:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Учители се оплакват, че пишат по 10 документа за една двойка

Няма кога да даваме допълнителни часове на изоставащите деца, твърдят преподаватели
Образователното министерства изисква по 10 документа от учителите при всяка двойка на края на срока, която те напишат на учениците си. За безумното количество бумащина сигнализира учителката Марта Радева от Провадия, автор на петицията срещу административното бреме на педагозите, наложено с новия училищен закон и наредбите към него. Към момента тя е подписана от над 1000 педагози и родители от цялата страна.

Преподавателката е класен ръководител от 1-во ОУ "Хр. Смирненски" в Провадия. Пред "Сега" тя разказа, че всеки ученик, който получи двойка за края на срока (дори само по един предмет), се смята за дете в риск. Поради тази причина за него трябва да се изготви план за действие за преодоляване на затрудненията, който обаче влече след себе си куп документи. Най-напред класният ръководител трябва да подготви карта, в която да посочи на какво се дължат слабите резултати и да предложи мерки за подобряване на успеха. Необходими са още декларация за информирано съгласие от родителите, доклад за съответния ученик, ежемесечни протоколи от заседанията на работната група, която е създадена специално за конкретното дете, допълнителни писма до родителите и т.н. и т.н.

Всички тези изисквания са записани в наредбата за приобщаващото образование. "Аз съм написала досега 77 документа, при положение че имам 11 деца с двойки за първия учебен срок. Един класен ръководител трябва да се занимава само с това да пише документация, което му сковава не просто ръцете и ума. Сковава му крилете", коментира Радева.

По думите й от бумащина не остава време за реална консултация с децата, някои от които имат ниски резултати, само защото им е скучно в часовете. "Когато едно дете се прикове към чина за консултация, понякога се постига обратен ефект. Но и учителите нямат нужното време и енергия, за да предложат нещо интересно", споделя преподавателката.

Колегите й се опасяват, че наредбата ще принуди учителите да спрат да пишат слаби оценки, което е безпринципно. Освен това при двойка за срока децата трябва да вземат определен брой допълнителни часове извън часовете за консултации, което е физически невъзможно. "Освен план за действие за двойкаджиите, класните ръководители трябва да пишат протоколи, декларации, писма, становища и доклади и за децата с изявени способности. Ние сме до такава степен изчерпани, че децата, които заслужават внимание да се работи за надграждане при тях, за тях изобщо няма време", коментира пред Би Ти Ви и Гинка Недева, учител по английски език.



НА ПРАКТИКА

Наблюденията на учителите от 1-во ОУ "Хр. Смирненски" сочат, че повечето школа досега не са започнали да изпълняват изискванията на новата наредба с надеждата те да бъдат променени. Освен това те са получили уверения от МОН, че няма да бъдат санкционирани при липса на цялата изисквана документация. На места обаче директорите настоявали документите все пак да се попълват точно, докато не видят черно на бяло нови разпоредби. От МОН признават, че наредбата за приобщаващото образование трябва да бъде коригирана, като обещават обществени дискусии за бъдещите й промени.







10
5579
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
30 Май 2017 19:48
Нищо не се прави без цел. И другаде тая цел е постигната - учителите избягват да пишат двойки за срока, а за годината изобщо не се говори. Плюс директорския контрол - извикване насаме, бележки пред колегите, натиск /често агресивно-арогантен/...
И отражение върху заплатата. Впрочем, дали има даскал, който да може да сравни заплащането си с друго в същото училище? И дали някой знае кой и за какво получава тая, а не друга сума? Това също е остен към непокорните учители - скритото рязане на заплатите...
---------------------------
Сайтът на Генек
31 Май 2017 01:33
генек, аз при тия условия не бих написал двойка. нооо.....
Най-големия проблем е липсата на дисциплина. Това унищожава всичко, все пак те са подрастващи.
31 Май 2017 08:55
- Иванчо, коя е столицата на България?
- Де, да знам...
- Седни. Отличен, шест!

И децата излизат с образУвание у главата, не е шега, това ще да е бъдеща работна ръка.
31 Май 2017 08:55
Дисциплината не се поражда от двойките. Трябва отношение към учителя. Когато бях ученик и "другарката" ме накажеше, в къщи баща ми довършваше наказанието, а не ходеше да дава акъл как да се работи в училището, и че неговото отроче е най-най. В момента директорите си позволяват да нарушават наредби и заповеди на МОН, защото знаят, че никой няма да им търси сметка.
31 Май 2017 08:57
Генек
Имам какво да добавя, но няма кой да чуе. Но под постинга ти се подписвам !
31 Май 2017 09:01
Защо е въведена оценката двойка, ако учителите нямат право да я пишат? Като не се пишат двойки, това ще премахне ли неграмотността на учениците?!
МОН има последователна политика за стъпкването на учителското съсловие - първо беше решението, че с двойка за годината се записва следващата година, сега въвеждаме такава бумащтина, че хората да престанат да пишат двойки за срока. До къде ще ни докара тази политика? До поредното изследване на PISA където отново ще лъснем с "най-силни" резултати и отново ще се събира комисия умни глави в МОН за да се вземат мерки как да се подобрят резултатите в изследването!
31 Май 2017 10:27
Имам приятелка учителка, която казва, че и без годишните двойки писането им се е увеличило многократно- програми, концепции, дневници, отчети и т.н, и в нейното училище държат наредбите да се спазват. Във всички области е така: едни чиновници по министерства, които хал хабер си нямат от естеството на работата, изискват все повече обяснителни записки, отчети, планове и т.н., които после никой даже не чете. Според мен целите им са 2: 1)Да си вържат гащите че са взели мерки, в случай че стане нещо; и 2) да демонстрират на по- долустоящите собствената си значимост. От това, разбира се, никоя реална дейност не се подобрява, даже напротив, обаче при всеки упрек се вадят и размахват отчети
31 Май 2017 14:00
Чем больше бумага, тем чище задница!
31 Май 2017 14:17
МОН има последователна политика за стъпкването на учителското съсловие

НЕ ! МОН е само инструмент на управляващата политическа клика за премахване на хората, които могат сами да мислят и да вземат решения.

Най-големия проблем е липсата на дисциплина.

Няма самодисциплиниращо се социално същество в природата. Затова и при всички социални животни съществуват методи да бъдат научени подрастващите да се подчиняват на социалните норми. И те винаги са свързани с явна демонстрация как пострадваш ако не спазваш определените граници на допустимо поведение.
Казано просто, създава се страхова фиксация на границите, но тя трябва да не е прекалено голяма, защото може да има точно обратния ефект.
31 Май 2017 17:08
Не чувам да се дискутира сериозно зависимоста на образованието от чиновниците и особено от родителите, липсата на самостоятелност и главно защита на институцията от свояволията на този и онзи. Самите регионални инспекторати и в не малко случаи директорите на училищата правят големи зулуми.
Като се заеха да го променят това наше образование, с него се заеха главно некадърници и хора с претенции които никога не са работили като учители. А и днес9 надали можеш да намериш учители по подобие на онези отпреди петдесет или сто години.
За профсъюзи да не говорим. Тези никога ги няма.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД