:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 432,006,083
Активни 261
Страници 16,276
За един ден 1,302,066
Писмо от “България”1

Часовник с кукувица

Димитри Иванов
Най-демократичната медия е радиото. Можеш да го изключиш и да се насладиш на нощната тишина или на чуруликането на птичките сутрин. После можеш пак да го включиш и да го слушаш, когато си в колата, когато си под душа, в леглото, даже в тоалетната.

По времето на Сталин и Хитлер радиото не беше демократично. Гробовният глас на говорителя Левитан казваше "Гаварит Масква", и после какво става в Сталинград. При цар Борис Трети властите запечатаха с червен восък копчетата за настройка на радиоприемниците, за да слушаме само по "Радио София" или по немското "Донау" комюникетата от Главната квартира на фюрера за "стратегическото скъсяване на Източния фронт". След войната разпечатахме радиоапаратите, но комунистите построиха заглушители на "вражеските радиостанции". Чукчата бил казал "Защо ни плашите"? Чул той This is The Voice of America и Буууууу от заглушителите.

Хубави шеги имаше. Защо сега няма? Веднага след Първи април, денят на шегата, енергийният регулатор Иван Иванов не на шега каза, че "съ пувишава цинатъ нъ газъ и цинатъ нъ парнуту ши бъде куригирънъ", сиреч коригирана, сиреч повишена. От БНР чух за идеята да не гласуват българите, които не живеят в България.

The Voice of America започваше жизнерадостно с "Янки Дудъл". Би Би Си започваше зловещо с четири удара на тъпан, пардон - два тимпана, сякаш съдбата ти чука на вратата като в Петата симфония на Бетовен. Понеже ниските звуци проникват през стените повече от високите, комшията чува, издава те, че слушаш вражеско радио, изселват те като народен враг и комшията ти взема апартамента. Аз още пазя заповедта за изселване от София. Макар че бях дете, връчиха я на мен, понеже наш'те бяха на работа.

Съучениците ми еврейчета в колежа си заминаха за Палестина. Комунистите ги пуснаха, щото богати евреи в САЩ събраха пари и ги откупиха. Погледнете Вашингтон от спътникова снимка и ще откриете в градския план вплетени еврейските символи като шестолъчката.

Компютърджията Вени Марковски все ме обвинява в антисемитизъм. Това е, защото аз казвам каквото видях, а той казва каквото е изгуглил от Гугъл. Не ми се сърди, бе, Вени, дето казах, че Венко Марковски е нула поет и в услуга на Коминтерна измисли несъществуващ македонски език. Иначе право казваш, че Кеворк канеше Венко във "Всяка неделя". И с мен Кево се гавреше. Казваше, че съм резидент на три разузнавания. Мълчаливо преглъщах обидата. Той все ме подценяваше; аз контактувах не с три, а с пет, пък той само с едно. Завист човешка.

В досиетата откриха характеристика, написана от Кево за мен. Не е лоша; поне половината неща, които е написал, са верни.

Поне половината от еврейските ми приятелчета от колежа загинаха във войните или още на корабите. Палестина беше територия под опека на Англия, която не ги пускаше да дебаркират в Палестина, понеже в Близкия изток Англия имаше огромни петролни интереси.

Едничкият ми приятел евреин остана Фреди Криспин. Той ми обясни, че Криспин значело къдрав, и беше със ситно къдрава коса. Заедно слушахме грамофонни плочи. Той предпочиташе Чайковски, аз Шопен. Когато слушахме "Картини от една изложба" на Мусоргски, при един пасаж плачевни звуци Фреди казваше: "Знаеш ли това какво е? Вайкането на обран евреин."

Нагласихме си отпуските, че да отидем заедно на ски в Пампорово. Там разбрах какво е социалистически радиотероризъм. На мегдана между пощата, национализираните вили и хотела на Чичовски имаше диреци, на тях мощни репродуктори и призори хубавият глас на радиоговорителя Боби Симеонов тъй гръмко обявяваше предаването "Дела и документи", че аз се стрясках и насмалко да смачкам Фани, момиченцето на Фреди, което - голям рев, ако не спя до него.

Сега няма "Дела и документи", има "Хоризонт преди всички" и "Закуска на тревата". Представям си радиоводещата гола като в картината на Едуар Мане. Радиоводещите рисуват "Графити във въздуха", в "Новинарския час" рисуват "Картината на деня". Защото сме демокрация. Радиото стана трибуна на поети, поетки, поетчета; графомани, графоманки и графоманчета. Поривът им е красив, макар че резултатът не е. Демокрация!

Казващите по радиото "евроатлантически и натовски ценности", казващите какво бил казал Чърчил за демокрацията, декларират мисловната си нищета.

Аз бях с радиослушалки, когато чух по Би Би Си: Швейцарците като имат демокрация, к'во направиха? Часовник с кукувица. The cuckoo clock.

Holly, I'd like to cut you in, old man. There's nobody left in Vienna I can really trust, and we've always done everything together. When you make up your mind, send me a message - I'll meet you any place, any time, and when we do meet, old man, it's you I want to see, not the police. Remember that, won't ya? Don't be so gloomy.

After all it's not that awful. You know what the fellow said - in Italy, for thirty years under the Borgias, they had warfare, terror, murder and bloodshed, but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci and the Renaissance. In Switzerland, they had brotherly love, they had five hundred years of democracy and peace - and what did that produce? The cuckoo clock. So long Holly.*

Това го каза Orson Welles. Няма да кажа на цитиращите Чърчил всезнайковци кой е Орсън Уелс. Нека да тънат в простотията си. Да слушат картината на деня, която им рисуват вечер, да закусват на тревата сутрин и така найт ен' дей, Day and Night, а времето си тече и за тях, и за българския народ. "А времето течеше и за едните, и за другите", написа Димитър Талев в "Железният светилник".

Чао, Холи.

ПОЛИТИЧЕСКИ РЕЧНИК

Няма "радикален" ислям, има ислямски фанатизъм. Ататюрк го прегази, за да европеизира Турция, Ердоган разпалва ислямизма, за да спечели референдума и да измести Ататюрк. Вижда, че ще има държава на кюрдите и световни сили ще грабнат петрола около Мосул и Киркук. Ердоган разсъждава като истински държавник. Каза, че Европа била фашистко-християнски клуб, пренебрегна САЩ. Политическият превод е: Първо ми дайте полагаемия се политически рушвет, тогава почваме да говорим.DI copyright

-----------------

* Холи, бих искал да те прекъсна, старче. Във Виена не остана друг, на когото да се доверя, а и винаги сме правили всичко заедно. Когато решиш, съобщи ми - Ще се срещнем навсякъде по всяко време и когато се срещнем, старче, искам да видя теб, а не полицията. Няма да забравиш това, нали? Не бъди толкова мрачен.

В края на краищата това не е толкова ужасно. Знаеш ли какво каза един - в Италия трийсет години по времето на Борджиите е имало война, терор, убийства и кръвопролития, но те създадоха Микеланджело, Леонардо да Винчи и Ренесанса. В Швейцария са имали братска любов, имали са петстотин години демокрация и мир - и какво създадоха? Часовник с кукувичка. До скоро, Холи.
 Орсън Уелс
 Закуска на тревата. Представям си радиоводещата гола като в картината на Едуар Мане
 Аз бях с радиослушалки на ушите, когато записах от Би-Би-Си: In Switzerland, they had brotherly love, they had five hundred years of democracy and peace - and what did that produce? The cuckoo clock. So long Holly. В Швейцария имаха братска обич, имаха 500 години демокрация и мир - к’во произлезе от това? Часовникът с кукувица. Чао Холи.
 "Картинки с выставки" ( Картини от една изложба)
 The cuckoo clock.Часовникът с кукувица
93
29716
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
93
 Видими 
11 Април 2017 19:57
Майсторе,през две седмици е голяма пауза!
11 Април 2017 20:01
Ми - нищо.
11 Април 2017 20:17
Добро!

Само дето не живеем в демокрация, а в олигархия ...

11 Април 2017 20:24
Хубав е лафът за италианците и швейцарците, но който е гледал чудесния филм "Хляб и шоколад", знае, че италианците ходеха, а може би и сега ходят на работа в Швейцария, а не обратното.Сит търбух, за наука глух писа Радой, но гладният търбух е глух за всичко.
А Алфред Криспин не беше ушенце.Той беше ......... ложа Кармел,Бней Брит и т.н.
11 Април 2017 20:35
Радиото стана трибуна на поети, поетки, поетчета; графомани, графоманки и графоманчета.
Много станаха графоманчетата Маестро? И не само по радиото! И колкото по-бездарни са, толкова са и по-продуктивни и по-вресливи
Спомних си един стар анекдот: "Тодоре, Тодоре - завистливо изрича Наполеон - ако имах твоите журналисти, никой нямаше да разбере, че съм загубил при Ватерло"
За кукувиците!

Весели празници Димитри! И си пази яйцата ...
11 Април 2017 20:35
Не знам какви вплетени еврейски символи има във Вашингтон, но ето тука
https://www.google.com/maps/@32.6760623,-117.1575492,243m/data=!3m1!1e3?hl=en
може да видите какво има в Коронадо (до Сан Диего, Калифорния), и то точно до военно-морската база там.
11 Април 2017 20:37
>>><<<
Прекрасно! Само че като прочета каквото и да е за КУ-КУ, все се сещам за кукавците и една шега с атомна електроцентрала, която пък я няма, щото още имаме ку-ку.
А часовник с кукувичка имах 31 години, докато му се изтриха частите. Струваше само 25 лева и си го сглобяваш сам, докато закука.
Баща ми продаде едно малко телефункенче барабар с печата, щото още не се знаеше какво и дали...Купихме един "Филко" -28-а година направа, който нямаше печат, щото беше купен от едни думбази, които никой не бе запечатвал...работи повече от кукувичката и накрая циганите го свиха от мазето.
Телевизор имам и дори гледам понякога. Мноооо тъпня, но кво да правиш?...Успокоявам се с това, че водещата може и да не е гола... естет съм.
Край на комюникето!
Копирайт - слънчо.
11 Април 2017 21:04
Като чета сега статиите на Дойче веле.. и започвам да си мисля, че правилно са ги заглушавали. Същото и за БиБиСи и т.н.

Пропаганда. Едно вярно, две неверни. Една истина.. две лъжи.

11 Април 2017 21:33
Хубаво написано, ама високомерно. Мерено нависоко. Високото не е за мерене. То или само́ снизхожда, или си стои горе и не му пука кой кука долу.

Защо всичко съвременно да излиза дребно, малотрайно и малоценно? Едва ли е справедливо да не се погледне от поне още една страна това, което се създава в родното радио. Преди да бъде оприличено на часовник с кукувица. И с всичко останало е пак така. Забодено като пеперуда с карфица.

Това не е поръчково писане и тъкмо затова би могло да бъде по-себеизпитващо, вместо вивисектиращо.
11 Април 2017 21:36
Това за радиото няма как да го проверя, защото не слушам радио и няма да слушам, но вярвам, че е така. Затова и не слушам.
ПП
Две седмици наистина са много. Преди години имаше и какво друго да се чете тук. Сега остана само Димитри.
11 Април 2017 21:46
Хубави шеги имаше. Защо сега няма? Веднага след Първи април, денят на шегата, енергийният регулатор Иван Иванов не на шега каза, че "съ пувишава цинатъ нъ газъ и цинатъ нъ парнуту ши бъде куригирънъ", сиреч коригирана, сиреч повишена. От БНР чух за идеята да не гласуват българите, които не живеят в България.


Бате Джими и газа и Президента са ни подарък от мадър Раша. България се управлява от агенти на ДС (бивши) и те се грижат да попълваме Панамските офшори на Путин с кеш. Щото сме много богати плащаме на руските картели (петрол & газ). Ради Радев пък го назначиха, щото е послушен. Ради Радев после го подкрепиха от руското ДПС (водено от колегата агент Сава), за да се отблагодари направи услугa срещу турско ДПС. Реши да отреже тия дето избягаха от посткомунистическия рая от право на глас, не само турците.

Понеже ниските звуци проникват през стените повече от високите, комшията чува, издава те, че слушаш вражеско радио, изселват те като народен враг и комшията ти взема апартамента. Аз още пазя заповедта за изселване от София. Макар че бях дете, връчиха я на мен, понеже наш'те бяха на работа.


Такава заповед за изселване няма, има само молба за сътрудничество на ДС. Сътрудничеството с ДС беше имунитет срещу всичко плюс кариера и задгранични командировки.
Иначе, при Кеворкян (Дмитър) беше най весело, когато един сътрудник се беше хвалил, че е грък и го хванаха от ДС. Този същия се беше изказал срещу България и му стъжни. Гръкоманче малко го раздаваше. Венко е от Вардарско и ще каже какво е гръкоман. Тия, както и сърбоманите бай Постол ги люляше на върбите.
Поздрав
Песен за Апостол войвода
http://www.youtube.com/watch?v=UcI5MfYlGtA

Поздрави и за феновете на мадър Раша.
https://www.youtube.com/watch?v=fq4xgu8A56w
11 Април 2017 21:47
Нolly, I'd like to cut you in, old man.
Холи, бих искал да те прекъсна, старче
Майсторе - на всеки може да се случи - идиомите и фразеологичните глаголи или ги научаваш на живо, на терена; или ги налучкваш - кога успешно, кога не. "Tо cut s.b. in" тук oзначава не да го прекъснеш, а да му дадеш дял; да го включиш в далаверата, да го открехнеш на играта. Виж контекста нататък, и ще се убедиш, че съм прав. (Trust me - аз съм този с връзката "мичман - midshipman"; помниш ли ме? Поласкан бях - благодаря още веднъж).
11 Април 2017 21:56
Били сте от кротките. И нашето радио беше запечатено. С отвертка разхлабихме болтчето на копчето, свалихме задния капак и на ръка въртяхме потенциометъра и слушахме ББС. Помня Влада Карастоянова от говорителите. И после още 45 години, та ушите ми станаха като слонски. "Демокрацията " ни промиваше мозъците при социализма! Затова сега си патим. От наивитет. Гълтали сме Гласът, ББС, Свободна Европа без да го дъвчем.
11 Април 2017 22:14
убаво написано, ама високомерно. Мерено нависоко. Високото не е за мерене. То или само́ снизхожда, или си стои горе и не му пука кой кука долу
Йеееее....Hear, hear!
би могло да бъде по-себеизпитващо, вместо вивисектиращо
или вивисекващо...
11 Април 2017 22:15
Павел_Маринов 11 Апр 2017 21:46 Бате Джими и газа и Президента са ни подарък от мадър Раша
Aбсолютен подарък !
Павел_Маринов
11 Април 2017 22:22
mick
11 Април 2017 21:04
Като чета сега статиите на Дойче веле.. и започвам да си мисля, че правилно са ги заглушавали. Същото и за БиБиСи и т.н.

Пропаганда. Едно вярно, две неверни. Една истина.. две лъжи.

***
демократа чърчил и демократката тачър пример за нашите сдсари. Демократ беше Хийт, макар и консерватор, след него като плъзнаха едни - то не бяха лейбъристи, то не бяха екстремисти.
11 Април 2017 22:38
пил_и_пял
11 Апр 2017 22:14
11 Април 2017 22:55
.
"Швейцарците като имат демокрация, к'во направиха?
Часовник с кукувица. The cuckoo clock."
.
Руснаците направили часовник, при
който на всеки час излизала кукувица
и казвала "Ленин, Ленин."
.
Ние, да не останем назад, сме направили
часовник, при който на всеки час излизал
Ленин и казвал "Ку-ку, ку-ку".
.
11 Април 2017 23:23
В досиетата откриха характеристика, написана от Кево за мен.


Много смело подхвърляш темата, като знаеш, че за нас е забранена
11 Април 2017 23:24
Димитри Иванов
Kраят напомня и за нещо от "17 мига от пролетта" на Юлиан Семьонов.
Официантка сказала:
– О, простите, мсье…
Она открыла прейскурант и быстро полистала его.
– У нас сметана восьми сортов, есть и взбитая, и с вареньем, и с сыром, а вот просто сметаны у нас нет. Пожалуйста, простите меня. Я пойду к повару и попрошу его придумать что-нибудь для вас. У нас не едят простую сметану, но я постараюсь что-нибудь сделать…
«У них не едят простую сметану, – подумал Штирлиц. – А у нас мечтают о простой корке хлеба. А здесь нейтралитет: восемь сортов сметаны, предпочитают взбитую. Как, наверно, хорошо, когда нейтралитет. И для человека, и для государства… Только когда пройдут годы, вдруг до тебя дойдет, что, пока ты хранил нейтралитет и ел взбитую сметану, главное-то прошло мимо. Нет, это страшно – всегда хранить нейтралитет. Какой, к черту, нейтралитет? Если бы мы не сломили Гитлера под Сталинградом, он бы оккупировал эту Швейцарию – и тю-тю нейтралитет вместе со взбитой сметаной».

12 Април 2017 02:40
Димитри Иванов
12 Април 2017 02:53
.. и "Закуска на тревата". Представям си радиоводещата гола като в картината на Едуар Мане ..

Събуждащо есе, само дето част от текста в края трябваше да е поне на български. Щото доста от колегите английския не го знаят, а тези, които го говорят, забелязвам, че често не схващат подтекста, изразен на този език. С времето е съвсем объркващо, съвсем не знам с него как са.

Впрочем, има израз, че каквото и да си помислиш, в този момент някой го прави. Е, г-н Иванов, не зная дали е напусто или не, но в случая изглежда сме мислили заедно

П.С. Извинявам се за досадния пропуск, превел сте им го.
12 Април 2017 04:46
Понеже ниските звуци проникват през стените повече от високите, комшията чува, издава те, че слушаш вражеско радио, изселват те като народен враг и комшията ти взема апартамента. Аз още пазя заповедта за изселване от София.

Ядосвам се като в хубавите писанки се вкарват откровени лъжи. Днес вече писах, за слушане на "вражески" радиостанции никой не даваше пет пари. Стига да не се разпространява неприятелската пропаганда.
На Димитри Иванов семейството са го изселили защото е "пострадало от мероприятията на народната власт" (имаше такива клишета, за национализирани) или някой "другар" му е харесал апартамента. Това няма общо със слушането на BBC. Живели сме в това време, имаше идиотщини. Няма нужда да се измислят. От края на петдесетте и началото на шестдесетте съм слушал "Свободна Европа" на един лампов "Орион". Имаше разлети къси вълни. Никой не ме е изселвал, но съм нямал и апартамент за вземане.
Има и друго. "Другарите" в някаква заповед за изселване няма да седнат да ти пишат някакви "основания" за изселване. Това да не ти е някакъв съд? Да го видя няма да го повярвам.
12 Април 2017 05:22
Как, наверно, хорошо, когда нейтралитет. И для человека, и для государства… Только когда пройдут годы, вдруг до тебя дойдет, что, пока ты хранил нейтралитет и ел взбитую сметану, главное-то прошло мимо. Нет, это страшно – всегда хранить нейтралитет. Какой, к черту, нейтралитет? Если бы мы не сломили Гитлера под Сталинградом, он бы оккупировал эту Швейцарию – и тю-тю нейтралитет вместе со взбитой сметаной».


Банши, чудесно казано!
12 Април 2017 05:39
Закуска на тревата... картината на Едуар Мане


Само да кажа, че цветовете на картината не са верни, тя изглежда по-скоро така

(снимка: натиснете тук)
12 Април 2017 05:40
"17 мига от пролетта" на Юлиан Семьонов.

Някой не разбират смисъла на понятието "fiction". Художествена измислица.
От кое точно време Сталин е станал гарант на Швейцария? Хитлер има всякакви планове - да окупира например GB, но е нямал план да окупира Швейцария.
12 Април 2017 05:59
Смисълът на цитата е, че не е правилно в крайни ситуации да се остава неутрален. Парадоксално, но в такива случаи бездействието може да се окаже по-навреждащо от действието.

Дали Хитлер е имал такива планове, или не, няма голямо значение. Ако ходът на войната беше друг, рано или късно и на Швейцария нямаше да ѝ се размине.
12 Април 2017 06:21
Ако ходът на войната беше друг, рано или късно и на Швейцария нямаше да ѝ се размине.

Нямало го е в зара - хода на войната да е друг. Дори СССР да бяха сключили някакъв сепаративен мир или дори да се изтеглят зад Урал, Германия е нямало да има ресурси да устои на англосаксите. Въпрос на ресурси и хора. Не е въпрос на идеология. То затова е такава политиката на САЩ, да отлагат включването си в Европа до последно. Противниците им да се изтощят взаимно.
12 Април 2017 06:58
Майсторе... хубаво, ама защо през сряда???
12 Април 2017 07:44
Аз още пазя заповедта за изселване от София. Макар че бях дете, връчиха я на мен, понеже наш'те бяха на работа.

Вероятно е някъде на тавана, трудно намираема.
Иначе, вместо снимка на Орсън и картина на Мане, това беше единственото, което си струваше да се сложи като илюстрация към колонката. Защото такова не сме виждали.
Плюс снимката на автора като млад пес, разбира се.
12 Април 2017 08:07
Вероятно е някъде на тавана, трудно намираема.

Е-ех, подхвърля ДИ кукички и все се намира кой да клъвне...
Със сигурност я има тази заповед и ще я покаже в подходящ момент...
12 Април 2017 08:23
Със сигурност я има тази заповед и ще я покаже в подходящ момент...


По-подходящ от сега?
12 Април 2017 08:40
Е-ех, подхвърля ДИ кукички и все се намира кой да клъвне...


(снимка: натиснете тук)

Знаеш ли, че този му е бил съученик /май в Асеновград/ - Мишо Константинов, по-късно във Франция - актъорът Мишел Константен. Само дето по паспорт името му е Константин Константинович Хохлов, роден в Булон-Бийанкур, Франция.

Кукичка?

12 Април 2017 09:01
...

Ма да е жив и здрав. Аз в последните години се уча все по-истински да уважавам възрастните хора...
12 Април 2017 09:15
чудя се понякога, макар и не съвсем (пак ще ме шитнат в БАН), какво толкова им е виновна демокрацията на някои хора! отговорът е простичък, че чак може да избоде очи. ама нищо де, ще си замълча.
12 Април 2017 09:19
Картинки с выставки
изображението излиза на първо място в гугъла

другите не съм ги проверявал и не си струва.
12 Април 2017 09:30
колокото до "закуска на тревата" на едуар мане, вероятно авторът освен заглавието надали има какво друго да предложи по темата. моите извинения все пак
12 Април 2017 09:34
Димитри, виж к'во, братчед,
"Cut you in" тук означава "да те включа", "да те привлеча".
А с Кеворкян съвсем го докарахте на "Сърдити старчета"...
12 Април 2017 09:46
Някой не разбират смисъла на понятието "fiction". Художествена измислица.
От кое точно време Сталин е станал гарант на Швейцария? Хитлер има всякакви планове - да окупира например GB, но е нямал план да окупира Швейцария.

?!...Споделих този откъс от "фикцията", заради красотата на изказа и връзката с написаното от Димитри Иванов за Швейцария, охолството и смисъла. Няма да споря с тебе какви са били плановете на Хитлер през Втората световна.
И аз си мисля, че не би окупирал Швейцария, къде е щял да си държи парите и златните зъби от евреите.
12 Април 2017 09:55
"Vulnerant omnes, ultima necat". "Всички (часове) раняват, последният убива."

цитат от бачо ви

Прочети повече в Blitz.bg: http://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/vremeto-i-dzhon-lenn_news94096.html

12 Април 2017 10:05
.Споделих този откъс от "фикцията", заради красотата на изказа и връзката с написаното от Димитри Иванов за Швейцария, охолството и смисъла. Няма да споря с тебе какви са били плановете на Хитлер през Втората световна.

Не се лъжете по красивите изрази! Западняците са майстори на тях.
По повод цитата от Д. Иванов, колкото е запомнящ се, толкова е и фалшив. Дори не знам защо го е включил в писанката си.
И най-калпавият мир е по-приемлив от една "добра" война. Не случайно българският цар Петър е велик. Шестдесет години мир! Сигурно е било хубаво време за България.
12 Април 2017 10:08
И най-калпавият мир е по-добър от една "добра" война. Не случайно българският цар Петър е велик. Шестдесет години мир! Сигурно е било добро време за България.

Разбира се. Но ако е възможен. "Si vis pacem, para bellum".
12 Април 2017 10:14
70zzz,
е кажи де, изплюй камъчето. Коя е тази тайна на демокрацията, дето не на всички им харесва?
12 Април 2017 10:16
TheDarkTower
12 Април 2017 09:34
Димитри, виж к'во, братчед,
"Cut you in" тук означава "да те включа", "да те привлеча".
Добре поне, че не го написа "привлечЪ".
12 Април 2017 10:17
В една събота през далечната 1984 год.по ББС на български имаше някакво музикално предаване , май. Тогава за първ път чух ZZtop...
12 Април 2017 10:23
В една събота през далечната 1984 год

Още по-преди по "Voice of America" от 8 вечерта имаше "Special English". Тридесет минутно предаване. Виждам, че още го има online.
12 Април 2017 10:52
Не случайно българският цар Петър е велик. Шестдесет години мир! Сигурно е било добро време за България.

Butch,
Преди време си купих една книга на Димитър Делян, исторически роман за цар Петър. В предговора, написан от наш историк, професор, ми направи впечатление именно това обстоятелство, че в онези мътни и кървави времена да осигуриш на поданиците си 3-4 години мир се считало едва ли не за голямо постижение, пък цар Петър направил много повече.
12 Април 2017 11:10
С кукувичка

Действащи лица:

Атанас - около 70 годишен.
Евдокия - негова съпруга.
Екзаминатор - около 50 годишен мъж с академичен вид. Аскетично лице с остри черти, очила с рогови рамки.

(Стая. Полумрак. Вижда се голям стенен часовник. В центъра на стаята - маса. Над нея се спуска ниско разположен светлик с мека матова светлина. Около масата са Атанас и Евдокия. Мълчаливо пият чай. Към масата се приближава Екзаминатора - в строг тъмен костюм, с незакопчана бяла престилка върху него. В ръката си държи старомодна дървена показалка. Спира до масата с лице към публиката.)

Екзаминатор:(сочейки с показалката):
- Това е Евдокия! А това е Атанас! Преди два дни Атанас, пред очите на хиляди зрители, изпълни изключително рядък и опасен номер. След петдесетгодишно упорито ходене на работа, в петък той се инкарнира в пенсионер. Атанас, моля потвърдете този факт!
(Атанас мълчаливо кима с глава.)

Евдокия:
Атанас винаги се е отличавал с постоянство. Нищо не можеше да го отклони от ежедневното ходене на работа - ни дъжд, ни вятър, ни сняг, ни студ, ни сложното международно положение, ни любимите му гласовити захарни петлета, които го чакаха у дома. Макар, че в последната година тръгваше с известна неохота - започна да се страхува, че ще се загуби по пътя.

Екзаминатор:
Атанас, моля демонстрирайте на публиката колко добре сте съхранили опорно-двигателната си култура и безоткатното функциониране на вестибуларния си апарат!
(Атанас става от стола. Бавно кляка. Изправя се. После внимателно застава и балансира на един крак. Докосва върха на носа си първо с едната, после с другата ръка.)

Екзаминатор:
Благодаря, Атанас! Виждаме, че тялото ви е юначно, в изключително добра кондиция. Не бих се учудил, ако скоро чуя, че сте се станали републикански шампион я по овчарски скок, я по художествена гимнастика! Все пак ви препоръчвам леката атлетика, която поради изключителната си безполезност е царицата на спорта. А сега, Атанас, моля ви кажете нещо на публиката!

Атанас (лекичко прочиства гласа):
Луната висне като плод,
забравен в есенни градини,
и буди сънния живот
на туй, което в сън ще мине. *


Евдокия:
Атанас винаги е бил романтична натура. Помня как на младини правеше серенади под прозореца ми. По цяла нощ в ръцете му искряха свещици бенгалски огън, а очите му светеха като борсук пил от любовния елексир на Тристан.

Екзаминатор:
Атанас, тигре бенгалски, нека проверим и менталните ви способности. Моля, отговорете гласно на въпроса кога е валял първият сняг на Земята.

Атанас (замисля се, отпива от чая):
На 17 октомври в 16.03 часа, ден петък, преди около четири милиарда години или quattro miliardi di anni, както казват в Неапол.

Екзаминатор:
Отлично, Атанас! Нека останем в сферата на онтологията, каквото и да означава това. В своя трактат Sein und Zeit, Хайдегер твърди, че най-важният въпрос е въпросът за смисъла на битието. Вие, Атанас, в състояние ли сте, кратко и със свои думи да решите тази шарада?

Атанас (решително, без никакво колебание):
За което не може да се говори, за него трябва да се мълчи! Истинската реч, тази, която означава, която представя и освобождава смисъла, затворен в нещото, е само мълчанието.

Екзаминатор:
Удивително кратък, стегнат и точен отговор! Атанас, сега ви моля да покажете на публиката способността си да мълчите!
(Атанас става от стола. Обръща се към публиката. Мълчи.)
А сега, уважаеми, помълчете на един крак!
(Атанас застава на един крак и мълчи.)
Великолепно! Моля да помълчите седнал!
(Атанас сяда на стола си и мълчи.)
Сега, Атанас ако искате да бъдете щастлив, бъдете!
(Атанас поглежда към Евдокия, колебае се. Тя му прави някакви знаци.)
Евдокия, моля не смущавайте научното изследване! Следващият въпрос е от твърде интимно естество. Ваше право е да не отговаряте. И така, Атанас, по време на пълнолуние обхваща ли ви непреодолимо желание да се покачите на гол хълм и да повиете срещу Луната?

Атанас:
На голия хълм -
див портокал.
Ревът му пропъжда Луната.


Екзаминатор:
Приемам отговора ви. Преминаваме към проверка на Атанасовата музикална култура. Знаете ли, уважаеми, какво е свирил оркестърът на Титаник, в нощта на 14 срещу 15 април 1912 г., когато корабът е гълтал ледена океанска вода?

Атанас:
Според сведения на спасили се пътници от лодка 12, към 1.30 ч. оркестърът на Титаник, дирижиран от Хартли, приключва изпълнението на Димитър Тъпковите "Шест игралки-залагалки". След тях е финалният религиозен химн "Nearer, My God, To Thee", чийто звуци се смесват с пращенето от разцепващия се кораб. Т.е. нито диригентът Хартли, нито пианистът Брекли носят вина за катастрофата, тъй като те стриктно са се придържали към предварително отпечатаната програма.

Екзаминатор:
O my God! Отлично, Атанас! Още един въпрос. Навярно сте чували за златния диск в космическата сонда Вояджър. Кажете, моля, коя песен е записана върху него между откъса от Петата симфония на Бетовен и "Нощните заклинания" на племето навахо?
(Атанас е леко разколебан.)

Евдокия (поглежда с любов Атанас):
Кажи им, скъпи! Разкрий тайната, която малцина знаят!

Атанас:
Популярната версия е, че там е песента "Излел е Делю хайдутин". Истина, обаче е съвсем друга. На това място на плочата е полегнала Тодора, добре обработена от Филип Кутев. Има сведения, че тя вече е чута и харесана от когото трябва. Повече не бива да ви казвам.

Екзаминатор:
Атанас, вие сте напълно съхранен - физически, когнитивно и морално. На всички стана ясно, че номерът "инкарниране в пернсионер" имаше за цел на прикрие малодушието ви пред лицето на врага. Зле прикрит опит да не изпълните върховния си дълг към Родината - финалните шест месеца редовна наборна служба. Позор! Избягахте от задълженията си като кукувица от часовник!
(Екзаминаторът поглежда и задържа погледа си върху стенния часовник.)
Апропо, стенният ви часовник е прекрасен. Навярно е скъп семеен спомен?

Евдокия:
Да, това е един от любимите ни сватбени подаръци. Служи ни безотказно. В него живееше кукувичка, но от години не се е показвала. Само в съня си чуваме свирепия й среднощен кукук. Сигурни сме, че продължава да обитава часовника.

Екзаминатор:
И племето нгони от Замбия не е виждало чудовището Мокеле-Мбембе, но това ни на йота не разколебава вярата му в неговото съществуване. Тя се подхранва от звуците, които понякога раздират тъмната африканска нощ. Нгоните твърдят, че плашещата тишина се разцепва от още по-плашещите писъци на жертвите на Мокеле-Мбембе. В тях те разпознават агонизиращите стенания на слонове и носорози, последвани от зловещите звуци на нетърпеливо трошене на костите им. Среднощеният пир на Моколе-Мбембе!

Евдокия:
Сънят на разума ражда чудовища, Гоя, Капричио 59. Кошмарите на нгоните са ежедневието на българите!

Екзаминатор:
Правилно, Евдокия!
(Гласът му става строг.)
А вие, Атанас, какво знаете за кукувиците?

Атанас:
Кукувиците Cuculus canorus са близки до семейство врабчови. Кукувиците имат различна големина. Те са с тънки тела, дълга опашка и здрави крака. Много от тях снасят яйцата си в гнездата на други птици. Повечето кукувици обитават горите, но някои предпочитат часовниците. Хранят се съответно с космати гъсеници и минути. Най-известният пример е европейската обикновена кукувица. Малкото й, което се излюпва в гнездото на другата птица, изхвърля навън всички останали.

... следва
12 Април 2017 11:15
12 Април 2017 11:16
Екзаминатор:
Това деяние, според изискванията на ЕС, скоро ще бъде криминализирано.
(Рязко се оживява, променя интонацията си, сякъш е на семинар на Института по филисофски изследвани към БАН.)
Уважаеми колеги и съратници, историческите и етнографските трудове, показват засилващо се и безконтролно навлизане на кукувицата в бита и фолклора на българина. Има сведения, че в двора на цар Калоян са живели 17 придворни кукувици, а цар Борис III се е грижел за 37 часовникови кукувици. Нека отгърнем впечатляващата книга на проф. Васил Стоин -"Народни песни от Западните покрайнини", издателство на БАН, София, 1959 г. В над 92 от общо 656 записани и нотирани песни, ловко се е промъкнала кукувицата. Ето един характерен пример:

Оздол иду витла кола
Лампери, лампемпери,
Казлари, казлатари,
Казла ти я,
Та кой, че рабаджия?
- Крума, че е рабаджия,
На волове потсвиркуе
Кукувицу нажмикуе.


През януари 1933 г. Цено Спаиски, 26 годишен трезвеник от Трън изпява тази песен пред проф. Стоин. Кукувицата е спомената еднократно в текста и то в самия му финал. Но това, по някакъв полувълшебен начин, се оказва достатъчно, тъй щото всеки ред от тази речева патология да еманира красива обърканост, противоречивост и нихилизъм, така характерни за кукувичата натура. В българската фолклорна традиция кукувицата е дуалистичен символ. От едната страна тя има соларна същност и олицетворява идването на пролетта. Другата й половина е хтоническа - символ на коварство, безсърдечност и алиенация на разума. Кукувицата гнезди в чужди гнезда, с повод и без повод изпива ума на човеците, плаши ги с предричането си за остатъка от живот им и т.н.

Тенденция е кукувицата агресивно да навлиза в бита на българина, паразитирайки в различни вещи. Първом в популярните стенни часовници, после - в годините на социализма - се заселва и другаде. Известна е продукцията на фабрика "Респром" - телевизори и радиоприемници с кукувички. Произведени са и акордеони с кукувица, като най-прочут е акордеона на Ибро Лолов.

Скъпи братя и сестри, кукувицата се отличава и с магическите способности. Ще ви разкажа една малко известна историята, случила се през 1938 г. в село Доситеево, Харманлийско. В егрека на кмета Тенчо Каратянков от години живеело кукувиче семейство. Кметът, като добър стопанин, често се отбивал да нагледа стоката си, яхнал своето магаре. Така сторил и в петъка, преди Тодоровден. Точно тогава една от кукувиците ловко омагьосала магарето му, което по време на този трансцедентален акт кротко пощипвало едва наболи тревици. Успяла да му внуши, че е превъзходен арабски жребец. Магарето не само повярвало, но на следващия ден самоволно участвало в кушията като с лекота надбягало всички селски коне. Това се повторило и на Тодоровденските кушии през 1939 и 1940 години. После магарето изчезнало, дирите му се загубили и до ден днешен не е открито.

Евдокия:
Рано или късно, магарето ще бъде открито. Нашите археолози намират какавото си поискат.

Атанас:
Навярно този артефакт и в момента пасе някоя стара тракийска могила. Щом го издирят, Доситеевското магаре ще стане по-прочуто от Буридановото. Сигурен съм в това! Ще го намерят, няма начин да не го намерят. Въпрос на време е и часовникът ще го отмери.

Евдокия:
Часовникът може да отмерва секудни, минути, дни и години.

Атанас:
Всяка година съдържа в себе си седем месеца. Първият се нарича понеделник, а последният неделя. Всеки месец се състои от 12 равни помежду си дни. Първият е назован януари, а последният - декември. Всичко това е априорно известно на часовниците, което обуславя тяхното уверено апостериорно поведение.

Евдокия:
Часовниците могат да отмерват не само минути, но и кашкавал.

Атанас:
Могат да отмерват хляб и салам!
(Репликите между двамата се забързват, заприличват на игра на тенис.)

Евдокия:
Компот от афъски, попска яхния!

Атананс:
Нивото на река Дунав в сантиметри!

Евдокия:
Риба!

Атананс:
Овце!

Екзаминатор: (Започва нервно да тропа с показлката по масата, гласът му е сърдит.)
Тишина! Колеги, недопустимо е на симпозиум като нашия да се смесват истини, полуистини и откровени неистини! Това е шарлатанство, а не наука! Не всички часовници могат да отмерват риби! Това качество притежават само херметичните такива, а тяхното свойство херметичност ги превръща в среда необитаема за вида Cuculus canorus. Отдавна е доказано, че няма часовник, който да отмерва овце. С тази дейност се занимават овчарите - специално подготвени индивиди с музикална щудировка. Всеки овчар носи със себе си кавал. Музицирайки с кавала, той води след овцете към тучни ливади. Около овцете се въртят сиви вълци, които обикновено пригласят на кавала, пеейки "Happy birthday to you". Това го знаят дори и малките деца! Неслучайно в нашата колегия е популярна поговорката "И овцете цели, и вълкът сит, а овчарят - Бог да го прости!".
(Около минута мълчи. После започва да мърмори.)
Това са научни факти, имащи съответна проекция в менталното пространство. Боравенето с тях таи семантични нееднозначности и опасност от циклично разрушаване на формите. Това е било известно още на древните гърци. Като започнем от Платон, Аристотел и стигнем до Сократ, Евклид и Неевклид.
(Обхваща го възбуда. Гласът му става като гласа на четец на тържествена заря-проверка. Евдокия и Атанас стават прави.)
Зенон с костенурката, Архимед с неговото "Дайте ми опорна точка, кило ракия и аз ще се напия". Ами Хегел и Кант? Ами Амудсен, Нобиле и Сиримаво Бандаранайке? Първичният бульон на Опарин и майстор-готвача Попински. Уравнението на Шрьодингер, Лобачевски, вторият закон на Бернули, принципът на Хайзенберт за неопределеност, теоремата на Болцано-Вайерщрас, Коперник и Перник, Поасоновото разпределение, Вернер фон Браун, Юджин О Нил, Менделеев, Ломоносов, Мусоргски, академик Неделчев и още хиляди знайни и незнайни, дали живота си за разкриване шибаните тайни на мирозданието, мамицата му мръсна!
(Дълга пауза. Замислено се разхожда.)
Науката е наука, защото борави с доказани и проверени факти!
(Спира. Прокашля се. После вдига показалката към стенния часовник. С твърд, категоричен изказ.)
Научен факт е, че това там на стената е стенен часовник с кукувичка!
(Сега пък насочва показалката към тавана над авансцената.)
А пък това горе е завеса!
(Чуват се няколко кукания, завесата бавно започва да се спуска. Край.)
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД