:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВСС системно отказва да работи

Мнозинството пак провали заседание заради неудобна за главния прокурор тема
СНИМКА: БГНЕС
Сред отсъстващите в петък беше председателят на ВАС Георги Колев.
За трети пореден път Висшият съдебен съвет (ВСС) сам провали заседанието си поради липса на кворум. В петък сутринта се появиха само 11 души при 13 нужни за провеждането му. То бе свикано след писмо до правосъдния министър Цецка Цачева, изпратено миналата седмица, когато заседание имаше, но бе прекъснато от мнозинството, което напусна залата.

Номерът с кворума започна да се превръща в традиция. Той бе изигран за първи път преди две седмици, когато съветът трябваше да гледа сигнал срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който можеше да бъде използван за свалянето му от поста. Изненадващо обаче ключови противници на съдията, като представляващия ВСС Димитър Узунов, не се появиха и заседанието бе прекъснато по средата. Официалното обяснение бе, че обстановката не е спокойна, защото пред сградата имаше бдение в защита на Панов.

Миналата седмица точката за Панов я нямаше, но беше внесено искане на малцинството да се разгледа докладът от международната проверка на прокуратурата, констатирала редица проблеми. В него се препоръчва да има независим зам. главен прокурор, който да може да разследва главния. Извънредно заседание бе свикано, но мнозинството не се появи на него.

В резултат шестима членове на съвета призоваха Цачева да свика извънредно заседание по важни въпроси. Един от тях бе становището на съвета по поправките в Закона за съдебната власт, с който управляващите се опитват да забранят на Съюза на съдиите финансирането от САЩ. Сред отсъстващите този път бяха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, шефът на етичната комисия Ясен Тодоров, Узунов и други. По информация на "Сега" седмина членове на съвета са си взели по един ден отпуска.

"Ние имаме отговорност като държавен орган и пред колегите си магистрати. На практика няма да имаме становище по промените в Закона за съдебната власт, които са изключително важни и по които цялата общност вече се изказа. Докато ние се опитваме да проведем заседание, вероятно те ще бъдат приети на първо четене", заяви Калин Калпакчиев.

Цачева благодари на тези, които все пак бяха дошли и закри заседанието. Следващото е насрочено за 20 юли.



БЕЗНАКАЗАНИ

На практика няма начин отсъстващите да бъдат санкционирани, защото решението трябва да се вземе от същото това мнозинство. Заплатите на членовете на ВСС достигат до 7000 лв.

10
3114
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
14 Юли 2017 21:14
Странна работа. А пък тук:
http://www.segabg.com/article.php?sid=2017071200040000901
човекът разправя как ЕС дебнел да ни прецака с безпочвени обвинения към съдебната система.
Бях останл с впечатление, че въпросната е цъфнала и вързала.
15 Юли 2017 02:36
Приказка!
15 Юли 2017 08:01
За трети пореден път Висшият съдебен съвет (ВСС) сам провали заседанието си поради липса на кворум.
Най-добре е Пиночет да идва! Иначе няма управия в мамковината!
15 Юли 2017 08:11
Няма как да избягаш от реалностите в тази държава.За голямо съжаление Тъмно пиво май е прав!
15 Юли 2017 08:52
Тъмно пиво
15 Юли 2017 08:01
Обаждай се в централата на ЦРУ да го спретнат. Стига са крепили на Бай Онуй струйника. Лошото е, че ще трябва самолет да избомби някоя правителствена сграда, а на нас не ни останаха.
15 Юли 2017 17:57
И ГОДО е чакал да падне тавана и ..не ГО е дочакал , така , че колкото и да кибичи м в очакване институциите да проработят няма как да стане.
16 Юли 2017 08:05
Номерът с кворума започна да се превръща в традиция.

Традицията е според волята Му.А е така,тъй като той успя да превърне държавата ни в палаш на сицилианската си орда...Я да се приложи правилото ЗАПЛАТАТА СПОРЕД РАБОТАТА:Провалено заседание води до отнемане на седмичната заплата,охрана,брониран превоз...Вместо трамваят да чака мамицата да слезе от БТР-а си,сега тя ще чака трамвая.И...кворум даден и приет.Ама,държавата,доколкото е останало от нея,вече е палашор.
16 Юли 2017 09:28
палашор

Май беше палаЧор, а?

А инак си 100% права!!!
16 Юли 2017 09:31
така, че колкото и да кибичим в очакване институциите да проработят няма как да стане.

Ми, как ще стане само с кибичене?

16 Юли 2017 15:24
Най-добре е Пиночет да идва!
Най-много да дойде Пиночет от Банкя.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД