:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Малките фирми ще си поръчват научни разработки с евроваучери

Турски и гръцки компании искат да правят авточасти в промишлената зона в Кърджали
СНИМКА: МИ
Министър Емил Караниколов (третият отляво надясно) обяви вчера, че предстои работата на търговски ни представители зад граница да бъде анализирана и оценена. "Със сигурност ще има промени и ще пренасочим, преместим, а ако се налага, ще залагаме на нови хора", коментира зам. -министър Александър Манолев.
Министърът на икономиката Емил Караниколов възроди превтасалата идея за това по-малките фирми да получават еврофинансиране по опростена и бърза процедура - чрез специални ваучери. Това всъщност е и една от възможностите, предвидени по европрограмата "Иновации и конкурентоспособност" за 2014-2020 година.

"Говорим за ваучерна система, която да опрости административните тежести. Тя ще е насочени към малките и средните предприятия, което ни е приоритет", обяви Караниколов вчера по време на годишната среща на съветниците в Службите по търговско-икономическите въпроси. Той не даде никакви подробности каква ще е лесната процедура и на каква стойност ще е финансирането. Преди пет години Делян Добрев, друг министър на икономиката в тогавашния кабинет на на Бойко Борисов, пак обещаваше да улесни дребния бизнес с ваучери. "Предприемачът отива в даден научен институт, поръчва си определена разработка и плаща с ваучер", обясни тогава Добрев, като подчерта, че това е добрият подход за разлика от другия - учените решават да изобретят нещо, а после започват да търсят пазар.

Според експерти т.нар. иновационни ваучери за насърчаване на сътрудничеството между бизнеса и научните среди биха могли да се използват за много неща - за услуги за дизайн, разработка на продукти, внос на технологии, управление на иновациите и др. Схемите с ваучери се характеризират с много опростено кандидатстване и отчитане в сравнение с традиционните схеми за безвъзмездно финансиране и се прилагат в други страни от ЕС.

Странното е, че програмният период за европарите - 2014-2020 г., вече е почти преполовен, а ваучерите у нас още са само добро намерение.





ИЗТОЧЕН ВЯТЪР

Интересът на чужди компании към производството на части за автомобили в България не спира. Турски и гръцки инвеститори имат интерес към индустриалната зона в Кърджали, а зам.-министър Манолев дори видя пренасочване на инвеститорския интерес от Азия. Намеренията на компаниите стават факт месец след като китайската компания Jac Motors изяви желание да се утвърди на европейския пазар, а след това да "помисли" и за преместване на производството в ЕС, където България е потенциална възможност.
1
1756
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
25 Юли 2017 17:22
- Иване, трябва ми дипломна работа на сина ми. Плащам с ваучери!
- Готово. кажи ми само какво работиш, за да измислим темата.
- И после?
- И после синът ти ще я препише, като сменим заглавието, за да не е на ачик.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД