:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 219
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов направи лупинг в НДК - върна Боршош, наказа Павлова

Дворецът се връща на Министерството на културата, след като преди месец бе даден на министъра на европредседателството
Мирослав Боршош
Уволненият ден по-рано от Лиляна Павлова директор на НДК Мирослав Боршош бе върнат вчера на поста си по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Министърът на европредседателството бе наказана с отнемане на двореца на културата от нейно разпореждане, който се предава под контрола на Министерството на културата - неговия традиционен принципал. Двете решения ще бъдат официализирани на днешното заседание на правителството.

Усилията на "Сега" да се свърже вчера с Лиляна Павлова бяха неуспешни. Под предлог че има важна среща при премиера, тя отказа да участва вечерта и в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Мирослав Боршош също не отговаряше на телефона си, но изложи привечер позицията си във Фейсбук: "След изключително важна среща, която проведохме днес с премиера Бойко Борисов, съм спокоен и удовлетворен, че българската култура победи и му благодаря, че доказа на всички ни, че това може да се случи. Вярвам, че държава, която се вслушва в гласа на своята интелигенция, има достойно бъдеще. НДК е символ на волята за промяна, на видимите резултати, доказателство за принадлежността ни към споделените европейски ценности. Благодаря на всички за подкрепата! Тя удвоява силите, с които ще продължа да работя в посоката, която познавате!"

В срещата при Борисов освен Павлова и Боршош е участвал и министърът на културата Боил Банов. Единственото обяснение за внезапната рокада, дадено от правителствената информационна служба, гласеше: "На срещата беше обсъдена работата на ръководството на НДК и бяха изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество".

"Противоречията" бяха формулирани по следния начин от двете страни в спора: Министър Павлова обвини Боршош в "системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала и също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на председателството". Отговорът на Боршош във Фейсбук бе: "Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона. Не намирам за допустимо тези процедури - важна част от подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г - да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу Националния дворец на културата. Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца, при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички".

И в двете тези се намеква за сблъсък на финансови съображения. НДК трябваше да бъде ремонтиран заради председателството на ЕС с отпуснатите му 17 млн. лв., които се оказаха недостатъчни, защото не бяха предвидени разходи за повишаване на сигурността (12 млн. лв.), за изграждане на студиа, оборудване на пресцентър и пр. Затова бяха поискани допълнително 28 млн. лв.

ПРЕДИСТОРИЯ

До май 2011 г. НДК се управляваше от Министерството на културата. После бе прехвърлено за кратко на Министерството на финансите, а през 2013 г. се върна в Министерството на културата. След възникнало напрежение между Мирослав Боршош и тогавашния министър на културата Вежди Рашидов НДК мина под контрола на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, а той пък го остави на служебния вицепремиер за еврофондовете Деница Златева. Най-кратко се разпорежда с него министър Лиляна Павлова, която го пое едва преди месец.
СНИМКИ: БГНЕС
Лиляна Павлова
16
4152
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
27 Юни 2017 20:04
НДК е символ на волята за промяна, на видимите резултати, доказателство за принадлежността ни към споделените европейски ценности.

Майкаааааааа...
27 Юни 2017 23:59
Както и очаквах, мошето борше все пак ще бъде спасено и ощастливено дори с цената на авторитета на много по-важната за кабинета и ГЕРБ павлова. Бай Туй се гръмна в крака, но американците си пазят кадрите, особено ако не са от български корен и доказано вредят на България. На нейно място всеки уважаващ себе си управник би си подал оставката немедлено и със скандал, но... тя не е като дяда си и баба си, ами като майка си.
28 Юни 2017 06:57
Това не е поведение на министър-председател, а на селска пача! Къде са резултатите от финансовият одит на тая съборетина НДК?!?
Защо не са представени на обществеността?? Вечните тарикатлъци на Борисов с неговият стремеж винаги и вълкът да е сит, и агнето да остане цяло, един ден ще му изядат главата...И този ден не е много далече...
28 Юни 2017 07:10
държава, която се вслушва в гласа на своята интелигенция
Боршош ако е "интелигенцията" в тази държава...егати държавата!

Павлова и оставка??? Оставката, май беше израз на несъгласие с разбиранията на началството и собствено достойство. Таквиз неща не бива да се търсят в министрите Му! Те са Негови и нямат право на такива глезотии, като достойнство, собствена мисъл, идея, воля и т.н.
28 Юни 2017 07:32
Баланс между сицианските Му кланове
28 Юни 2017 08:05
Батката - верен ученик на Тодор Живков. Той така хвърляше тези, които бяха близки до него от хълма на властта, по хълмовете на времето.
Спомням си епизод, който са ми разказвали и който може би съм споделял тук. Митко Григоров, по онова време, беше едва ли не втори човек в партията. Провежда се някакъв пленум или някакво друго събиране, на което има президиум. Като съобщават състава на президиума, името на Митко Григоров не е споменато, което е немислимо при тогавашното разпределение. Един подмазвач, решил че това е някакъв неумишлен пропуск, високо шепне, с ококорени очи, на Тодор Живков: "Другарю Живков, другаря Митко Григоров го няма в състава на пленума!" Тодор Живков го поглежда, изсмива се характерно и отговаря високо "Няма ли го? Ами... значи го няма! Ха-ха-ха!"
28 Юни 2017 08:16
Министърът на еврофондовете бе наказана с отнемане на двореца на културата от нейно разпореждане

Да им имам наказанията на тия... А като са й намалили работата, дали са й намалили заплатата
28 Юни 2017 08:42
Митко Григоров, по онова време, беше едва ли не втори човек в партията. Провежда се някакъв пленум или някакво друго събиране, на което има президиум. Като съобщават състава на президиума, името на Митко Григоров не е споменато, което е немислимо при тогавашното разпределение. Един подмазвач, решил че това е някакъв неумишлен пропуск, високо шепне, с ококорени очи, на Тодор Живков: "Другарю Живков, другаря Митко Григоров го няма в състава на пленума!" Тодор Живков го поглежда, изсмива се характерно и отговаря високо "Няма ли го? Ами... значи го няма! Ха-ха-ха!"
Бай Тошо поне не го е ..@. Митко Григоров ! Бай ти Хой отпраска праска . Унижението е на по-виско , качествено ниво.
28 Юни 2017 08:52
"След изключително важна среща, която проведохме днес с премиера Бойко Борисов, съм спокоен и удовлетворен, че българската култура победи" Културата или Пеевски победи? Или културата на Пеевски победи ?
28 Юни 2017 09:02
това ндк на културата кой го построи?... още се бият за кокалите от едно време.
мизерия... ама евроатлантическа...
28 Юни 2017 09:07
Пак Симитли.
28 Юни 2017 09:36
Боршош си има и друга защитница, доколкото съм чувал.
28 Юни 2017 10:13
Баце като изкара нощта и на сутринта му идва идея, обратнопропорционална на снощната му идея.
Абе не знам, тоя човек по коя клинична пътека ще го лекуват един ден, като падне от власт.
28 Юни 2017 11:30
Боршош си има и друга защитница, доколкото съм чувал.
Бе малко началник кабинет на Бай Туй се пада, та затова поредната "футболна драма".
Извода е : за да ти върви добре в бизнеса с "култура" , трябва е да си лягаш с правилната жена.
28 Юни 2017 11:31
Светослав Терзиев
28 Юни 2017 17:29
Вярвам, че държава, която се вслушва в гласа на своята интелигенция, има достойно бъдеще. - каза Боршош
Ето това е да си интелигентен премиер със силен глас, а вие тук го наричат прост, а той ни гради бъдещето
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД