:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

По паметниците им ще ги познаете

Монументалистиката е идеология, затова е пропаганда, затова по времето на социализма нейните творби се разглеждаха от специална комисия
Иван Стамболов-Сула
По време на горещините на нас, простите граждани, не ни остава друго, освен да прегърнем климатиците и да се отдадем на ленив размисъл. Той ще започне с една от темите на седмицата - рушащите се паметници на социализма, по която вече разсъждавахме по-рано - и кой знае къде ще свърши.

Странна дума е "паметник", смешна дума. Паметник. Вижте как звучи: паметник, паметник... Нещо като "вестник", "досадник" или "потник". Всички те събират, съхраняват и изразяват. И докато вестникът, досадникът и потникът събират, съхраняват и изразяват съответно вестите, досадата и потта, то паметникът събира, съхранява и изразява паметта. Това го прави специален.

Наред с руината пред НДК в пространството се завъртя и темата за чинията на връх Бузлуджа.



Социалистите си го искат



Преди години държавата великодушно (и безвъзмездно) им предложи да придобият собствеността върху него, но те нещо все се потриваха и не го сториха. Сега казаха, че вече са готови за собственици, но им се отговори, че мандалото е хлопнало и могат да бъдат само ползватели. В крайна сметка социалистите кандисаха на това и сега ще видим как ще продължат да се развиват нещата - ще го вземат ли, ще го ползват ли 10 години и за какво ще го ползват.

Това е много важен въпрос: за какво ще го ползват. Мисля, че трябва изчерпателно да обяснят, преди да им го отдадем. И апартамент да даваш под наем, пак искаш да знаеш какво ще прави наемателят вътре. Може да направи бардак, може да направи нелегална явка за опасни луди, добре е тези неща да се знаят за всеки имот, камо ли пък за такъв с национално значение, какъвто е паметникът на Бузлуджа!

Дааа... Притискаме се още по-плътно към климатиците и мисълта ни се отплесва в по-теоретични плоскости. Забелязали ли сте, че колкото е по-голяма лъжата и демагогията в едно общество, колкото е по-агресивна пропагандата, толкова паметниците му са по-големи. И по-грозни, защото са сатанински. Запитвали ли сте се за какво служи градската (пък и планинската) монументалистика? Аз ги изкарвам три неща.

Първо, служи за "припомняне на събития" - войни, въстания и други кръвопролития. В случая не е важно самото събитие, а правилната оценка, която се очаква да направим за него. Например, Кирил и Методий не толкова са превели богослужебните книги, колкото са ограмотили славянските народи, за да ги превърнат в достойни и истински ковачи на историята. Защото, както знае всяко чавдарче и пионерче, историята се твори от масите, а не от някакви си личности. Ето затова



монументалистиката е идеология,



затова е пропаганда, затова по времето на социализма нейните творби се разглеждаха от специална комисия и затова "големите" монументалисти (Старчев - авторът на паметника пред НДК) завършваха школите на КПСС в Москва.

Освен това градската (пък и планинската) монументалистика служи за припомняне на личности. Както е например в Борисовата градина, където имаше десетки бюстове на достойни членове на обществото от Освобождението, та почти до наши дни. Казвам "имаше", защото голяма част от тях беше открадната и предадена за вторични суровини преди и по време на декадата на ромското включване.

Припомнянето на личности посредством бронзови и каменни бюстове е твърде педагогично:

- Бабо, бабо! Кой е този чичко? - пита детенцето, изведено на разходка в градината.

- Това, баби, е чичко Петър Берон, който е написал "Рибния буквар" - отговаря бабата и гали русите къдрици.

При този вид паметници от голяма идеологическа важност е селекцията - кои личности ще влязат в "пантеона" (или пандемониума) на изобразяваните и увековечаваните. От техния списък се правят и изводите за ценностите на потомците, за техните "истини" и приоритети. През последния век и половина, защото по-рано не се сещам да сме издигали паметници, увековечаваните личности тематично са герои на националното освобождение и изграждането на държавността; герои от "антифашистката борба" (слагам кавички, защото според мен както фашизмът в България, така и борбата срещу него е под въпрос); герои на социалистическото строителство (знайни и незнайни, конкретни и абстрактни); дейци на културата (от Дядо Вазов до Георги Караславов), възпявали всичко това.

На трето място монументалистиката служи за изразяване на философия и идеология. Към тази група спадат и паметниците, с които се занимаваме напоследък - НДК, Бузлуджа, Съветската армия и т.н. Тук спада и Братската могила в Борисовата градина, макар че с нея не се занимаваме много, може би защото е в гората като къщичката на баба Яга и не бие прекалено на очи. Самият размер на тези паметници вече издава гузнота, без въобще да се задълбочаваме в събитията и личностите, които възпоменават.

Важна



част от идеологията е интерпретацията на историята



На това са посветени и Бузлуджа, и пето... каквото е там пред НДК, и Съветската армия. Всеки знае, че историята не е наука. Тя е разказ с поука. Е, в паметниците е вкаменена именно поуката от историята. Правилната поука...

Важна част от идеологията е и философската основа. Политическите идеологии се градят в общи линии върху три философски основи - две хуманистични, антропоцентрични и една теоцентрична.

Социализмът е остро хуманистична идеология, която се доминира от колективизма. При нея волята и интересите на личността са подчинени на волята и интересите на обществото, които обикновено се изразяват и представляват от съответна партийна олигархия. Разликата между колективизма и съборността е същата, каквато е между мравуняка и общността. Отделният член на мравуняка е само част от цялото, без да съдържа цялото цяло в себе си, бурмичка от механизъм. При съборността всеки член на цялото, като парче от холограма, съдържа цялото цяло в себе си, всеки е важен колкото всички и всички са важни колкото всеки. Това е разликата. При социализма мерило за всички неща не е човекът, а човечеството.

Либерализмът (капитализъм, демокрация) е остро хуманистична идеология, която се доминира от индивидуализма. Тези общества са толкова вманиачени по индивидуализма, че често го докарват до алиенация и солипсизъм. Тук свещени са частната инициатива, личното пространство и правата на личността. Отделният човек е човекобог. Именно той е мерилото за всички неща.

Консерватизмът, доколкото религията е един от трите стълба, които го държат (другите два, поне според съвременната дефиниция, са капитализмът и патриотизмът), би следвало да бъде теоцентрична идеология. Не знам обаче колцина от всички, които изживяват себе си като консерватори (истинските консерватори не си признават, че са такива), не знам колко от тях наистина имат теоцентричен мироглед. Какво значи това? Това значи да сложиш в центъра на цялата си морално-познавателна система не човека, а Богочовека. Мерило за всички неща да бъде не човекът, било като индивид или пък като колектив, а Богочовекът - Христос, Бог Слово, който след Боговъплъщението показва образец на нов човек, на втори Адам, лишен от грях и недостатъци, съвършен и по този начин единствено достоен и годен всички неща да се измерват и оценяват чрез Него.

Това са двете големи философии (антропоцентризъм и теоцентризъм) и трите основни политически идеологии (социализъм, либерализъм, консерватизъм), основани на тях. Те се отразяват и в монументалното изкуство, в паметниците на различните епохи и различните общества. Вижте двата съседни върха на Стара планина - Шипка и Хаджи Димитър (Бузлуджа). Сравнете паметниците. Единият е издигнат под девиза "Бог, Цар, Отечество!", а другият - "Сталин, Тито, Димитров", "КПСС-БКП", "Ефективност и качество - качество и ефективност" и т.н.



Затова казваме, че по паметниците им ще ги познаете



Споменахме, че е важно социалистите, когато искат да се разпореждат с паметника, да кажат за какво точно ще го използват. Но също така е важно и най-накрая да вземат решение за себе си - кои са те, кои се чувстват? Ако това е техният паметник, то те са всичко от Дядото до АЕЦ "Белене" - и септемврийският метеж от 1923, и атентатът в "Св. Неделя", и "черните ангели", които разстрелваха хора по домовете им, и опожарените мандри, и "народният" съд, и лагерите, и реалният социализъм с Кремиковци и Радомир, и дефицитът от тоалетна хартия и леща по магазините, и Лукановата зима, и #КОЙ?, и всичко останало.

Ако обещаят да направят на Бузлуджа музей на всичко това и да го нарекат "От Дядото до #КОЙ?", нека продават билетчета на чужденците. Ще им го дадем под наем за 10 години. Обаче да си плащат и всички данъци. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен. Оффф, егати жегата...
Юлиян Савчев
След години спорове паметникът "1300 години България" пред НДК отива в историята.
БГНЕС
Дом-паметникът на БКП на Бузлуджа. Изграждането на най-големия партиен монумент у нас е отнело 7 години, струвал е феноменалните за времето си 14 млн. лева. Открит е на 23 август 1981 г.
103
4788
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
103
 Видими 
30 Юни 2017 20:08
Има хлеб в тая бизнес идея на Корнелия.
Като баш приватизаторка от управлението на Иван Костов, мое да води чужденците у тоя Дом-паметник на камунистите и срещу билетчета да им ги показва...
30 Юни 2017 20:26
ИВАН СТАМБОЛОВ-СУЛА

НЛО-то от бетон, кацнало на Бузлуджа, е съвършеният музей на безумието и идиотщината на комунистическия режим в България.
Тони Николов

Бузлуджа, Бузлуджа,

връх легендарен!

Бузлуджа — българска

светла светиня,

слави те моят народ

благодарен,

слави те славната

наша родина!



Твоето име

за изгрев говори,

подвизи дивни

пред нас възкресява.

Гордо зове ни

напред и нагоре,

нашите ясни
мечти окрилява.



В твоите дебри

отеквал е боят,

в който юначен

войвода загина.

После доведе

в усоите твои

дядо Благоев

безстрашна дружина.
Ти приюти ги

в гората си китна —

някога други

бунтовници крила.

И като птица

из нея излитна

родната Партия —

майчица мила.



Бузлуджа, Бузлуджа!

Твоята вис е

заруменяла

в зарите мечтани.

Бузлуджа, Бузлуджа,

в тебе роди се

нашето бъдеще

и радостта ни!


Асен Босев
Бузлуджа
Детство мое
Стихотворения
https://chitanka.info/text/16182-buzludzha
30 Юни 2017 20:31
Чудя се как е възможно толкова плява да се нарине в една дописка?
И това всяка събота.
30 Юни 2017 20:36
Ако това е техният паметник, то те са всичко от Дядото до АЕЦ "Белене" - и септемврийският метеж от 1923, и атентатът в "Св. Неделя", и "черните ангели", които разстрелваха хора по домовете им, и опожарените мандри, и "народният" съд, и лагерите, и реалният социализъм с Кремиковци и Радомир, и дефицитът от тоалетна хартия и леща по магазините, и Лукановата зима, и #КОЙ?, и всичко останало.

Може би е излишно, но все пак, да кажем какво е това "всичко останало"
Индустриализация, електрификация, канализация, металургия, химическа промишленост, язовири, нефтохим, БГА Балкан, риболовен флот, проходът на Републиката, виадуктите и тунелите по 'Хемус', дето изкараха 30-на години без ремонт, безплатно образование, безплатно здравеопазване ... и всичко останало.
Само срещу 14 млн за 'чинията'.

По-сложни са нещата, драги ми Луций Корнелий. Не са като да разрушиш Картаген.
Впрочем, ти какво общо имаш с Картаген ?
30 Юни 2017 20:37
Забравил е за бананите.
30 Юни 2017 20:58
Младия хъш,прави като мен,НЕ ГО ЧЕТИ!!
п.с. Чети само коментарите,там е истината!!
30 Юни 2017 21:00
Кремиковци, Радомир, Раднево, Бухово, Бобов дол, гьоло...
Се паметници на камунизмо.
Верно, че струваха милиарди борч у зелено, ма кой ти гледа...
30 Юни 2017 21:05
Сега да не би да нямаме борч? А къде са ви паметниците? КТБ?
30 Юни 2017 21:16
Нещо като "вестник", "досадник" или "потник".


Не думай! Да не би пък да е ... нещо като "вестник", "досадник" или "шепотник"? Или ... кощунник? Или ... крамолник?

30 Юни 2017 21:18
А къде са ви паметниците? КТБ?

Туй е паметник на КГБ...
30 Юни 2017 21:33
По-сложни са нещата, драги ми Луций Корнелий. Не са като да разрушиш Картаген. Впрочем, ти какво общо имаш с Картаген ?


Това е интересен въпрос. Аз, понеже много не го чета, и даже и да го почна, никога не стигам до края, сега видях, как завършва и ми стана интересно, дали е от простотия, което изглежда много вероятно, или има някакъв скрит смисъл? За който не се сеща къде е ключът от палатката, по времето на Луций Корнелий, Картаген е бил отдавна разрушен и земята му осолена и римляните вече са били почнали да го изграждат пак, като римски град. А тоя, дето е завършвал речите си, независимо от темата, с въпросната фраза не е Луций Корнелий, ми Марк Порций, на Катоновите ора, ма е живял повече от сто години преди оригиналния Сула.
30 Юни 2017 22:56
Оффф, егати жегата...

Единственото смислено изречение от статията.
30 Юни 2017 23:37
Sula - Ok, not so bad !
30 Юни 2017 23:50
Не.
01 Юли 2017 00:23
СУЛА

Айде , стига сте рушили, продавали и давали на аренда на чужденци.
01 Юли 2017 00:24
хикса 30 Юни 2017 21:33
01 Юли 2017 01:05
септемврийският метеж от 1923


Глей ся, Иване, как се пише:

Септември

1
Нощта ражда из мъртва утроба
вековната злоба на роба:
своя пурпурен гняв -
величав.

Дълбоко сред мрак и мъгла.

Из тъмни долини
- преди да се съмне
из всички балкани
из дебри пустинни
из гладни поля
из кални паланки
села
градове
дворове
из хижи, колиби
из фабрики, складове, гари
хамбари
чифлици
воденици
работилници
юзини
заводи:

по пътища и по завои
високо
по сипеи, урви, чукари, бърда
през слог
и рид
през глухи усои
през есенни жълти гори
през камънаци
вода
мътни вади
ливади
нивя
лозя
овчарски пладнища
глогини
изгорели стърнища
трънаци
блата:
изпокъсани
кални
гладни
навъсени
измършавели от труд
загрубели от жега и студ
уродливи
сакати
космати
черни
боси
изподрани
прости
диви
гневни
бесни
- без рози
и песни
без музика и барабани
без кларинети, тимпани, латерни,
флигорни, тромбони, тръби:
на гърба с парцаливи торби
в ръцете - не с бляскави шпаги,
а с прости тояги,
шопи със сопи
с пръсти
с копрали
с търнокопи
с вили
с брадви
с топори
с коси
и слънчогледи
- стари и млади -
се спуснаха всички отвред
- като отприщено стадо
от слепи животни,
безброй
яростни бикове -
с викове
с вой
(зад тях - на нощта вкаменения свод)
полетяха напред
без ред
неудържими
страхотни
велики:
НАРОД!

3

Глас народен:
Глас божи
С хиляди ножа
прободен
народ -
затъпен
унижен
по-нищ и от просяк,
останал
без мозък
без нерви -
въстана
из мрака тревожен
на своя живот
- и писа със своите кърви:

СВОБОДЕН!


Глава първа:
Септември.
- Глас народен -
- Глас божи -
О боже!
подкрепяй свещеното дело
на грубите черни ръце:
влей смелост
в нашето гърмящо сърце:
Не искаш ти никого роб -
и ето - кълнеме се в нашия гроб -
ще възкресим ний човека
свободен в света.
Пред нас е смъртта -
о нека!
но отвъд:
там цъфти Ханаан
от Правдата обетован
нам -
вечна пролет на живия блян...
Вярваме! Знаем! Желаеме го!
С нами бог!

4

Септември! Септември!
О месец на кръв!
на подем
и погром!
Мъглиж беше пръв
Стара и
Нова Загора
Чирпан
Лом
Фердинанд
Берковица
Сарамбей
Медковец
(с поп Андрей)
- градове и села.

5

Народа въстана
- с чук
в ръката,
обсипан със сажди, искри и сгурия,
- със сърп сред полята,
просмукан от влага и студ:
хора на черния труд
с безглаголно търпение -
(не гении
таланти
протестанти
оратори
агитатори
фабриканти
въздухоплаватели
педанти
писатели
генерали
съдържатели
на локали
музиканти
и черносотници)

А

селяци
работници
груби простаци
безимотни
неграмотни
профани
хулигани
глигани
- скот като скот:
хиляди
маса
народ;
хиляди вери
- вяра в народний възход,
хиляди воли
- воля за светъл живот,
хиляди диви сърца
- и огън във всяко сърце,
хиляди черни ръце
- в червения кръг на простора
издигнали с устрем нагоре
червени
знамена
развени
високо
широко
над цялата в трепет и смут разлюляна страна
на бурята яростен плод:

Хиляди -
маса -
народ
.


И това е паметник. Усещаш ли нищожността си под гигантската му сянка?









01 Юли 2017 01:21
Глей ся, Иване, как се пише:

Мани, не му светкай ламБата, че и така сме се заринали в графомани до долната джука. Шартнърите отделно.
01 Юли 2017 01:34
Но нека сега опитаме да си представим сходна ситуация в Европа – например в Австрия или Германия. Какво би станало, ако партия или организация, заявяваща идейно родство с НСДАП (национал-социалистическата партия на Хитлер), поиска да стопанисва например:
а) рушащата се родна къща на фюрера в Браунау ан Им;
б) отломките в горите край Нюрнберг на стадиона с 400 000 места, който според проекта на Алберт Шпеер би трябвало да се превърне в една от емблемите на Третия райх.
Просто е немислимо.
И отговорите са предварително известни.
Австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка миналата година заяви, че "най-чистото решение" за родната къща на Хитлер е тя да бъде съборена. Вътрешното министерство на Австрия плаща наем за нея от 1972 г., за да не бъде експлоатирана тя за "идеологически цели", помествайки вътре център за социални грижи, който се е изнесъл през 2011 г. и т.н.
Никой обаче не преотстъпва родния дом на Хитлер на негови идейни наследници, които да го стопанисват "като исторически паметник за обществото и като партиен символ" (по формулата на Корнелия Нинова).
Същото в пълна степен е валидно и за гигантския стадион в околностите на Нюрнберг - тази гордост на Алберт Шпеер. Никой няма право там да възкресява нацизма, да прожектира филмите на Лени Рифенщал или да свиква сбирки на групи, изповядващи една заклеймена от историята идеология.
У нас обаче е друго.
Комунизмът си е чист националсоциализъм и фашизъм, но с по-голям късмет, а режимите на двамата изроди Сталин и Хитлер са за бунището на историята!
01 Юли 2017 02:06
....Нещо като "вестник", "досадник" или "потник"..
.
ето и други
- ватник
- съботник
- ударник
- гащник
01 Юли 2017 03:35
Събирането на куп на думи, чиито смисъл не разбираш, с идеята да покажеш нещо, което няма нищо общо с тях, говорри за тежък ментален дефицит.
01 Юли 2017 04:36
Simplified Solutions 01 Юли 2017 01:05

"И това е паметник. Усещаш ли нищожността си под гигантската му сянка?"
01 Юли 2017 04:56
Любопитно е асоциирането от автора на пасквилчето на думата "паметник" с "досадник" и "потник".

1. Желание за принизяване на всички паметници и кощунствено отношение към всички тях?

2. Психически проблем на шизофреник, който няма способност за смислови, а само за звукови асоциации?

3. Комбинация от двете?
01 Юли 2017 06:15
Някой разбра ли какво е искал да каже Стамболов? Аз не мога да кажа нищо за основната идея на статията, защото такава няма. Но ми прави впечатление фриволното използване на прочетени оттук-оттам дефиниции. Социализмът бил "остро хуманистична идеология",волята и интересите на личността били подчинени на интересите на обществото! Това е пропагандната теза на самите социалисти, а не истината. Истината е, че личността просто е подчинена и то в ничие име. Само на думи е в името на обществото или родината или каквото искате. А това, че при социализма мерило за всички неща не бил човекът, а човечеството, тук Стамболов със сигурност не знае какво говори. Кои са тези "всички неща", един Господ знае! / След толкова години демокрация да се пробутват пропагандни тези на ЦК на БКП или КПСС е смешно. / Нека по-добре слезем на земята и обясним с прости думи- всяка диктатура, която има нужда да отнеме свободите на хората и да ги подчини, винаги си намира голямо оправдание. При социализма- Ще строим комунизъм, ще строим Рай на земята и затова трябва да се лишаваме, да се подчиняваме, всичко да изтърпим в името на тази велика цел. Т.е. целта е да се оставим да ни впрегнат и да напъваме като волове в името на една велика цел- да построим рай за цялото човечество. Обикновено тази велика цел е и велика утопия за едни, велика заблуда и надежда за други и голям инструмент при упражняване на властта за трети. При социализма човечеството не е никаква мярка, защото нищо не е направено за човечеството. Напротив, направено е само лошо. Как може да направиш нещо добро за човечеството, след като убиваш всяко свободомислие, всяка изобретателност, всякакво творчество? Социализмът ги уби и винаги ще ги убива и затова всичко копирахме, крадяхме, или купувахме от запада. Същата работа днес е с глобализацията- поредната утопия за създаване рай на земята. Така ще направят, че всички народи да живеят добре и всички хора. Които народи не могат да произвеждат, ще отидат при онези, които могат. Всички хора, които не могат да се изхранват сами, ще легнат на социални помощи, които работят ще ги хранят. А спасяването на човечеството и на планетата от глобалното затопляне?Представяте ли си с каква задача са се нагърбили- да спасят човечеството и планетата? Глобалният елит ще я спаси, от вас нищо не се изисква, само да се подчините, да слушате и да изпълнявате. Те ще ви кажат какво и как да произвеждате, какво и как да купувате и по колко, какво да ядете, всичко ще ви бъде указано. Да не отегчавам, но всичко останало на Стамболов е на принципа- аз да го напиша, пък кой както иска да го разбира!
01 Юли 2017 06:17
Поне за паметниците можеше да каже, че паметниците трябва да са израз на народната памет, оето означава, че инициативата за тях трябва да е от народа, от обществеността, от различни групи от населението, от независими интелектуалци, а не от държавата.
01 Юли 2017 06:38
По писаниците им ще ги познаете.
Вестник, дописник, досадник...
01 Юли 2017 06:47
Мирише,та се не трае. На демократ модел 10.11. 1989 - на тези,които унищожиха селско стопанство, индустрия, образование, култура, армия, здравеопазване, България. Едни паметници им се опряха.
И не създадоха нищо.
01 Юли 2017 08:25
Някой разбра ли какво е искал да каже Стамболов?

Каквото и да е искал - получило се е както обикновено.
Загатва за намерение да изясни какво представлява социалната памет и как се възпроизвежда и контролира. Ама ... е почоплил от тук и там и резултатът е - "за смях и срам". Хеле с тоя "остър хуманизъм"...
01 Юли 2017 08:37
Значи държавата е собственик в момента и го оставя да се руши. ЗАЩО? Собственикът няма ли задължения? Даже и държавата да е? Сега БСП иска да го поддържа и веднага - всички скокнаха ама тя ще вземе и да печели от него.

Мизерници и завистници - управляват държавата и другите партии.

А що се отнася до паметниците - трябва да има нещо което да кара хората да се сплотяват. Не може всеки сам за себе си да е. Та паметниците са точно това. Унищожаването им - оставя хората сами, прави ги - дървета без корени. И тъй като сегашната демокрация/всяка демокрация е такава и рано или късно разкрива истинското си лице/ е нефелна.. и затова дайте да унищожаваме всичко каквото другите са постигнали и построили. И така хората да забравят какво е било преди, да променим историята. Колко било зле преди, само дето никой не казва как така още ползваме нещата построени тогава. Сега само субсидии и /евро/помощи им е в главите българите. За да поддържаме ВиК искаме помощи, за да поддържаме пътищата - искаме европомощи, за да поддържаме улиците - също. Добре, че тия с помощите - печатат ли печатат пари. Да му мислят "неразвитите" държави. Щото реално те плащат сметката.


01 Юли 2017 08:39
Призовавам Сула, ако е мъж, да напише продължение на статията си с прекрасното заглавие "По паметниците им ще ги познаете". Нека в продължението да обхване периода 1991-2017. Ако може да се спре по-подробно на паметника на геройски загиналите американски летци при убийствата на цивилни българи и разрушаването на българско културно наследство.
Има, разбира се, и други интересни паметници: на английските летци бомбили София (сам принц Чарз го откри, не некой посланик гей), на Рейгън. Не съм сигурен дали и на Чърчил не откриха или само се говореше.
Чакам с нетърпение.
01 Юли 2017 08:45
стигнах до обяснението как звучи думата паметник. писачът се хваща за окончанието, а не за смисловата част на думата точно в стила на простите хорица. останалото пренебрегнаха, не ми се четат пуберски опити за оригиналничене...
извинете, пиша от таблет.
01 Юли 2017 08:45
И да пишем... и да не пишем... и да се пънем.. и да пустосваме... дедо Боже си знае работата...
Знае кое да остави - за да му се прекланяме... и кое - за да му се подиграваме
Баката на болшевизма е ут фторите
01 Юли 2017 08:49
Мдаа - по построеното ще ги познаете. И за паметниците важи, и за сградите, за заводите, инфраструктурата. Само, че демокрадците.. лъжат ли лъжат и прибират като невидели.

Превърнахме се в държава на помощите. Всеки взима едни пари които не е заработил, ами получава поради някаква далавера. Или се пише социално-слаб/но пък има собственост за стотици хиляди, че и милиони/, или е бенефициент или е подизпълнител на бенефициент/и затова работещ на висока цена, ако му платят изобщо/ или е изпълнител на обществена поръчка специално направена за него. Или пише статии и получава пари за реклами/узаконяващи парите за поръчковите статии/. Мдаа затова всички големи "бизнесмени" са с рекламни фирми + някоя и друга медия.

Държавата на проектите сме. Не е важно какво трябва да се върши, какво трябва да се поддържа - важното е кой проект ще спечелим, нищо че нямаме нужда от него.. опс само от парите му имаме нужда.
01 Юли 2017 09:28
Толкова дълго клише, без грам нова мисъл или информация!
01 Юли 2017 10:50
Мдаа - по построеното ще ги познаете. И за паметниците важи, и за сградите, за заводите, инфраструктурата
И на Хитлер национал-социалистите, и на Дучето фашистите бая са построили, ама нещо не ги тачат там!
01 Юли 2017 11:07
Плитка манипулация. Къде е построеното по време на Третия райх през май 1945? Снимки от Германия от това време виждали ли сте? А снимки от БГ от 1989 виждали ли сте?
01 Юли 2017 11:23
без грам нова мисъл или информация!
Тя и старата му информация оскъдна като мисълта.
01 Юли 2017 12:12
dzvetko
01 Юли 2017 10:50
Мдаа - по построеното ще ги познаете. И за паметниците важи, и за сградите, за заводите, инфраструктурата
И на Хитлер национал-социалистите, и на Дучето фашистите бая са построили, ама нещо не ги тачат там!
Не ги .. властта ги преследва яко .. ама те все пак в успяват ..
Национал-демократическая партия Германии ... 9,2 % голосов от избирателей в Саксонии в 2004 году.
В 2006 году НДПГ набрала 7,3 % голосов на выборах в Мекленбурге и Западной Померании ..
01 Юли 2017 12:23
Вместо на БСП за 10 години,да го дадат на Евгений Бакърджиев за 10 дни-есть паметник-есть проблем,нет паметника-нема проблема!
01 Юли 2017 12:24
dzvetko
01 Юли 2017 10:50

Мдааа Хитлер построи и концлагерите.

За разлика от фашизма и социализма.. сегашната демокрация нищо не построи. Само харчи напечатани хартийки.
01 Юли 2017 12:26
Държавата на проектите сме.
Европроектите. Тя нямат много общо с нормалните проекти, по които да се създаде нещо в желязо, бетон или стъкло.
01 Юли 2017 12:28
И развитите демокрации - построиха доста неща, но за сметка на останалия свят - щото демокрациите нищо не могат да създадат само със собствени ресурси - те работят на друг принцип - взимат от всички и дават само на своите хора. А инструментите за това са различни - от брутално заграбване на чужди ресурси, през "приватизацията".. към печатането на пари на корем.. защото са резервна валута.. до налагане на икономически санкции щото ей така, щото могат. Например уж заради "нарушаване на човешките права" - толкова много хора бяха убити, заради това. Или пък нарочване на дадена държава за терористична с измислен съдебен процес. Само и само да бъдат оградени ресурсите и. Ами 40-50 годишната блокада на Куба? Унищожаването на Ирак, Сирия? След едни такива намеси.. там и трева не никне с десетилетия. Само хаос.


И глобализацията сега е пак начин да се източат колко се може повече другите държави.
01 Юли 2017 12:31
Опс и любимото ми - печатане на пари на корем и даването им назаем. След което заемът се иска от "лошите" държави - точно в правилния момент, така че евтино да се получат ресурсите на държавите, а на тия дето слушкат им се отпускат още повече.

Няма развита държава без огромен дълг, дълг който тя не изплаща, ами "рефинансира".. те. балонът се надува надува и надува, и пак останалите държави плащат сметката.
01 Юли 2017 12:34
"големите" монументалисти (Старчев - авторът на паметника пред НДК) завършваха школите на КПСС в Москва.
Какво ли е чел Сула?
Щото ей аз какво намирам за завършването на Старчев?
Завършва ВИИИ „Николай Павлович“ (Художествената академия) в София през 1959 г. в класа на проф. Марко Марков.


Нерде Павлович, нерде школи на КПСС в Москва?
Родът Павлович, да припомня , е с корени от Дупница ..

Верно много жега - и стават грешки .. не знам, дали Сула да не попрестане да пише, докато се не захлади?
01 Юли 2017 13:01
За климата,жегата и червената кръвна захар на симчо
Климатът е мотор на историята, твърди известният френски историк Еманюел льо Роа Ладюри. Сигурно е така. Но, ей Богу, за мен си остава загадка защо всяка година – особено с настъпването на жегите – у нас се разразява и по един взрив в колективната памет на нацията, свързан с комунистическото минало.


Че топлината рязко повишава кръвната захар, спор няма – медицински факт. Ала при нашенските социалисти, изглежда, че проблемът е двоен – веднъж по физиологически, веднъж по идеологически причини (включително заради знамената, пропити със символиката на кръвта, но най-вече поради непреработеното комунистическо минало).
Впрочем връзката между комунистическата идеология и кръвната захар не е някаква собствено моя налудничава фантазия. Само припомням, че в началото на ХХ в. футуристът Филипо Томазо Маринети пише стихотворението "Сърцето ми е от червена захар", замислено да се превърне в химн на световния социализъм. Творбата се рецитира по соцвечеринки из цял свят, включително в България, но не щеш ли след края на Първата световна война споменатият Маринети заедно с друг виден италиански социалист – Бенито Мусолини (главен редактор на левия партиен официоз "Аванти", тръгват да полагат основите на друг един тоталитарен проект – на фашизма в световен мащаб, което пък е друга тема, също не за пренебрегване.На 2 август 1891 г. (20 юли по стар стил) на връх Бузлуджа се изкачват двайсетина представители на социалистически дружинки от Търново, Габрово, Дряново, Казанлък, Стара Загора (двама-трима се разсейват в последния момент). Тогава, както е добре известно, под председателството на Димитър Благоев се провежда учредително събрание на Българската социалдемократическа партия (БСДП).

Работата е там, че въпросните дружинки се възползват от честванията, посветени на годишнината от гибелта на Хаджи Димитър и неговите 26 четници, загинали на 18-19 юли 1868 г. Причината била, че при управлението на Стамболов имало доста строг закон за публични политически прояви.

Така или иначе фактът е налице – след 1944 г. на този връх се извършва една огромна историческа подмяна. Подвигът на Хаджи Димитър и неговите събратя, обезсмъртен в най-известната балада в българската литература, постепенно помръква под наченките на едно партийно-тоталитарно строителство. А връх Хаджи Димитър (както е истинското наименование на това място), лобно място на истински герои за националното освобождение, продължава да тъне в забрава заради бетонирането на това място на една идеология.
Извинете, но кое от случилото се на 20 юли (2 август) е по-значимо с оглед на българската история: саможертвата на едни поборници на българското Възраждане или раздумката на малка групичка хора с леви убеждения, решили да се сдружат под сенките на партиен принцип? Ботевата балада "Хаджи Димитър" или изображенията на Маркс, Енгелс, Ленин и на ламята на световния капитализъм, прободена право в сърцето с червеното знаме върху една от мозайките? За дълбоко съжаление на днешните български социалисти ликовете на Тодор Живков и на Людмила Живкова са безвъзвратно унищожени, но пък при нужда биха могли да бъдат заместени с мозайки на Владимир Путин или Корнелия Нинова (Тодор Живков също е бил изобразен на соцмонумента приживе).
Седем години след седянката на върха, председателствана от Димитър Благоев, по-точно през 1898 г., там се изкачват дейци на българското освобождение. Правото да държи тържествена реч е предоставено на Иван Кършовски, който през сълзи се обръща към множеството с думите:
Бузлуджа е новата българска Света гора. Докато за това има спомен, докато потомци изкачват върха със спомен за саможертвата от 1868 г., това ще е доказателство, че България още не е умряла, че българският народ още съществува, че старовременният юнашки дух и неустоимата храброст още не са изчезнали из сърцето на съвременния българин.

Да би знаел клетият народен поборник и другар на Хаджи Димитър какви речи някой ден ще се държат от този старопланински връх и чия памет ще се чества там. Могло ли е и през ум да му мине на него, видял с очите си освободена България, че вместо баладата на Ботев вместо:
Настане вечер – месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее, –
Балканът пее хайдушка песен!
оттук ще звучат псевдостихове като тези на Димитър Методиев от "Песен за генералната линия":
Над Старопланинската верига –
като петел,
червен и бухлат –
Слънцето кукурига.
И свети – през граници и разстояния –
твоето име,
твойто
червено сияние!
Съпоставката е зашеметяваща. Показателна за споровете, които водим и продължаваме да водим и днес. За паметта, която ни вдъхва живец, и за безпаметството, в което, волно или неволно, тънем.




Прочетено в:
http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/30/2997874_buzludja_chiniiata_pametta/

01 Юли 2017 13:04
нас, простите граждани


Не го казвам аз. Сула сам си признава.
01 Юли 2017 13:08
нас, простите граждани


Не го казвам аз. Сула сам си признава.

Аааа... нийе саде Сула... азъ ут кога твърдя, че съм проз?
Пък и в днешно време това е предимство... Неслучайно Народът твърди, че умните на простите вода носят
01 Юли 2017 13:12
Съпоставката е зашеметяваща.
След Гео Милев (Симпли ) мое се зашеметявате поединично, по двойки или в съвкупност. Ако искате и на главите си заставайте, вверх ногами - нищо не хваща дикиш. Не само не ви помнят, не искат да ви помнят, и няма да ви помнят. Хората даже турците помнят с нещо хубаво, а вас не искат да ви чуват. Как тъй не се ашладисахте бе? Щото сте чуждо тяло за хората. И хората помнят и оплакват Гео, Вапцаров, Вела (оная от Велинград) и много, много други, а за Райко Алексиев и подобните му, некак освен едно прекъстване - друго няма.
01 Юли 2017 13:20
И това е паметник. Усещаш ли

Да, усещам наглото безочие,
с което болшевишките престъпници злоупотребиха мечтата на поета за справедливост...
Да се цитира в подкрепа на болшевишкото крадене - красивия Смирненски, монументалния Вапцаров, че и смачкания Пенев...
е гавра с националното богатство, което тези хора са.
Селективната партийно идеологизирана памет не е оправдание.
Тя е тежко и очевидно непреодолимо наследство.

01 Юли 2017 13:27
с което болшевишките престъпници злоупотребиха мечтата на поета за справедливост...
А вий (не ме питай кои сме ние - вие сте разликата на сичкото общество в онез години минус болшевиките), кво направихте с мечтата на поета? Въпросът не е риторичен, а конкретен. Направихме 1, 2, 3 и т,н. - Дай да видим!
А като отговориш, ще си поговорим и за днешното безочие.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД