:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,081,743
Активни 96
Страници 4,223
За един ден 1,302,066

Седмокласниците се отлепят леко от дъното по български и математика

Учениците все още не умеят да се изразяват точно и да разсъждават, сочат резултатите от тазгодишните изпити
Седмокласниците се отлепят леко от дъното, което удариха миналата година с рекордно ниските си резултати по български език и математика. Това е накратко равносметката от националното външно оценяване по двата предмета за учебната 2016/17 г. Въпреки че тазгодишните им средни оценки са малко по-високи от миналогодишните, все още всеки четвърти тийнейджър има двойка по математика, а младежите без базови познания по български са 14.3%. От просветното министерство намират данните за положителни, като ги обясняват с "общото усилие на системата" и се надяват те да се превърнат в тенденция.

Най-притеснителни продължават да бъдат резултатите по математика. Средният брой точки, които са постигнали седмокласниците на първия модул (който се вписва като текуща оценка в бележниците), е 28.5 т. от 65 максимални, равняващи се на "добър 4". Въпреки че резултатът е с 2 т. по-добър от 2015/16 г., все пак той не успява да достигне нивото от 2014/15 г., когато средният резултат по математика бе 29 точки. При втория, по-сложен модул, с който се кандидатства в гимназиите, средната успеваемост е 8.7 т. (от 35 възможни). За сравнение миналогодишното ниво беше 7.5 т. Докато м.г. всеки трети седмокласник имаше двойка по математика, тази година делът на двойките е паднал до 25%. В цифри това прави около 4 хиляди двойкаджии по-малко - 13 533 ученици (от общо 53 хил. явили се на изпита) при 18 хил. за м.г. За сметка на това пък тройките по този предмет се увеличават от 18.9% на 23.5%. Учениците с четворки се увеличават от 25 на 26%, както и тези с петици и шестици.

Любопитен детайл е, че децата, получили максималните 100 точки от двата модула по математика, се увеличават близо 6 пъти - от 37 на 251 души, а тези с максимум 35 т. от втория модул - около 8 пъти, от 49 на 409 души.

Тази година от МОН не съобщиха средния брой точки общо за двата модула (кандидатства се именно с общия сбор) с мотива, че те не могат да се усредняват. "Ако на първия модул са се явили 10 човека, а на втория - един, как да дадем общи резултати", аргументираха се от министерството. Скалата за оценяване остава същата, като летвата за тройка отново е 16 т. (на първия модул).

Представянето на седмокласниците по български език също е малко по-добро от м.г., но само по първия модул. На него средният брой точки е 34.6 т. - с 2 точки повече от м.г. При втория модул обаче учениците са постигнали средно 19.5 т., с 1 единица по-малко от м.г. Двойките по български език също намаляват - от 9481 на 7761, или от 17.5% на 14.3%. Намаление има още на учениците с тройки и четворки, докато много добрите и отличните оценки се увеличат.

Учениците все още масово не могат да разпознават видовете сложно изречение по състав и трудно извличат информация от текст, особено когато не е пряко повторена, а е необходим анализ на внушението, показват резултатите. Впечатление на оценителите е направило и неумението им да разсъждават и да структурират логически издържана и пунктуационно оформена теза. Седмокласниците все по-успешно изпълняват дидактическата задача (писане на текст), но допускат традиционни грешки - не съвместяват правилно глаголните времена, не умеят да се изразяват точно, допускат най-различни правописни грешки. Тази година за преразказ се падна откъс от "Войната на таралежите" на Братя Мормареви.

От МОН отдават леко подобреното представяне на учениците на "комплекс от фактори". Според експертите причините не могат да се търсят в учебната програма, която е била еднаква, а по-скоро в "по-упоритата работа на учениците, по-фокусираната работа на учителите и като цяло общото усилие на цялата образователна система". На въпрос дали задачите т.г. не са били по-лесни, от ведомството отговориха, че те се правят "по спецификация" - в тях се тестват уменията на учениците, заложени в съответните стандарти, т.е. определянето на дадена задача за лесна би било субективно. Все пак още е твърде рано да се заключи, че е започнала положителна тенденция. Шефката на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН Евгения Костадинова подчерта, че не може веднага да се очакват чудеса, важно е всяка година да се върви "с малки крачки" напред.

Любопитни са и данните по региони. Всички области у нас са подобрили представянето си по български език с изключение на Търговище, като най-голям скок в оценките си имат учениците от Враца и Пазарджик, следвани от тези от Варна, Благоевград, Добрич, Кюстендил и Плевен. По математика 27 от 28 области са постигнали по-високи средни резултати, като спад в оценките имат само габровските ученици. За най-голямо повишение на резултатите по математика могат да бъдат похвалени децата в Кърджали, както и тези в Смолян, които продължават да са на второ място по успех и по български, и по математика след софийските седмокласници. Според просветния министър Красимир Вълчев това се дължи на добрата работа на образователните институции в Смолян, както и на запазените в областта традиционни ценности и култура на дисциплина към ученето. "Резултатите на учениците са ниски там, където има проблем с обхващането на децата в образователната система и има ранно отпадане на ученици от уязвими групи", коментира той.ОТЛИЧНИЦИ

Само три са софийските училища, чиито ученици са показали най-добри резултати на изпитите след седми клас и са в топ 10 на отличниците. Това са частно основно училище "Св. София" (51 среден брой точки), Софийската математическа гимназия (50.6 т.) и Първа частна математическа гимназия (49.45 т.), които са съответно на 2-ро, 4-о и 6-о място. Лидер по успех на седмокласниците е математическа гимназия "Д-р П. Берон" във Варна ( 52 т.), трета е математическата гимназия "Акад. К. Попов" в Пловдив (50.9 т.), а на пета позиция е профилираната математическа гимназия "П. Хилендарски" в Русе (49.8 т.). На 7-мо място е ПМГ "Г. Милев" в Стара Загора, а на 8-мо, 9-о и 10-о място са три бургаски школа - съответно ПМГ "Акад. Н. Обрешков", Първо частно основно училище и ПМГ "Акад. Иван Ценов".

И при четвъртокласниците има добри новини

Добра новина поднася и националното външно оценяване за четвъртокласниците. Ако м.г. те се представиха по-зле от 2015 г. по три от 4 предмета, по които държат изпити - български, математика и "Човекът и природата", тази година съотношението е 3:1 в полза на предметите, по които има повишение на резултатите. Оценките им се понижават от 74.9 среден брой точки на 74 т. само по "Човекът и природата". Въпреки че спадът не е голям, движението надолу по този предмет е за трета поредна година. Според МОН още не може да се говори за тенденция на понижаване на резултатите, но все пак този предмет остава с "една удивителна", за да търсят причините за по-слабото представяне.

По български език успехът на учениците в 4-ти клас се повишава от 67 на 71 точки, по математика - от 67 на 70 т., а по "Човекът и обществото" - от 78 на 79 т. Тук обаче се забелязва и негативна тенденция към все по-широка амплитуда между най-високите и най-ниските регионални резултати, като разликата е близо 20 т. Най-малките се справят все по-добре с правописа на думите с "щ" и геометричните задачи, докато продължават да се затрудняват с правописа на гласните в неударени срички (задъхано и др.), с разпознаването на главните части в изречението и с моделирането на ситуация с числов израз (текстова задача). Частното училище "Дорис Тенеди" в София е първенец със 100 т., следвано от частно основно училище "Малкия принц" във Варна (99 т.) и началното училище "М. Лъкатник" в Бургас (98 т.). Тук в Топ 10 на най-добрите училища попадат и школа от Добрич, Ямбол, Разград и др.
16
2177
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
08 Юни 2017 21:23
Оглупяването на младото поколение, в резултат от "реформите" под диктовката на Световната банка, върви с пълна сила, социалният крах е неминуем.
08 Юни 2017 21:29
Учениците все още не умеят да се изразяват точно


Ами думи не могат да намерят в обширните ПРАЗНИ ПРОСТРАНСТВА, разположени в междуушието им - та редките си мисли в думи да облекат! Сравнявам първите седмокласници (синовете ми) с вторите седмокласници (техните синове, и мои внуци) - ами първите (бащите им) далеч повече пъти съм ги виждал с книжки в ръка, отколкото отроците им! Вторите само статуси из фецес-букя четат! А от лексикален багаж се не трупа! Вчера или онзи ден Иво Сиромахов в "24 часа" бе подбрал няколко десетки от най-често срещаните! УЖАС!!!! Четенето на книжки развивало едни центрове (по-важните!), а съвсем други (маловажни via-a-vis умението да се изразяваме) развива гледането на картинки по телевизора или по телефона!!!! Това го чух от едни учени дами, по радиото, не си го измислям! Имам и внук в четвърти клас - ами, не ще книжки да чете, и това е! Господ да им е на помощ!
08 Юни 2017 21:47
Имам познати с детенце на 4 г., на 3 му купиха таблет, сега не говори, бърбори на някакъв си негов неразбираем език, иначе е виртуоз с таблета, радват му се, а не разбират в какъв голям проблем са попаднали.

08 Юни 2017 22:34
Измама са тези проверки. Щото не е ясно какво целят да проверят...
08 Юни 2017 22:56
Maximus II -

Точно така е за огромен ужас колега.

Световната банка е световен КОНСУЛТАНТ на такива
неоколонизирани държави като България.
по всички сектори - от най-важните
1) здравеопазване - как така и защо ще фалират болници и няма
пари за лечение за местното (българското) население
2) образование - учебно съдържание и делегирани бюджети,
заради които двойкарите (неграмотните) се бутат напред...
до
... Сектор ВиК - обединяват ВиК операторите да се уедрят видите ли
за да печелят по-лесно по-големите "инвестиции".

.................
И колкото са виновни и продажни "местните власти на отделните държави"
толкова е силен и натиска на "световния финансов клан",
на когото не му пука
нито за вас, нито за мен, нито за някакво си население на
някаква си там държава...
Те си гледат натрупването на пари.

Този процес един прозорлив учен и изследовател като Зигмунт Бауман е нарекъл:
"разтваряне на суверенитет - военен, политически, икономически, социален..."

Умните държавници залагат първо на собствените си сили и на близките до тях
други държави като общност и не се ... продават
....................

Подозирам, че по-добрите резултати са по-скоро заради
опростените тестове,
а не на "поумняването на децата", които МОН буквално подлуди с
неразбираемо съдържание и т.н., т.н.

Побеснявате ли от "управленската глупост" вече ..........
08 Юни 2017 23:06
Отлепването от дъното - значи че някой е копал надолу
08 Юни 2017 23:07
Отлепили са от дъното с копаене в посока надолу. Навсякъде по света издържане на тестовете означава 50% и нагоре от точките. В района представил се най-добре по математика след 7 клас - София, около 63% от явилите се не са стигнали това ниво. Ако сме много щедри и поставим летвата на 33% от точките, "само" 43% не успяват да прескочат летвата за тройка. Това за най-добре представилия се регион. При това става въпрос за основни познания и то далеч не всички, от времето на ранната Античност. Какво ще правят в 21 век щом и на това не могат да ги научат?
08 Юни 2017 23:10

Дежурния
08 Юни 2017 23:07


Без да оправдавам днешната риформа, ще те питам - ти решавал ли си такъв тест? И, ако - да, как ше се оцениш? И за да съм по-точно - кво ше кажеш за собственото си образование
08 Юни 2017 23:30
ти решавал ли си такъв тест? И, ако - да, как ше се оцениш? И за да съм по-точно - кво ше кажеш за собственото си образование

За подобни неща не съм представителен пример. Ясно накъде биеш - тестовете. Сигурно не са най-добрия начин за оценяване на знания, но става въпрос само за най-долното ниво на летвата, а за там са показателни. За да няма усукване, миналата година не само седнах и реших теста, но и проверих с какви знания се прескача летвата. Оказа се, че с познания при това не блестящи и преподавани в 3-4 клас, на "матурата" за 7-ми би трябвало да изкараш около 4 и нагоре. И тези деца с кого ще мерят знания и умения след няколко години?
09 Юни 2017 06:54
Защо продължават да измъчват децата да разпознават видовете подчинени изречения по състав??? Умението да се разпознават различните видове подчинени изречения НЯМА нищо общо с функционалната грамотност, която уж всъщност се проверявала...
09 Юни 2017 09:25
Винаги съм била на мнение, че математиката развива мозъка и учи на логика. Тестовете го доказват: повечето училища в десятката за 7-ми клас са математически гимназии.
09 Юни 2017 10:55
не умеят да се изразяват точно и да разсъждават

И що им е? Тъкмо имат всички данни да станат парламентаристи, минпреди, вицепремиери, министри и цецовци от всякакви равнища на властта.
09 Юни 2017 11:07
Не знам как сравняват "отлепянето", но задачите тази година по математика са доста по-лесни от миналата година. Наистина доста по-лесни, защото не малка част от теста и шестокласниците го правят без проблеми.
Съвсем друг е въпрасът за това, какво се иска от учениците за да получат максималните точки. Не дали са решили задачите, а дали са получили максималните точки. Системата сама по себе си унищожава де що криетивно нещо има в децата - иска се да напишат точно определени неща за да получат точките. А това, че има и други начини за решение - ами да не са ги знаели.
09 Юни 2017 13:47
SvSophia

За всички, но най-вече за „цецовците” и „вицепремиерите” !

Bonjorno

За унищожаването на креативността и мисленето
изобщо като цяло!

И ЗА ВСИЧКИ КОЛЕГИ ЗАГРИЖЕНИ ЗА
ГРАМОТНОСТТА И ОБРАЗОВАНИЕТО НА
ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ!

09 Юни 2017 13:58
Според мен и двете матури са по-лесни от миналогодишните, т.е., нагаждаме изискванията към знанията, а не увеличаваме знания и умения.
09 Юни 2017 16:10
Подвеждащо е, чзащото миналата година необходимият брой точки за тройка беше повече от тазгодишния.
Като видяха колко двойки има смъкнаха минималния брой точки и по този начин повече деца прескочиха трапа

Не че им се е вдигнало нивото или познанията са се увеличили ;-)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД