:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 218
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът ще прекроява отново службите за сигурност

Бойко Борисов вече е съгласен за закупуване на бойна техника, но на разсрочено плащане
Снимка: БГНЕС
Част от участниците в Консултативния съвет по национална сигурност. Д. Главчев - председател на НС, Р. Радев - президент, Б. Борисов - премиер, Кр. Каракачанов - вицепремиер. Законите, които регулират сектора за сигурност, трябва да бъдат актуализирани и усъвършенствани, решиха участниците в съвета. .
Законите, които регулират сектора за сигурност, трябва да бъдат актуализирани и усъвършенствани. Около това се обединиха вчера участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикан от президента Румен Радев за пръв път в неговия мандат. Преди 2 г. предишното правителство на Бойко Борисов прокара пакет закони, които регламентираха системата за национална сигурност, както и отделните спецслужби. Миналата седмица обаче Радев обяви, че не одобрява проведената тогава реформа, която прехвърли цивилното разузнаване от държавния глава към премиера и поиска структурата да бъде върната на негово подчинение. От заседанието на КСНС не стана ясно кога ще започне преработването на нормативната уредба на сектора и в каква посока ще поеме. А премиерът Бойко Борисов подмина въпроса дали би се съгласил да предостави на президента контрола върху разузнавателната служба.

Участниците в КСНС се разбраха да се пренапише и стратегията за национална сигурност. Причината е, че документът е приет през 2011 г. при първото управление на Борисов и вече не отразява актуалната среда за сигурност. Румен Радев наблегна на идеята си за законови промени, "недопускащи намеса във вътрешнополитическия живот на страната". Неотдавна президентът лансира поправки в редица закони в тази посока чрез назначения от него служебен правосъден министър. Но претърпя провал заради предложението си да се въведе уседналост за всички видове избори. Вчера Бойко Борисов увери, че законови промени в тази посока ще има, но по въпроса какви точно и кога прехвърли топката на парламента.

На КСНС е било решено още, че основен приоритет става попълването на личния състав на сектора за сигурност, в частност въоръжените сили, където проблемът с недостига на хора е най-остър. В тази връзка ще се разработват конкретни мерки за стимулиране на служителите. А до 20 юни трябва да се изготви план за перспективите за интегрирано развитие на сектора, както и за разпределението на ресурсите за влизащите в него държавни органи и структури за следващите 5 г.

Пълен консенсус има около необходимостта до 2024 г. да се повиши делът на парите за отбрана до 2% от БВП. Както и да се ускори модернизацията на армията. Не бяха посочени обаче приоритетни проекти за закупуване на бойна техника. Борисов обясни, че обновление трябва да има в трите рода войски, а нова техника да се купува на разсрочено плащане за срок от 15-20 г. "Ако отидете във флота, ще видите, че с един специален бетон заливат дъната на корабите, да не потънат. Всичките родове войски имат нужда", обоснова се той. Миналата седмица президентът го критикува заради "всекидневната смяна на приоритетите" - първо Борисов се съгласи да се купят нови самолети, по-късно авиационната техника остана на последно място. Но вчера премиерът отрече да има конфликт с държавния глава по въпроса.

----------НА СВЕТЛО

Стенограмата от политическите консултации за кризата с КТБ, проведени при експрезидента Росен Плевнелиен на 29 юни 2014 г., ще бъде разсекретена, стана ясно след заседанието на КСНС. "Той (Румен Радев - бел. ред.) отговори, че ще я разсекрети. Ние какво да правим. Аз съм се съгласил", примирено коментира Бойко Борисов. Но изрази притеснение, че ако разгласяването на разговорите в КСНС стане практика, това може да създаде "дипломатически проблеми" на страната.
СНИМКА: БГНЕС
Президентът Румен Радев обяви, че е доволен от разговорите на Консултативния съвет по национална сигурност.
10
2721
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
30 Май 2017 19:44
Цитат: /по памет/ "И аз съм бил офицер, завършил съм такова училище"...
-----------------------
Сайтът на Генек
30 Май 2017 20:24
Тоз, четвъртият, като българин излязъл от тоалетна - проверява си дюкяна пред вратата на WC-то. А двамата генерали са върхът на ... и аз не знам на какво!
30 Май 2017 20:25
На снимката с герба. Горната, че те и двете са с герб.
30 Май 2017 22:35
Абе, на двамамина вратлетата им се не видят
30 Май 2017 22:42
Сектор сигурност със сумо сили.
31 Май 2017 05:19
Sorry,ама къде е Неандарталешки ?Толкова му отива да е на тази снимка.
31 Май 2017 09:56
експрезидента Росен Плевнелиен




законови промени, "недопускащи намеса във вътрешнополитическия живот на страната"

Една позакъсняла, но много добра идея. Замирисва на гранторедукция.
31 Май 2017 10:18
Много ми харесват снимките. На първата: изражението на лицето на Главчев и позите на ББ и КК. На втората- позата на Гл.
31 Май 2017 10:26
Снимките са чудесни. Браво на фотографа! И на който ги е избрал. Има чувство за хумор.
31 Май 2017 10:36
Не кроят, а седем пъти режат, все късо излиза.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД