:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 430
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Училищата минават под обсада за матурите

4049 камери и 13 500 квестори ще следят под лупа учениците
Снимка: Архив "Сега"
От година на година мерките за сигурност на матурите стават все по-абсурдни.
Българските зрелостници и тази година ще бъдат подложени на обсада по време на матурите, които отново ще преминат под знака на драконовски мерки за сигурност. В "арсенала" на МОН срещу преписвачите влизат над 4000 видеокамери, над 13 000 квестори, 50 експерти от министерството и 20 мониторингови центъра из страната, от които изпитният процес ще се наблюдава в реално време. Мерките са подобни на миналогодишните, но са надградени - камерите и квесторите са доста повече, като най-големи надежди за пресичане на измамите се възлагат на разделянето на изпитите на модули.

Ако миналата година първата задължителна матура по български език и литература бе наблюдавана от "зоркия поглед" на около 4000 камери и 10 хиляди квестори, този петък - 19 май, - когато над 52 хил. абитуриенти ще се явят на първия си изпит, в надзора ще се включат 4049 видеокамери и 13 500 квестори. Квесторите ще бъдат по двама в изпитна зала, двама ще следят коридорите, под око ще се държи и входът на училището. Втората матура по избор, насрочена за 22 май, пък ще се контролира от 4147 камери и 13 000 квестори. Както те, така и зрелостниците ще бъдат допускани без мобилни телефони и друга електроника в изпитните стаи. Всички места в класните стаи са номерирани и за всеки ученик е определено конкретно място, което той няма да знае предварително. Системата за наблюдение има индивидуален мониторинг на всяко от местата, като по този ще може да се направи компютърен анализ при случаи на преписване, т.е. при евентуална измама ще се знае кой точно стои зад нея. На учениците ще се раздават черни химикалки.

Новост за тази година е, че има 20 мониторингови центъра в цялата страна. Общо 50 представители на просветното министерство и регионалните управления на образованието ще наблюдават от тях изпита в реално време, като при сигнали ще могат да сменят училища и зали. Създадени са и мобилни групи със специализирано високотехнологично оборудване, които да наблюдават процеса. Нова мярка за сигурност са и модулите, на които т.г. са разделени матурите, което според МОН в най-голяма степен ще попречи на преписвачите. Учениците няма да могат да излязат от изпитната залата, дори до тоалетна, преди да са предали работата си по съответния модул. Матурата по български е от три модула - първият ще трае 1 час и ще се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100 т. Четири са изпитите, които са разделени на два модула - тези по математика, химия, физика и биология, които ще са на 22 май.

На матурите имат право да присъстват като наблюдатели и до трима представители на родителите на учениците от училището, в което има изпит. От МОН обаче не събират данни за това колко родители са се съгласили да наблюдават изпитите.



ДЕЖАВЮ

И м.г. МОН хвърли сериозни усилия за мерките за сигурност - имаше тайни датчици във видеокамерите, улавящи съмнителни сигнали, министерството беше в готовност да раздава различни изпитни варианти на учениците, дори да затваря в изолатор експертите, които имат достъп до тестовите варианти. Полицейщината на матурите никак не се нрави на учениците, които миналата пролет се оплакаха, че са били пребърквани и са се чувствали като престъпници. Някои недоволстваха, че не им е разрешавано дори да си вземат вода от чантата. Т.г. зрелостници споделят, че са им раздадени специални инструкции от 3 страници, в които подробно е описано какво не бива да правят на матурите.
3
3422
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
17 Май 2017 19:56
Само да попитам спецовете по интернет-Изпитната сграда се изолира от мобилния интнернет.От какви листчета ще преписват и какво?Няма нужда и от видеокамери...
17 Май 2017 21:41
Какви камери, директорите много добре знаят обсега на камерата. Застават извън обсега и подсказват.
17 Май 2017 23:42
да попитам спецовете

Да, но мама е убедена, че няма лошо в преписването... Имам подобен пред очите, а мамата се сърди. И един ден ще стане адвокат. Да е задрав!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД