:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 72
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Прелет над печата

На сиромаха кеша

"От 1 януари 2018 г. плащане кеш до 1000 лв". С това най-челно заглавие влетява вчера в публичното пространство "24 часа" - сякаш за да прокара тънка червена финансова нишка в и без това паричния ни свят. От материала става ясно, че депутатите са се занимавали с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), особено популярен и като ДOП-еК-а. Та според въпросния нормативен акт ще има график, според който "плащанията кеш се намаляват от 10 хил. на 5 хил. лв. от 1 август т.г. и на 3 хил. лв. от 1 януари 2018 г., а от 2019 г. падат на 1000 лв". Пак в тази дописка е описано депутатското усилие с друга промяна в ДОПК "да се пресече практиката за продажба на фирми със задължения на малоимотни или социално слаби". Като оставим настрана обстоятелството, че въпросните "депутатски усилия" датират от поне 15 години и че нищо и досега не се е случило, то човек няма как и да не запита кой точно ги пише законите, които позволяват бизнесмени с мерцедеси за по половин милион и с къщи за по 10 млн. лв. да имат фирми с дългове от 100 млн. лв., които в един прекрасен ден да прехвърлят на човек, който получава социални помощи?

Така или иначе, докато народните представители умуват как точно да ограничат кешовото разплащане, то "Стандарт" пише също челно: "Всеки втори няма пари за море". Както и че "1.6 млн. българи са под прага на бедността". Вестникът цитира изследване на Националния статистически институт, според което "56.3 на сто от хората у нас не могат да си позволят почивка извън дома". Пак според въпросните статистически проучвания се оказало, че почти една трета от българите живеят в лишения. 44.5 на сто не могат да си позволят да ядат месо, пиле или риба всеки втори ден, 39.2 на сто карат на студено зимата. Оказало се и че дори когато имаш работа, пак може да мизерстваш. Това се случва с 11.6 на сто от българите, което пък е с 3.8 на сто повече спрямо 2105 г., добавя още "Стандарт". Интересно е дали на тези хора им пука дали кешовите разплащания са под 10 000, 5000, 1000 или дори 50 лв...? И дали има нещо общо между сиромаха и кеша?

А като се има предвид и че "Телефон 112 е мъртъв" ("Труд"), то е очевидно, че дори няма и на кого да се обади човек, за да бъде спасен, ако има нужда.

Затова и оцеляване му е майката...
2
1152
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
24 Юни 2017 07:22
Ако я няма т.н. "сива икономика", половината България нямаше да я има!
25 Юни 2017 14:07
Математическа пропорционалност между бедността и кеша.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД