:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Даваш ли, даваш, Балканджи Йово, българска нива на граждани чужди?

Днес даже и Гераците няма да оцелеят, ако не си купят трактор и култиватор по Подмярка 4.1
Иван Стамболов-Сула
Стара тема раздвижи лятната мараня над отиващата си седмица - да паднат ли ограниченията върху продажбата на земеделски земи на чужди граждани, или да останат? И какво, по дяволите, е това: разпродаване на Родината, за която се е бил кан Аспарух, или привличане на чуждестранни инвестиции в нея с цел цялостното добруване на народа?

От една страна, стопанствата трябва да се окрупняват. Още от римски времена земеделието е било дело на земевладелеца, а не на орача. Съвременната земеделска продукция се прави трудно, иска инвестиции в техника, ноу-хау, препарати, че даже в професионален мениджмънт и маркетинг. Едно съвременно стопанство, дори и съвсем бутиково, вече не е стопанството на Боне Крайненеца. За него са нужни пари и ако Боне ги няма - или ги намира отнякъде, или продава. И продава на когото дойде да купува - чужденец, банка, фонд - без значение.

От друга страна, не бива да се допуска банки и фондове да спекулират със земеделска земя, защото логиката на техния търговски интерес не е логиката на аграрната политика. Те не мислят отвъд конкретната сделка, не мислят отвъд формулата "пари > стока > повече пари". А земята е особен вид стока, която трябва да се търгува по особен начин. И това не бива да се забравя.

Затова и около възможността чужди граждани да купуват българска земеделска земя витаят най-различни страхове. Някои от страховете са политически (вкл. популистки): има опасност от държавата да се откъснат територии! Тъпо. Преди време имаше сюжет, според който чрез лоялни на Анкара бизнесмени Турция води кампания за изкупуване на българска земя, за да я откъсне, когато стане достатъчно много. То ако ставаше така, нямаше да се водят войни, а щяха да се въртят сделки с недвижими имоти. Защитниците на такива теории не правят разлика между поземлен имот и държавна територия.

Според други политически страхове придобиването на земеделски земи от чужденци може да се превърне в корпоративен вот на всевъзможни избори, които ще последват оттук нататък. Един вид, земевладелецът ще казва на крепостните как да гласуват. Първо, това не са кой знае колко гласове. Второ, едва ли всеки чуждестранен инвеститор ще тръгне да купува земя, воден от желанието да влияе на българските избори. Напротив, ако някой се страхува от манипулация на демократичния процес чрез притежаване на земята и поминъка на селяните, да се страхува повече от български инвеститори, отколкото от чуждестранни. А на българските никой не им пречи да изкупуват земи, нито тази възможност се обсъжда в парламента.



Освен политическите има и икономически страхове



Поради разликата в стандартите и покупателната сила на пазарите ще се появят чисто спекулативни интереси, апетити към субсидиите, които все още се дават на единица площ, а не на единица стопанство, поради което, естествено, повече земи означава повече субсидии. Сладко нещо са субсидиите, макар и несправедливо!

Сумата от всички тези страхове, а вероятно и от други, които не стигат до медиите, оформя едно консервативно настроение по отношение на възможността чужди граждани да придобиват български земеделски земи. На този етап около това настроение са се обединили по един или друг начин всички политически сили, освен ДПС. От ДПС се застъпват за свободната продажба на земи на чужденци, което у мнозина предизвиква допълнителна тревога. Нали знаете: "Не ми е много ясно какво точно се върши, но като гледам кой го върши, мога да си представя".

Но изглежда, като цяло, в момента нагласите са да не се разпродава земя на чужденци с лека ръка, защото това крие рискове, включително и такива, които към настоящия момент няма как да отчетем.

На това привържениците на либералното икономическо мислене съвсем основателно възразяват, че ограниченията върху търговията с каквото и да било са посегателство върху правото на собственост и нарушаване на принципа за свободно движение на стоки, услуги, капитали и хора. Специално по отношение на свободата на движение на капитали имаше изрично изискване към България за членството й в ЕС да приеме законодателство, гарантиращо чуждестранните капитали и инвестиции, както и премахването на ограниченията за придобиване на недвижими имоти от чуждестранни лица.



Противниците на ограниченията изтъкват солидни аргументи



Първо, чужденецът съвсем очевидно не може да си вземе земята и да я отнесе в неизвестна посока. Той (второ) може само да си плаща данъците за нея и ако организира някакво производство, разкрие работни места и започне да печели, да си плаща данъците и за това. Най-сетне, ако ние имаме право да придобиваме имоти в чужбина, то редно и справедливо е чужденците също да могат да придобиват имоти у нас, доколкото като граждани на ЕС изобщо са чужденци в пълния смисъл на думата.

Свободата (Санчо!) е много хубаво и важно нещо. Наистина е красиво всичко да става по условията на чистия капитализъм и правилата на свободния пазар. Наистина е красиво целият свят да е едно голямо дере на Джон Голт (вж. Айн Ранд), населено с доблестни, интелигентни, талантливи и предприемчиви хора, чужди на всяка корупция и всяка мръсна игра, хора, които не желаят предимство с подли средства, а само чрез честна размяна на блага и ценности. За съжаление обаче, в днешния свят (а мисля, и във всички останали светове в пространството и времето) това е невъзможно, особено пък в аграрния сектор. Аграрният сектор е най-некапиталистическият, по-некапиталистически даже от образованието и културата.

Един мой приятел и голям държавник, който за жалост вече не е сред нас, казваше, че европейските политики се делят на аграрна и всички останали. Ето, даже у нас Програмата за развитие на селските райони е по-особена от останалите оперативни програми (каквато тя не е). Аграрната политика е специфична с това, че секторът на селското стопанство е може би най-субсидираният сектор в цивилизования свят. Той е най-важен, защото произвежда храната, но същевременно е и най-безпомощен да оцелява в условията на истинска конкуренция и свободен пазар. Казвам "истинска" конкуренция, защото в конкуренцията между субсидирания френски фермер и субсидирания гръцки фермер няма абсолютно нищо истинско.

Днес селското стопанство вече е вид индустрия, която се подчинява на особени, смесени правила. Днес то е държавна политика и така трябва да бъде, ако искаме да има евтина и прилична храна за всички. Днес даже и Гераците няма да оцелеят, ако не си купят трактор и култиватор по Подмярка 4.1 и не си изградят цех за преработка на продукцията по Подмярка 4.2.

При положение че



аграрният сектор е така сложно регулиран чрез директиви, субсидии и квоти,



много трудно може да се говори за либерализация на части от него, като например търговията със земеделски земи. Просто всяко нещо там вече зависи от прекалено много други неща. Отдавна бизнес интересите в селското стопанство не са насочени толкова към реализацията на продукция, колкото към усвояването на субсидии и средства по мерките на Програмата за развитие на селските райони. Без тях селско стопанство не може да има, но самите те лесно се превръщат във фокус на апетити. Тъй че и покупката на активи и в частност на земеделски земи се мотивира също от желанието да се застане на удобно място по бреговете на тези парични потоци.

Очевидно няма как да се попречи на придобиването на земи от чужденци, а и не бива. Обаче то трябва да става по правила, подобни на онези по приватизационните сделки - с ясни ангажименти от страна на собствениците и с драконови мерки за контрол, гарантирани от държавата.

Може да се въведе изискване купувачът на земя да бъде регистриран земеделски производител по установения в България ред, който никак не е лек. За целта ще трябва първо да вземе земята под наем, да я поработи, пък чак след това да я купи.

Може да се поиска купувачът да живее в България, докато докаже някаква уседналост.

Може да му се поиска да покаже проект с аргументиран бизнес план, който да бъде разгледан и одобрен в Министерството на земеделието. Ако проектът не се изпълни, сделката със земята се анулира. Подобен принцип има и сега при финансирането на проекти по Програма за развитие на селските райони.

Може да му се поиска да покаже произхода на парите, с които възнамерява да закупи селскостопанските земи. Така ще се затруднят сделките с подставени лица.

Може и много други неща да се измислят и съм сигурен, че има достатъчно компетентни хора, които да го направят. Тогава нека да заповядат всички, които искат да инвестират пари, компетентност, инициативност и трудолюбие. Какво да се прави: всяка малоумна регулация води след себе си необходимостта от други регулации, които да коригират пороците, създадени от нея. За съжаление, често регулациите вървят против естествените закони. Но е така, защото човекът е свикнал да престъпва законите и често вместо естествените, да създава свои изкуствени закони именно с тази цел - да не ги спазва и да извлече печалба от неспазването им. Най-много се печели от забрани, монополи и дефицити. Ясно е, че това не може да продължава до безкрай. Един ден ще има нова земя и ново небе и всичко ще си дойде на мястото. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.





Снимка: АРХИВ
Земята е особен вид стока, която трябва да се търгува по особен начин. И това не бива да се забравя.
30
2563
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
21 Юли 2017 19:44
Боне Крайненецо продава нивята си за мильони у равното Софийско поле. И му дреме на капата с къв паспорт бил клиенто. Мдаа...
21 Юли 2017 19:57
За неспециалист като мен - общо взето, смислено.
21 Юли 2017 20:42
Имам предложение към редакцията, с което, разбира се, не критикувам досегашната редакционна политика:
В "После" да се обособи подрубрика "Иванчо се опитва да мисли" и там да бъдат публикувани мисловните напъни на Сула. Хем и повече от веднъж седмично.
21 Юли 2017 20:43
А земята е особен вид стока, която трябва да се търгува по особен начин.

Въх, уби мъ.
21 Юли 2017 20:59
Аман от глупостта за земята, дето не може да се изнесе...
Съчиненията в събота не се препоръчват на даскали по литература, защото е налага да слязат на ниво под ученическите "свободни съчинения"...
-------------------
Сайтът на Генек

21 Юли 2017 21:12
Всъщност, Балканджи Йово сеги е горовладелец...
21 Юли 2017 21:20
Интересно, чукчите дето не четат Сула, още не са си изказали мнението за настоящето четиво! А не трябва да го четат, още цели два дена!
Тимаджиите, с руски капитали изкупиха цялата земеделска земя в България за жълти стотинки, и да им дойде конкуренция от ЕС, никогиш! Ахъм!
21 Юли 2017 21:41
генек
21 Юли 2017 20:59

Аман от глупостта за земята, дето не може да се изнесе...


Може да се изнесе-изнасят с вагони двуметровия хумусен слой на Украйна.
Може да се изнесе и българската земя- земята от бившото Свищовско-Беленско блато, 4-5м.хумусен слой ,се изкупува на 2500лв декара, със същата цел.
21 Юли 2017 22:18
двуметровия хумусен слой
Няма такъв. Никъде няма. Няма такова нещо като хумусен слой. Хумус се съдържа във всички видове почви в различни количества и представлява органичната част на почвите, която се образува от разлагането на всички биологични остатъци - животински и растителни.
В Украйна има чернозем, който на места достига до 1 м дълбочина. Хумусното съдържание в чернозема в Украйна е от 5% до 15%, като 15% е много висок процент.
21 Юли 2017 22:23
Извинете, къде закарват с вагони двуметровия горен почвен слой от Украйна?
21 Юли 2017 22:33
Това дето няколко руски главатари , понеже бяха по-тъпички от другите и се изпуснаха , че България щели да я изкупят , май вече отива към факт .
Земята не е стока . Стоката е нещо друго . Това че можеш да я купиш не я прави стока . За руснаци обаче може , та те са ни братушки .
Наздраве или наздаровья , так сказать !
21 Юли 2017 22:34
Заменям канелено-горска за алувиялно-ливадна.
На 12000 км , в добро състояние, малко потребявана
21 Юли 2017 23:03
Някои от страховете са политически (вкл. популистки): има опасност от държавата да се откъснат територии! Тъпо.

Първо, чужденецът съвсем очевидно не може да си вземе земята и да я отнесе в неизвестна посока.


Не е тъпо. Според мен, законът трябва да забранява покупко-продажбата на земя на лица и фирми от съседни държави.
22 Юли 2017 02:23
Sula - !
22 Юли 2017 08:11
Може да му се поиска да покаже произхода на парите, с които възнамерява да закупи селскостопанските земи.

Ами те и парите не са същите вече като едно време.
Драгито ги печати с трилиони и раздава на тия дето са най-близо около него.
Новопачетаните евро каймета (или числа в комповете) тръгват по свойте пътечки из Европата. Наште хора са много надолу по течението на европаричните поточета дето само дребосък е останал. Най-близо до извора са немци, френци, италянци, дори комшиите гърци пълнят кошничката.
То хубу либерален пазар, ама един гръцки дори фермер с дълг да речем 500 хиляди евра, може одма да вземе още милион дори (грък е - длъжни сме да го спасяваме) и си купи землището на цяло село.
За немци, френци и италянци изобщо да не говорим - те бръмчат на по-високите етажи с кайметата на Драгито.
22 Юли 2017 08:58
Толкова много текст без никаква нова мисъл или информация! За какво всъщност се пише? Празно място в събота?
22 Юли 2017 09:52
dzvetko, доста хора слагаш под общ знаменател. Повярвай ми, повечето, които са си купили земеделска земя нямат нищо общо. Това са легенди и митове, често създадени от самите собственици, за да плашат останалите.
22 Юли 2017 10:12
"Толкова много текст без никаква нова мисъл или информация! За какво всъщност се пише?"
За отклоняване на вниманието.
22 Юли 2017 10:15
Оххх... те, че ще я изкупят... ще я изкупят... ами какво ще правим, куту я заразят с ГМО? А?
Толкова люти битки водихме тук - у Форума? А?
Подсмъъърк...
22 Юли 2017 10:23
"Първо, чужденецът съвсем очевидно не може да си вземе земята и да я отнесе в неизвестна посока. Той (второ) може само да си плаща данъците за нея и ако организира някакво производство, разкрие работни места и започне да печели, да си плаща данъците и за това. Най-сетне, ако ние имаме право да придобиваме имоти в чужбина, то редно и справедливо е чужденците също да могат да придобиват имоти у нас, доколкото като граждани на ЕС изобщо са чужденци в пълния смисъл на думата."

Нито е очевидно, нито е справедливо, че чак пък АКО започне да печели. Ами АКО не започне и е на загуба? Счетоводна врътка.

Имаме право да придобиваме имоти в чужбина до но във Валхала.
22 Юли 2017 10:56
Една история.
По време на подготовката на американските астронавти за мисията Apollo към Луната, в условия наподобяващи реалните, а именно в пустинята, се натъкнали на стар индианец. Какво правите момчета? - запитал ги той. Подготвяме се за полет до Луната, сър. Охо, сенките на нашите прадеди са там - отвърнал им той. Аз съм от племето на лунните хора. Ще Ви помоля като стъпите на Луната и като ги срещнете да им предадете нашето послание. И той им наговорил нещо неразбираемо. Какъв е смисъла на посланието? - попитал го Нийл Армстронг. Не знам, то е толкова древно, че сме забравили смисъла му, но е много ВАЖНО!Трябва да го научите на изуст и да го произнесете съвсем точно. Върнали се астронавтите в базата, намерили познавач на индиански диалекти от разузнавателната агенция. Изрецитирали наизустеното.
Ето какъв бил превода: КАКВОТО И ДА КАЗВАТ - НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ! ТЕ ИДВАТ ДА ВИ ВЗЕМАТ ЗЕМЯТА!
22 Юли 2017 13:11
ПО- ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ СЕЛСКОСТОПАНСКАТА ЗЕМЯ В ЕВРОПА Е НА АГРОФИРМИ ВЕЧЕ. В РУСИЯ СЪЩО. в АФРИКА - НА КИТАЙСКИ ФИРМИ, АКО НЯМА РЕГУЛАЦИЯ И СТОПЕРИ ГУБИМ И ЗЕМЯТА И РЕСУРСА ДА СЕ СТОПАНИСВА РАЦИОНАЛНО.
а НА СУЛА ДА МУ СЕ НАПОМНИ - ЗЕМЯТА НЕ СЕ МЕСТИ, МЕСТЯТ СЕ ДЪРЖАВИТЕ И ГРАНИЦИТЕ - И ПРИМЕРИ КОЛКОТО ЩЕШ - ОТ СОБСТВЕНАТА НИ ИСТОРИЯ ДО ТЕКСАС, КАЛИФОРНИЯ И ПАЛЕСТИНА.
22 Юли 2017 14:48
Я, Сульо събрал цели 22 коментара?
22 Юли 2017 15:08
Е, този път няма да има ТКЗС и коопериране.
Този път ще има национализиране.

Това по „Въпросът за земята„
22 Юли 2017 15:14
Написаното от Сула ме подсети за една аграрна реформа през 1850 г., едно масово селско въстание и последвалото решение на високата порта под влиянието на княз Стефан Богориди - българите да получават земя. Възраждането.
22 Юли 2017 15:44
Един ден ще има нова земя и ново небе и всичко ще си дойде на мястото


Като разберем, че сме останали без земя под краката си, ще размахаме смешно ръчички, като в класическо анимационно филмче.
22 Юли 2017 18:42
То просто, ама нали политиците трябва пиар да си правят.
Да купи, но без право на промяна на категорията и предназначението.
Ако две години не вади продукция, сделката се обявява за нищожна.
22 Юли 2017 22:37
Ех суле,земята не може да се изнесе.Питай индианците в Северна Америка и палестинците,как стои въпроса със земята им дето не можела да се изнася.
23 Юли 2017 01:45
В началото на демокрацията създадоха Агро-бизнес центрове. Към тях имаше наблюдатели американци. После започна и връщането на земята и обособяването и в малки парцели. Няма как в съвременните условия дребният земеделец да оцелее. И това е нарочно - за да продаде земята си на този, който трябва да я купи.

Та целия този процес на предаването на земята в 'правилните' ръце върви към своя край. След него е наред държавата ни...
23 Юли 2017 08:03
Забелязах, че мнението не е от простите българи.
От една страна, стопанствата трябва да се окрупняват.
ха добрутро. Сетила се Мара да се побара. Ами, че тя си беше окрупмена в АПК-тата. Те само трябваше да се превърнат във фирми, да се въведе демокрация там, т.е., самите кооператори да изират начина на живот и ръководството. Това, впрочем предлагаше Петър Берон, като председател на СДС. Само че това не се хареса на Желю желев и той му скрои мръсния номер. След това сложиха нова недоразумение Филип Димитров и той заедно с Желю разздробиха земята в "реални граници". Тези двама субекти явно не разбират какво значи комбинаторна експлозия. Моят прадядо е имал земята на цяло село, аз сега поради различни причини владея около декар и 1/2. Нито го знам къде е нито ще отида да се занимавам с него. Какво да кажем за селската беднотия преди 1944г., която е владеела около 3-4 декара. Какво ще получат многобройните наследници. Аз за мойта земя получавам на година около 35 лв. Сигурно кооперативите щяха да плащат повече на наследниците. Бих искал да знам кой се е върнал да си обработва земята, такова чудо не съм чул да се е случило. Филисивска и адвокатска простотия майно ле.
Германия не върна земята в бившето ГДР на наследниците на пруските юнкери. Защото това е огромна земя и ще въведе феодализма на село. Ама нашите тараторчовци точно това направиха, защото имат много акъл, ама не им идва навреме.
Някои от страховете са политически (вкл. популистки): има опасност от държавата да се откъснат територии! Тъпо.
Тъпо, ама не съвсем, защото точно така евреите претендират, че земята е тяхна. През 30-те години богатите евреи иозкупват земята от бедните палестинци. И заедно с историческите искания и тези аргументи натежаха.
На това привържениците на либералното икономическо мислене съвсем основателно възразяват, че ограниченията върху търговията с каквото и да било са посегателство върху правото на собственост и нарушаване на принципа за свободно движение на стоки, услуги, капитали и хор
Fuck привържениците на либералното икономическо мислене.
Аграрният сектор е най-некапиталистическият, по-некапиталистически даже от образованието и културата.
Оказва се, че аграрния сектор може да бъде или феодален или социалистически. Нашите тараторчовци избраха феодалния вариант.
Очевидно няма как да се попречи на придобиването на земи от чужденци, а и не бива.
Баж мама му, как наш Сула, който е живял срещу езерото Ариана, отбира толкоз много от селското стопанство. То селяни, като Желю го опропастиха, че Сула ли.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД