:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 400
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

С равнис и преброй се ни баламосват за справедлива такса смет

"Революцията" на кабинета "Борисов 3" за местните данъци изби в нова бюрокрация и законови алабализми
Юлиян Савчев
През септември 2015 г. Борисов откри завода за боклук край София. Построяването му бе отделна епопея. За времето, от което Борисов като кмет започна да говори и да го обещава, до построяването му бе направен адронният колайдер.

Кабинетът "Борисов 3" пак намери начин да разбуни гражданите. Прясната новина е, че догодина всеки собственик ще трябва да тича в общината, за да декларира колко души живеят в имота му, та общината да може да определи таксата смет по нов, по-европейски начин. Това предвижда проектът за промени в Закона за местните данъци и такси, който вече е в парламента. Пренията предстоят, но вече е ясно, че с него управляващите може "да избодат очи, вместо да изпишат вежди". Освен това промените може и да не заработят.

Темата за порочното изчисляване на такса смет - остатък от соца, е много стара, а откакто България е в ЕС, неспирно се говори, че трябва да се прилага европейското правило "замърсителят плаща", тоест таксата да зависи от количеството боклук. Говори се много, а нищо не се променя. И май още не се е появило храброто правителство, което ще разсече гордиевия възел. Сега кабинетът "Борисов 3" прави същото като предишните - имитира усилия да разплете усуканицата, вместо решително да я среже.

Факт е, че действащият закон е слаб и объркан - великодушно "разрешава" на местните власти да използват различни аршини за определяне на такса смет. Но масово се прилага най-порочният - според данъчната оценка на имота. Така обитателите на големи, по-нови и по-скъпи апартаменти плащат повече дори когато произвеждат минимални отпадъци. Атаксата се е изродила в същински имуществен данъкЕдинственото хубаво на новия проект е, че премахва данъчната оценка като мерило. Но пак се допускат различни варианти за определяне на такса смет. Една от опциите е таксуването да зависи от броя на замърсителите - т.е на обитателите на жилището. И това върви с нова бюрокрация, при това със силно съмнителна полза.

Правителството праща собствениците на имоти да подават декларации в общината колко души живеят под един покрив. Това предвижда проектът. И първите реакции на хората не закъсняха, всички питат: "А какво става с електронното управление, с обещаното разтоварване на гражданите от бумащината?" Ами нищо не става - нашите политици и чиновници правят, струват, и все задължения за данъкоплатеца измислят.

Много е странно, че правителството е избрало точно този вариант, при положение че работната група по проектозакона е родила далеч по-умно предложение - етажната собственост да предоставя тези данни. Ясно е, че трябва да има "снимка" на актуалното състояние в блока - защото много хора са регистрирани на един адрес, а реално живеят другаде. Но собствениците винаги са изкушени да крият от бройката, за да си спестят плащания. А етажната собственост си има домова книга и там всичко е написано черно на бяло - с брой и имена на обитателите. Още по-лесно е да се види списъкът, по който касиерът на входа/блока събира всеки месец от съседите сумите за общите разходи. Тези данни хем са максимално достоверни, хем редовно се опресняват.

За какъв дявол тогава ще карат собствениците да пишат декларации?! Просто в България на вземащите решенията им е кодирано в мозъците да товарят гражданите със задължения и бюрокрация.Наредби, наредби...Как правителството си представя декларирането, изобщо не е ясно. Някой ден то щяло да пише наредба по въпроса, пише в мотивите към проектозакона. Пак наредба щяла да даде детайлите за изчисляването на такса смет в различните възможни варианти за формирането й. А пък всеки знае, че шейтанът се крие тъкмо в детайлите.

И новият проектозакон е много "демократичен" - дава простор на общините да си избират как да начисляват таксата. Даже позволява в големите градове за отделните райони да се прилагат различни модели за таксуване. Примерно в центъра на Пловдив да си мерят отпадъците с торбички, а в "Столипиново" - според броя на обитателите във всяка къща и блок.

Само че, ако се прилагат различни схеми, обслужването на системата става по-скъпо. А хората и без друго смятат, че боклукът им излиза прекалено солено. Разнообразието от схеми освен това граничи с хаос - в страна като България и най-простите неща се контролират трудно, а представете си какво ще е, ако се прилагат различни модели. Ако ще преминем към купуване на торби за смет, те колко килограма ще побират, на колко време ще ги събират, ще има ли задължително торби и контейнери за разделно събиране? Как ще се ловят нарушителите, ще има ли "боклукчийска полиция"? Или горещ телефон в общината за сигнали срещу съседи, които газят правилата? Или скрити камери ще дебнат съгрешилите? Няма кой да ти каже.

Според Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите и бивш общински съветник в столицата, преминаването към новите начини за пресмятане на таксатаще изисква огромни инвестиции- поне 300 млн. лева за цялата страна. Имат ли общините този ресурс? Или депутатите ще приемат поредния закон, който няма да работи, но ще послужи за отчет пред Брюксел, че вече преминаваме към "замърсителят плаща"? Проектът на МС е съпроводен от "частична оценка на въздействието". Там не пише нищо за тези разходи.

Забележителното е, че според бъдещия закон трябва да се прилага мерене и таксуване на реалните количества боклук и само ако това е невъзможно, се допуска прилагане на друг вариант - например според брой обитатели на имота. Кои са обаче уважителните причини да се прибегне до вариант б или в, не е ясно. А когато законът е мъгляв, 100% сигурно е, че няма да работи. "Основи, различни от количеството на битовите отпадъци, следва да се прилагат единствено когато не е възможно да се измери количество и това обстоятелство следва да бъде мотивирано", пише в проекта. Това е откровена покана всеки да го тълкува както си иска.

Крайно време разходите за събиране, извозване и третиране на боклука трябва да станат по-прозрачни ихората да виждат за какво плащат, къде отиват парите имБизнесът с боклука е изключително доходен и една от причините е, че той се върти в почти масонска тайнственост, при пълно информационно затъмнение. Сега се предвижда да се прави обществено обсъждане на план-сметките за дейностите, свързани с отпадъците, но не и публикуване на отчетите за реално направените разходи, а точно в тях е "заровено кучето".

Появата на проекта подсеща и за друг грях на централната и местната власт - кой знае защо те никак не бързат да направят повсеместно разделното събиране на отпадъци. Да, на места има разноцветни контейнери, но като цяло картата на България е с огромни сиви петна, по които са разположени едни и същи кофи за всякакъв вид боклук и "селекцията" е оставена в ръцете на клошари и роми. Отделянето на стъкло, метал, хартия е и спестовност, и грижа за околната среда - отпадъците се рециклират, от боклук стават суровини. Но това го правят по-разумните общества и стават все по-богати, а ние все сме бедни и недоволни.

Най-вбесяващото е, че вече толкова време България тъпче на място с данъкоподобната такса смет. Извървяха се разноцветни управления, сменят се министри, кметове и общински съвети и след толкова прахосани години никой не е направил най-простото - да изучи чуждия опит и да напише примерно - ето така го правят във Франция, Чехия, Гърция, Австрия, Германия, Словения, щата Калифорния и т.н., това са плюсовете, това са минусите, за нас е подходящ този модел или онзи. Няма такова нещо, никой не си прави труда да изследва как се справят държавите отличници.

Всички политици като зомбирани повтарят, че трябва да прилагаме европейския екоканон "замърсителят плаща". Това ще го слушаме и в Народното събрание, когато подхванат проекта. Ще поспорят и ще го приемат. После правителството (Министерството на финансите) ще се захване да пише наредбите за прилагането на новите модели за такса смет. Ще ги пише дълго и ще ги съгласува още по-дълго. Може да се хванем на бас, че това ще отнеме години. Това вече се е случвало с други подобни проекти.Снимка: "Архив"
Управлението на боклука - особено в София, е безценна илюстрация на качеството на управление и мъдростта на администрацията. На снимката - 2006 г. Борисов е кмет, боклукът не може да се депонира в Суходол, а се балира.
19
3217
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
18 Юли 2017 19:46
глупости за торби с мерене и от камионите - клошарите ще ги накъсат 2-3 пъти преди да е минал камиона. значително по-просто е (но го няма в закона, кой знае защо) да се мери по някакъв косвен белег - примерно по количество изразходвана вода. кой ти спазва в днешно време домова книга ? ама ум царува и патки пасе. ние си избрахме второто.
18 Юли 2017 20:20
етажната собственост да предоставя тези данни


Бончева, как си го пресдставяте горното ? Поне за месец била сте член на "изпълнителния орган" на т.нар. етажна собственост ? Примерно домоуправител, касиер ?

Глупост сте написала! Право е правителството - всеки собственик на имот жилищен да тича в Общината и под страх от углавна отговорност да обяви колко точно обитателите обитават жилищния му/й имот! И заверено от Общината копие от тази декларация за броя обитатели лично да занесе на Домуправителя на Етажната собственост! Та и той/тя да знае за колко човека от даден имот да събира месечните такси, предвидени в ЗУЕС!

А за боклука решението е само едно - от пеленака до дъртака да се събира по левче за всеки 10 килограма от количеството, окончателно депонирано на сметището като окончателен боклук (=отпадък негоден за никакво по-нататъшно сортиране на рециклируеми компоненти!) Количеството се взема от Евростат - за м.г. май беше (дано не бъркам) 465 кила пер капита! НАЙ-МНОГО в ЕС! Сиреч за всеки обявен в имота обитател се плащат по 46.50 лева! На който му са много тези пари, ПРАВИ ЛИЧНИ усилия да намали сумата - купува си от Общината разноцветни торби и в тях РАЗДЕЛЯ, в къщи, всяко нещо, за което е решил/а, че вече му/й е непотребно! В момента, в който той/тя реши, че нещо е непотребно, ТОЧНО в този същия момент ГО РАЗДЕЛЯ по отделните торби! На няколко групи РЕЦИКЛИРУЕМИ ВТОРИЧНИ суровини! По график общината (а не Вълка!) събира тези торби от домакинствата и накрая на годината за всеки 10 килограма в дадена разноцветна торба Общината му приспада от 45-те лева от левче до два, или три лева, зависи от ценността на сортираното! Само така хората ще имат стимул (остен!) да РАЗДЕЛЯТ преди да ИЗХВЪРЛЯТ! Децата могат да се включат в тази работа много активно! КАК държава като Швеция рециклира 99% процента от това, което гражданите й са решили, че вече им е непотребно! А България да не може!!! Може, ама ще секне далаверата на СОС с така нареченото сметосъбиране, сметоизвозване, сметоразделяне! В последно време на седмица по пет пъти минавам покрай завода за боклук на Фандъкова и Борисов - един камион не видях ни да влиза, ни да излиза оттам! Работи ли това чудо! Или е бутафория, която да маскира кражбата на едни 200 ли бяха, 300 милиона?
18 Юли 2017 20:24
аз продължавам да недоумявам защо въобще е възможна ситуяцията
много хора са регистрирани на един адрес, а реално живеят другаде
18 Юли 2017 23:04
Статията дъвче, при това неумело, клишета, които някои повтарят, защото натрупаха много имоти, а им се свиди да плащат. Искат да не плащат, щото както се изразяваше един познат, са учили само действието събиране, но не и изваждане. Затова и фактически се опитват да прехвърлят разходите от богатите към бедните. Да заменят фактическият имуществен данък с поголовен. И се опияняват от кеф.

Само дето в мечтите си и алчността си, са дотолкова заврели главите си в собствените си задници, че дори не виждат какво ще стане. Разходите по събирането на боклука ще се увеличат с пъти, приходите и те ще паднат значително (щото, когато баба Пена не може да си плати годишната такса смет, по-голяма от годишната й пенсия, то какво ще я правим ? Ще и пуснем частен съдебен изпълнител, който да й опише скъсаните кюлоти ?).

Винаги огромна политическа грешка е било (и тя винаги се е плащала скъпо), когато водени от глупост и дребнавост, управляващите са се опитвали да решат някакви техни си лични проблеми, за сметка на мнозинството граждани.

А че управляващите, начело с Цветанов са лично заинтересовани да не плащат за всичките си имоти и апартаменти, а само за един от тях и то по-малко, че Валери Симеонов иска да плаща по-малко за хотелите си в които настанява граничари и т.н. е повече от ясно. Затова и вероятно с готовност ще приемат реформата, с което ще се самоубият. Ама като толкова им е акъла, кой им е виновен ?
19 Юли 2017 07:46
"Замърсителят плаща".. колко хубаво звучи. Ще трябва да накараме зимата да плаща за снега, есента за листата.. Общината пък ще плаща за калта и праха по улиците, която кал и други боклуци пак би трябвало да стигнат до контейнерите за смет. И чак най-накрая идва и собственикът, дето си изхвърля боклука.

Та това супер "справедливо" е само за частта, на хвърленият от собственика боклук. Но това е само малка част от работата по сметоизвозване. Макар, че в България всичко е далавара и в момента общините плащат милиони да разнасят боклук наляво и надясно ей така - за да има пари за фирмите. А мръсотията е до шия.


19 Юли 2017 07:51
Освен това ако се плаща само на количество изхвърлен боклук.. то няма да се вземе предвид това, че в централните части и скъпите квартали, боклука се изхвърля много по-често отколкото в кварталите. Чисти се също повече. То нали това е и идеята хората да живеят в такива квартали - не защото са скъпи, ами защото се поддържат повече/и заради това са скъпи/.


Глупостта и алчността на бюрокрацията достига нови висоти.

19 Юли 2017 08:04
Затова и фактически се опитват да прехвърлят разходите от богатите към бедните. Да заменят фактическият имуществен данък с поголовен. И се опияняват от кеф.

Такса смет не е имуществен данък.
За имотите си има данък сгради.
Проблемът е, че когато се изчислява върху стойността на имота, такса смет фактически се превръща в имуществен данък, което не е справедливо.

19 Юли 2017 09:18
Овчаря
19 Юли 2017 08:04

При новият начин - ще е още по-несправедливо. Освен, че ще плащаме и за "измерване" луди пари.
19 Юли 2017 09:23
Наистина - защо не направят преглед на "механизмите" за таксуване по цял свят, за да видят кое работи и кое става за у нас?!?!
Все някъде ще са измислили вече умен начин за спазване на принципа "замърсителят плаща".
Обаче всяка промена на реда заплашва да накърни интереса на фирмите боклукчии и на техните покровители във властта. Затова и промяната все не може да се случи!
19 Юли 2017 09:49
А за % рециклируем отпадък, изобщо не ми звучи правдоподобно:1) У нас май се изхвърля по- малко боклук, защото се изхвърлят само неща, които не може да се ползват. 2) Има контейнери за разделно събиране, а тези за общ боклук се ревизират на всеки 20 мин(не само клошари, някои изглеждат прилично)- едва ли остава нещо рециклируемо. Освен ако говорим за някакви специализирани отпадъци. Ама примерно ако боядисаш 3 врати или смениш тапети в 1 стая, трябва ли да ходиш до специализираното сметище за строителни отпадъци?
19 Юли 2017 12:04
значително по-просто е (но го няма в закона, кой знае защо) да се мери по някакъв косвен белег - примерно по количество изразходвана вода.

А когато в твое отсъствие вземе, че се спука тръба в апартамента ти и ти отчетат едни 100-200 кубика отгоре, това как ще се отрази на простия и ефикасен начин за получаване на стойността?
19 Юли 2017 12:48
*
19 Юли 2017 12:48
Идва време да платим за калпавото управление и многото крадене.
19 Юли 2017 18:47
Такса смет не е имуществен данък


Де юре, се води "услуга". Де факто, си и имущестен данък и то не без основание - извозването на сметта е подръжка на инфраструктурата и имотите. Колкото е по-голям имота, толкова е по-голяма обслужващата го инфраструктура и съответно се изисква по-голямо обслужване.
Освен това в "таксата смет" има заложено "дълбоко пазарно притоворечие" - действието "извозване на смет" в добре изградена инфраструктура (улици, асфалт, сметище) струва по-малко (логистични разходи) в сравнение при липсата на инфраструктура (коларски път, далечно сметище, удължено работно време). Затова в селата (отдалечени махали) извозавенето става веднъж седмично (сиреч трето качество в сравнение с подръжката, да кажем в центъра на София). Има и политкоректно еко-противоречие - в селата повечето боклук се изгаря (заравя) нееко-съобразно (извън европско-атлантските ценности), което обаче пести разходи на обществото.

Все някъде ще са измислили вече умен начин за спазване на принципа "замърсителят плаща".

В Швеция, Гьотеборг, общинският инспектор глобява собствениците на имотите (без да пита кой е виновен - да са се организирали! ), ако контейнерът за боклук е препълнен, улицата не е почистена от паднали лица или сняг, ако е замърсена по-друг начин. Искаш парк край жилището, градинка за куче, коза, хлебарка или друг домашен любимец, плащаш като луд на частна фирма да чисти, щото след третата глоба общината те приканва да я напуснеш като непригоден да спазваш общите условия на живот.
Направо бях отказал цигарите - 500 крони глоба за пушене извън место за пушене (едно в радиус на два килиметра). И в жилището, където беше квартирата, собствениците декларирали, че не са пушачи (да спестят разходи от "услугата" на частната фирма) - ха фас в боклука (петторно разделен), ха всичките 15 свръх-чардж са за моя сметка.
19 Юли 2017 19:02
Проблемът е, че когато се изчислява върху стойността на имота, такса смет фактически се превръща в имуществен данък, което не е справедливо.

А справедливо ли е да се превръща в поголовен ?

Кой изхвърля повече боклук - богатия или бедния, който си изяжда всичко ? Естествено, че богатия и то с пъти повече. Що бедния да му плаща боклука ?

Отделно, както и не веднъж бе казано - битовият боклук в торбичките е само част от чистотата. Кой да плаща за чистотата около големите сгради и многото апартаменти собственост на някого, след като той е нагъл и не иска да си плаща и дори нарича това "справедливо" ?
19 Юли 2017 19:09
Кой изхвърля повече боклук - богатия или бедния, който си изяжда всичко ?
Който не си прави сметката изхвърля повече боклук .
За един месец в луксозен квартал на Гьотеборг не видях швед да изхвърля храна (в мивката има машинка за унищожаване на хранителни остатъци), дрехи (по-евтино е да ги дадат за втора употреба отколкото д платят такса смет) или строителен материал (ремонти се правят от оторизирана фирма след съгласието на всички собственици).
19 Юли 2017 19:11
Кой изхвърля повече боклук - богатия или бедния, който си изяжда всичко ? Естествено, че богатия и то с пъти повече. Що бедния да му плаща боклука ?
глупости, неополе. основния боклук в европа се генерира от опаковки. сега въпросчета:

кой генерира повече боклук - този, дето си взема два пакета месо от лидл или този, който отива в месарница, дават му го му го слагат в една торбичка? все едно и също количество.

кой генерира повече боклук - този, дето си взема три опаковки прах за пране от малките или този, който си взема една, ама от големите? този, който си купува две бири в пвц опаковки или този, който предпочита по-тежката и по-скъпа бира в стъклени шишета?

и т.н.

въобще темата с боклука, разделянето и таксуването си е сериозна, но въобще не е вярно, че бедните правят по-малко боклук.
19 Юли 2017 20:29
При нас сметката е от проста по-проста. Ние сме петима и на всеки четвърти ден изхвърляме по една сметосъбираща торба от 40 литра. Такава ми е кофата. Средно осем торби на месец или 320 литра. Или 64 литра на човек. Плащам към 125.00 лева смет на година. Това е 1.30 на торба. Отделно торбата 0.40 ст., значи 1.70 крайна цена. Бая скъпичко бих рекла.
20 Юли 2017 12:09
При нас сметката е от проста по-проста. Ние сме петима и на всеки четвърти ден изхвърляме по една сметосъбираща торба от 40 литра.
а бе уж е просто, ама...

разделяш ли боклука? на колко? в япония има къде 20 различни разделки /Натисни тук/, в германия съм виждал био, хартия, пластмасови /и метал, ако не скъса чувала/, три вида стъкло и общ боклук.

колко ще остане, ако го разделиш? по немския, че японския метод мамата си трака?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД