:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,519,192
Активни 88
Страници 2,708
За един ден 1,302,066

Във войната срещу парите в брой се стъпва главно на митове

Забраната няма да спре терористите, но пък ще отключи политиката на отрицателните банкови лихви
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Все повече държави въвеждат ограниченията в плащанията в брой
През последните години атаките срещу използването на пари в брой от цял куп икономисти, управители на централни банки и политици не намаляват. Тъкмо обратното, на фона на увеличаването на терористичните атаки по света и особено в Европа и на нарастващия натиск върху бюджетите темата за забрана на плащането в брой все по-често се появява в дневния ред.

В изследването си "Пари в брой, свобода и престъпление. Използване и въздействие на парите в дигиталния свят" изследователският екип на Дойче банк разбива множество популярни митове около парите в брой, включително и в контекста на престъпността и тероризма.

Без пари в брой вече няма да има въоръжени банкови обири, но вместо тях ще има електронни банкови обири. Измамите с кредитни и други банкови карти масово нарастват в Швеция, страната, смятана за пионер в обществото без пари в брой. Твърдението, че възприемането на безкасово плащане ще улесни борбата с тероризма, също издиша: "Анализът на 40 джихадистки атаки в Eвропа през последните 20 г. показва, че в повечето случаи финансирането се осъществява със собствени средства на нападателите и 75% от атаките са стрували общо под 10 000 долара - сума, която едва ли би събудила подозрение, дори и ако плащанията се извършват с карта."

Освен това много терористи, особено ако са готови да рискуват собствения си живот,няма да бъдат спрени от забрани,така както стриктните закони за оръжията не пречат особено на хората, които са решили да използват нерегистрирано оръжие, за да извършат престъпление. Често те не са в състояние да се сдобият законно с оръжие, особено ако имат криминално досие. Терористичните атаки по правило се характеризират с внимателна подготовка. В най-добрия случай забраната за плащане в брой може леко да затрудни финансирането на тероризма (което е съмнително), но цената на това е да се подложи мирното и спазващо законите население на още по-притеснително следене и намеса в личния живот.

През последните 12 месеца законодателите одобриха допълнителни регулации, които ограничават използването на пари в брой - забрана за използване на банкнотите с висок номинал (например от 500 евро) и по-ниски прагове за суми за разплащане в брой. Има и технологични новости, които значително намаляват цените за трансакции при безкасово плащане и по този начин правят разплащането в брой сравнително непривлекателно.

В Швеция приложението Swish, въведено от водещите банки в странатадоведе до революцияв безкасовото разплащане. Досега то е свалено 5,5 млн. пъти. В страната само 2% от плащанията вече се извършват в брой. Централната банка на Швеция очаква този процент да намалее с още 3/4 до 0,5% до края на десетилетието. 900 от 1600-те банкови клона в страната вече не поддържат пари в брой.

Академичният дебат обаче продължава. МВФ публикува през март т.г. доклад "Макроикономика на отказа от парите в брой", който предизвика бурен дебат. Авторът му Алексей Киреев изследва възможните макроикономически последици от отказа от парите в брой. Основните му заключения са, че системата за безкасово плащане ще направи по-ефективен трансмисионния механизъм на паричната политика, защото вече ще има твърде малко или почти никакви пари в брой. По-специално ще стане възможновъвеждането на отрицателни лихви,за да се стимулира потреблението. Тъй като спадът в кешовите обеми върви паралелно с нарастването в търсенето на депозити в банките, банковият сектор ще може да дава повече заеми. Това ще понижи нивата на лихвите и ще стимулира икономическия растеж.

Внезапното увеличаване на търсенето на пари в брой е сигнал за предстояща финансова криза. Малко преди краха на "Леман Брадърс" през септември 2008 г. търсенето на пари в брой значително нарасна. Това бе знак, че клиентите на банките губят доверие в ликвидността и платежоспособността им. Този предупредителен сигнал обаче няма да е налице, ако парите в брой изчезнат.

Безкасовата икономикаулеснява събирането на данъци,както показва примерът със Швеция.

Независимо от изкуствено балансирания подход в преобладаваща част от доклада, той ясно очертава предпочитанието към отказ от парите в брой. Авторът изтъква, че икономиката без пари в брой вероятно ще подобри "финансовото включване" - всеки гражданин и икономически субект ще са длъжни да имат банкова сметка, това ще намали нелегалната имиграция, тъй като заетостта на нелегални имигранти ще стане по-трудна и ще се улесни опазването на природата, защото производството на хартия или полимери за банкнотите влияе повече на околната среда от електронните пари.

Заключенията в доклада определено звучат като политически наръчник за премахване на парите в брой чрез "тактиката на салама" - постигане на крайната цел чрез постигане на малки цели една след друга. С други думи, за да не се тревожи населението, то ще бъде лишено лека полека от пари в брой. Ще бъдат въведени икономически стимули в полза на безкасовите плащания - например ще се въведат или увеличат таксите за плащане в брой. А най-тревожното е, че отказът от касови плащания наистина ще е ключов за политиката на отрицателни лихви.4
3268
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
30 Юни 2017 21:01
Ей, не се награбиха тия! Злато и сребро -> хартия -> елетронни записи. Все по-имагинерни пари срещу съвсем реален труд ни предлагат. За гората се загрижили.
А когато ми пълнят пощенската кутия с хартиени реклами, тогава не им иде на ум за гората.
01 Юли 2017 09:28
Загрижеността на банкерите за гората, чрез пестене на хартия за печатане на пари, наистина е голям майтап. Преди няколко дни в ОББ, докато чаках прочетох няколко високопарни реклами колко са загрижени за гората и призовават клиентите си да използват електронни извлечения и фактури. А когато ме обслужваха, за смяна на карта, без да им мигне окото разпечатаха 4 листа за разни заявления и декларации , всяка от по 2-3 реда, плюс писмото към картата.
01 Юли 2017 12:31
Така и без да забележи плебса, ще му бръкнат в мозъка и поставят чиповете...

- Като за говеда, на говеда.
01 Юли 2017 17:52
Абе не знам дали се сещате, ама
"Повечето банкноти се изработват от тежка хартия, а понякога и от лен, памук или други текстилни тъкани. Някои страни произвеждат банкноти от пластмаса."
Та "загрижените" банкери спокойно могат преминат изцяло на текстилни тъкани и пластмаса.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД