:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 227
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пример

Кой накара унгарците да се откажат от олимпиадата?

Деленето на леви и десни партии е минало, смятат учредителите на унгарското движение „Моментум“
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан и партията му ще срещнат новото движение "Моментум" на изборите догодина.
Приликите са поразителни. Разликите - впечатляващи. Най-новата унгарска политическа партия "Моментум" хвърля ръкавица на Виктор Орбан за общите избори догодина с летящ старт и без да се определя като лява или като дясна алтернатива. Създадена от млади хора - професионалисти в страната си или в чужбина, тя слага летвата високо с амбицията да сложи край на корупцията в страната и да я върне на демократичния път на развитие.

Унгарските дебютанти успяха дръзко да откраднат шоуто на Орбан за по-следващите избори през 2022 г. - домакинството на олимпийските и на параолимпийските игри през 2024 г., и без загуба гледат към сражението догодина.

"Моментум" се роди като партия тази пролет с намерението да бъде алтернативата в изборите. Членовете й са учители, студенти, учени, юристи и предприемачи. Учредена като асоциация през 2016 г., тя проповядва, че идеологиите са част от историята, а в съвременната политика "левите трябва да приемат националния консенсус, а десните - да се научат на солидарност".

За свое политическо кръщение най-новата унгарска партия избра една доста необичайна инициатива - да откажат Унгария от кандидатурата за олимпийските игри през 2024 г.



Кампанията постигна неочакван успех



и тази на пръв поглед непатриотична идея успя да обедини 250 000 жители на столицата Будапеща срещу домакинството на олимпиадата.

Напълно неизвестни до момента, "Моментум" организираха подписка за референдум "Не на олимпиадата" в средата на януари, като подкрепата беше събирана както в Унгария, така и в Европа. Аргументът за тази нетипична кампания - икономическото състояние на Унгария не й позволява да си позволи този разход и социалните и икономическите проблеми ще останат неразрешени дълго време. Подтекстът - местните олигарси ще получат обществените поръчки, което ще ги направи още по-могъщи. Целта -138 000 подписа, търсени с ентусиазъм през зимата по тротоарите и площадите, пред сладкарниците, в моловете, в парковете, чрез интернет и дори под носа на Европейската комисия в Брюксел. Резултатът - четвъртмилион столичани се подписаха, че не желаят да платят цената на игрите и имиджа на управляващата партия "Фидес".

Адам Барта е един от деветимата съоснователи на "Моментум" и дели времето си между Брюксел и Лондон като служител на Информационния център за европейски политики.

Питам го защо подтикват съгражданите си да се откажат от нещо, за което много европейски градове само мечтаят. "Ние се смятаме за патриоти, които искат да постигнат най-доброто за страната си, но финансите на Унгария не позволяват провеждането на олимпиада", казва той. Според Барта е безспорно и случаят с Гърция го доказва категорично, че" малките държави със слаби икономики не могат да си позволят високата цена на олимпиадата". Сметките показват, че игрите ще струват на унгарските данъкоплатци около 2 милиарда и 70 милиона долара, около 6.5 процента от БВП на страната.

"Моментум" смятат, че Унгария трябва да реши пет проблема, преди да се покаже пред света като домакин на олимпиада: здравна система, образование, жилища, стандарт на живот и транспорт: "Първото, което трябва да направим, е да изградим силна държава с мощен бизнес и граждани с добри доходи



и тогава можем да мислим за олимпиада"



Събраните подписи не само са достатъчни за референдум, но дори и за избор на нов кмет на Будапеща. Още докато гласовете се пресмятат, правителството тихомълком оттегля кандидатурата на столицата за олимпиадата и така отнема победата на новаците и отлага генералното сражение. След оттеглянето по-рано на Рим и Хамбург отказът на Орбан остави в надпреварата за 2024 г. само Париж и Лос Анджелис.

Според Барта успехът на олимпийската кампания показва, че унгарците вече са се уморили от Орбан и търсят алтернатива: "На хората им е писнало. Независимо къде пътувам - в малките провинциални градчета или в големите центрове - те смятат, че правителството на Орбан не успя да изпълни обещанията си за по-добър живот и бъдеще. Огромното мнозинство са против правителството", казва ми Барта.

В същото време за него опозицията също не е в по-добра позиция, тъй като също са се проваляли в управлението. С година до изборите, "Моментум" обикалят провинцията и правят структури. "Това, което ние трябва да докажем, е, че сме достатъчно компетентни да сменим правителството. Опозицията досега не успява да докаже това. С "Моментум" се опитваме да променим това".

С дързостта на изгряваща политическа звезда политическите дебютанти се надяват



да се превърнат в основен съперник на Орбан



за изборите догодина, измествайки традиционната опозиция, която според тях се е провалила, затваряйки се в мраморните стени на Будапеща и пренебрегвайки интересите на хората в Печ, Сегед и Дебрецен. Не искат да ги етикират като десни или като леви, защото смятат, че част от решенията, от които Унгария се нуждае, са десни, а други - леви, както и че хората вече не се интересуват от идеология, а от практически решения.

"Ако искаш да бъде политическа сила, трябва да можеш да докажеш, че умееш да действаш, без да имаш властта на управляващия. Това направихме с олимпийската кампания и сега с работата си с местните общности", обяснява Барта.

Питам Барта дали наред с оригинални кампании, с търсенето на съюзници в провинцията не се опитват да привлекат поддръжници и с обещания за повишаване на пенсиите и заплатите. И... успявам да го изненадам: "Не смятам, че е работа на правителството да вдига заплатите. Работата на правителството е да осигури добро законодателство, така че бизнесът да може да расте и малкият бизнес да просперира. Тогава заплатите ще са по-високи и ще има повече за пенсии", отсича той. Съгласен е, че популисткият начин на управление създава трудности за традиционните партии, които губят облика си като леви, десни или либерални в опит да останат над водата.

Някои смятат, че "Моментум" е отроче на партията на Орбан "Фидес" и само привидно се представя като алтернатива, за да отклони гласове и затвърди Орбан за още един мандат. Други смятат, че времето за промени в Унгария настъпва и че младите партийци имат свой шанс да се докажат.

Орбан е показал, че е последователен в тактиката си за справяне с противниците. Той винаги си нарочва опонент или враг, чийто разгром го прави по-силен в очите на народа му и задграничните му приятели. Битката за олимпиадата е една от малкото, които той отказа да води. Дали това е признание, че вижда в новото политическо движение сериозен съперник, или все още не е решил да им даде генерално сражение, предстои да видим. Залозите са направени. Изборите в Унгария ще бъдат идната пролет.
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Председателят на "Моментум" Андраш Фекете-Дьор внесе подписката с искане за оттегляне на кандидатурата на Будапеща за олимпийска столица в общинската избирателна комисия в унгарската столица на 17 февруари т.г.

Адам Барта е един от деветимата съоснователи на "Моментум"

 Адам Барта е един от деветимата съоснователи на "Моментум"


15
2894
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
20 Април 2017 20:08
И на тия ще им борят корупцията.
Това са унгарци бе, нещо ново трябва да измислите за тях.
20 Април 2017 20:16
От Брюксел ни информират какво става в Унгария? Или се рекламират сороски проекти от типа "Дай, България"?
20 Април 2017 20:36
Питам го защо подтикват съгражданите си да се откажат от нещо, за което много европейски градове само мечтаят. "Ние се смятаме за патриоти, които искат да постигнат най-доброто за страната си, но финансите на Унгария не позволяват провеждането на олимпиада", казва той. Според Барта е безспорно и случаят с Гърция го доказва категорично, че" малките държави със слаби икономики не могат да си позволят високата цена на олимпиадата". Сметките показват, че игрите ще струват на унгарските данъкоплатци около 2 милиарда и 70 милиона долара, около 6.5 процента от БВП на страната.

Гърция го показа нагледно! И днес е просто жално да се гледат тревясали и запустнати олимпийски обекти в Атина.
20 Април 2017 21:14
"Моментум"

Живот и здраве такава партия скоро и в България!
20 Април 2017 21:17
Живот и здраве такава партия скоро и в България!


И появата и да не бъде асистирана от демократични олигарси.
20 Април 2017 22:23
Според Барта успехът на олимпийската кампания показва, че унгарците вече са се уморили от Орбан и търсят алтернатива

Сакън !
Да се уморят от Орбан, този кумир на форумните прогресори, този идеал, тази мечта.... Не мога да повярвам
21 Април 2017 01:37

Новото поколение седерасти нямат шанс на победа в Унгария, поне в близките 5 години. В Унгария ще победи някоя дясна партия, такива са настроенията там в момента.
21 Април 2017 04:25
Никой никъде не признава, че унгрите са най-умните вишегради... щото им е неудобно и ги е срам. .
21 Април 2017 05:51
Братя, въздухът трепери! Орбан ке падне. Радостен квич обзема брюкселските зелки.
Клати се властта на будапещенският тиранин. Досущ като на коча м.дите.
21 Април 2017 09:46
"Не смятам, че е работа на правителството да вдига заплатите. Работата на правителството е да осигури добро законодателство, така че бизнесът да може да расте и малкият бизнес да просперира. Тогава заплатите ще са по-високи и ще има повече за пенсии"

Човекът го е казал с три изречения.

А иначе унгарците наистина са уникална нация в рамките на Хабсбургската империя. Единствената националност от многобройните в империята (като не броим немскоезичните), която е постигнала такъв статут.
21 Април 2017 09:58
Патагонец, точно работа на правителството е.
И се прави навсякъде, по един или друг начин.
Пазарът на труда в развитите държави е най-регулираното и управлявано нещо.
Най-вече чрез контрола върху миграцията, но не само...
21 Април 2017 10:09
И как по-точно правителството вдига заплатите в частните фирми? Единственото, което се определя е минимална работна заплата или часова ставка.
21 Април 2017 12:04
Което влияе на всички други заплати.
Не можеш да плащаш на висококвалифициран специалист колкото на чистачката, нали?
21 Април 2017 13:13
Което влияе на всички други заплати.
Не можеш да плащаш на висококвалифициран специалист колкото на чистачката, нали?

Да, обаче прекалено високата минимална ставка/заплата води дотам, че средната ставка/заплата не е много по-висока от минималната (минималната е 60-70% от средната), т.е. няма особена диференциация в доходите на нискоквалифицирани и квалифицирани работници.
21 Април 2017 13:37
И Унгария, и България са далеч от този момент.
Такива проблеми имат в Норвегия и Финландия...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД