:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВСС си намери повод да иска отстраняването на Лозан Панов

Пленумът ще гледа сигнал срещу председателя на ВКС за незаконна политическа дейност
Противниците на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов започнаха да стягат примката около него. Съдийската етична комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) е уведомила, че той упражнява нерегламентирана политическа дейност. Този сигнал може да послужи за основание за задействане на процедура по отстраняването му.

В случая "топката" е удобно подадена от Ивайло Крачунов от сайта "Блиц" и е за участието на председателя на ВКС в протест в защита на отец Паоло Кортези от Белене, който беше приютил бежанци. Протестът беше на 12 март пред президентството и на него присъстваха граждани и политици.

В дневния ред на Пленума на ВСС в четвъртък точката е включена като последна, а според defakto.bg вносители са Даниела Костова, Галя Георгиева и Димитър Узунов. Преписката е още от 25 май и очевидно вкарването й в дневния ред е било добре обмислено.

Точката масово беше възприета като заплаха за поста на Панов, въпреки че привидно изглежда като поредната стъпка от атаката срещу него, започнала тази пролет. Той влезе в конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров по повод срещата му в ЦУМ с издателя на "Сега" Сашо Дончев, на която Дончев обяви, че му е оказан натиск за редакционната политика на вестника. Тъй като мнозинството отказа да разследва случая, Панов бе поставен "на мушката" заради твърдата си позиция, че скандалът не може да бъде подминат. Той успя да се срещне с президента Румен Радев и да му лансира идеите си за изваждане на прокуратурата от съдебната власт, консултации за свикване на Велико народно събрание и дебати дали прокуратурата да стане независим орган. Президентът обаче предпочете да заеме пасивна позиция.

Очевидно обвиненията в политическа дейност ще са основният аргумент срещу председателя на ВКС. Заради критиките си към статуквото в съдебната власт той вече беше обвиняван в политиканстване и от Цацаров, и от мнозинството във ВСС, и от парламентарната група на ГЕРБ, а правосъдният министър Цецка Цачева и премиерът Бойко Борисов директно му заявиха, че няма право да говори за друго освен за съда си. Цачева дори намекна, че ако иска промени, следва да стане депутат.

Атаките срещу Панов започнаха веднага след като заяви, че няма съдебна реформа, защото "ако имаше, щеше да има разследващ орган, който да разследва Сотир Цацаров за ЦУМ гейт". Първо срещу него беше внесен сигнал, че оказва натиск върху председатели на съдилища, във връзка с предстоящия избор на членове на новия ВСС. Всъщност той само им беше поискал протоколите от заседанията, на които на редовите съдии са натрапвани кандидати, за които да гласуват. В деня на заседанието на ВСС на входа маскирани младежи направиха демонстрация с одрани агнешки глави. Панов възприе това послание като заплаха за живота си, но и Цачева, и Борисов обявиха, че това не им звучи сериозно. Главният прокурор не обърна внимание на случая.

Разправата с шефа на ВКС продължи с поредица от сигнали до ВСС - за двойно счетоводство в почивната станция на съда в Лозенец, за цялостен одит на обществените поръчки в съда, за уволнени шофьори и секретарки и т.н. След дълги и грозни дебати ВСС образува проверка само за уволненията във ВКС. Панов бе атакуван и за това, че се бил срещал с известен столичен адвокат, но така и не беше поискана проверка - вероятно защото ще си проличи двойният аршин по отношение на шефа на ВКС и главния прокурор. През този период срещу Панов бяха използвани всякакви средства - махленски обиди към съпругата му и поредица от "разобличителни" статии в медиите на депутата Делян Пеевски. В началото на месеца Крачунов и Илиана Беновска от Канал 3 обявиха в ефир, че ще внесат още сигнали във ВСС "срещу безумията на самозабравилия се Панов".

На финала последва пълната подигравка от страна на отговорните държавни органи, когато се разбра, че колата на НСО, която вози председателя на ВКС, насред път е с развити и изпаднали болтове на една от задните гуми. Случаят, носещ всички характеристики на атентат, беше омаловажен и замазан, без да се проведе следващото се по закон сериозно разследване. Стигна се дотам да се внушава, че става дума за измишльотина, а премиерът Бойко Борисов, за чиято сигурност данъкоплатците плащат щедро, обяви иронично, че който се бои от мечки, не ходи в гората.

Цялата лавина от натрупани събития говори ясно, че се върви към искане за отстраняване на Панов от поста му. Заради опасността от предложение за импийчмънт гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" ще организира протест пред ВСС в четвъртък сутринта за подкрепа на Панов. "Има вероятност това да е опит за отстраняването на председателя на ВКС Лозан Панов. Това е пореден пример за различно отношение към различни магистрати. Все още ВСС не е излязъл с позиция относно срещата на Сотир Цацаров с Георги Гергов и Сашо Дончев, на която последният твърди, че са му били отправяни заплахи, а версиите на тримата участници се разминават", написаха организаторите във "Фейсбук".



ПРОЦЕДУРА

Председателят на ВКС може да бъде отстранен при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните си задължения, както и за действия, които накърняват престижа на съдебната власт. За целта е необходимо искане от трима членове от съдийската колегия или на петима, сред които може да има и прокурори, което да бъде подкрепено от 17 от членовете на ВСС. След това президентът трябва да издаде указ за предсрочно освобождаване, като има право първия път да откаже, но при повторно предложение - не.
43
4357
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
27 Юни 2017 20:22
Ако не му се помогне мафията ще го отстрани.
А за обикновения човек остава пълна безнадеждност!!!
27 Юни 2017 20:33

Да не се пропуска и обстоятелството, че е без шапка!
27 Юни 2017 20:52
Ам чи те ако не го изгонят тези у ВСС то тогаз може и други да прогледнат.А не бивааа.
27 Юни 2017 21:09
Те затова искат да го изгонят, за да уплашат другите, които вече проглеждат. Вечната стара игра. Само че не на любов, а на съпротива. Срещу мракобесието.
27 Юни 2017 21:15
Ако Цацаров, Узунов и подобните на тях слуги на Пеевски във ВСС успеят да изгонят Панов, то можем да си отпишем държавността си за още 10-20 години напред.
27 Юни 2017 22:07
Всъщност, статията е прозрачно поръчкова. А Панов е твърде далеч от това да е панацеята, за която се опитват да го провъзгласят нЕкои. А ако някой е толкоз плашлив, та си провежда групова терапия "не на страха", а пък после пак реве, че го плашат, то мястото му хич, ама хич не е в съда...
27 Юни 2017 22:48
Всъщност, статията е прозрачно поръчкова.

Също като действията на част от ВСС.
27 Юни 2017 23:06
Това не е повод, а причина!
Да си направи партия, да извади програма, да се бори!
А само да лае - ще го ритат по задника!
27 Юни 2017 23:56
Да си направи партия, да извади програма,


Да видим какви са му разбиранията за АЕЦ Белене, за земеделските субсидии, за валутния борд и т.н....
Добре измислено. Тя и Тетка Цачева "мисли" така. Какво като е професионалист точно в тази област?

А коя е тази партия, която си е изпълнила програмата досега и не е излъгала?
28 Юни 2017 00:38
ОБЛАК 27 Юни 2017 23:06
Това не е повод, а причина!
Да си направи партия, да извади програма, да се бори!
А само да лае - ще го ритат по задника!

Много глупава опорна точка. Като председател на ВКС и член по право на ВСС нормалното функциониране на съдебната система е част от въпросите, които са пряко от неговата компетентност и е свободен да се изказва и да се бори за тях както намери за добре. Не е уместно да се казва "да си направи партия" като той единствено говори за това, което е пряко в неговата област. Това, че почитателите на Пеевски и Цацаров ги боли, говори повече за тях самите, отколкото за Лозан Панов.
28 Юни 2017 08:14
Ако не му се помогне мафията ще го отстрани.
А за обикновения човек остава пълна безнадеждност!!!
То с Панов е една надежност. Тази борба е борба между двете олигархични лобита, на Делян Пеевски и на Иво Прокопиев. Нищо няма за обикновенния гражданин.
28 Юни 2017 08:18
Ако Цацаров, Узунов и подобните на тях слуги на Пеевски във ВСС успеят да изгонят Панов, то можем да си отпишем държавността си за още 10-20 години напред.
Момче, цялата дандания на Панов е да се снемат обвиненията срещу Прокопиев. Ако той ти е любимеца, чувай си го. Дали Пеевски или Прокопиев все ове говна.
28 Юни 2017 08:33
Много е тъжно да видя уж нормални хора да защитават ВСС и подлогите му на Шиши плюейки по Панов. Принизявате се свинските медии....
28 Юни 2017 08:44
Престъпната клика, която управлява държавата и в частност ВСС действат най-брутално и без капка съмнение, че някой ще им търси сметка. Самозабравата и самочувствието за безнаказаност са показателни сами по себе си. По същият начин, когато си позволиха да сложат пеевски за шеф на ДАНС. Ако сменят Лозан Панов обаче ще настъпят мотиката. И то яко.
28 Юни 2017 09:17

Много е тъжно да видя уж нормални хора да защитават ВСС и подлогите му на Шиши плюейки по Панов. Принизявате се свинските медии....


Много е тъжно да видиш хора да защитават единият клон на мафията ,а да плюят другия........... Панов ако е участвал в политическа дейност трябва ли да бъде наказан или закона за него не важи понеже е от нашите и може да мине метър......

Типичен евротлантизъм . Не ме гледай какво правя слушай ме какво говоря.....

От години всички плюят по Медиите на Шиши че участвали в политическа дейност.... Когато обаче излязоха наяве връзките на Дневник на Иво Прокопиев и другите.....Клуб З и Медиапул с десните партии никой не се разписка че е неморално.....

всъщност обвинявате другите за същите престъпления
28 Юни 2017 09:40
*
28 Юни 2017 09:49
Чиста шизофрения е да твърдиш, че когато някой говори срещу мафията
защитава(т) единият клон на мафията
нечиссссстоплъттттно !!!
28 Юни 2017 10:32
Тезата, че Прокопиев е друг клон на мафията е лансирана от Пеевските медии и изглежда е пренесена (възмездно или не) и в този форум. Със сигурност и той не е цвете, но фокусът се измества и въпросът е принципен - дали решенията да се вземат от професионалисти или от некадърни послушковци (2/3 от ВСС, министри и депутати). Освен това се забелязва, че Пеевския клон на мафията (Пеевски, Борисов,Цацаров) е окупирал всички държавни институции, а Прокопиевия - почти нищо.
28 Юни 2017 11:11
Точно защото въпросът е принципен...........
Не може да наричаш Пеевски оигарх а Плевналиев бизнесмен..... И двамата правят едно и също.... Даже Шиши поне е по-открит . Той поне е член на партия а Прокопиев и друготе олигарси са в сянка и чрез медиите си директно оказват влияние в политическият живот за да се добият с облаги и подкрепа за за своите бизнес начинания ....

Същото с този чист като сълза Панов....... Плюем по Цацаров с кой се бил срещал ама ако ние сме нарушили правилата неглижираме........

Докато се случва това за мен това е битка на дават клона на мафията





28 Юни 2017 11:27
Досега нито Панов е показал някаква близост до Прокопиев нито съдът му /ВКС/ е защитавал бизнесите му. Те вече почнаха да му приписват и близост със Сашо Дончев и кой ли не /без Гергов разбира се/
Напротив, Панов /съдия от ВАС/ беше избран именно от хората около Цацаров, за да попречат на избора на съдийка, подбрана от предния шеф на ВКС.
Е не се оказа много удачно.
А най-отвратителното е, че го нападат, че провеждал "политическа дейност" - много голямо провинение. Друго си е да се срещнеш с Дончев и да помолиш Комарницки да спре. Ами всяко човешко същество е политическо такова.
28 Юни 2017 12:27
Цлата дандания на Панов е да се снемат обвиненията срещу Прокопиев.
Ако той ти е любимеца, чувай си го.
Дали Пеевски или Прокопиев все ове говна.

Къф Прокопиев тЪ гони тук , БРЕ?!

Всичко се свежда до изявлението на Лозан Панов, че без реформа в прокуратурата не може да се състои и съдебната реформа като цяло. Което бръкна на Цацаров в .

А в предаването „Събуди се” на НОВА от 20.05.17 сам Лозан Панов заяви, че НЕ ПОЗНАВА лично Прокопиев и че не е виждал Христо Иванов от 2 години.

В друго ТВ интервю Л.П. заяви също, че през октомври м.г. НЕ Е ходил в кантората на „адвоката-лобист” Иван Тодоров и че цялата история е била скалъпена по някаква снимка, без никакви доказателства.

На вас къде са ви доказателствата?! И на кого ще вярвате – на личните изявления на тоз ЧИТАВ ЧОВЕК и ДОКАЗАН ЮРИСТ или на помията, която се лее срещу него от медиите на Мамин?!

Защото цялата ви „информация” е все от НЕхигиенични медии. А, ето ви и още две: за да четете и да се просвещавате:

http://kanal3.bg/news/24047-ZAD-KULISITE-NA-ShOUTO-SADEBNA-REFORMA---Kakvo-svarzva-Lozan-Panov-i-advokat-Ivan-Todorov
Автор: Агенция Блиц


28 Юни 2017 13:33
Момче, цялата дандания на Панов е да се снемат обвиненията срещу Прокопиев. Ако той ти е любимеца, чувай си го. Дали Пеевски или Прокопиев все ове говна.


Любимата теза на пеевските медии-"Всички са маскари, затова ни оставете да загробим държавата". Между Панов и Прокопиев няма нищо общо, това, което си написал, е абсолютна глупост, лансирана именно от свинските медии. А как за червените единствените олигарси в историята на България са Прокопиев и Плевнелиев(!), просто нямам думи. Толкова ли не останаха олигарси, на които да не служите, че тези двамата се превърнаха в архизлодеите на държавата.



Много е тъжно да видиш хора да защитават единият клон на мафията ,а да плюят другия........... Панов ако е участвал в политическа дейност трябва ли да бъде наказан или закона за него не важи понеже е от нашите и може да мине метър......

Типичен евротлантизъм . Не ме гледай какво правя слушай ме какво говоря....


Типична чугунориатска реакция е да наричаш изразяването на гражданска позиция "непростима политическа дейност, за която трябва да отстранят Панов", докато нямаш нищо против Констинбродската афера, влизането на прокуратурата в КТБ, заплашването на Сашо Дончев и използването на прокуратурата като бухалка срещу неудобните медии и смяташ това за напълно нормално.



В България няма два враждуващи клона на мафията, мафията си е една и мачка всеки, който поиска нормалност. Показателно е, че медиите на Пеевски не говорят за друг, освен за ирелевантните Прокопиев и Плевнелиев и измислените намеси на Сорос-мафията е толквоа единна, че вече няма кого да оплюе. Тези, които в конфликта между нормалността и мафията застават на страната на мафията си заслужават държавата, в която живеят. Жалко, че и другите трябва да търпим провалената от тях държавност.
28 Юни 2017 13:35
Друго си е да се срещнеш с Дончев и да помолиш Комарницки да спре. Ами всяко човешко същество е политическо такова.

Форумните червени кхмери и отстраняването на Комарницки искаха. Толкова са отвратителни.
28 Юни 2017 13:46
Futurama
28 Юни 2017 09:17
28 Юни 2017 14:08
Същите хора които искаха да назначат Пеевски за шев на ДАНС сега искат да уволняват Панов. Само защото поискал гл. Прокурор(който и да е той) да няма безконтролна власт и да се отчита и назначава от Президента. За целта ще трябва Прокуратурата да излезе от съдебната власт и за да е работеща трябва или да е самостоятелна структура или да е подчинена на Президента като се отчита периодично пред Народното събрание. Гл. прокурор да се назначава и уволнява от Президента и да носи отговорност пред него и Народното събрание. А то сега какво е - "Аз съм и над мен е само господ" ,така казваше бившият гл. прокурор Татарчев. Така действаха и всички последващи гл. прокурори,така действа и сегашният Цацаров . Безпределната и безотчетна власт корумпира,а абсолютната власт корумпира абсолютно. Точно затова нямаме нито работеща прокуратура,нито работеща съдебна система. Докога,се пита в задачата...?
28 Юни 2017 15:20
Pstr, 28 Юни 2017 13:33 -
28 Юни 2017 15:22
Същите хора които искаха да назначат Пеевски за шев на ДАНС сега искат да уволняват Панов.

Пак малко си се объркАл!

На първо място, СтанишеФ не йе тук!

Но за Цацаров си прав! Затуй друг път не обобщавай.
28 Юни 2017 15:29
Тъй като мнозинството отказа да разследва случая, Панов бе поставен "на мушката" заради твърдата си позиция, че скандалът не може да бъде подминат. Той успя да се срещне с президента Румен Радев и да му лансира идеите си за изваждане на прокуратурата от съдебната власт, консултации за свикване на Велико народно събрание и дебати дали прокуратурата да стане независим орган. Президентът обаче предпочете да заеме пасивна позиция.


Джиджи,
и Радев се отвърна от твоя Панов!
Що така?
28 Юни 2017 16:54
В какъв смисъл Радев се отвърнал?
Че кога е бил с него?
Радев си е част от т.н. лява театрална псевдоопозиция, която чрез (напоследък малко по-шумна) буфосинхронада поддържа статуквото.
А интересно как ги подбират агентите за влияние в медиите, поне да са малко от малко грамотни.
Да се нарича Прокопиев мафиот е нонсенс по определение, защото него го няма във властта.
А че били свързани с Панов си е чиста пеевщина.
28 Юни 2017 18:48
Pstr
27 Юни 2017 21:15
Цацаров, Узунов и другите слуги на Пеевски са тези, които лансираха Панов за поста председател на ВКС и след това си го избраха. По същото време тези, които в момента подкрепят Лозан Панов, ревяха срещу неговата кандидатура.
28 Юни 2017 19:01
Цацаров, Узунов и другите слуги на Пеевски са тези, които лансираха Панов за поста председател на ВКС и след това си го избраха. По същото време тези, които в момента подкрепят Лозан Панов, ревяха срещу неговата кандидатура.



Класически изиграно в стил "троянски кон"
28 Юни 2017 19:02
Цацаров, Узунов и другите слуги на Пеевски са тези, които лансираха Панов за поста председател на ВКС и след това си го избраха.

Йес! Само дето междувременно СЪЩИТЕ ТЕЗИ си го И "катастрофираха", за да го преселят на ено друго място и ДА НЕ СИ го изберат!

Неведоми са вероломствата и пътищата мафиотски!
28 Юни 2017 19:06
Джиджи
28 Юни 2017 19:02
Вече ти писах по друга тема, че Панов го "катастрофираха" преди да заеме поста и към същия този момент той беше кандидатурата на статуквото. Бъди, моля те, коректна фактологично, а не пределно емоционална, както се изявяваш последно време по темата за съдебната реформа.
28 Юни 2017 19:18
Джиджи,
и Радев се отвърна от твоя Панов!
Що така?

За да си се „отвърнал” от някого, требе първо да си се „обърнал” към него, Офчерю!

Случаят обаче не е такъв! Защото Радев е много наясно с ПРАВОМОЩИЯТА си, за да не се бута там, където не му е работа. Поне за момента.

Защото, както са тръгнали нещата и, не дай си Боже в един момент изпушат, Ела да видиш к'во става!!!

Бай дъ уей, както Панов е „мой”, така също „мой” е и Радев.

Г-н Панов

Г-н Радев
28 Юни 2017 19:36
Proculus, 28 Юни 2017 19:06
Джиджи
28 Юни 2017 19:02
Вече ти писах по друга тема, че Панов го "катастрофираха" преди да заеме поста и към същия този момент той беше кандидатурата на статуквото.
Бъди, моля те, коректна фактологично, а не пределно емоционална, както се изявяваш последно време по темата за съдебната реформа.


А аз какво написах по-горе
Цацаров, Узунов и другите слуги на Пеевски са тези, които лансираха Панов за поста председател на ВКС и след това си го избраха.

Йес! Но междувременно СЪЩИТЕ ТЕЗИ, КОИТО СИ ГО ЛАНСИРАХА, след това САМИ СИ ГО и "КАТАСТРОФИРАХА", за да го преселят на ено друго място И ДА НЕ СИ ГО ИЗБЕРАТ!


Ако не съм била ясна, моля за извинение. Но моля и за ”четене с разбиране”.
28 Юни 2017 19:49
Горкият Лозан Панов и безпристрастната журналистика
От статията:
- Противниците на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов започнаха да стягат примката около него.
- "топката" е удобно подадена от Ивайло Крачунов от сайта "Блиц"
- Преписката е още от 25 май и очевидно вкарването й в дневния ред е било добре обмислено.
- Панов бе поставен "на мушката" заради твърдата си позиция, че скандалът [ЦУМ гейт] не може да бъде подминат.
- Заради критиките си към статуквото в съдебната власт той [Панов] вече беше обвиняван в политиканстване
- Атаките срещу Панов започнаха веднага след като заяви, че няма съдебна реформа
- Разправата с шефа на ВКС продължи с поредица от сигнали до ВСС
- срещу Панов бяха използвани всякакви средства - махленски обиди към съпругата му и поредица от "разобличителни" статии
- На финала последва пълната подигравка от страна на отговорните държавни органи, когато се разбра, че колата на НСО, която вози председателя на ВКС, насред път е с развити и изпаднали болтове
28 Юни 2017 20:12
Джиджи
28 Юни 2017 19:36
В такъв случай следва да ангажираш доказателства - да посочиш информация, че менторите на Панов преди избора, т.е. хората на Пеевски, са го катастрофирали, а не противниците му към онзи момент.
Това с извинението опит за ирония ли е? Понеже съм привърженик на цивилизования диалог и намирам у теб нужната култура на общуване, ще го подмина!
28 Юни 2017 20:23
На финала последва пълната подигравка от страна на отговорните държавни органи, когато се разбра, че колата на НСО, която вози председателя на ВКС, насред път е с развити и изпаднали болтове.


Змей, за целия коментар – точно и ясно!

За това, че „мафията си има държава” или че „държавата в КОНКРЕТНИЯ СЛУЧАЙ се управлява от МАФИЯ”! Което всъщност е едно и също!!!

И много моля, обвиненията срещу мен в ПРИСТРАСТНОСТ и ИЗЛИШНА ЕМОЦИОНАЛНОСТ да престанат. Не че ми пука!

Защото фактите са налице!!!

Обобщени от Змея -

П.П. От моя страна - КРАЙ!!!
28 Юни 2017 20:29
Змеят е извадил цитати от статията, а коментарът му в едно изречение, май е нюансиран в обратния на възприетия от теб смисъл.
28 Юни 2017 20:29
28 Юни 2017 20:33
Джиджи 28 Юни 2017 20:23
А дали е така.
Ко-о-ой ще ми каже?...

28 Юни 2017 20:37
Proculus 28 Юни 2017 20:29
01 Юли 2017 13:05
Едното е, че председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от толкоз активна странична дейност и самодейност не му остава време да си върши работата даже и да има желание(но и токова няма).
Другото е ако вземем Сатанишев, Панов и Пеевски МАЙ последният е най-малко вреден(това, че е доста вреден не променя предното). Пеевски не върши самодейност като Панов. Пеевски когато каза "няма да ставам евродепутат" отиде и го направи. Сатанишевото когато каза "няма да ставам евродепутат" излъга като дърт циганин. Методът се нарича "Прилики и разлики" и е известен от памтивека, за всеки който се интересува.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД