:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За наглостите на властта винаги има европейско оправдание

Когато искаш да поизпразниш затворите, не е нормално да започнеш с рецидивистите
Снимка: МВР
Шумният арест на "Наглите" - над 20 души, приключи с осъждането на едва четирима. И нито стотинка от откупите не се намери. И очевидно няма проблем.
Наглостта на управляващите отново лъсна, по ирония на съдбата с най-голямата им гордост - операция "Наглите".

"Колегата Цветанов с един багер копае и вади трупове", хвалеше се едно време Бойко Борисов пред сащисаните германци, поканени в Берлин да чуят за успехите на новата ни власт. Жалко, че няма да им каже и как при неговото управление



опасните рецидивисти получиха неочакван подарък -



да могат да излизат от затвора, без да са излежали 2/3 от присъдите си и без да им е останало по-малко от 3 години от наказанието. При това да имат право да не си доизлежават наказанията всеки път, когато бъдат вкарани в затвора. Тоест всеки рецидивист може да влиза за малко в затвора и бързо-бързо да излиза.

Че нашата държава никога не е имала ясна наказателна политика, се вижда от Наказателния кодекс, който е кръпка до кръпка. И все пак, когато ти кажат, че имаш огромен проблем със затворите, че те са смърдящи дупки без елементарни условия - Дикенсов вариант, приличието и нормалната визия за управление изискват да не започваш с най-големите кожодери. Ако искаш да поразредиш затворите, по-нормално е да предвидиш облекчения за хората с по-леки присъди. Още повече, когато никой не си и помисля да препоръча точно рецидивисти да излизат на свобода.

Целият скандал с "Наглите" кой знае защо се плъзна единствено по лайстната имат ли право осъдените сами да искат предсрочно условно освобождаване. Това им е било разрешено с поправка в НПК в предпоследния работен ден на парламента през януари. Нека имат,



не това е същественият проблем



В пилотното си решение от януари 2015 г., което почти никой от политиците и журналистите, коментирали случая, не прочете, се казва, че затворниците масово не получават съдебна защита, когато над тях има издевателства. Подробно се описва, че съдилищата много често не разглеждат дали е било налице нечовешко или унизително отношение, нито им присъждат обезщетения. И се говори за гадните битови условия.

Когато Страсбург се произнася по делото "Нешков и други срещу България", правосъден министър е Христо Иванов. Две седмици преди да подаде оставка, екипът му публикува за обществено обсъждане законопроект, в който се предлага механизъм как затворниците да имат пряк достъп до съда, когато се оплакват от унижения и издевателства в затвора. Предлага се и да спре порочната практика затворническата администрация да преценява дали да прати в съда жалбите на осъдените за предсрочно освобождаване. Намерено е друго решение - началникът на затвора да е длъжен да изпраща молбите в съда автоматично. Идеята е, че така ще се спре изнудването на затворниците да дават пари или лъжливи показания по разни брадясали дела.

Това са поправките на Иванов и те са изхвърлени в кофата. Екипът на Екатерина Захариева половин година по-късно решава да даде пряк достъп до съда на молещите за предсрочно освобождаване и това не е проблем.



Проблемът е в неочакваната поправка в НК,



развързваща ръцете на съда да пуска рецидивисти. И политици, и експерти, и журналисти панически избягват да коментират този факт. Защо ли?

Проектът на Захариева, който е приет от Министерския съвет с аргумента, че с него ще се подобрят условията в затворите, е мотивиран и с една обща препоръка на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от 2003 г., в която се препоръчва на всички държави да въведат възможност за предсрочно освобождаване, както и да си решат проблемите в затворите. Даден е съвет, че щом една държава не може да осигури нормални условия в местата за лишаване от свобода, е редно да не допуска пренаселеност. Посочени са варианти: предсрочно освобождаване, право на затворниците да искат по-лек режим, условни присъди. По последния показател България би трябвало да е шампион, след като дори спецсъдът, който гледа дела срещу организираната престъпност, налага предимно условни наказания.

Фактите обаче явно нямат значение за управляващите. Те се втурнаха да обясняват как не разбираме благородните им "европейски" замисли. За жалост няма нищо европейско, просто по стар навик мушмороците във властта намират европейски оправдания за безобразията си.

Както винаги най-ефектен е Цветанов, който наскоро имаше често вземане-даване със съда - беше подсъдим по 3 наказателни дела, с частна жалба го съдеше и съдия Мирослава Тодорова. Той веднага мина в кръгова отбрана и изля обвинения срещу съда, "Наглите" и журналистите, като пропусна да коментира факта защо той с личния си глас развърза ръцете на съда да освобождава рецидивисти.

Като дълбок познавач на човешката душа бившият министър обяви и че заловените по негово време престъпници са непоправими.



Кой всъщност е Цветанов да твърди дали някой се е поправил



или не, след като разследващите, ръководени от него, не успяха да открият парите от откупите - говори се между 3.5 и 6 млн. лв., нито намериха доказателства за повдигане на обвинения за изнудване, поради което тези пари бяха ей така опростени на бандитите.

И апропо, четиримата от бандата, които са в затвора, според медийни публикации от самото начало работят като чистачи, строители, лавкаджия и помощник-библиотекар. Единият ходел на курсове по английски, компютърна грамотност и рисуване. Друг преминал курс по програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". Трети посещавал групова програма "Справяне с житейски проблеми чрез промяна в мисленето". Преди две-три години и за самия Цветанов имаше риск да посещава същите курсове.

През март 2013 г. Цветанов се срещна с жертви на бандата за отвличания. Дали и като законодател е готов да им даде обяснения?

 През март 2013 г. Цветанов се срещна с жертви на бандата за отвличания. Дали и като законодател е готов да им даде обяснения?


15
3626
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
04 Юни 2017 18:55
Добре... Но трябваше да е в събота - вместо оня таратор без краставици и мляко...
-----------
Сайтът на Генек
04 Юни 2017 18:58
За наглостите на властта винаги има европейско оправдание


... но пък за скотското търпение на българина - няма.
04 Юни 2017 19:00
Трети посещавал групова програма "Справяне с житейски проблеми чрез промяна в мисленето". Преди две-три години и за самия Цветанов имаше риск да посещава същите курсове.

Няма как цецо да извърши промяна ф мисленето си без преди това да е развил способност за такова.
05 Юни 2017 01:00
Не човешки условия били причината По телевизията в САЩ гледам в некои пандизи немат право да се къпат.Показват пандизчия които от тоалетната с мокра кърпа си бъше телото и след това с тази кърпа бъше пода от падналата вода.По двама в стая кенеф и мивка за питеина вода само.Дали му един електрически бързовар да си топли водата в един чайник и с тази хладка вода се къпе.Това е можеби само за убици но не си спомням преди неколко години беше.Има толкова стари казарми в които с по леки присъди да бъдат настанени.Само за убиците истински пандизи.
05 Юни 2017 05:28
На човек вече му писва от т.нар. ценности на ЕС. Някои там особено много са се загрижили за правата на престъпниците?! Да ги пуснем тогава в петзвездни хотели и да им назначим камериерки и проститутки, а? Затворите трябва да са гадно място, където нямаш права. За да има страх от наказанието. А на тези им са осигурени храна, здравно обслужване, забавления, образование и какво ли още не. Докато невинните навън може да гладуват, да нямат право на лекар и на властта и на Европа хич не им пука за това! Много от рецидивистите се разхождат на свобода, защото некадърната съдебна система им влачи делата с години. На някои от тях дори плащаме обезщетения?! Кка тогава да се чувстват жертвите им?! В едно общество, което подскача, когато някой водач неволно убие хора на пътя и иска ефективни присъди, що за присъди дават на рецидивистите, че могат да излязат след 7 години?! За леките случаи трябва да има домашен затвор или принудителен труд, ако затворите са пълни. На тези трябваше да им бъде даден доживотен затвор без замяна и толкоз.
05 Юни 2017 06:34
Това, че тези хора са извършили тежки престъпление не значи, че са рецидивисти по смисъла на закона, ама кой да го чете, като трябва да се плюе?
05 Юни 2017 08:07
Приближават със още една минута времето когато всеки ще вземе правосъдието в собствените си ръце.И ще го раздава както и когато му е угодно.Което ще означава че няма държава.
05 Юни 2017 09:22
И още една гледна точка:
А ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПОМНИ ЛЕБЕШКОВСКИ ОТ „НАГЛИТЕ”: „БОРИСОВ СТОИ ЗАД ОТВЛИЧАНИЯТА, НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА!”
http://afera.bg/%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82.html
05 Юни 2017 09:22
*
05 Юни 2017 11:46
Проектът на Захариева, …

Добре, че най-сетне се уточни чий е проектът.

Щото онзи ден оттук излетяха доста плювки в съвсем различна посока.

А ето и едно мнение от Форума:

Памфуций, 02 Юни 2017 17:59
Христо Иванов предложи едно конкретно изменение на обществено обсъждане (що е то – справка в закона за нормативните актове). След това подаде оставка.

Законопроектът на Министерство на правосъдието е повече от половин година след оставката на Иванов.

05 Юни 2017 11:53
Че ква е разликата между Хр. Иванов и Захариева.
Калинки без грам юридически стаж, агенти за влияние. Ама едното било с рокля...
05 Юни 2017 12:03
На 28 септември м.г. Захариева внася проекта си в правителството. В стенограмата, публикувана на страницата на Министерския съвет, е запазен цитатът, с който представя промените: "С предлагания законопроект се изпълняват препоръките (на Страсбург - бел. ред.): да се осигурят санитарни възли в помещенията, да се осигурят 4 кв. м площ, да се осигурят механизми за по-ефективна защита."

Обаче затворническите тоалетни са основен акцент в речта й. За промените относно опасния рецидив не се споменава.

В мотивите към проектозакона промените са оправдани с делото в Страсбург "Нешков и други срещу България" от 27 януари 2015 г. В него става дума за нарушени права на рецидивисти, но не и за предсрочно освобождаване.

http://www.segabg.com/article.php?id=857046 , в-к СЕГА, 02.06.2017 г.

„ГЕРБ облекчил рецидивистите, под предлог че оправя тоалетните в затвора”

05 Юни 2017 12:06
Че ква е разликата между Хр. Иванов и Захариева.


Ни бях съ сетила!
05 Юни 2017 12:37
СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА

Снощи мазният Кирилов пак лъжеше по споменатия начин при Беновска, че даже тази бойколюбка се възмути, но не за лъжите му, естествено, а ей така спонтанно, та да поддакне на Иван Киров, синчето на отвлечения Киров. Върти ми се нещо, че жената на този младши беше някаква депутатка от ГЕРБ?
05 Юни 2017 23:10
Bacho Кольо
05 Юни 2017 11:53
Че ква е разликата между Хр. Иванов и Захариева.
Калинки без грам юридически стаж, агенти за влияние. Ама едното било с рокля...


Прочиташ внимателно статията, където научаваш какво е предложил Иванов и какво е предложеното от Захариева . Ако имаш някаква базова интелигентност, откриваш и разликите.
Прочее за статията, а форумците тов. Negative и тов. проф. дървингов да бъдат така добри да преведат по 5 лева на авторката, СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД