:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Седмицата

Германия – лятна приказка 1. Фестивалът „Ураган“ и проблемите с ушите покрай новите ненемци

Димитър Денков


Ново време, нови птици,

нови птици, нови песни;

може би ще ми харесат,

ако си сменя ушите.

Х. Хайне, Ата Трол



Смяната на ушите е сериозен проблем навсякъде; преживява се болезнено и в Германия, особено от случайни посетители на рок фестивала "Ураган" край Шеесел. Картинки и звуци от фестивала може да се видят и чуят тук: http://www.hurricane.de/. Миналата седмица той се прочу с недостигналия до българските медии откриващ призив на Били Джо Армстронг: Fuck you, Donald Tpump!. Публиката отговори - къде сериозно, къде иронично: American Idiot, wir schaffen das!. И това се крещи от стотина хиляди до недалечната американска военна база на концерт, а не както беше досега, предимно при футболни срещи, когато немският отбор трябва да победи в последните минути! Крещи се с допълнението, което се изпуска при цитирането на лозунга от новогодишното приветствие на Меркел: едно, за да се уязви, друго, което май е по-важно, да се омаловажи новозаявената немска гордост: Wir schaffen das, защото Германия е силна страна!. Освен срещу Тръмп фестивалът беше насочен, както стана модно напоследък, и срещу терора със задължителни антитерористични мерки на всички. Това прави борбата срещу него някак по-негероична с докарани до глупост проверки на рокерските аксесоари. Същото е и със снимките по гари и площади на остатъчни терористи от някогашната "Фракция Червена армия", докато няма такива за потенциалните терористи от по-ново време. Съвсем разбираемо: едните имаха за обект най-вече политици и бизнесмени, докато терорът напоследък е сляп и в голяма степен безопасен за хората високо във властта.

Когато в обществото няма героизъм, за него се грижи природата. На фестивала се изви страшна буря, довела до отмяна на влакове и полети, много кал, по-малко бира и леки опиати. Природните стихии не попречиха да се съберат още повече хора, някои от които съжаляваха с характерната рокаджийска хвалипръцковщина, че не станало като миналата година, когато мълния удари при "Рок на площада" петдесетина фенове на най-новите музикални трендове. Сред тях блести немско-арабският рап, което още повече засилва проблема с ушите. Той обаче засяга предимно по-старите любители на нежната рок класика.

Разбира се, проблемът е свързан и с очите. Те обаче са привикнали по-бързо дори само от рекламите на етническата шарения, която бе немислима преди време в малките градове и фестивали. Тя бе характерна за бивши пролетарски квартали и около гарите на по-големите градове, където се демонстрираше къде като лицемерна, къде като убедена толерантност в откуп за злочинствата, които немската нация е причинила из Европа. Сега в градчета и дори селца, с редките изключения на Бавария и някои югоизточни краища, навсякъде може да се чуе - и да ви чуе, което е понякога по-важно - новият "ненемец". Това е бъдещият съгражданин, беглецът, мигрантът, натрапникът, нашественикът - все имена, около които напоследък се завърта нов исторически сюжет, имащ връзка с гордото допълнение "Защото Германия е силна страна!".

Досега "ненемецът" беше предимно мъж, докаран след войната, за да компенсира липсата на десетина милиона немци, изгинали или увредени по фронтове и пленнически лагери. По правило той бе насочван, а и сам се стремеше, да не се различава много от местните. Можеше да е турски или югославски работник, който дори да се кара на своя език на непослушните си деца, ще пусне към пътниците едно резбираемо Entschuldigung. Можеше да е европейски съгражданин от бедните Гърция, Испания, Италия и дори Франция, намерил работа във Федералната република, последван след промените от полски шофьор, български общ работник или безработен, че даже и бъдещ президент, строител, предимно от помаците и турците, палестински дюнерджия, китайски търговец на какво ли не, легализирал се кюрдски партизанин и т.н. Можеше да е работеща студентка, медицинска сестра, стара проститутка и млада баба или обратно, все от Източна Европа, много често румънска или българска циганка. Към тая категория нерядко причисляваха и откупените от Румъния фолксдойче от Седмиградско или поволжките немци от Русия, които така и не преодоляха характерния акцент.

Сега вече това е преди всичко бежанец от широкия близък Изток между Сирия до Афганистан и не по-малко от широката Северна и подсахарска Африка. Нерядко с голямо семейство, харчещо помощи и "социал" из евтините магазини. Набиват се в очи и многото тийнейджъри, слушащи споменатия немско-арабски рап в разнорадни компании, сред които има и немски връстници. За слушането не трябват много думи, а за разбирането - още по-малко: новите технологии нивелират всичко към basic English. В тия компании е изключено да намерите немкинче, което се казва Гудрун, но Джесика - със сигурност. Обикновено се друса - във всякакъв смисъл, с Ахмед, записан в съответния клас, без да знае езика на Гьоте и Хитлер, но с тенденция да го овладее някой ден в общуването. Нерядко ще срещнете и минал през ограмотителни курсове служител, който например продава на гарата билети. И ако искате да си тръгнете от фестивал на рок музика, се явявят нови проблеми с ушите...

Искате билет до Франкфурт, новият "ненемец" се обръща към ментора си, минал през същите курсове, пита го нещо на техен език, след което взема парите, дава билета и пожелава хубав ден. Денят наистина е хубав, помага да се пропусне, че гарата е по-мърлява от миналата година, макар несравнима с мръсотията из нашенско. За ведростта допринася опитът със задръстванията по магистралите, чиито гигантски ремонти дотам бавят всяко пътуване, че човек дори не забелязва закъсненията на влаковете по най-развитата в Европа жп мрежа. Нещо повече, замисля се, че и у нас трябва да се върнем към железницата; след като се справи с магистралите, колко му е ББ да заяви това на АМ при някоя от поредните срещи. Когато кондукторът проверява билета, учудено отбелязва, че е за Франкендорф. Казвате, че пътувате за Франкфурт, сещате се как - и от кого - сте купили билет, на което кондукторът обяснява, че се случва често, за "техните" уши е все едно. Добре че тарифата е същата и не се налага да доплащате; иначе няма да върне пари, ако сте платили повече. Затова истинските немци ползвали основно машините за билети на пероните. И отминава с Integrieren, integrieren. Не казва "му е майката", но се разбира някак с вътрешното ухо на балканеца, когато слуша немски приказки комай по Хайне особено през лятото с бури и натиск върху кръвното: все пак можеше да се наложи доплащане.

Че интеграцията му е майката, е очевидно. Личи от университетските фонологични проекти, в които за обучение на новодошлите се отпускат сериозни суми горе-долу така, както се отпускат и на службите, за да идентифицират диалекти на потенциални терористи. Личи от отделите за работа с търсещи убежище и малките градчета. Но най-вече личи от конгресния център в Берлин, малко по-голям и доста по-сериозен във временната си задача да обучава, изпитва и дава документи от НДК като бъдещ център на европредседателството. Това споделят и по-скорошни ненемци от нашенско, обидени, че за джагатайци се давали толкова средства, а за тях - никакви, пък уж сме от същия съюз. Разбираемо е недоволството. След приемането на новите минимални тарифи за почасово заплащане доста от тях са освободени от работа, за да бъдат настанени като обучаеми - и на по-ниски ставки - най-новите ненемци. Това е един от рядко отбелязваните, но твърде важен източник на недоволство от политиката на Меркел именно в Източна Европа, през чиито трасета и контроли към Германия продължават да идват т. нар. бежанци, следващи някогашната покана.

Защо Германия прави това? Само защото е силна страна ли, както се пее и в някои популярни рок и рап парчета под заглавие Wir schaffen das:"Ние сме гиганти, ние печелим, това ни движи напред и винаги ще ни движи в тоя отбор" при Kynder или "Бях слаб и съм слаб като теб, мамо, но ще се стегна и ще го направим по нашия начин" на Rapsta и др. подобни? Да не би да има е някаква друга причина, най-общо описана горе-долу така на "ненемски":

Какво подуши ми носът

за бъдеща Германия

не смея да го изразя,

но пак е като мания.

Х. Хайне, Германия - зимна приказка

Следва: Германия - лятна приказка: 2. Европа на Кол и еднополовите бракове
ЕПА/БГНЕС
Рокфестивалът "Ураган" край Шеесел
24
7718
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
30 Юни 2017 21:21
На братята германци и сестри немкини им вменяваха и вменяват все още колективна вина, че са немци, фрицове, дойчовци, шваби и какво ли не още от тоз порядък. Ами май наближава времето, когато те ще си ни върнат "другостта" с немска методичност и финансови принуди....
Натисни тук - Немци, а?
https://www.youtube.com/watch?v=HMQkV5cTuoY
30 Юни 2017 21:25
И СЕГА, след като и те узакониха и еднополовите връзки, със свещ ще търсим истинските германци. Даже подозирам дали ще останат и свободни германки...
30 Юни 2017 21:36
Интеграцията на мюсулмани е утопия. Няма такъв случай в историята на човечеството. Луди хора не могат да се интегрират в относително нормално общество. Религията не е нищо друго освен промиване на мозъци чрез спекулации. Ислямът е най-тежката форма на това психиатрично заболяване. В този смисъл Меркел и съмишлениците и са несравнимо по-наивни (или по-цинични и тъпи?), от Тръмп. Това което те направиха за Германия е подобно на нацизъм с обратен знак и забавено темпо. Многонационално общество с една култура е напълно възможно, но мултикултурно общество е невъзможно дори в рамките на една нация.
01 Юли 2017 08:32
Уманитар ясновидец в политически разрез,ама кожата при 44° не може да си смениш.
01 Юли 2017 10:22
Малко напомня на един стар пътепис на Карбовски със сходно заглавието с главни герои Поляка, Хасковлията и самият Мартин
https://chitanka.info/text/8340/35
01 Юли 2017 11:44
Защо Германия прави това?

1) "Германия" никой не я е питал, дали иска
2) политическата каста не се интересува от мнението на хората - а си налага своето виждане
3) както и тия дни разрешили да приравнят брака на педалите с нормалните такива
4) може би отнякъде е дошло такова нареждане - към Меркел и т.н.
01 Юли 2017 11:52
Интеграцията на мюсулмани е утопия. Няма такъв случай в историята на човечеството. Луди хора не могат да се интегрират в относително нормално общество. Религията не е нищо друго освен промиване на мозъци чрез спекулации. Ислямът е най-тежката форма на това психиатрично заболяване.
Донякъде съм съгласен, както и бих добавил, че всяка една религия е утопия. Либерализмът като религия - също. Иначе доколкото съм чувал - в Германия живеят 4 милиона турци (и кюрди) - мусюлмани. Които досега не са правели проблеми. И по принцип, в исляма има и положителни страни. Сега че ce показва исляма като опасна религия (като плашило на бостана) - може би на някой му е изгодно.
Иначе има и такава една мисъл - "колкото и да храниш вълка, той все към гората гледа".
01 Юли 2017 13:16
Защо Германия прави това? [...] Да не би да има е някаква друга причина

Добре го е написал Денков, и даже Хайне е цитирал, и съвсем уместно е попитал накрая, но се е въздържал благоразумно да загатне поне бегло ЗАЩО и каква е другата причина. Или по-точно - причини. Ей така, за завършеност, за капак да беше измъдрил нещо самоделно лаконично, афористично, метафористично, полисемично, амфиболистично, дори анекдотично, по килифарски да го беше усукал някак си защо, аджеба, така става, и каква ще да е причината великолепна, свръхуредена страна като Германия да се наводни с мюсюлманска паплач от най-долнопробен сорт. Ама не би...
01 Юли 2017 13:22
Интеграцията на мюсулмани е утопия.
глупости. и циганите, и турците си бяха перфектно интегрирани до преди поколение. и ракийка си пийваха, и свинско си хапваха, и българско четмо и писмо знаеха, и квалифицирани специалисти бяха.

що толкоз къса памет?
01 Юли 2017 14:44
Интеграция се получава, когато се приеме културата на страната приемник. Такъв случай няма никъде в Европа, както няма и не е имало и в България. Ислямът е изключително разделяща религия, и вярващите в нея са винаги чуждо тяло в примното общество. Това, че работели и живеели някъде си въобще не ги прави интегрирани в същността си. Човек с промит мозък е интегриран само към групата споделяща съответната идеология/религия. Докато продължава промиването на мозъци с религия разделението ще съществува. Пиенето на ракия не обединява извън самото пиене.
01 Юли 2017 21:00
Абе Денков, даже и не прочетох какво си написал. Почнал си с моттаж бе, монтежа да те вземат дяволите!!!
01 Юли 2017 21:03
Досега "ненемецът" беше предимно мъж, докаран след войната, за да компенсира липсата на десетина милиона немци, изгинали или увредени по фронтове и пленнически лагери. По правило той бе насочван, а и сам се стремеше, да не се различава много от местните. Можеше да е турски или югославски работник, който дори да се кара на своя език на непослушните си деца,
Абе Денков, ти с тези клишета и неразвит социализъм ли ще говориш за следвоенна европа и културните и проблеми, защото те са културни, а не демогравски.
01 Юли 2017 21:05
Не Германия, Европа не ти е ясно и дори не се опитваш да я разбереш.
Европа винаги е била сложна и противоречива и винаги е печелила, тя е стара *****, за голямо наше съжаление.
01 Юли 2017 21:05

zzz07
01 Юли 2017 21:03
Абе Денков, .... , а не демогравски.
Абсолютно демогравски!

Абе Денков ...

zzz07
01 Юли 2017 21:47
Н16 "И по принцип, в исляма има и положителни страни. " Положителни страни имало и в ритулния канибализъм - всичко завършвало с пълни кореми, песни и танци. Но важен е цялостният резултат. Няма нормално функционираща развита демократична мюсулманска държава. Всички са диктатури, или нестабилни демокрации в които кървавите размирици са ежедневие.
02 Юли 2017 11:03
Прекрасно!
И правдиво. Истината за Обожаваната Европа на по-голямата част от многоуважаемите форумци. Далеч, далеч от фейсбуци и фейсбучки.
„...т. нар. беженци.„

От мен-Брагодарност!
02 Юли 2017 11:25
глупости. и циганите, и турците си бяха перфектно интегрирани до преди поколение. и ракийка си пийваха, и свинско си хапваха, и българско четмо и писмо знаеха, и квалифицирани специалисти бяха.

що толкоз къса памет?


При тези неща с интеграцията драги ми смехурко е важно количеството катран, което се изсипва в кацата с мед. В един момент вкусовите качества на миксираният резултат биват безвъзвратно влошени.
02 Юли 2017 16:48
Когато в обществото няма героизъм, за него се грижи природата.


Г-н Денков, това е много сполучливо!
02 Юли 2017 17:35
Интересно е да се знае, че подобни, вече изразени тук и СЕГА мнения, се наблюдават/дискутират и в средните и по-високи прослойки в Германия.

Тези прослойки са пословични с техния консерватизъм, критичност и последователност! Да влезеш в това общество се очаква много сериозна и упорита работа... т.е. така наречената "интеграция", която изисква не само да знаеш немски език, а и наличие на (ново)изградена ценностна система.

Така че, аз не се притеснявам за бъдещето на Германия!
02 Юли 2017 17:40
За останалото ще се погрижи природата, както е казал Г-н Денков .
03 Юли 2017 22:57
Спомнете си кампанията на Австралийското правителство през 2000 гогина,което се наричаше Sorry!.
Идеята беше,че някои раси не могат да бъдат интегрирани в нашето,съвременно общество.
Австралийците оставиха аборигените да си живеят в пустинята.

04 Юли 2017 13:16
Най-сетне, след дълго чакане г-н Денков пак да напише шедьовър. Иронията с wir schaffen das - къде тънка, къде не - е основно насочена към политиците, които не се интерсуват от проблемите на плебса, както и към пропагандиските медии си дето бълват плява с пълна пара.
Проблемът на Германия и германците не е пост-военната вина за изкупуване, а в неприкритата амбиция за налагане над другите (забележете, винаги когато икономически са добре) - този път като морален стожер и (забележете) единствен пазител на човешките ценности. Само дето скандалите по високите етажи на корпорациите и партиите (основно свързани с подкупи, манипулации, черни каси, борсови измами и т.н) не са стихвали - та как така тази високоморална нация има такъв елит, някой запитвал ли се е?
Немското общество е много конформистко и като такова се наглася според това което му се спусне отгоре, във фирмите никой не противоречи на шефовете, щото иначе изхвърча, собств. мнение не се изисква, а само "молчат, не разсуждат". Публични (или дори под сурдинка между познати) критики на официалната политика няма, щото има самоцензура - Оруел сигурно е сънувал Германия докато е пишел 1984.
Така наречената лидерка на Европа АМ е просто една голяма фурнаджииска лопата, която баш като наш ББ си сменя мнението в рамките на часове и освен да мънка написани лишчета - не помня да съм я виджал да НЕ чете - ясни принципни позиции няма.
Често сме се питали с близки, дали сегашната ситуация не прилича на 30те години - когато малцината нормални са се питали дали всички останали са луди?
За всичките години които съм живял в Германия, тази хуманност която твърдят че ги води на практика не съм я видял.
06 Юли 2017 08:44
При тези неща с интеграцията драги ми смехурко е важно количеството катран, което се изсипва в кацата с мед. В един момент вкусовите качества на миксираният резултат биват безвъзвратно влошени.
Това е проблемът. И то не само на Германия , а на цяла Европа. Всякакви национални модели , планове за интеграция , културни проекти ... работят до един количествен процент на подлежащите на интегриране. Социолози , антрополози , демографи спорят - 8-10-20 % от населението ? Различно за различните страни. Отвъд тази стойност интеграция няма. Или по-скоро има , но с обратен вектор. "Новите" граждани почват бавно но сигурно да приучват местните към своите порядки. Цялата среда се променя драматично и завинаги. В момента в Европа този процес започва , картинката е "мозайка". Големи градове и мегаполиси вече имат цели райони , където средата е тотално подменена. Даже няма "проблем с ушите". Щото освен нови немци, французи , британци , испанци ... други просто няма. Анклави на различността , не казвам "гета" , просто малки Карачи-та , Лагос-и , Истанбул-и ... Прогнозата не е песимистична. Прогнозата е апокалиптична. Германия като икономически колос не трябва да живее в заблуди. С подмяната на населението целия този културен модел , на който се държи и икономическата мощ , постепенно ще се смени с друг културен модел. И немците /новите/ няма да са толкова дисциплинирани , работливи , прецизни , отговорни , взискателни ... техният "продукт" тоже. Германия икономически е обречена на упадък , защото хората правят една икономика , а не името на страната.
06 Юли 2017 12:25
atlantic1
06 Юли 2017 08:44
Германия като икономически колос не трябва да живее в заблуди.

Немския политически елит живее в заблуди точно защото Германия е икономически силна, сегашната ситуация не е изключение и за първи път, а потвърждение на това правило. Не (само) Хитлер и нациската му идеология подпалват II СВ, а точно толкова заслуги имат и немскита капиталистическа върхушка ламтяща за разрастване.
Сегашната нагла политика на върха на ЕС е базирана на ик. мощ, вярват си че не само икономически, а и морално имат право да диктуват на другите.
Арииските идеи за превъзходство облечени в нови, хуманитарни дрехи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД