:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,554,568
Активни 118
Страници 269
За един ден 1,302,066

Турция няма да уплаши Европа, но Франция може

България като остров на стабилност ще играе ролята на коза между лъва и дракона
Светослав Терзиев
Островът на стабилността, за какъвто се мисли България, е химера. А химера според древногръцката митология е митично създание, което отпред е лъв, отзад е дракон (или змия), а по средата е коза. След референдума в Турция миналата неделя и пред първия тур на президентските избори във Франция идната неделя България има всички основания да се чувства като нещо по средата между две тревожни събития. И едното, и другото ще се отразят върху бъдещето на Европа, от която България черпи своята илюзия за стабилност.

"Европа я е страх от Турция, можем да не сме просто участници в преговорите, а важен фактор между Турция и Европейския съюз", описа вчера междинното положение на България лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.Какъв фактор може да бъде козатаи защо трябва да е нащрек? Турция избра със съмнителна увереност (51% срещу 49%) път, който ще я отдалечи не само от мечтаното членство в ЕС, но и от вече постигнатото членство в Съвета на Европа, смятан за преддверие на ЕС. Ако върне смъртното наказание, както си е наумил президентът Реджеп Ердоган, със сигурност ще отиде във фризера в Страсбург, защото ще зачеркне най-важната клауза (правото на живот) в Европейската конвенция за правата на човека, чието признаване е първо условие за членство в Съвета на Европа. И без това наблюдателите на ПАСЕ вече изразиха съмнение в честността на референдума за президентска република. Доказването на срива на демокрацията в Турция няма да е толкова трудно, когато Ердоган си развърже допълнително ръцете след минималната победа над гражданите, желаещи права и свободи като другите европейски народи.

Прогнозата на Ахмед Доган, че пътят на България към Европа минава през Босфора, излезе погрешна. Тя не хвана дикиш даже сред българските турци с двойно гражданство, които с явно мнозинство гласуваха против конституционните промени на Ердоган. Те показаха проевропейско мислене като турците в най-развитите градове Анкара, Истанбул, Измир и Одрин. За разлика от тях турците в същинската Европа - в Германия, Франция, Холандия и другаде - харесаха своенравието на Ердоган и го подкрепиха въпреки риска да допринесат за изолацията на Турция.Що за парадокс?От една страна, техният личен избор е да живеят и работят в Европа, радвайки се на гарантираните им основни човешки права. От друга страна, нямат нищо против да пуснат бариера пред майката родина, като угодят на амбициите на един ориенталски диктатор.

Очевидно проблемът не е само в Турция, чието усамотяване няма да разстрои Евросъюза, но има нещо гнило и в Европа. Турците ползват благините й, но я мразят. Ердоган добре е разбирал нагласите им, щом спечели гласа им с яростна антиевропейска риторика, която включваше обвинения в "нацистки практики". Турците се чувстват дискомфортно, но вместо да се върнат у дома, наказват приемащите ги държави. Този феномен се наблюдава ясно във Франция, където антиимигрантската партия на Марина льо Пен печели голяма подкрепа в мигрантските среди. Старата миграция от Магреба харесва нейното намерение да спре притока на нови мигранти, защото вижда в тях заплаха за несигурните си работни места. В Германия е същото, където турците формират старата мигрантска общност, недоволна от политиката на отворени врати за нови "бежанци" от Близкия изток.

Либералните ценности вече не произтичат от съревнованието между леви и десни идеи. Социалната принадлежност не формира основите на партиите, претендиращи да са леви или десни. Затова крайнодесните партии са работнически, а левите партии са клубове за интелектуални дебати. Класическите консервативни партии създават повече нестабилност, отколкото консервират постигнатото. Задаващите се президентски избори във Франция илюстрират много добребезпътицата, в която се намира ЕвропаЕто чиста статистика, която говори много: След 2012 г. във Франция е имало 22 пъти избори - президентски, европейски, регионални, общински. 18 са спечелени от десницата, но държавата се управлява от левицата. Последните европейски избори през 2014 г. бяха катастрофа за левицата, защото взе само 14%. Въпреки това точно тя има тежката дума по европейските въпроси, защото нейни представители гласуват в Европейския съвет (висшия орган) и в различните министерски формати на Съвета на ЕС.

Ако се гледа общата тенденция, Франция е по-скоро надясно, обаче на президентските избори има вероятност за първи път в историята на Петата република голистката десница да не стигне до втори тур. Левицата досега се е препъвала два пъти на първи тур - през 1969 и 2002 г., но за традиционната десница подобно нещо бе немислимо. Досега. По традиция французите са недоволни от всичко - от състояние на здравеопазването, от образованието, от трудовия пазар, от промените в пенсионната система - и като бунтари са якобинци по национален дух. Но както казваше Де Гол:"Французите мразят безпорядъка"и затова гласуват за десницата. Точно това им предлага Марина льо Пен - възстановяване на националния ред чрез дистанциране от европейския безпорядък.

Макар и да са основатели на Евросъюза и да се смятат за негово ядро заедно с Германия, французите нямат задръжки да гласуват против неговото изграждане, както показаха през 2005 г., когато отхвърлиха на референдум европейската конституция. Те са способни да предлагат с лекота изборни изненади, за да накажат висшите си политически кръгове. Предварителните избори преди няколко месеца бяха точно такива, когато отпаднаха партийните фаворити и на десницата, и на левицата. Сега лидер в сондажите като главен съперник на Марина льо Пен е центристът Еманюел Макрон, който няма политическа определеност и освен това никога не се е съревновавал на избори. "Кой сте Вие, г-н Макрон?", възкликна в началото на март потъващият в сондажите кандидат на левицата Беноа Амон, който го оприличи на гръцка "химера", защото краде подкрепа и отляво, и отдясно, а по средата не се разбира каква е неговата същност. Знае се със сигурност, че е проевропеец, но ако победи, едва ли печалбата за Европа ще е голяма. Просто загубата ще е по-малка, защото Льо Пен откровено е против европейската интеграция. Има всички предпоставки изборите в неделя да пратятна втория тур двама политически аутсайдери,от които единият ще поеме управлението на Франция. В действителност нито един от тях няма да може да управлява държавата, защото за разлика от Ердоган, който си осигури възможност да се разпорежда чрез укази, френският президент няма как да прескочи парламента. Там Националният фронт на Льо Пен има само двама депутати, а Макрон дори не знае на кого да се опре. Разбира се, новият президент ще разпусне сегашното Национално събрание и ще насрочи нови общи избори още през юни, но много вероятно е да не намери силна парламентарна опора и Франция да навлезе в циклична криза на нестабилно политическо съжителство. Нищо чудно към края на един такъв болнав президентски мандат тя да се замисли дали да не замести Петата република, скроена по мярката на Де Гол, с Шеста република според ръста на новите политически джуджета. Това би означавало да се откаже от мажоритарната система, каквито призиви зачестиха, и да премине към пропорционална или смесена система.

Нестабилната Франция ще означава в много голяма степен инестабилна ЕвропаЦентростремителните сили вече няма да са толкова важни и разпадането на Евросъюза на ядро и периферия ще се ускори. Проевропейската риторика, лишена от същинска политическа амбиция за продължаване на интеграцията, ще доведе до формиране на "групи по интереси", в които естествено ще доминира финансовият интерес. Превръщането на еврозоната в същински ЕС означава, че обединителна роля ще играят парите, а красивата европейска идея ще остане за юбилейни прояви - като неотдавнашното честване на 60-годишнината от подписването на учредителния Римски договор.

Впрочем, както показа телевизионна блиц анкета на TF1 преди честването, повечето запитани французи дори не знаеха къде е подписан Римският договор. Едни казваха "в Брюксел", други - "в Германия", трети -"в Париж". 10-годишно момченце се учуди на въпроса: "Ами, в Рим!". http://bruxelles.blogs.liberation.fr/2017/03/27/le-quotidien-et-les-salauds-de-leurope/ Химерата от Арецо - етруска бронзова скулптура, която илюстрира стабилното положение на козата.
Карикатура: Оли (http://www.humeurs.be)
Фаворитът за френски президент Еманюел Макрон: "С мен всеки открива нещо от себе си".
19
6639
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
19 Април 2017 21:56
българските турци с двойно гражданство, които с явно мнозинство [/quotе]
четох до тук
в турция двойно гражданство Няма ...
останалото е талаш..високопарен
19 Април 2017 21:56
Светослав Терзиев,
Както винаги, изключителен, когато пише по външнополитически теми.
19 Април 2017 22:01
ЕГАТИ, в Турция е разрешено двойното гражданство.
Иначе нашите изселници как щяха да гласуват на нашите избори?
Или смяташ, че си живеят от 30 години с българско гражданство?
19 Април 2017 22:12
paragraph39 16 Юни 2011 05:18
Доколкото ми е известно, в Република Турция законът забранява, не признава и не допуска Граждани на Турция да имат и друго гражданство?! Фактът, че сега Турция ще разрешава- по изключение(!?) и само за тях!- и ще дава турско Гражданство на граждани на България означава, че Турция има "специално отношение"(!) към българските граждани, които живеят постоянно в Турция, и които искат да имат и турско Гражданство?! И веднага възниква въпросът: защо Турция има специално привилегировано отношение само към турците по Етнос, но граждани на България(по паспорт)?! Отговорът, най-вероятно е: за да ги приобщи- по тяхно желание!!!- към турската Нация, но да им остави възможността да бъдат и част(вече и "турска" по Националност!) от българската Нация! Каква е целта, близката и далечната, на това мероприятие на Република Турция?! Най-вероятно е Целта на Турция да е "защита на правата и свободите"(!), а и да изисква да изпълняват и Задълженията си- но по турската Конституция и закони!- на българските граждани, които вече (ще) имат и турско Гражданство?!
19 Април 2017 22:28
Не знам защо цитираш Параграфа като основен извор, още повече, че на самия него така му се струва.
Which countries allow Dual Citizenship and which don’t?
http://nomadcapitalist.com/2014/04/25/countries-allow-dual-citizenship/

LIST OF COUNTRIES THAT ALLOW OR DISALLOW DUAL CITIZENSHIP
http://dlgimmigration.com/united-states-citizenship/list-of-countries-that-allow-or-disallow-dual-citizenship/
19 Април 2017 23:15
в турция двойно гражданство Няма ...
И после мнение на параграфа, който както винаги е мега неадекватен. Та никога не е късно да се информираш. Имат двойно гражданство, специално изключение е направено за така наречените български турци. Колегата и линкове ти е оставил. Егати
20 Април 2017 00:07
българските турци с двойно гражданство,


"В навечерието на съдбоносния за Турция референдум в неделя турското правителство обеща привилегии за изселниците с корени от България и балканските държави. Главната е улесняване и ускоряване на процедурата за получаване на турско гражданство на лицата от турски произход.

На онези, които живеят в Турция и са с чуждо гражданство, но имат роднини от първа степен, които са турски граждани, ще се даде право на придобиване на турско гражданство, залегнало в клаузата "изключителни обстоятелства". Така няма да се налага те да чакат пет години, колкото е предвиденият в закона срок за придобиване на турско гражданство.

"Всички братя, от където и да са, ще може да се възползват от правото на "изключителни обстоятелства" за получаване на турско гражданство". Това обяви министърът на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу на среща с изселници от България и балканските държави в квартала Авджълар.

От тази придобивка при същите условия ще може да се възползват и онези граждани с турски корени от други държави, които живеят в Турция, но не са турски граждани. Те ще имат право на медицинска помощ във всички здравни заведения на Турция за срока, предвиден в документа за временно пребиваване, пише 24 часа.

Мюеззиноглу съобщи, че процедурата по издаване на разрешително за работа ще бъде сведена до 15 дни.

Срещата на министъра с изселниците се състоя в конферентната зала на истанбулската голяма община в квартала Авджълар, който популярно наричат "Малката България" заради компактното население от български изселници."

http://www.dnes.bg/world/2017/04/15/predi-referenduma-turciia-obeshtava-ekstri-za-izselnicite-ot-bylgariia.338183

---
Ердоган даде на мигрантите сирийци /сунити/ право на работа и право да гласуват в Турция, но не им даде гражданство. Съмнявам се, че всички бг изселници имат турско гражданство.
20 Април 2017 00:12
Така няма да се налага те да чакат пет години, колкото е предвиденият в закона срок за придобиване на турско гражданство.

Това е привилегията за нови кандидати. Всички от Голямата екскурзия си имат отдавна турско гражданство.
20 Април 2017 00:25
Двойното гражданство е гарантирано у конституцията на Ганев.
Чл. 25.
(1) Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин или който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход. Българско гражданство може да се придобие и по натурализация.

Тиа дето рипат срещу него, да свикат ВНС и да го манат...
20 Април 2017 01:28
Всички от Голямата екскурзия си имат отдавна турско гражданство.
И този ли ще ограмотяваш. Дори не е чувал от обща култура за какво му говориш.
20 Април 2017 03:41
Отпред - змия , отзад - магаре !
И буквално и в преносен смисъл .
А по средата - българин !
20 Април 2017 06:37
българските турци с двойно гражданство, които с явно мнозинство гласуваха против конституционните промени на Ердоган. Те показаха проевропейско мислене като турците в най-развитите градове Анкара, Истанбул, Измир и Одрин.


И от къде знаем как точно са гласували българските турци в тези градове?
В Бурса, където живеят най - много изселници, резултатът е %53.21 - ДА, %46.78 - НЕ.
http://www.milliyet.com.tr/referandum-2017/bursa-referandum-sonuclari/
Само справка в секциите по квартали може да даде по - достоверна информация.
20 Април 2017 11:11
20 Април 2017 12:20
Светослав Терзиев
20 Април 2017 12:27
Светослав Терзиев
Много, много добър анализ!
20 Април 2017 13:31
едно сериозно нещо обаче липсва този анализ - Германия и нейната реакция към тези фактори
а тя е най важната - до изборите в Германия новият френски президент ще може само да се озърта и изчаква - докато Ердоган нагнетява напрежението...
20 Април 2017 14:01
За разлика от тях турците в същинската Европа - в Германия, Франция, Холандия и другаде - харесаха своенравието на Ердоган и го подкрепиха въпреки риска да допринесат за изолацията на Турция.

Няма парадокс. Турските емигранти в Европа през последните 40-50 години по правило произхождат от най-бедната, необразована, изостанала и консервативна част от обществото. Тях въобще не ги бОли за каквито и да са граждански свободи, с изкл. на техните собствени права и възможности за по-богат живот.
Имаше една анкета сред турските имигранти в Германия и 75% от тях са ЗА Германия да стане ислямска държава?!
Поради тяхната необразованост и през ум не им минава да направят връзка между либералната демокрация и благосъстоянието на Западна Европа, в частност Германия.
20 Април 2017 14:31
Да не забравяме, все пак, че турците в Германия, Холандия и Франция са преселени азиатци с родина Турция, а българските турци са родени и възпитани като европейци и тяхната родина е България, дори и да живеят в Турция.Явно теорията за "първите седем години" е вярна.
20 Април 2017 15:32
Турция няма да уплаши Европа, но Франция може

Тоа, Либеллов,е виден специялист,като е усвоил ,как,и винаги с нещо да ни плаши.
Много се уплаших и,затова не го четих.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД