:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 217
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фармаиндустрията е все по-щедра към лекарите

За година е дала 24 млн. лв., с 3 млн. повече от предходната, за участия в конгреси и на съсловни организации


С близо 24 млн. лв. са спонсорирали фармацевтични компании лекари и техните организации у нас през 2016 г., сочат данните на Асоциацията на научноизследователските производители в България. Информацията е само от 23-те компании, членове на организацията, оповестява се публично за втора година и цели повече прозрачност в отношенията между медиците и индустрията. При първото оповестяване на данните за подпомагане организирането и участието в конгреси платените пари през 2015 г. бяха 21 млн. лв.

Средствата са за подпомагане или организиране на научно-образователни събития, за регистрационни такси, лекторски хонорари, пътни и престой. 16 млн. лв. са платени на лекари, а 8 млн. лв. - на здравни организации - различни обединения по специалности, асоциации и съюзи на лекари, болници и т.н. Лекарите имат право да откажат имената им да бъдат публикувани. Въпреки това тази година 66% от подпомогнатите са дали съгласието си за оповестяване на данните, което е ръст с 6% спрямо миналата година. Смята се, че около една трета от медиците у нас получават пари за пътуване за конгрес или хонорар за участие.

От асоциацията твърдят, че по цял свят се спазват строги етични правила и не се плаща на лекари за екзотични пътувания под формата на конгреси, а медици се водят само на сериозни научни събития в Европа и Америка. Оповестените данни потвърждават, че масово лекари както миналата, така и тази година са подпомагани с от по няколкостотин лева до 3-4000 лв., единици са тези, които са получили по 20 000 лева.

Далеч повече пари получават от компаниите научните и съсловни организации на медиците, които имат и доста повече лостове за влияние върху това какви лекарства да се изписват и плащат от здравната каса. Научните дружества по специалности например помагат при писането на национални програми, обучение на лекари и при нужда консултират МЗ и НЗОК, включително и за задължителните критерии за лечение на различните заболявания.

Тази година най-сериозна сума се пада на Българското дружество по белодробни болести, което е спонсорирано за организация на събития със 130 000 лв. от "ГлаксоСмитКлайн", 94 163 лв. от "Астра Зенека", 70 000 лв. от "Бьоринген Ингелхайм", 55 000 лв. от "Киези", 37 000 лв. от "Рош" и 22 500 лв. от "Новатрис", съобщи "Медиапул". Интересът към това дружество се обяснява с появата на нови лекарства за астма и хронична обструктивна белодробна болест. Намаляват парите за миналогодишния галеник на компаниите - дружеството по ревматология. При близо 300 000 лв. миналата година сега са спонсорирани с 85 000 лв. от три компании - "АбВи", "ГлаксоСмитКлайн" и "Рош".

Традиционно добре подпомагани са кардиолози и невролози. 78 000 лв. е получило Дружеството на кардиолозите от "Мерк", 58 000 лв. от "Санофи", 56 000 лв. от "Астра Зенека", 43 000 лв. от "Новартис" и 38 000 лв. от "Байер". Дружеството на невролозите е финансирано със 105 000 лв. от "Пфайзер", 156 000 лв. от "Санофи" и с 30 000 лв. от "Байер".

Доста щедри са иновативните компании към Сдружението на общопрактикуващите лекари. Близо 197 000 лв. са преведени от "Глаксо", 39 000 лв. от "Санофи" и 27 000 лв. от "Астра Зенека". Това е два пъти повече от около 100-те хиляди лева, преведени на сдружението предходната година. Според сдружението парите са за подкрепа за конгресите, които организацията прави.

Лекарският съюз, който през 2015 г. беше получил общо 142 000 лв., основно за стипендии, които плаща на 60 млади лекари, през 2016 г. явно е трябвало да търси пари от другаде, тъй като е подпомогнат с под 50 000 лв.

64
5594
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
64
 Видими 
14 Юли 2017 20:43
"Фармаиндустрията е все по-щедра към лекарите
За година е дала 24 млн. лв., с 3 млн. повече от предходната, за участия в конгреси и на съсловни организации"

Съмнява ме, че тоя- Хипократ , е бил комуняга или от ДС ?
15 Юли 2017 00:08
Невидимата ръка на пазара..


Който има пари подкупва.. опс лобира.
15 Юли 2017 00:27
С ФАРМАХИМ съм НЕПОБЕДИМ....
15 Юли 2017 05:31
и не се плаща на лекари за екзотични пътувания под формата на конгреси

15 Юли 2017 07:40
. Лекарите имат право да откажат имената им да бъдат публикувани.

Що? Намират за срамно, че се усъвършенстват и ходят по научно-образователни събития!?
15 Юли 2017 09:45
Да му мислят пациентите!
15 Юли 2017 09:50
От асоциацията твърдят, че по цял свят се спазват строги етични правила и не се плаща на лекари за екзотични пътувания под формата на конгреси, а медици се водят само на сериозни научни събития в Европа и Америка

Тя си твърди, но всички със всичкия си, знаят, че е точно обратното
Плаща се на водещи "светила" "капацитети" и "авторитети" да се насочи гилдията в правилната посока. От конгреса се задава насоката и чрез подбраните поканени, със сходни акъли, подбраната истина се разпростира в страните им. Този фокус се прилага не само от фармацевтичната мафия, но и от науката, а в политиката това е почти закон, почти без изключение.
Използва се явлението, че повечето шаващи по Земята не са в осъзнато състояние, а спат, склонни са към подражателство и лесно се поддават на влияние, заради небудния си ум. Осъзнатите, умеещите да мислят чрез собствените си души и умове*, т.е. съзидателите и творците, са малко. И обикновено, когато се появят такива и посочат друг път, освен нарочения за правилен, върху тях се излива нужната помия, когато и това не мине, следват заплахи, дори телесна разправа стигаща до убийства.
С две думи -- истнска мафия, хеле в Европа и Америка


---------------------
* волно или неволно следвайки древното познание, че "човек се разжда научен, само трябва да си припомни.
За по младите форумци, бих издал следния способ: Ако имате за решаване задача, въпрос, мъчнотия, ( не го наричайте "проблем" в никакъв случай. В родния ни език, такава дума няма, значи предците ни са били със светоглед, който не е изисквал мъчнотиите да се набеждават за проблеми, а по скоро за задачи, които следва да се решат, без вайкания и оплаквания), та ако имаате нещо за решаване, вземете нещо за писане и хартия. Започнете да мислите по въпроса и пишете, когато душата ви подскаже. Мислете все по навътре и надълбоко, търсете и ще ви се даде, "чукайте и ще ви се отвори" както е казно.
Но има и една уловка. Движещата сила в което и да е човешко начинание е любовта към делото.
Нужно е и да ползвате като средство и вярата. Вярата идва не само с познанията, но и по вътрешно убеждение, когато не съществува съмнение -- тогава се ражда вярата -- наричана от фармацевтико-лекараската гилдия "плацебо ефект' -- "едно от най-загадъчните явления в медицината", в което няма никаква загадка -- явлението е знайно от древни времена и е наричано вяра.
15 Юли 2017 10:03
-διαπλοκή-
невидима мрежа от интереси
тоест взаимообвързванеτο на интереси с цел незаконна облага и обслужването на тези, които участват в тази схема ...
15 Юли 2017 10:10
15 Юли 2017 10:25
Истината в България е точно обратната
Айде отново се изкарахме изключителни. По скоро е обратното -- почти всички пороци в България ( и не само в България) дойдоха отвънка -- главно от Запада - блудницата на Земята

Ето какво представляваха българите, докато се водиха по своите си, самобитни ценности, а не по Западни ценности.
"В много отношения Българите са най-прекрасни хора от всички балкански страни ..."
"....те са достойни и спокойни хора, трудолюбиви, бъхтещи и добродушни."
"Цар Борис, подобно на българите, които имат по-малко престъпления, отколкото всяка нация в Европа, вярва, в установен ред и законност...."
"Царят страстно обича България. "Бих предпочел да работя като хамалин на гарата, отколкото да живея извън границите на моята страна", каза той веднъж ... "
"Тя е бедна страна, а хората са честни и трудолюбиви, с голямо чувство за това, кое е справедливо и кое е несправедливо"

А ето и съществената разлика между Царство България и Република България -- разлика заради която Републиката никога няма да стигне Царството, ако не се вземе в ръце.
"Трите главни банки в България са обществени предприятия"
"...всички богатства в земните недра принадлежат на държавата. Обществена собственост е добре развита" *

Това е установил английския военен аташе Грексън, (към 1938 г) и това докладва на Короната, в сводка, прикрита като очерци за Балканите.
А е знайно,че сводките на разузнавачи, шпиони, агенти се правят безпристрастно, за да могат тия, които вземат решения да са наясно с истинското положение.

--------------------------
* Казано иначе, възловите стопански отрасли на държавата се владеят и са за полза на цялото общество, а не на частници, при това чужди частници. Посочвам това, тъй като и такива Западни ценности ни се вменяват -- че банки, полезни изкопаеми, ток, води, съобщения, пощи, и др. възлови стопански отрасли и основата на държавата -- земята и, трябвало да се раздържавят -- т.е. вместо да са обществени предприятия, да се овладяват от частници --- частно-владичество / приватизация, масова
15 Юли 2017 11:25
Justinian2
15 Юли 2017 10:10


Обаче, сега, тук в тая тема, ще ти трябва чадър
15 Юли 2017 11:28
15 Юли 2017 11:45
Ако правилно разбирам ГЛАДИАТОРЪТ, трябва да се забранят научните конгреси, трябва да се забрани научната медицина, трябва да се забрани науката. Път на вярата и суеверието! Плацебото ще ни излекува - и здравно, и социално.
15 Юли 2017 12:27
Гладиаторе, правите чест на арената, част от тоя форум булгарикум
Чудя се само от коя разновидност* сте, ваша милост**?

___________________________________________
* Гладиаторите се набирали измежду осъдените на смърт, намиращи по този начин шанс да удължат живота си, но имало и доброволци в лицето на бягащи роби или разорени граждани. Някои от тях, надарени с особени качества в боя или просто късметлии, оцелявали през дългите години на изпитания и доживявали да се оттеглят в пенсия https://bg.wikipedia.org/wiki/Гладиатор
** Equites: Сражавали са се яхнали коне, въоръжени с копие и гладиус. Облечени били с туники и носели manica (броня обхващаща цялата ръка). Най-често се сръжавали срещу себеподобни. Предполагам, че сте от този вид. Дано да си намерите равностоен противник. И да бъдете пощадени и двамата от ФЪртуна
15 Юли 2017 12:28
писах го преди дни по някакъв повод, ще го повторя отново: няма по-меркантилна каста от тази на лекарите. има отделни светли изключения, които правят контраста още по-голям. казвам го съвсем отговорно, като човек, който се е сблъскал със системата и който има приятели доктори.
15 Юли 2017 12:35
Нямам проблеми с етиката на докторите. Едно време Жванецки беше писал, че му изписват илачи, не които лекуват, а които ги има. Неприятното е, че понякога всичко се прави много явно. Поне малко флирт да има, преди секса. Но, да поразсъждаваме - фармацевтиката е динамична. Е, откъде докторите да са в час? Да ходят, да се учат, да си почиват, да установяват контакти. Следващият пласт е - да не изнудват хорицата, които не могат да устискат на цените.
15 Юли 2017 12:43
Следващият пласт е - да не изнудват хорицата, които не могат да устискат на цените.
това вече е утопия.
15 Юли 2017 12:45
Достатъчно добре е измислено другаде. Подаръци до 35 Евро/веднъж годишно/човек - не се обявяват. До 35 Евро само се прави списък на хората, на когото са били дадени подаръците, които се пазят 10+1 години и могат да бъдат поискани в този период. Никой не ми ги е искал, но аз си ги пазя и като стане януари на следващата година, унищожавам папките със сметки от преди 10+1 години.

Всичко над 35 Евро самата фирма, която го подарява, го заявява като разход и си го сваля от данъците. Тя да не е глупава! И тя има разходи.
Медицински конгреси, пътувания, спонсорирани от фарма-фирмите или от фирмите за медицинска и друга техника се смятат като "имащи парична стойност" (доход). Първо лекарят трябва да заяви такова пътуване на работодателя си като представи документите/поканата/програмата, второ трябва да уреди въпросния си доход с работодателя, защото работодателят му е отговорен за облагането с данъци.
В същото време организаторът на събитието заявява на неговата финансова служба въпросното събитие като разход. Той не плаща от черни каси, а иска да си го свали от данъците и много лесно се засича.
Имах един клиент - собственик на хотели в Германия, Финландия и Естония, който беше платил някъде един парфюм за жена си с кредитната карта на (неговата) фирма. Такова разтакаване беше, такива писма и обяснения от страна в страна, от финансова служба на финансова, че втори път няма да го направи. А ставаше дума зя 67 Евро. При лекарите е същото. Където има държава няма "лошави хора".
15 Юли 2017 12:47
това вече е утопия.
Помечтать не запрещено
15 Юли 2017 12:51
15 Юли 2017 14:12
Световна практика е фармацевтичните компании да подменят евтини и ефикасни лекарства с далече по-скъпи и не винаги по-ефикасни. И у нас това също не ни е подминало. Съвсем наскоро избухна скандал, след като отмениха вноса на лекарството "Ривотрил", което за много хора е животоспасяващо. Простата причина за отмяната беше ниската цена. Сложната, както можем да се досетим, са последни данни от изследвания... дъра-бъра. Но в чужбина не го спряха, кой знае защо. Заместителят е многократно по-скъп, по-неефективен и със странични ефекти. Много хора изпатиха от тази схема, но на никого не му пука. А подобни замествания могат да се изброят със стотици. Евтини и ефикасни лекарства потъват и могат да се намерят само в чужбина, ако не са българско производство. Когато животът на човека е по-малко ценен от живота на скот, нищо добро не го чака този човек. Освен ако не е във властта...
15 Юли 2017 14:19
Фармаиндустрията е все по-щедра към лекарите

Което се плаща от пациентите.
15 Юли 2017 14:31
Аз на мойте фамилни доктори тука им викам " my local pharmaceutical representative"

Нея един приятел дъщерята завърши и се хвана към една фармацевтична продавач на лекарства . Облича си късата поличка и ходи на обяди с доктори. Стана продавач номер едно. Изплати си образованието за 6 месеца! Кара вече БМВ - ново и голямо. Мама и тати - авиационен инжинер и химик не могат да си позволят такава кола.

Моралния казус. Майка и вика - разбира се че не съм ОК, ама ако не е тя, някой друг ще я прави тая работа и ще събира парите.
15 Юли 2017 14:42
Ами шом не харесвате докториТЕ, послушайте Гладиатора. Не ползвайте лекарите за медицински цели. Слушайте баячки и други лечители. Ние сме свободни хора в свободна страна!
15 Юли 2017 15:28
Неверния Тома 15 Юли 2017 14:42

15 Юли 2017 18:57
Когато лекуването на болни се превърне в бизнес, от значение е само печалбата. Пациентите са винаги на второ място. Ако оздравеят добре, ако не, пак добре. Стига печалбата да е достатъчна.

Например, ако лекарите-бизнесмени имат избор да излекуват една болест или да я превърнат в хронична, винаги ще изберат вторият вариант.

За щастие има (все още) лекари, които поставят здравето на пациентите на първо място, а печалбите на второ. С добре промити от социалистическата пропаганда мозъци. Да са живи и здрави и да векуват!
15 Юли 2017 19:07
Доколкото съм чувал, разходите по разработването на едно ново лекарство могат да стигнат милиарди. За да ги вложи някой тези милиарди, обикновено иска да му се върнат, и то с печалба. Затова и лекарствата са скъпи, и за маркетинг се харчи (което си влиза в цената на лекарството). Който иска да се лекува с нови медицински технологии, ще плаща - или ще търси кой друг да плати. Който не иска, може да се лекува при лекари, които лекуват от морални подбуди със стари и евтини лекарства или при знахари с билки. Хубавото е, че има избор.
15 Юли 2017 20:10
*
15 Юли 2017 21:57
Неверния Тома
11.45:Ако правилно разбирам ГЛАДИАТОРЪТ, трябва да се забранят научните конгреси,
14,42:Ами шом не харесвате докториТЕ, послушайте Гладиатора. Не ползвайте лекарите за медицински цели
На това му се вика логика - трепач. Мисли възникнали от нищото, в главата, и неопираща се о нищо смислено (логично)
Боже святи, Свят, майко природо, защо си им отнел и разумът, и мисълта и мисленето (логиката). Защо не им остави поне нещо, поне малко, поне милиметър мисъл под повърхността ...
15 Юли 2017 22:42
-διαπλοκή-
невидима мрежа от интереси
тоест взаимообвързванеτο на интереси с цел незаконна облага и обслужването на тези, които участват в тази схема ..


Нарочнно се повтарям, някой тук не могат да вденат елементарни неща. Или пък са пряко заинтересовани ...
Сега ако някой от вас може да вмести тук някъде "Хипократовата клетва" ще съм благодарен.
15 Юли 2017 23:00
Сега ако някой от вас може да вмести тук някъде "Хипократовата клетва" ще съм благодарен.


Веднага.
Ама намери първо текста, прочети внимателно и виж за кво става дума там.

А иначе нещата (в глобален план) са поставени така, че лекарите са зависими от големите фармацевтични компании, като големите пари са в болниците, здравните фондове и т.н., не толко на по-ниските нива на мрежата.
15 Юли 2017 23:35
Доколкото съм чувал, разходите по разработването на едно ново лекарство могат да стигнат милиарди.

Руснаците успяха да създадат ДВЕ ваксини срещу ЕБОЛА, със 100% ефективност. И не за милиарди. Но предизвикаха справедливия гняв на пиндосите, които бяха патентовали ЕБОЛА като тяхна болест. И претендираха на правото само те да я лекуват и прилагат техни ваксини. За дермократите човешкият живот се цени като живота на добиче - колко може да се изкара от него.

США недовольны российской вакциной от Эболы

http://politikus.ru/articles/68445-ssha-nedovolny-rossiyskoy-vakcinoy-ot-eboly.html

16 Юли 2017 07:32
тази индустрия все повече разкрива колко прилича и е мафия. лошото е че докторите в огромна степен са съгласни и вече не го крият.
16 Юли 2017 10:21

aldycrown 15 Юли 2017 23:35
Руснаците успяха да създадат ДВЕ ваксини срещу ЕБОЛА, със 100% ефективност. И не за милиарди. Но предизвикаха справедливия гняв на пиндосите, които бяха патентовали ЕБОЛА като тяхна болест.
aldycrown, по връзката, която си дал:
" Преди време Барак Обама насаждаше мислата, че « трите главни заплахи » за мира са ДАЕШ, Русия и Ебола. Една от « заплахите » -- Русия, вече бастиса другите две Ебола, и ДАИШ.... ", които САЩ не искаше да бастиса
Язък за 2-те заплахи -- язък за американските далавери


16 Юли 2017 10:27
Още един път - няма как лекарите да са в течение на постиженията на фармацевтиката, ако не ходят на семинари, конференции и презентации. Ако знаете друг начин - споделете.
16 Юли 2017 11:03
Още един път - няма как лекарите да са в течение на постиженията на фармацевтиката, ако не ходят на семинари, конференции и презентации. Ако знаете друг начин - споделете.


Четене на специализирана литература? Посещаване на интернет сайтове? Организиране на интернет конференции?

Аз не съм лекар, но също съм специалист в област в която постоянно всичко се променя и използваните компоненти са производство на глобални почти монополисти на пазара. И също съм посещавал подобни конференции, изложения, панаири, обучения и подобни. Вече спрях, защото подобни мероприятия са абсолютно безполезни. Целта им е една, чрез НЛП, софри, подаръци и патетични речи да се внуши на клиентите, че производството на фирма X е най-великото и именно то трябва да се купува, нищо, че е по-скъпо от на фирмата Y.

Показват се безсмислени презентации съдържащи 90% боклук и 10% полезна информация, която така или иначе фигурира и на сайта на компацията под формата на техническа документация.

Които от моите колеги ходят на такива мероприятия го правят съвсем не "за да се запознаят", а заради купона и безплатното ядене и пиене и сувенирите.

Обзалагам се, че при лекарите е абсолютно същото!
16 Юли 2017 11:07
Неверния Тома 15 Юли 2017 11:45
Ако правилно разбирам ГЛАДИАТОРЪТ, трябва да се забранят научните конгреси, трябва да се забрани научната медицина, трябва да се забрани науката. Път на вярата и суеверието! Плацебото ще ни излекува - и здравно, и социално.

След като моята докторка ми каза, че има винаги подготвена пътна чанта за да пътува събота и неделя в спа и хубави курортни местенца, където им представят най-новите лекарства, след като поемат на джи питата всички разходи, престанах да купувам тия лекарства, които тя ми предписваше...
16 Юли 2017 11:16
Ако на конгресите и семинарите докторите имат време да задават въпроси и да коментират със свои колеги лекари, то туй е чудесно средство за поддържане на професионална кондиция. Предполагам обаче,че фармацевтичните конференции не са много по-добри от безплатните рекламни екскурзии, на които продават разни фалшиви лечебни уреди на бабичките.

Изобщо -- защо лекарите трябва да си зарязват работата и да пътуват, когато представителите на фармацията могат да посещават болниците? И там да отговарят на кръстосания разпит на лекарския колектив? Лекарите с практики извън болниците ще пътуват сравнително малко, за да посетят подобна лекция. Стига да искат да са в крак с времето. Евтино, удобно, ефикасно. Е, без корупция, ама всяко решение си има недостатъци

Да не говорим за доброто старо критично четене на научни статии. И за специализациите в добри клиники.
16 Юли 2017 11:31
Ама намери първо текста, прочети внимателно и виж за кво става дума там.

ЗА ДАЛАВЕРА?!?!
16 Юли 2017 11:33
Четене на специализирана литература? Посещаване на интернет сайтове? Организиране на интернет конференции?
Абе, ако става дума за комп. хардуер е едно, а ако става дума за човешки хардуер - съвсем друго.
16 Юли 2017 11:36
Организиране на интернет конференции?
Тва е интересна тема, натам вървят нещата, но сепак докато се регуляризират - треба и да живеем почти през цялото тва време. В смисъл, да сме живи - животът като форма на съществуване на белтъка (Фр. Енгелс)
16 Юли 2017 12:26
При 29000 лекари, значи на калпак се падат по 827,59 лв годишно или на месец 68,97 лв. В бройката са включени всички лекари, ако махнем тези дето не работят с пациенти, примерно са в ХЕИ и администрацията цифрите ще станат по-големи. Пък после бабите да питат защо им изписват хранителни добавки, а не ги лекуват.
16 Юли 2017 12:32
Още един път - няма как лекарите да са в течение на постиженията на фармацевтиката, ако не ходят на семинари, конференции и презентации. Ако знаете друг начин - споделете
Тука никой не казва да не одят по такива неща, бе момци, осъзнайте се какви ги пишете.

Казва се само за какво ги викат на конференции, та да си опичат акъла и да не възприемат ма сляпо и кьораво всяка конферентна мисла.
Да мислят -- със своя си, а не с конферетния
16 Юли 2017 12:37
Тука никой не казва да не одят по такива неща, бе момци, осъзнайте се какви ги пишете.
Огледай си изречението след втората запетайка. И се сафирясай какво и на кого пишеш.
Иначе работата е проста - зададох простичк въпрос - " Ако знаете друг начин - споделете." Ти не споделяш нищо. Не коментирам защо. Предполагам, че нито хабер, нито идея си имаш.
Апропо, ако мога да избирам, бих избрал доктор, който е ходил. А ти?
16 Юли 2017 12:40
hamel, не ти чета писанията, не разбра ли най-после. И не се вземай толкова на сериозно.
16 Юли 2017 12:42
И не се вземай толкова на сериозно.
Е, що да не се вземам? Теб ли да взема? Бих, ако навържеш една непрекъсваема мисловна верига. Иначе, моят живот си е мой, или как?
16 Юли 2017 12:47
Ми вземай си се на сериозно. Ти по право се опияняваш от писанията си.
Опиянявай си се и не се заяждай с другите.
От мен -- презрение и безхамство, пърдон, без hamel-ство-- без влизане в дребнавозаядливи запетайкаджийски спорове с опиянения от писанията си hamel
16 Юли 2017 12:51
От мен -- презрение и безхамство, пърдон
Първото некак ще го преживея, макар и с мокра от сълзи възглавница. Но "пЪрдон" - а - не мога. Ако думичките и запетайките не са в ред, за кви мисли можем да говорим? Питам - не осъждам. Може и да може. А дано, ти си такъв случай.
16 Юли 2017 12:55
Още един път - няма как лекарите да са в течение на постиженията на фармацевтиката, ако не ходят на семинари, конференции и презентации. Ако знаете друг начин - споделете.
вместо да се канят единици територални доктори (с определени позиции в дадена сфера, защото за това става дума) на екзотични местенца, не е ли по-добре фирмицата да дойде тук, да организира семинарите си на място, с участието на несравнимо повече хора?
верно, на фирмицата ще ѝ излезе малко по-скъпичко (бълха я ухапала!), няма да го има негласното очакване за насрещна услуга, пък и може критични мнения за рекламирания продукт да чуе. но...
16 Юли 2017 12:55
Къ щяло, да го преживееш -- такава убава дребнавост
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД