:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,554,511
Активни 116
Страници 212
За един ден 1,302,066

От евроатлантизма първо ще изтървем еврото

Германия ще ни врътне кранчето на еврофондовете, а после ще ни дръпне от обятията на САЩ
Светослав Терзиев
Какво ще ни остане от евроатлантическите ценности, ако Германия изпълни призива на канцлерката Ангела Меркел Европа да поеме съдбата си в свои ръце? Гол евроатлантизъм без ценности - първо ще изтървем еврофондовете, а после атлантическата солидарност.

Какво е замислено?

"Държави членки, които не изпълняват стандартите на Европейския съюз за върховенство на закона, може да загубят достъпа си до част от европейските фондове, предвижда предложение на германското правителство за реформиране на системата за кохезионно финансиране. В документа се посочва, че плащанията могат да бъдат блокирани, ако стандартите за върховенство на закона в дадена държава членка са подложени на критики от страна на Европейската комисия." Това съобщи Ройтерс, цитирайки официален документ. Под различна форма България научи тези нови факти при посещенията на вицепремиера Захариева при колегата й Зигмар Габриел и на Бойко Борисов при Меркел.

Сега остава да разберем кои държави са визирани като търпящи критика. Ройтерс се сеща за Полша, която е критикувана от 2015 г., откакто дойде на власт консервативното правителство на "Право и справедливост", както и за Унгария, критикувана от 2010 г. заради управлението на Виктор Орбан. България е критикувана от 2007 г. (заедно с Румъния) чрез Механизма за сътрудничество и проверка. През изтеклите оттогава 10 години са управлявали главно правителства на сегашния премиер Бойко Борисов (7 години). Откакто Румъния пусна в действие съдебната си машина да прочисти от корупция своите високи етажи на властта, Брюксел излъчва сигнали, че предстои спиране на наблюдението над нея. За България не се чува такова нещо, защото не се чува да е вкарала в затвора за корупция или организирана престъпност поне един от велможите на управленския си елит. Затова пък от неяредовно излитат сигнали към Брюксел за скандаливъв Висшия съдебен съвет и Върховната касационна прокуратура. В края на май четири партии, определящи се като "Партии от демократичната общност", пратиха писмо до заместник-председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс, който следи как се прилага мониторингът над България и Румъния. В него те алармират "за редица силно обезпокоителни събития в сферата на правосъдието в страната ни и негативни тенденции от последните седмици, които са горчив плод на неосъществената съдебна реформа.Тяхната ескалация поражда сериозен риск от ново ниво на криза на българската демокрация и конституционен ред". Копия от писмото са разпратени до посланиците на държавите от ЕС. Новост е, че то настоява не само да продължи наблюдението над България, но и да бъде подложена на контрол от още един механизъм, който сега се прилага спрямо Полша и Унгария. "Считаме, че са налице основания за стартиране на процедура по смисъла на Европейската рамка за укрепване на върховенството на правото, и това трябва да бъде обмислено сериозно", пишат авторите.

Те напомнят, че "в чл. 7 от Договора за Европейския съюз е предвиден механизъм за защита на фундаменталните ценности на Съюза, а в Европейската рамка за укрепване на върховенството на правото са уредени и конкретни процедури, които Европейската комисия да следва, за да защити интересите на Съюза и европейските граждани". Крайното наказание, до което може да доведе този механизъм, е отнемане правото на глас на непоправимата държава. Това е фактическо изключване от ЕС, но със запазване на задължението на санкционираната държава да продължи да прави вноски в общия бюджет.Ето резюме,

за да се избегне по-нататъшно многословие: 1) Германия е най-голям нетен вносител в бюджета на ЕС; 2) Като държава със силно развит рефлекс към ред и законност е недоволна, че страни, които са нетни потребители на фондове от ЕС, показват неуважение към общия правов ред; 3) Комисарят, отговарящ за бюджета на ЕС, е германецът Гюнтер Йотингер, който наследи ресора от спешно зарязалата го българка Кристалина Георгиева; 4) Йотингер вече работи над следващата многогодишна финансова рамка, чието изпълнение започва през 2021 г. и за която има силни настроения да ореже точно кохезионните фондове. Въпросът, който чака отговор, е от парите за кои държави да се започне.

На мушката са три: България, Полша и Унгария. Коя какви отстъпки ще направи засега не е ясно, обаче за България сделката е: "Осъдени бандити срещу еврофондове". Ако държавата не ги прежали, ще ги позлати втори път за сметка на народа си (първия път - като ги остави да крадат на воля, а втория - като пожертва еврофондовете заради тяхната недосегаемост). Дотук с парите като несъмнена евроатлантическа ценност.

В България цари усещане за беззаконие и произвол, прокуратурата е безконтролна, съдебната реформа далеч не е приключила, а липсва воля за провеждането й. Това са акцентите в безпрецедентната обща позиция, приета преди 10 дни от най-големите чуждестранните инвеститори у нас от Австрия, САЩ, Великобритания, Швейцария, Канада, Франция, Италия и Норвегия. Тя е изпратена до премиера Бойко Борисов, външния и правосъдния министър, президента, главния прокурор, председателя на Народното събрание, ръководителя на представителството на ЕК у нас.Какво ще стане с атлантическата солидарност?България не бива да забравя, че преди десет години влезе в Европа не през Босфора, както очакваше лидерът на ДПС Ахмед Доган, а през Атлантическия океан, защото си нямаше друг силен лобист в ЕС, освен... Съединените щати. Влизането й в НАТО през 2004 г., улеснено от дипломатическо лакейство към САЩ през 2003 г., когато се включи във войната в Ирак без обективни основания, бе пътят, който я отведе до членство в ЕС. Атлантизмът е другата дума за преданост към САЩ. Напоследък обаче Германия го поставя под въпрос. По този начин тя излага на голямо неудобство държавите, чувстващи се сирачета без покровителство на някой Голям брат. Берлин би могъл да покаже характер, защото се опира на собствена икономическа мощ, но "какво да кажем ние с гайдите?".

Канцлерката Ангела Меркел сериозно се разсърди на недодяланата дипломация на президента на САЩ Доналд Тръмп, който определи Германия като "лоша, много лоша" заради търговския й излишък в стокообмена с Америка. Тя произнесе в Мюнхен фраза, която ще се помни дълго в международните отношения: "Ние, европейците, трябва да вземем съдбата си в свои ръце, разбира се, в приятелство със САЩ и Великобритания и с други страни, включително и с Русия... Свършиха времената, когато можехме напълно да разчитаме на други (съюзници - бел. ред.)".

"Длъжни сме да обсъдим какво може да направят Германия и Европа, за да компенсират липсата на САЩ като важна страна", допълни на 29 май вицеканцлерът Габриел. Възниква ситуация, която може да доведе до разделение в Европа както през 2003 г. Тогава заради интервенцията в ИракЕС се раздели на Нова и Стара Европапо терминологията на бившия министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд. Стара Европа не повярва на лъжите на Вашингтон за химическите оръжия на бившия диктатор Саддам Хюсеин, а Нова Европа (бившите соцстрани) не посмя да ги подложи на съмнение. Франция и Германия се обявиха против войната в Ирак, а Нова Европа се включи в "Коалицията на желаещите", оглавявана от САЩ. Разликата е, че сега ще трябва да доказваме не толкова преданост към САЩ, колкото към Германия. И лакмусът за вярност ще бъдат еврофондовете.

Борисов дължи политическата си кариера до голяма степен на Меркел и затова единствен в Европа е изразявал верноподаничество към нея с думите: "За разлика от много други премиери, когато канцлерът говори, аз слушам. След това изпълняваме в България правилните решения, които те предлагат". Но как да гледа в устата Меркел, без да обърне гръб на САЩ? Като изпълни нещо, по което те нямат разногласие. Такъв общ знаменател между Германия и САЩ е общото им мнение, че България ги лъже, като имитира съдебна реформа. Необходимо е доказателство за честност и то може да дойде само с ефективни присъди срещу фигури в държавата, които определяме по брюкселски любезно като "знакови". Лесно, ама невъзможно - поне докато знаковите фигури управляват държавата.

Карикатура: Христо Комарницки
-----------
18
5502
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
11 Юли 2017 19:56
Тоя Йотингер не е ли Ойтингер. Или поне, ако ще превеждаме имената, да стане и Ангелина Маркова.
11 Юли 2017 20:22
Ето резюме,

за да се избегне по-нататъшно многословие: 1) Германия е най-голям нетен вносител в бюджета на ЕС; 2) Като държава със силно развит рефлекс към ред и законност е недоволна, че страни, които са нетни потребители на фондове от ЕС, показват неуважение към общия правов ред; 3) Комисарят, отговарящ за бюджета на ЕС, е германецът Гюнтер Йотингер, който наследи ресора от спешно зарязалата го българка Кристалина Георгиева; 4) Йотингер вече работи над следващата многогодишна финансова рамка, чието изпълнение започва през 2021 г. и за която има силни настроения да ореже точно кохезионните фондове


А ето и едно резюме на нещата, за които не се споменава в мат'риалчето. За да не бъда многословен:
1. България е един от големите получатели на пари от бюджета на ЕС по така наречените кохезионни фондове.
2. Като държава със силно развит рефлекс към далавера, корупция и шуробаджанащина е недоволна, че страни, които са нетни вносители в бюджета на ЕС, се интересуват, как се харчат парите им.
3. Министърът на правосъдието, отговарящ за реда и законноста в България е Цецка Цачева, която наследи този ресор от подалия оставка, поради бламирането на започнатата от него реформа Христо Иванов.
4. Цачева обяви още миналата година реформата за приключила.
11 Юли 2017 21:36
На това му викам аз корава журналистика. Терзиев, Ей така ся пише!
11 Юли 2017 22:15
От евроатлантизма първо ще изтървем еврото

И май по-добре, отколкото да изтървем атлантизма, щото така са ни гепили на едно място, че ни драсват клечката и стой, та гледай ! За голямо съжаление...
Терзиев - един от малкото разумни гласове.
11 Юли 2017 22:36
11 Юли 2017 23:14
И какво?
Излизаме ли от Европа?
Със всичките И стандарти, изисквания, мърморения и притискания?
Заграбеното ще върнат ли?
12 Юли 2017 00:50
Германия е най-голям нетен вносител в бюджета на ЕС
И какво толкова внася в бюджета Германия?

Евро? Извинявайте, но и аз да съм ЕЦБ, и аз ще внасям най-много, защото го печатам, а това не ми струва нищо.

Германия е нетен получател на реални ценности от Южна Европа, които струват скъпо (например на хора), и нетен донор на виртуални ценности, които не й струват нищо.

Типични неравноправни отношения.

12 Юли 2017 01:09
Заграбеното ще върнат ли?

Не!
Като Англия ще има да даваме.
На нея и искат 100 милиарда евро, ние ще се разминем само с около 10 милиарда евро.
12 Юли 2017 01:23
И какво ще правимЕ с кривите краставици, ве?
12 Юли 2017 04:07
Не знам кой на какво е нетен вносител, ама само чрез банките ежегодно един милиард национален доход изтича навън, а от ерепетатата колко, а от немските вериги Кауфланд, Лидл колко? Айде холан! Да се пръждосват барабар с еврото и правите им краставици!!!

Кога ще им уврат тиквите на повечето хора, че свободните пазари са изгодни за богатите страни и са бич за по-слаборазвитите, че глобализмът е другото име на колониализма. Внасяла била Германия, ама след като е изсмукала много повече от периферията... и аз мога да внасям така...
12 Юли 2017 06:11
За автора, браво г-н Терзиев и благодарности; има журналисти със cojones.
Туй добре, но: Заека е без шапка, даже лъва и тигъра да се скарат, това е едно;
Две: Няма как българските елити да се самоосъдят и да се самовкарат в затвора, ; това са елити формирани от комбинация на бандитизъм и кражба ( официално - приватизация му викат). Западът курдиса тези елити и пътя, по който се формираха, пък сега се "чудят" откъде се пръкна корупцията;
Три: Самият Запад ( колективен) сега няма как да каже, че е действувал бадитски и в съюз с бандити; Западът си взе своето, нашите бандити - също, сега бързо ще се намери официална, справедлива и законна причина да ни ритнат и натирят. На нашите елити не им пука, те не са свързани с "тази страна", парите и децата не са тук; на Запада вече не му пука - територията е тяхна, хората са без значение.
От тук нататък всеки сценарий, особено наказателните за народа ни , е добре дошъл. Русия се е отвърнала от нас ( според мен - несправедливо), но друг никой не ни е защитавал, исторически. Собствени сили няма. Младите се спасяват поединично и другаде. Правете му сметката, давещите се....
12 Юли 2017 12:01
Тези мнения заслужава многократно да се цитират...
С надеждата, че един ден и съотечествениците ни с африканско образование ще се събудят!

Han
12 Юли 2017 00:50
Германия е нетен получател на реални ценности от Южна Европа, които струват скъпо (например на хора), и нетен донор на виртуални ценности, които не й струват нищо.


Engels
12 Юли 2017 01:09
Заграбеното ще върнат ли?
Не!
Като Англия ще има да даваме.


Tiamat
12 Юли 2017 04:07
Не знам кой на какво е нетен вносител, ама само чрез банките ежегодно един милиард национален доход изтича навън, а от ерепетатата колко, а от немските вериги Кауфланд, Лидл колко? Айде холан! Да се пръждосват барабар с еврото и правите им краставици!!!
Кога ще им уврат тиквите на повечето хора, че свободните пазари са изгодни за богатите страни и са бич за по-слаборазвитите, че глобализмът е другото име на колониализма. Внасяла била Германия, ама след като е изсмукала много повече от периферията... и аз мога да внасям така...


Begemot
12 Юли 2017 06:11
Две: Няма как българските елити да се самоосъдят и да се самовкарат в затвора, ; това са елити формирани от комбинация на бандитизъм и кражба ( официално - приватизация му викат). Западът курдиса тези елити и пътя, по който се формираха, пък сега се "чудят" откъде се пръкна корупцията...
12 Юли 2017 15:32
Хората ни траеха, траеха, но нашето нахалство няма край.Крадци на европари и корумпирани типове се разкарват безнаказано и си правят каквото си искат.Е всяко нещо си има някаква граница, но нашите не я усещат.Ще ни изхвърлят като кучета, ако продължаваме така, а след това ще изпратим Плевнелиев на среща с Путин да ни оправя дереджето.Ние сме предателско племе и никой не ни обича, само се бъзикат с нас.Да, ЕС даде някой лев да се направи нещо, но тия не се спряха- докато не ги окрадоха не седнаха да почиват.
12 Юли 2017 18:55
Тоя Йотингер не е ли Ойтингер

Не е. Този е Öttinger.
12 Юли 2017 20:11
Значи алеманите дават кинти на българите ....за да си харчиме. Сещам се за две поговорки подходящи за случая- Плашим ти Манго децата. Ще вземат на босия цървулите...
13 Юли 2017 03:00
Германия, "нетния вносител", внисател или другите там термини за баламосване на баламурниците, била спечелила милиард и нещо си от гръцката криза - новина от днес - Германия е спечелила 1.34 млрд. евро от гръцката криза. Докато в това време милиони гърци обедняха "нетно", "брутно" и най-вече джобно... http://www.segabg.com/article.php?id=863152


13 Юли 2017 07:30
обаче за България сделката е: "Осъдени бандити срещу еврофондове". Ако държавата не ги прежали, ще ги позлати втори път за сметка на народа си (първия път - като ги остави да крадат на воля, а втория - като пожертва еврофондовете заради тяхната недосегаемост).


Глупости. Главният крадец на Републиката от село Банкя, Мутра №1 на Територията, какво, да се осъди сам себе си ли? Какво значи "държавата" да ги прежали, що е туй мистично нещо "държавата"? Много е смешно как се говори за "държавата" като за нещо отделно, мистично и метафизично, непонятно за простосмъртните. А т.нар. "държава" си има съвсем конкретни измерения.
Държавата - това в момента са Баце, Цецо, Дебелото момче, Цацата на Дебелото момче, тимаджиите и ОПГ Герб като цяло.
Е, как го виждаме да се самопрежалят тия хубави и вечно гладни хора?
13 Юли 2017 16:14
Ой, ой, какво самочувствие трябва да имаш, или да си заблуден, за да поставиш Англия и БЪлгария една до друга!
Старата дама икономиса, достатъчно много икономиса и за бели и за черни и за пембени дни.
Имала да дава! Ам не могат да поделят награбеното със съюзника.
А България остана само с ентусиазма от типа "ЕС, роден наш!" на цървуланковците.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД