:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 432
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Конкурсът за шеф на БНТ е само привидно оспорван

Професионално най-ниско квалифицираният СЕМ ще легитимира решението на управляващите
СНИМКИ: БГНЕС
СН. Бившият шеф в TV7 Емил Кошлуков се смята за фаворит на управляващото политическо мнозинство.
Привидно оживление се наблюдаваше в Съвета за електронни медии (СЕМ) в понеделник. През целия ден в сградата на ул. "Шипченски проход" влизаха желаещи да се регистрират в конкурса за генерален директор на БНТ. Постъпиха общо девет кандидатури, с три повече, отколкото на предишното състезание за началник на телевизията преди 4 години. Част от подалите сега документи са известни лица от медията, които са работили и работят в нея от години - Иван Гарелов, Константин Каменаров, Тома Иванов, Валерий Тодоров, Сашо Йовков. Емил Кошлуков е външен, но също добре познат на публиката. А трети, като парламентарните репортери Стоил Рошкев от БНТ и Теодор Ангелов от СКАТ, се появяват доста неочаквано в състезанието.

Формално процедурата се ръководи и извършва от СЕМ, но вече няма човек, който да не е наясно, че решението за победителя ще се вземе (или вече е взето) другаде и че съветът само ще го представи като свое. По закон състезанието трябваше да се състои преди година, когато изтекоха шестте години от двата поредни мандата, в които действащият директор на БНТ Вяра Анкова имаше право да ръководи медията. Малко преди обаче мандатът й да изтече окончателно, тогавашното управляващо мнозинство ГЕРБ, Патриотичният фронт и Реформаторският блок промениха Закона за радио и телевизия и направиха така, че шефовете на БНТ и на БНР да могат да стоят на местата си и след това. Въпреки че към схемата привидно бе прикачено и общественото радио, де факто промяната в правилата не се отнасяше за него. Дни преди парламентът да гласува текстовете в БНР на мястото на Радослав Янкулов бе изпратен Александър Велев, който е шеф на радиото и в момента. След това депутатите охладиха мераците на СЕМ да продължи с избора на телевизионен директор, тъй като очевидно нямаха споразумение кого да сложат на стола. Лутането продължи чак до старта на това Народно събрание, когато медийният регулатор изведнъж се разбърза и обяви срокове за провеждането на избора. През това време на нито един от членовете не му стигна смелостта да каже, че съветът допуска външен диктат и че само на хартия се води "независим орган". (Между другото законът наистина гарантира абсолютна независимост на СЕМ. По-голяма дори отколкото на магистратите, които могат да бъдат отстранени от ВСС при определени условия. Покрай скандала с Бетина Жотева бе припомнено на данъкоплатците, че членовете на СЕМ не могат да бъдат отзовавани. Те могат да напуснат единствено по свое желание. Над тях е само небето. )

Предстоящият конкурс може да поднесе изненади, като излъчи най-неподготвения претендент. На подобен цирк вече бяхме свидетели м.г., когато парламентът определи двама нови членове на СЕМ. Номинации получиха разпознаваеми фигури като ректора на НАТФИЗ Любомир Халачев и университетския преподавател Иво Драганов. В крайна сметка депутатите одобриха пиара на фирмата на Иван и Андрей - София Владимирова, която в момента е председател на СЕМ, и колегата й от частна хранително-вкусова фирма Розита Еленова.

За да бъде определен победителят в процедурата, са нужни гласовете на поне трима членове на СЕМ. На управляващите отсега им е известно, че не могат да разчитат на подкрепа от бившия депутат от БСП Иво Атанасов, който влезе в СЕМ през 2013 г. по времето на кабинета "Орешарски". Не е ясно и как ще гласува споменатата Розита Еленова. М.г. тя бе подкрепена за член на съвета и от ГЕРБ, и от националистите, но за нея всъщност най-много лобира разпадналата се коалиция "Български демократичен център". Затова мнозинството в Народното събрание пази зорко всеки член на СЕМ, за да му излязат сметките в конкурса. Освен Еленова, Жотева, Владимирова и Атанасов, петият член на регулатора е бившият кореспондент на БНТ в Берлин Мария Стоянова.

А кой може да е фаворитът на управляващите? Най-упоритите слухове са, че конкурсът е решен в полза на Емил Кошлуков. Причината за тези спекулации са последните ангажименти на Кошлуков като изп. директор на Тв 7 по времето на Цв. Василев/Пеевски и след това водещ в Канал 3, също свързана с Пеевски. Преди няколко месеца предаването му падна, той не драматизира особено, представи го, че в новата програмна схема на телевизията няма място за него. Сега не желае да говори какво смята да прави в БНТ като неин мениджър. "Нямам какво да ви споделя", каза той, потърсен за коментар от "Сега".

Впрочем управляващите имат и резервен сценарий, ако процедурата за нов директор на БНТ тръгне в погрешна посока. СЕМ заложи в правилата на конкурса миналата есен той да се счита за неуспешен, ако на три поредни заседания не се съберат три гласа за нито един от кандидатите. Подобно условие не бе типично за предишните конкурси, в които в крайна сметка задължително трябваше да има избран. Ако този път това не се случи, шефът на "Сан Стефано" 29 Вяра Анкова ще продължи да управлява до провеждането на следваща селекция. Това ще стане ясно на 23 август, когато според процедурата името на новия началник на обществената медията трябва да стане известно.



От концепциите

Бившият водещ на "По света и у нас" Константин Каменаров коментира за "Сега", че в БНТ няма нужда от драстични промени, защото "топлата вода в телевизията отдавна е открита". На първо място той залага на "хубава, модерна, лъскава програма с интересни и рейтингови предавания". Освен това според него "БНТ трябва да се дисциплинира много финансово, защото и сега битката с частните телевизии е неравна и е цяло чудо (и говори за качествата на работещите в нея), че БНТ продължава да е в Топ 3 на най-гледаните телевизии". Третата цел на управлението му би било технологичното обновление. Каменаров не предвижда съкращения на служители. Преди 4 г. той участва в последния засега конкурс за шеф на БНТ. По това време изпълнителен директор на медията, водещият се обяви за по-силно навлизане в интернет, защото "телевизията напусна телевизора". Каменаров поясни, че планира създаването на голям уеб портал като "самостоятелна и алтернативна медия, която ще позволи животът на едно предаване да продължи далеч по-дълго от неговото ефирно време". Изказа се против създаването на нови канали под шапката на БНТ, а обяви, че ще заложи на по-добро форматиране на съществуващите БНТ1, БНТ2, БНТ HD и БНТ "Свят". Концепцията му тогава бе отличена от Мария Стоянова, която и в момента е един от членовете на СЕМ. Вчера Каменаров съобщи, че отново ще заложи на част от идеите, с които се е явил през 2013 г.

Иван Гарелов пристъпи правилата и обяви публично концепцията си. Ако стане директор, бившият водещ на "Панорама" планира да премести централната емисия "По света и у нас" в 19.00 ч. Гарелов предвижда още БНТ1 да се преформатира от политематичен в информационно-публицистичен канал, като веднага след "По света у нас" ще започват "коментарни слотове на живо". Журналистът смята да възстанови и регионалните центрове в Пловдив, Варна, Благоевград и Русе, които в момента са част от честотите на БНТ2. Каналите ще се казват БНТ "Мизия", БНТ "Море", БНТ "Тракия" и БНТ "Пирин". "БНТ "Свят" ще престане да предлага "продукт с архаично-носталгичен елемент, с ретро звучене и визия", както го определя водещият и ще се промени в "модерна витрина на туристическите възможности на България". Гарелов иска промени в Закона за радио и телевизия, с които субсидията на БНТ от държавния бюджет да се изчислява като процент от БВП или от националния доход.

Останалите проектодиректори не са много склонни да говорят предварително за плановете си. "Мисля, че това би било морално укоримо, тъй като според правилата на конкурса участниците предават концепциите си в запечатан плик", коментира бившият директор на БНР Валерий Тодоров. Екскореспондентът на БНТ в Москва също участва в предишния конкурс. Концепцията му тогава бе класирана най-високо от Иво Атанасов. От кандидатите, за които се смята, че също имат сериозни шансове да оглавят БНТ, най-неясни засега остават идеите на Емил Кошлуков и на Сашо Йовков, които участват за пръв път в подобен конкурс. Двамата отказват да разкрият подробности от мениджърските си концепции.



 СН. Спортният журналист Сашо Йовков (в средата с черната тениска) се приема също за една от възможностите.
 СН. Шансовете на Константин Каменаров се считат за добри, защото е кадър на БНТ.
4
3757
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
19 Юли 2017 09:35
Коцето Каменаров не беше ли дълги години PR на една голяма българска компания ?
19 Юли 2017 10:42
Ако Кошлуков вземе, та стане шеф на БНТ, мигом ще забравим за Боршош и боршотиите, случили се досега...
19 Юли 2017 11:26
Ако Кошлуков стане поне Лджибитата ще са на кеф.
19 Юли 2017 17:15
Що, Кошлуков ЛГБТ ли е? Гадничко е, някак!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД