:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Устройственият план на Борисовата градина и носталгията по Пeпиниерата

Новите строежи не се правят както трябва заради некадърност и корумпираност на архитектурните институции, а не защото се правят върху стари
Иван Стамболов-Сула
Онзи ден в Централния дом на архитекта беше представен Устройственият план на Борисовата градина. Ние, простите граждани, не отидохме, разбира се, но това не ни пречи да разсъждаваме и да изразим ценното си мнение.

Главните цели на проекта са две: да се съхрани културното наследство и да се защити общественият интерес. За съжаление, в днешно време много често тези два принципа изпадат в остро противоречие помежду си. Обществото има интерес от съхраняване на наследството, но също така има интерес (да не кажем, че има остра нужда) и от по-големи сгради, по-широки улици и по-удобна инфраструктура.

Слава Богу, в Устройствения план на Борисовата градина този конфликт не личи. Предвижда се да се изградят паркинги в периферията, където няма да се унищожи много растителност, да се възстанови автентичният обем на бирария "Ариана", да се възстанови сградата на климатичното училище, както и трите дансинга. Да се възстанови обелискът. Вероятно под "обелиск" се разбира Братската могила на партизаните и антифашистите. Има и други идеи и намерения за ремонти и преустройства, но като цяло - нищо особено. Борисовата градина няма да бъде превърната в Манастирски ливади 2.

Но остава интересният въпрос: каква да бъде философията ни, какъв да бъде подходът ни по отношение на Борисовата градина? Да съхраним статуквото или да следваме логиката на градското развитие? Да пазим културното и ботаническо наследство или да развиваме на негово място други неща, които след две-три поколения ще са наследство за някого другиго?



Консервация или развитие?



Въпросите са не само за Борисовата градина, но и за цяла София. И не само за София, но и за всеки град, който се разраства поради промени в структурата на селското стопанство и на индустрията.

Всяка свидна за нас старина сигурно е била груба и безвкусна иновация за някого от предишните поколения. Градовете растат, защото целият свят се урбанизира - това е исторически и цивилизационен факт извън волята на художествено-творческата интелигенция. Те могат да растат красиво, могат да растат и грозно, но и в двата случая растат, защото трябва да има пространства, жилища и инфраструктура за новите граждани. Днес Борисовата градина е "старина", но е било време, когато в нея не е имало 4 стадиона, къпалня, обелиск и т.н. Заради тези крупни съоръжения навремето също са били изсечени дървета и са били прокудени катерички. За тях също е отлят бетон и насипан асфалт. А още по-рано Борисовата градина е била такава иновация, че слатинските шопи са се пуцали с пушки за пасбищата си, които е трябвало да влязат в нейните очертания. Нима техните ливади не са били културно-историческо, природно, аграрно и юридическо наследство, на което се е посегнало?

Така е и със сградите и с настилките - било е време, когато и те са били новост, въздигната върху руините на някакво наследство. И слава Богу, че е така, защото иначе най-, ама най-автентичното и културно наследство трябваше да са пещерите и клоните на дърветата. Всяка свята и културна старина в градовете навремето си е била иновация, и то инициирана от личности, които



днес биха нарекли "мутри" и "олигарси"



Вижте само къщите по Канала срещу Военното училище, сред които "палатите" на тютюневите магнати, прототипове на героите на Димитър Димов. Чапрашиковите къщи не трябва да се докосват, но не защото са стари или защото са "наследство", а защото днес никой не може да построи равностойни на тях. Ако "Под игото" е велика книга, това изобщо не означава, че всяка книга от онова време е велика. Ако жълтите павета са символична част от облика на София, това не означава, че паветата на "Дондуков" също са.

Борисовата градина е една от емблемите на превръщането на София в европейски град, отговарящ на стандартите на другите европейски градове от края на XIX и началото на XX век. Аз много си я обичам, там съм отрасъл, точно срещу "Ариана" е домът на прадядо ми, където съм се родил, бабите ми са карали кънки върху замръзналото езеро. Както се казва, с повечето от дърветата се познавам лично. Проектът на Даниел Неф от 1883-84 е гениален. Пространствата са организирани така, че ако застанеш на едно място и започнеш да се въртиш в кръг, на всеки 15-20 градуса пред очите ти ще се разкрива изцяло нова картина. Заради паметниците в Борисовата градина като дете за първи път съм чул имената на големи българи, а в гората съм карал колело и съм разхождал кучетата си. Всичко това трябва да се пази. Но не бива и да се забравя, че то е създадено заради "новите граждани", заради новите столичани от края на XIX век. Тогава то е било "модерно", както днес някой гигантски мол на околовръстното.



Точно в тези "нови граждани" е проблемът



Старият град трябва да реши с какви чувства да ги приеме. Извън несекващото си монотонно прииждане те на няколко пъти нахлуват на особено големи вълни и оставят отпечатъка си върху лицето на града.

Първата вълна е, когато след Освобождението София става столица на България и резиденция на българските монарси от Третото царство. Тогава се създава онзи град, по който сега се въздиша. Забележително е, че сред интелектуалците, които днес въздишат най-шумно, мнозина са такива или деца на такива, които идват тук с втората голяма вълна - след войната.

Тази втора вълна драстично променя вида на довоенния град и ако наистина трябва да се въздиша по унищоженото културно-историческо наследство, най-горестните стенания трябва да са насочени към онзи период, когато е разрушена голяма част от онова, по което сега същите интелектуалци от втората вълна нови столичани се превъзнасят.

Нуждата от нова работническа класа за социалистическата промишленост и колективизацията, завършила с масово обезземляване и създаване на ТКЗС, подгонват милиони селяни към градовете. За тях са създадени грозните общежития в т. нар. "сталински" стил, чиито наследници десетина-двайсет години по-късно ще се явят не по-изящните панелни работнически спални.

Успоредно с това и по същото време се създават и "сталинските" обществени сгради начело с Партийния дом, ЦУМ и хотел "Балкан". В Градската градина, точно срещу царския дворец, е издигнат мавзолеят на Георги Димитров.



През 70-те и 80-те нахлува прабългарската носталгия



и се вдигат особените по вида си паметници и строежи, в т.ч. НДК и Октагоналният пентапсолион пред него.

Всички строежи на "новите граждани" от втората вълна са издигнати върху нещо друго, което днес децата на тези "нови граждани" сигурно биха нарекли "културно-историческо наследство". Но ето че е достатъчно само едно поколение, за да се превърнат и тези строежи от своя страна в културно-историческо наследство, памет българска и т.н. В което няма нищо лошо: я вижте базиликата "Св. Петър" в Рим, дето е построена върху Нероновия цирк!

Третата голяма вълна "нови граждани" нахлу в София след 1989 г. и демократичните промени. В Берлин падна стената, в България падна Бай Тошо и (което е най-важно) - разтури се СССР. Появиха се капиталистически отношения, направи се не особено сполучлива реформа на село, от която фалираха и онези селяни, които не успяха при ТКЗС. Същевременно в градовете отвориха нови фирми, предприятия и университети, раздвижи се туризмът, разцъфтяха услугите, появиха се стотици и хиляди малки предприятия, разви се финансовият сектор, процъфтя администрацията. Отвори се работа за "целия китайски народ". "Новите граждани" заприиждаха. Добре ли беше това за града или не?

Не може да се отговори еднозначно, защото и "новите граждани" не са хомогенен обект. Те са всякакви. Сред тях има откровени престъпници, дошли да се влеят в градските банди. Има лумпенизирани селяни, дошли да станат градски пролетариат. Има честни, трудолюбиви и отговорни към семействата си хора, поставени в безизходица от упадъка на икономиката в малките селища - тази икономика, крепена изкуствено в условията на централизирано планово стопанство, е неспособна да оцелява в откровена конкурентна среда. Най-сетне има талантливи и интелигентни деца от селата, малките градчета и по-големите български градове, готови да учат, да заемат високи позиции в интернационални и национални корпорации, да развиват собствена инициатива или да се изявяват в областта на науката и културата.



Те винаги са били част от елита на нацията



От една страна, големите градове са развъдници на упадък, пороци и престъпност. От друга страна обаче, големите градове са богати градове. Ако София не се беше разраснала толкова за сметка на своите "нови граждани", сега тук нямаше да е съсредоточен почти половината от БВП, стандартът нямаше да е толкова висок и имотите нямаше да са толкова скъпи, откъдето и техните собственици - толкова богати. Ако градовете бяха толкова лоши, селяните нямаше да напират към тях. Ако на село беше толкова хубаво леко да се живее, градовете щяха да се обезлюдят. Това е. Съвременната цивилизация е градска цивилизация.

При това положение градовете няма да спрат, а ще продължат да растат още повече. Включително и заради това да има евтини компютри, смартфони и интернет, в който да се изказват интелектуалците. Градската среда все повече ще се изменя, пространствата ще се сгъстяват и нови строежи ще заемат местата на старите. Проблемът е, че новите строежи не се правят както трябва заради некадърност и корумпираност на архитектурните институции, а не защото се правят върху стари.

Така че, не е лош новият Устройствен план на Борисовата градина. Можеше да бъде и много по-драстичен. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

------------

 ------------


36
4489
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
14 Юли 2017 19:05
Е Цар си, бай Иване, пардон, Безсрочен Диктатор - Dictator Legibus Scribundis et Rei Publicae Constituendae.

Лонг лив!

ПП: Ей сега ще ти нарипа болшинството, ама така е - какво да правят, завалиите, и те имат нужда да се изокат, а ти им предоставяш великолепна възможност.
14 Юли 2017 19:21
Аман с тая европейска и буржуазна Пeпиниерата.
Туй е парк на Свободата. Тамо са се крили шумкарите преди Девети...
14 Юли 2017 19:27
Сула бил потомствен софийски аристократ/със собствени кучета/.
Аз пък си мислех,че е от Врачанско.
14 Юли 2017 19:46
Сула

14 Юли 2017 20:13
Визионери трябват. И да има кой да им се връзва. София отиде на кино.
14 Юли 2017 21:14
Интересно, чукчите дето не четат Сула, още не са си изказали мнението за настоящето четиво!
14 Юли 2017 21:27
като никога ще вдигна палче на сула
14 Юли 2017 21:38
Интересно, тези дето не четат Сула, още не са си изказали мнението за настоящето четиво!

Ми тоя път Сула само лекичко и мимоходом е закачил социализма, and that is the reason.

Тук е като при атомната бомба - трябва да се достигне определена (над)критична маса, за да тръгне верижната реакция и да гръмне бомбата. Явно в днешното писание на Сула критикарското джепане е недостатъчно, така че соцносталгичният кръжец си трае и не се чувства задължен да отвърне "шквальным ракетным огнем".
14 Юли 2017 21:58
Captain obvious to the rescue! Нагледен пример за създаване на боя от п****я. Авангардно изкуство
14 Юли 2017 22:19
Този път съжалявам, но не е съвсем така, както казва авторът.
Всички знаем какво село е била София след Освобождението. Не е била осеяна с културни паметници.
След ВСВ центърът, доколкото знам, е бил разрушен от бомбардировките. Моля поправете ме, ако греша.
Така че за сталинските постройки е имало готов терен.
Жилищните комплекси бяха построени върху празни терени (май че ниви) и просто разшириха очертанията на града.
Като цяло доколкото имах възможност да видя свят, де що има старинка, се съхранява. Някъде даже не се разрешават нови строежи.
И изобщо, гледа се новото да е естетично и да са пази духът на миналите времена.

14 Юли 2017 22:33
Даскал Цеко
14 Юли 2017 21:38

Тц.
Скучновато е днешното писание, няма поанта. Пък и не е съвсем верно, кактое отбелязал reporter по горе.
14 Юли 2017 22:43
Некои фотоси отпреди 120 годин:
http://glasove.com/categories/izgubenata-bylgariya/news/za-borisovata-gradina-s-nostalgiq
15 Юли 2017 02:44
Нов план - ново име. Аз предлагам да я прекръстим на Бойко-Борисовата градина.
15 Юли 2017 04:05
Насула мозъка е към 1360 грама. Язък, че използва само 785 от тях. .
15 Юли 2017 05:20
Хубава статия. Без забележки.

Единственото което трябва да се добави, че не може съборетина на 80-100 години, построена в банален и масов за времето си стил, да е културен паметник. Една сграда за да започне да се охранява от закона, трябва или да е нещо наистина уникално, или да е поне на над 200 години и отново да има художествена стойност.

За съжаление "културтрегер" отдавна стана синоним на алкохолизиран комплексиран празноглавец, а пък "общественик" на безработен лузър с психически отклонения, обикалящ кабеларките.
15 Юли 2017 08:26
Иван Стамболов
Още от същия автор :
В пресата четем: „Националният институт за недвижимото културно наследство е разпоредил на Столична община да върне паветата на бул. „Прага“…

Браво! Така се прави! Паважът е голямо културно наследство. Разбира се, калдъръмът е още по-голямо, а да не говорим за естествената, екологична и органична почвена настилка, която зиме запечатва в себе си „песента на колелетата“. Но кой ти мисли за тези неща в днешното просташко и технократско време, когато само шепа самотни интелектуалци се грижи за духовността на българина!

Ако не беше паважът, кои щяхме да сме ние? Никои. Безродници, Хамово семе. В паважа диша сянката на поколенията. Без него нямаше да познаваме своите корени, губещи се далеч в мрака на хилядолетията. В паважа отекват копитата на Аспаруховите конници и кротките строфи на Лилиев. В него се мярка приказният силует на Белоногата и мъждука кандилцето на Паисий.

Италия може да има своя Бернини, оставил площада „Сан Пиетро“, но пък ние си имаме безименните майстори на павета и бордюри, застлали не една улица, по която е минал не един танк от Горнобанската бригада, за да дефилира на парад пред мавзолея.

Браво на института! Повече такива институти дайте нам!
..........

http://sulla.bg/2017/07/13/3869.html#more-3869
15 Юли 2017 09:04
меншиството, споко. болшинството четем вашия сульо по диагонал само като няма кво да правим в събота. и то ако булките се запилеят на пазар, та не можем и една домашна кавга да си спретнем за разнообразие.
15 Юли 2017 10:56
Точно в тези "нови граждани" е проблемът

Глупости.
Колко повърхностно и високомерно.
Проблемът е в неспособността на градската среда да поеме и асимилира своевременно външното влияние.
Миграцията е нормално явление, не в нея е вината.
15 Юли 2017 11:05
whoever
15 Юли 2017 09:04
15 Юли 2017 11:11
Ние, простите граждани, не отидохме, разбира се, но това не ни пречи да разсъждаваме и да изразим ценното си мнение.
Хайде пак "простите граждани". Равнение по Боко: "Аз съм прост и вие сте прости".
да се възстанови автентичният обем на бирария "Ариана",
Аз съм свирил в тази бирария, когато беше в автентичен вид.
но не защото са стари или защото са "наследство", а защото днес никой не може да построи равностойни на тях
Хайде сега, не можели да построят равностойни. Ега си сложното строителство на тези 2 къщи. Въпросът е, че сега не се строи така. А те трябва да се пазят, като запазване на духа на една отминала епоха.
най-горестните стенания трябва да са насочени към онзи период, когато е разрушена голяма част от онова, по което сега същите интелектуалци от втората вълна нови столичани се превъзнасят.
По-голямата част от стара София е разрушена от варварските бомбардировки, след като превителството на Филов по най-глупав начин обявява война на САЩ и Великобритания. Чърчил е чакал само това. Между другото Георги Димитров се е застъпил пред Сталин да въздейства на Чърчил да се спрат бомбардировките.
Нуждата от нова работническа класа за социалистическата промишленост и колективизацията, завършила с масово обезземляване и създаване на ТКЗС, подгонват милиони селяни към градовете. За тях са създадени грозните общежития в т. нар. "сталински" стил, чиито наследници десетина-двайсет години по-късно ще се явят не по-изящните панелни работнически спални.
Не толкова нуждата от работническа класа е първопричината, а въвеждането на механизация в селското стопанство. България е имала 85% селско население. Ако се въведе механизация ( 6 механизатори в едно село обрабоъваха 16 000 декара), ще настъпи огромна безработица. Затова трябваше да се създаде промишлеността и от там миграцията към градовете. Това е било световен процес за развитите държави през 19-ти век. Великобритания е имала 40% селкско население, колкото има България сега през 1812г.
Не съм виждал общежития в "Сталински стил". Ако господинът Сула е ходил в САЩ може да е забелязал, че огромното количество от сгради строени преди 1955г., когато се появява пручутата вила на архитекта Райт, са точно в този стил. Ако минете под Стейт Импаър билдинг в Ню Йорк, все едно, че минавата под колоната на ЦУМ. Това е бил световен стил по това време. Архитектът на Сталин (забравих му името) го е взел от там.А общежития в този стил никой не строил у нас.
В Градската градина, точно срещу царския дворец, е издигнат мавзолеят на Георги Димитров.
Добрутро, пропуснал си да кажеш, че беше съборен без нужда от седерунгелите. Сега трябва да хванат лицето Иван Йорданов Костов и онази фирма дето го събори безплатно, безплатно да го възстановят.
и се вдигат особените по вида си паметници и строежи, в т.ч. НДК и Октагоналният пентапсолион пред него.
Голяма е простотията за събаряне на този паметник. Това е паметник за 1300 годишнина на България и няма нищо политическо в него. От друга страна аз съм резвеждал чужденци, които харесвайки модерното изкуство, го харесваха. Па да вземе да съборим оная изгъзица на спирката на метрото на летищеето, наречена Орфей. С какво е по-хубава тя от паметникът пред НДК. Май архитейтът на София разбира от архитектура, колкото свиня от кладенчевс вода (по Швейк), щом ще заприщи НДК-то с онези грозни стени, чийто място е във военния музей. Те са били стени на казарма.
Всички строежи на "новите граждани" от втората вълна са издигнати върху нещо друго, което днес децата на тези "нови граждани" сигурно биха нарекли "културно-историческо наследство".
Сигурно, но културно-историческо наследство, съборено при бомбардировките.
Същевременно в градовете отвориха нови фирми, предприятия и университети, раздвижи се туризмът, разцъфтяха услугите, появиха се стотици и хиляди малки предприятия, разви се финансовият сектор, процъфтя администрацията.
Оле Боже, каква хубава картина. Ама забрави да каже, че мощната промишленост на България бе превърната в скрап. Новите фирми са все книжарнички, търговски обекти и много малко проиводство. А Израел с 10 милиона граждани има 7 университета, а тук при нас с 7 милиона само над 50.
Отвори се работа за "целия китайски народ".
Ей тук Сула изби всичкото риба и в Перловската и във Владайската реки, Толкова много работа, че имаме 20% младежка безработица.
Ако София не се беше разраснала толкова за сметка на своите "нови граждани", сега тук нямаше да е съсредоточен почти половината от БВП, стандартът нямаше да е толкова висок и имотите нямаше да са толкова скъпи, откъдето и техните собственици - толкова богати.
Божеее, Божеее, оти не слезеш от небето, че да си пребереш верисиите, които си ги раздавал на някои либерсти. То пък един БВП продукт, един висок стандарт, ум да ти зайде. Като погледнеш заплатите на протестиращите ще видиш, че нте са около 500-600 лева, ясно, че тези със средна заплата са малцинство.
Проблемът е, че новите строежи не се правят както трябва заради некадърност и корумпираност на архитектурните институции, а не защото се правят върху стари.
Пък и статите на този автор не се правят както трябва поради.... виж предишното изречение поради какво.
15 Юли 2017 11:11
Ние, простите граждани, не отидохме, разбира се, но това не ни пречи да разсъждаваме и да изразим ценното си мнение.
Хайде пак "простите граждани". Равнение по Боко: "Аз съм прост и вие сте прости".
да се възстанови автентичният обем на бирария "Ариана",
Аз съм свирил в тази бирария, когато беше в автентичен вид.
но не защото са стари или защото са "наследство", а защото днес никой не може да построи равностойни на тях
Хайде сега, не можели да построят равностойни. Ега си сложното строителство на тези 2 къщи. Въпросът е, че сега не се строи така. А те трябва да се пазят, като запазване на духа на една отминала епоха.
най-горестните стенания трябва да са насочени към онзи период, когато е разрушена голяма част от онова, по което сега същите интелектуалци от втората вълна нови столичани се превъзнасят.
По-голямата част от стара София е разрушена от варварските бомбардировки, след като превителството на Филов по най-глупав начин обявява война на САЩ и Великобритания. Чърчил е чакал само това. Между другото Георги Димитров се е застъпил пред Сталин да въздейства на Чърчил да се спрат бомбардировките.
Нуждата от нова работническа класа за социалистическата промишленост и колективизацията, завършила с масово обезземляване и създаване на ТКЗС, подгонват милиони селяни към градовете. За тях са създадени грозните общежития в т. нар. "сталински" стил, чиито наследници десетина-двайсет години по-късно ще се явят не по-изящните панелни работнически спални.
Не толкова нуждата от работническа класа е първопричината, а въвеждането на механизация в селското стопанство. България е имала 85% селско население. Ако се въведе механизация ( 6 механизатори в едно село обрабоъваха 16 000 декара), ще настъпи огромна безработица. Затова трябваше да се създаде промишлеността и от там миграцията към градовете. Това е било световен процес за развитите държави през 19-ти век. Великобритания е имала 40% селкско население, колкото има България сега през 1812г.
Между другото Вълко Червенков беше предложил следната политика. Да има само няколко града, в които да се развива промишлеността, а всичко друго да е селско стопанство. Тези градове бяха Димитрово (Перник), Димитровград, и може би донякъде големите София, Пловдив и Стали (Варна). Когато,, обаче през 50'те влезе мдерната селскостопанска техника - комбайни, трактори и др., се видя, че това ще доведе до голяма безработица и Тодор Живков залегна на промишлеността.
Не съм виждал общежития в "Сталински стил". Ако господинът Сула е ходил в САЩ може да е забелязал, че огромното количество от сгради строени преди 1955г., когато се появява пручутата вила на архитекта Райт, са точно в този стил. Ако минете под Стейт Импаър билдинг в Ню Йорк, все едно, че минавата под колоната на ЦУМ. Това е бил световен стил по това време. Архитектът на Сталин (забравих му името) го е взел от там.А общежития в този стил никой не строил у нас. Нашите архитекти винаги са следили модерните тенденции при строежа на представителни обществени сгради. Когато се появи черния алуминий, бяха построени министерството на транспорта и хотел "Москва". Когато се появи небоядисания бетон се построи зала "Фестивална", когато се появи стъклента облицовка се построи сградата на Интърпред в Дървеница.
В Градската градина, точно срещу царския дворец, е издигнат мавзолеят на Георги Димитров.
Добрутро, пропуснал си да кажеш, че беше съборен без нужда от седерунгелите. Сега трябва да хванат лицето Иван Йорданов Костов и онази фирма дето го събори безплатно, безплатно да го възстановят.
и се вдигат особените по вида си паметници и строежи, в т.ч. НДК и Октагоналният пентапсолион пред него.
Голяма е простотията за събаряне на този паметник. Това е паметник за 1300 годишнина на България и няма нищо политическо в него. От друга страна аз съм резвеждал чужденци, които харесвайки модерното изкуство, го харесваха. Па да вземе да съборим оная изгъзица на спирката на метрото на летищеето, наречена Орфей. С какво е по-хубава тя от паметникът пред НДК. Май архитейтът на София разбира от архитектура, колкото свиня от кладенчевс вода (по Швейк), щом ще заприщи НДК-то с онези грозни стени, чийто място е във военния музей. Те са били стени на казарма.
Всички строежи на "новите граждани" от втората вълна са издигнати върху нещо друго, което днес децата на тези "нови граждани" сигурно биха нарекли "културно-историческо наследство".
Сигурно, но културно-историческо наследство, съборено при бомбардировките.
Същевременно в градовете отвориха нови фирми, предприятия и университети, раздвижи се туризмът, разцъфтяха услугите, появиха се стотици и хиляди малки предприятия, разви се финансовият сектор, процъфтя администрацията.
Оле Боже, каква хубава картина. Ама забрави да каже, че мощната промишленост на България бе превърната в скрап. Новите фирми са все книжарнички, търговски обекти и много малко проиводство. А Израел с 10 милиона граждани има 7 университета, а тук при нас с 7 милиона само над 50.
Отвори се работа за "целия китайски народ".
Ей тук Сула изби всичкото риба и в Перловската и във Владайската реки, Толкова много работа, че имаме 20% младежка безработица.
Ако София не се беше разраснала толкова за сметка на своите "нови граждани", сега тук нямаше да е съсредоточен почти половината от БВП, стандартът нямаше да е толкова висок и имотите нямаше да са толкова скъпи, откъдето и техните собственици - толкова богати.
Божеее, Божеее, оти не слезеш от небето, че да си пребереш верисиите, които си ги раздавал на някои либерсти. То пък един БВП продукт, един висок стандарт, ум да ти зайде. Като погледнеш заплатите на протестиращите ще видиш, че нте са около 500-600 лева, ясно, че тези със средна заплата са малцинство.
Проблемът е, че новите строежи не се правят както трябва заради некадърност и корумпираност на архитектурните институции, а не защото се правят върху стари.
Пък и статите на този автор не се правят както трябва поради.... виж предишното изречение поради какво.
15 Юли 2017 11:43
Много обичам материали на тема градоустройство от "простите граждани", които:
1) очевадно не са специалисти и не са наясно с много аспекти на темата;
2) ентусиазирано коментират конкретни разработки, с които не са запознати
Обаче за паветата е абсолютно прав. Като изключим жълтите, които са вид екзотика, останалите не виждам как може да са паметник. Преди тях сигурно е имало калдъръм или Макадам, а преди това- натурална пръст. Защо точно паветата? А за паметник на културата или архитектурата в България са обявени почти всички сгради, построени преди 1930г, което си е прекалено отвсякъде.
15 Юли 2017 15:37
Т. нар. Сула обича да изтъква иносказателно, че е 3-то или 4-то поколение столичанин. Прадядо му, видиш ли, построил къщата на десния бряг на Перловската река, по-точно – на "Цариградско шосе". Самият той е роден през 1963 г. и една бърза сметка (с всичките условности) показва, че този прадядо трябва да е роден приблизително през 80-те или 90-те години на 19-век. Дали е роден в София или придошъл с "първата вълна" селяни (по Сула) е божа работа, но къщата си (там където е в момента) вероятно е построил най-рано в края на 30-те години на 20-век, а може би и значително по-късно. На картата на София от 1927 г. за този район е написано "Извънъ градска часть" – между военното училище и кавалерийските казарми. Припомням за всеки случай, че Кирил Христов, който пристига в София около 1913 г., свидетелства в дневника си, че по на юг от "Патриарх Евтимий" не е имало такова нещо, което да се нарича София. Там някъде в далечината са били "Курубаглар" – ще рече "изсъхналите лозя", т.е. днешния "Лозенец". Това – относно претенциите за принадлежност към "потомствената софийска аристокрация"
А по същество София е станала някога (за сега не съм сигурен) олицетворение на културата и напредничавостта точно благодарение на придошлите от "прованса" – тия от разните "вълни", както пренебрежително ги назовава Сула. Е, далеч не всички, разбира се, но кой може да каже какво ще излезе от един новопридошъл след 20-30 години?
Азбучна истина е, че това, къде си се родил, няма как да е твоя заслуга. Не е твоя заслуга и какви са предците ти. Твоя заслуга е само това, което ти лично си постигнал. Това е необходимо да се напомни на тези, които без никакво основание се фуклявят, че били 3-то и 4-то поколение софиянци.
А в следните редове, аз, като "прост гражданин", виждам някаква шизофрения (и не само тук):
"Същевременно [след третата вълна] в градовете отвориха нови фирми, предприятия и университети, раздвижи се туризмът, разцъфтяха услугите, появиха се стотици и хиляди малки предприятия, разви се финансовият сектор, процъфтя администрацията."

"Има честни, трудолюбиви и отговорни към семействата си хора, поставени в безизходица от упадъка на икономиката в малките селища – тази икономика, крепена изкуствено в условията на централизирано планово стопанство, е неспособна да оцелява в откровена конкурентна среда."

Ха сега, де! Хем всичко се раздвижило и разцъфтяло, хем хората са в безизходица от упадъка на икономиката.
15 Юли 2017 15:37
А за паметник на културата или архитектурата в България са обявени почти всички сгради, построени преди 1930г, което си е прекалено отвсякъде.
И в бившия Юч бунар и къщята дето още стоят зад "Непропуда" и бившия "Химпроект".. Божеее, Божеее защо простите граждани хванаха перото. Пък и ръководят държавата. Как тоз народ изпростя. Аз, като си помисля имам спомени от 1949 година. До 1989г., че и малко по-нататък, не бях чувал да се бият милиционери, лекари, учители. Не си спомням ни един случай. Също такова противопоставяне на цигани и българи. Либерализмът у нас се оказа масов побой.
15 Юли 2017 15:44
А по същество София е станала някога (за сега не съм сигурен) олицетворение на културата и напредничавостта точно благодарение на придошлите от "прованса" – тия от разните "вълни", както пренебрежително ги назовава Сула.
Хайде кажете ми кой голям писател, поет , композитор, художник, драматичен артист , е роден в София. Не мога да си спомня такъв. Особено след 1944г., когато се отвориха много театри, галерии, и т.н.
15 Юли 2017 16:24
Mrx++
15 Юли 2017 15:44

Виж този списък .Може да намериш името си в него
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F:%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%B2_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F
15 Юли 2017 16:49
Някой знае ли как се плащат хонорарите на Мрх-лю? На метър, на брой букви, редове, абзаци? Не може това усилие да е безплатно, това си е труд колосален! И не стига всичко написано, обяснено, поспорено с автора, гарнирано с извадки от "Наръчник на агитатора", ами и повторено - двоен дикиш по-здраво лови! Та, за помощ и просветление помолих!
15 Юли 2017 23:22
... Та, за помощ и просветление помолих!...
- Marx знае всичко, а Marx++ - знае всичко повече, помни повече и е повече участвувал във всичко! Най-паче със АКЪЛИ ! Затуй е с два плюса!
16 Юли 2017 08:21
Някой знае ли как се плащат хонорарите на Мрх-лю? На метър, на брой букви, редове, абзаци? Не може това усилие да е безплатно, това си е труд колосален!
Имам да взема хонорари само от Фонда за научни изследвания, за писане на рецензии на проекти. Ама нали новият министър на обрзованието и науката е счетоводител трудно дава пари.
Що се отнася до дългите коментари след статиите на Сульо. това ми е най-голямото удоволствие през почивните дни. Е не мога да не му отвърна на умнотиите. Много обичам да коментирам "простите хора" където той се категоризирал. Има само 2-ма, които са си признали това- инженер д-р генерал майор министър-председател на Република България и център нападател на "Бистршките тигри" Бойко Борисов и наш Сула.
16 Юли 2017 09:18
там съм отрасъл, точно срещу "Ариана" е домът на прадядо ми, където съм се родил, бабите ми са карали кънки върху замръзналото езеро.


Прадядо му на Сула е наблюдавал вълните новософиянци от Нане Стоичковата върба, защото тук кореняци са само шопите, а бабите му кънкьорки, са били фрейлини на Нейно Величество. Г-н Сула се е въздържал да разкаже спомени за усещането, да те обгръщат дантели в детското креватче, както един друг, роден със сребърна лъжичка. А иначе, за описанието е казано: "Било е както е било. Все някакси е било. Никога не е било, никак да не е било!"
За градоустройствените решения и Предварителния Устройствен План на Картаген сме надлежно уведомени от автора, още от разговорите му с г-н "околийския началник"!
16 Юли 2017 12:24
Много обичам да коментирам "простите хора" ... Има само 2-ма, които са си признали това
Има и други, непризнаващи си, но това не ги прави по умни!
16 Юли 2017 12:54
Явно на мястото на къщата на дедо му са построили некой блок. Затва е целия рев на тоя нереализиран реститут.
16 Юли 2017 13:43
...Картаген трябва да бъде разрушен!„

И Рим, и Рим!


В бързането да заличат скорошната история в паметта на хората, превърнаха София в грозотия.

Пенчо бре
16 Юли 2017 19:53
Статия за отвличане на вниманието от очевидните проблеми на парковете в София. Ergo, тъй като проблемите са извън напоителното съдържание не заслужава коментар.

1. Защо драстично намаляват зелените площи?
2. Защо измират дърветата на Борисовата гродино?
3. Защо не е посадена нито една секвоя след времето на Фердинанд?
4. Защо на територията на Борисовата градина се продават употребявани автомобили?
5. Защо лятната къпалня е недостъпна от десетилетия?
6. Защо Летния театър не работи?
7. Защо огромна част от горската площ на парка беше унищожена и беше застроена със административни и жилищни сгради? (бившия арсенал - там където е бившата болница Токуда, пък и много други недвижими собствености)
8. Защо автомобилите (хайде, тези които са с двигател с вътрешно горене) на практика имат достъп до всяка точка от парка?
9. Защо паркът е превърнат в място за амбулантна търговия?
10. Защо автомобилните магистрали които пресичат парка (които са изградени в последствие) са проектирани и изградени агресивно и просташки без оглед на съхраняване на парковото пространство. Нима Фердинанд е бил по голям европеец от последвалите го "величия"?
11. Защо когато стане дума за посолство на Велика сила се откъсва парче от парка?
12. Защо когато стане дума за строеж на нова православна църква пак се откъсва парче от парка?
13. Защо не се поддържат водните площи?
14. Защо няма водни лилии?
15. Защо в езерата не плуват лебеди?
16. Защо в Ловния парк няма сърни?
17. Защо не се поддържат цветни насаждения от общината? (Единствения прекрасен пример за поколенията които не са запознати с "такава екзотика" е градинката на Дънов, но това е съвсем друга история)
18. Защо не се поддържа ботаническа градина на територията на Борисовата градина?
19. Защо не се поддържат участъци с представители на дивата флора характерна за Балканите? (а пък това съм го видял в близост до Хайд парк)
20. Защо зоологическата градина е в окаяно състояние?
21. Защо пред зоологическата градина в годините на демокрацията изникна склад на Топливо ООД? (а беше площад и подход към парка)
22. Защо няма обществени тоалетни с течаща вода? (любопитните могат да посетят запазените руини на такива от преди Първата световна война при входа на парка и по нагоре при Братската могила)
23. Защо няма чешмички с питейна вода?
24. Защо парковото пространство се изпълва все нови и нови статуи съответстващи на политическата конюктура?
25. Защо парковото пространство се превръща в територия за маркетингови акции на интернационални компании?
26. Защо парковото пространство се превръща за територия на дърводобив от страна на скитащи и нескитащи племена?
27. Защо парковото пространство се превръща за територия за временно заселване на представители на различни скитащи племена?
28. Защо парковото пространство не се охранява денонощно? А е необходимо!
29. Защо в езерата не плуват златни рибки?
30. Защо няма достатъчно пейки за ползване от възрастните и от майките с деца?
31. Защо има участъци от парковете които са ужасно занемарени от няколко десетилетия?
32 Защо голяма част от парковото пространство по една или друга причина е недостъпна for the general public?

...................................................................................................

Всичко това, включително златните рибки и сърничките го имаше!
Дами и господа, Втората световна война отдавна свърши. Нищетата на следвоенните години също! Вече няма оправдание!

16 Юли 2017 20:14
браун 16 Юли 2017 12:24
Много обичам да коментирам "простите хора" ... Има само 2-ма, които са си признали това
Има и други, непризнаващи си, но това не ги прави по умни!
Ти пък се засегна, че не съм те споменал. Да се подредиш до Боко и до Сула.
17 Ноември 2017 13:15
варварските бомбардировки, след като превителството на Филов по най-глупав начин обявява война на САЩ и Великобритания.
Извод: по-добре варварин, отколкото глупак.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД