:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ректорът на СУ иска още стимули за приоритетните специалности

От обявяването на дадени професионални направления за приоритетни не е имало голяма полза. За да стимулира интереса на младите към тях държавата трябва да подпомага тези специалности чрез стипендии за студентите, смята ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

М.г. кабинетът определи за приоритетни 32 професионални направления, важни за икономиката ни, но страдащи от недостиг на кандидати. В списъка попаднаха специалности като педагогика, теория и управление на образованието, природни науки, математика, информатика и компютърни науки, машинно инженерство, електротехника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, животновъдство и др. За доста от тях просветното министерство запази план-приема на студенти и дори го увеличи там, където обучението е на високо ниво. Тези направления от тази година получават повече средства за издръжка, а за три от тях още от м.г. се дават 2000 лв. на всеки допълнително привлечен студент.

"Там, където интересът е бил нисък, той си остава нисък", коментира обаче резултатите от тази мярка проф. Герджиков. По думите му от самото обявяване на дадени професионални направления за приоритетни не е имало голяма полза. За пример може да се посочи математиката, за която вузът можеше да получи по 2000 лв. за всеки студент, привлечен над миналогодишния прием. Университетът обаче не успя да запълни почти половината от отпуснатия му капацитет за математика.

НАПЛИВ

30 души са се борили за едно място по психология в СУ, става ясно от данните за първото класиране. За тази най-желана в университета специалност са кандидатствали 1877 желаещи, а класирани са били едва 63-ма. Голяма е била и конкуренцията за графичен дизайн, където за едно място са се борили около 14 души. За всяка от останалите 20 най-предпочитани в СУ специалности са кандидатствали средно между 2-ма и 7-8 младежи. Утвърденият за 2017/18 г. план-прием в СУ е за 4916 души, а класираните на първия етап кандидати са 5576, т.е. с 660 повече от позволеното. Дали университетът ще надвиши с толкова приема си, ще стане ясно през септември, когато ще се види колко от класираните реално ще се запишат да следват в СУ.
1106
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД