообразието в повечето документи! Всичко е А4 ( 210 х 297 )! Какво разточителство!
Нека ги правят по малки! Защо не А5 ( 148 х 210 ) или направо А6 ( 105 х 148 )
Направи фиша по-малък, да спасим гората!
05 Април 2017 20:23
FuFighter
05 Апр 2017 19:45
Не само е странно, но е и абсурдно.
05 Април 2017 20:26
От кога "спирането", а не "паркирането" на спирка е забранено?
05 Април 2017 20:58
Поне от 1981 г от когато шофирам. А защо не въведат и квитанциите с които са ме глобявали 2 пъти по комунистическо? Малки са , с размер на банкова карта, с малък номинал нека да бъдат, но да могат да санкционират всички служители на мвр които имат някаква шофьорска категория?
05 Април 2017 22:49
В крайна сметка ,мога ли да спра на спирката,за да слезе пътник от колата ми?
06 Април 2017 00:13
Не можеш да спреш на спирката ! Ще спреш 20 метра преди или след нея ! Няма да ти се счупят краката , ако повървиш малко пеш ти или пътника ти !
06 Април 2017 01:04
Някой вчера ме цитира/а аз цитирах Стойко Тонев,ака Д-р Филипов/че българският народ бил малък,но МНОГО глупав.Не е вярно.Вярно че е малък,но пък е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО глупав.
06 Април 2017 01:11
Сега да се събере "Народното събрание" по-скоро, и да земе да гласува малка промена в закона. А имено:

Ако нарушителя е с черен поръчков авотомобил с цена по Шваке над 100 000 евро, наказанието се заменя с парична премия от 10 000 лева евро или 10% от цената(което е по-високо), платими веднага в брой, на място, от органите на КАТ.
06 Април 2017 01:21
Не можеш да спреш на спирката !
Естествено, че можеш да спираш на спирката, стига да не пречиш на превозните средства от градския транспорт, които спират там. Аз обаче не разбирам как с наредбата на МВР за точките ще въвеждат санкции, които би следвало да се уреждат със Закона за движение по пътищата. Отнемането на контролните точки само по себе си не е санкция. То е част от процеса на сертификация на шофьорите - т.е. при определени условия те трябва да издържат курсове отново. Как с тази наредба въвеждат глоби е явно някакво ново безумие, което не е и работа на служебен министър.
06 Април 2017 08:06
"Естествено" , че можеш да спреш на спирката , ако си наглец и попречиш на автобуса да спре в отбивката за спирката , за да не пречи на движението ! Ако пък няма отбивка и задръстиш цялото движение - още по-"естествено" !
Абе като се качите на колите и си оставяте акъла и възпитанието в багажника !
06 Април 2017 08:31
В българския закон е действително забранен престоят (спирането) на спирки на градския транспорт - член 98, (2) точка 3. Къде е забранено, буквално: на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници;
В други държави спирането е разрешено до 3 минути - с цел/слизане/качване, без да се гаси двигателят, като водачът има готовност веднага да напусне спирката.
-----
Поправка: Алинея втора се отнася единствено за паркирането и само там се споменава забраната за паркиране на спирки.
Последното написах след като прочетох ivanko77
06 Април 2017 08:46
От кога "спирането", а не "паркирането" на спирка е забранено?

От винаги.
06 Април 2017 08:49
Понеже всеки кара на спомен, Правилник за прилагане на закона за движение по пътищата:

Чл. 101. (1) Спирането за престой и паркирането са забранени:
1. до спряло пътно превозно средство от страната на движението;
2. в тунели и подлези;
3. в пътни участъци с ограничена видимост;
4. върху трамвайни и железопътни линии или в такава близост до тях, която може да затрудни движението на релсовите превозни средства;
5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 м преди тях;
6. на кръстовища и на по-малко от 5 м от тях;
7. на мостове, надлези и стеснени участъци от пътя;
8. на места, където пътното превозно средство ограничава видимостта на участниците в движението към пътен знак, пътен светофар или друго средство за сигнализиране;
9. на платното за движение, където разстоянието между пътното превозно средство и пътната маркировка, забранена за пресичане, е по-малко от 3 м или където действа забраната на пътен знак В24 или В25.

(2) Освен в посочените в ал. 1 случаи паркирането е забранено:
1. пред входовете на паркове, училища, театри, кина, предприятия и други места, където е възможно да влизат или да излизат пътни превозни средства;
2. на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях;
3. на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници.

На спирки е забранено паркирането, а не спирането!
06 Април 2017 08:50
По наказателните паркинзи в София се наблюдава истинско нашествие на чесъни и пачи, всеки от които изтъква като оправдание за наглостта си следните доводи - ама аз спрях само за пет секунди, ама аз там работя/живея, ама то няма знак, ама аз не бях спрял там, ами всички така правят, ама защо не сте дигнали всички коли в София?
06 Април 2017 09:07
Маркировката на бордюрите в района на спирките е "забранено спирането" - поне при мене е така ! Не е забранено спирането на автобуси , тролеи И ТАКСИМЕТРОВИ КОЛИ в района на спирките !
Просташкото оправдание , че "не си паркирал , а си спрял" е да спреш на спирката с включен двигател и да чакаш там докато дойде автобус или друго средство от градския/обществен транспорт и след това НЕОХОТНО да се преместиш малко по-напред ! Нагледал съм се на такива изроди !
Какво пречи да спреш 20-10 или 5 метра СЛЕД или ПРЕД спирката ? - НАГЛОСТА и ПРОСТОТИЯТА !!!
06 Април 2017 09:18
Чок觧
06 Април 2017 09:07


Обикновено, 20 метра преди и след спирката е забранено дори спирането. Например с непрекъсната жълта линия или директно със знак. Просто те принуждават да спреш на спирката.
06 Април 2017 09:45
Просто те принуждават да спреш на спирката.

Ама разбира си, притискат те, гадовете, да спреш на спирката, тяхната мама.
Ти не искаш да го правиш, но си принуден, нали?

булгаристанеца е така - носи от десет кладенеца вода, за да оправдае наглостта и тъпащината си.
06 Април 2017 10:00
Иванко, грешите, нямате право да спирате автомобила си на спирка на градски транспорт.Пише го в цитираният от вас закон.
"Каква е разликата между паркиране и престой?

В престой съм, когато автомобилът ми е спрян за кратко време, през което пътниците в него да могат да слязат или да се качат, или да се извършат различни товаро-разтоварителни работи в мое присъствие като шофьор.

Паркирането е всеки друг случай, когато съм спрял автомобила, стига да не е за престой или пък да не е моментно спиране, за избягване на инцидент по пътя."
06 Април 2017 10:04
Ловкия
06 Април 2017 09:45

буларистанеца.. първо плюе после мисли.

Разрешено е да се спира на спирка - по-горе цитираха правилника. Така, че ако трябва да спреш - спираш там, а не на забранено място. И Ловкия - не се прави по-католик от папата. Сигурен съм не спираш 5 пресечки след спирката.
06 Април 2017 10:10
На много от столичните булеварди е забранено спирането и при спазване на забраната няма как да се скачи или слезе пътник. По-добре е да се разреши слизането и качването да става на спирките и така няма да се пречи на движението...
06 Април 2017 10:22
Разрешено е да се спира на спирка - по-горе цитираха правилника.

Разрешено е за градски транспорт и таксита, къде видяхте ,че за лични МПС е позволено спирането, на спирка на градски транспорт?
06 Април 2017 10:52
сип, в кое греша? Защо решавате, че нямаме право да СПИРАМЕ на спирка, след като в правилника към закона ясно се казва, че нямаме право да ПАРКИРАМЕ, а не да спираме! Къде прочетохте, че имат право да спират само автобуси и/или таксита?
06 Април 2017 11:18
Действително, престоят е изключен от съответния текст, може и да греша.
06 Април 2017 14:39
"Естествено" , че можеш да спреш на спирката , ако си наглец и попречиш...


Аве ей, я виж чл. 69 от ЗДП

Чл. 69. На спирка на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници други пътни превозни средства могат да спират за слизане или качване на пътници само ако не пречат на превозните средства, за които е предназначена спирката. Престоят на таксиметрови автомобили с цел очакване на пътници е забранен.
06 Април 2017 15:25
И аз току-що го отворих това нещо. Само дето "за слизане и качване на пътници" едва ли означава да слязат пътниците, да идат в МОЛ-а на пазар, а шофьорът да ги чака в колата. В по-старите издания на ЗДП имаше нещо, че е забранено спирането на по-малко от 5 метра след и по-малко от 30 метра преди спирката на МГТ, явно са го махнали. И все пак, остава задължението "да не пречи на превозните средства, за които е предназначена спирката". Демек, да тръгнеш, преди да е дошъл автобус, или мястото на спирката да е достатъчно дълго, за да позволи на автобуса да се прибере в него, без да му пречат спрелите за малко граждани.
06 Април 2017 15:46
По мое време и "спирането" беше забранено...Мисля, че беше 5м.
06 Април 2017 17:23
Очевидно много хора карат коли без да знаят правилата...
От доста време е разрешено спирането на спирка, така че няма никакъв проблем на спирката да слезе пътник от колата или да се качи. И от гледна точка на движението е удобно и безопасно, стига да не се пречи на градския транспорт.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД