:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Европейските съдии се възмутиха от абсурдния съдебен закон

Мотивите за орязване на външните донори са присъщи на недемократичните общества, пише в писмо до шефа на парламента
"Абсурдни и нерядко присъщи на недемократични общества" са мотивите към проекта за изменение на Закона за съдебната власт, с които се цели да се предотвратят зависимости от "чуждестранно влияние". Това се казва в писмо на президента на Европейската асоциация на съдиите Хосе Игреха Матос до председателя на парламента Димитър Главчев. Поводът е орязването на външното финансиране на съсловните организации.

Европейската организация призовава Народното събрание и правителството да се откажат от скандалните поправки. "Държим да отбележим, че участието на съсловните организации в такива проекти (с външно финансиране - бел. ред.) е необходимо, за да се обезпечат дейности като организиране на навременни професионални дискусии, обучения, срещи между магистрати, участие на външни лектори, обмен с чуждестранни колеги, издаване на наръчници, справочници и друга правна литература", пише в писмото.

Съдия Матос посочва, че изискването за деклариране на членство в професионални организации пред Висшия съдебен съвет има сковаващо действие и възпира упражняването на правото на свободно сдружаване. Прилагането на приетия на първо четене Закон за съдебната власт ще се превърне в пречка за свободното сдружаване на магистрати, предупреждава асоциацията.

Спорните изменения в Закона за съдебната власт бяха приети на първо четене със 116 гласа "за", 52-ма въздържали се и 6 "против". Проектът е внесен от ГЕРБ и "Обединените патриоти" и предизвика масово възмущение. В крайна сметка се намеси лично премиерът Бойко Борисов и разпореди да се ореже финансирането на донори, които не са от ЕС и Европейското икономическо пространство. Такъв донор е "Америка за България". От фондацията разпространиха позиция, в която се казва, че с промените в съдебния закон България отстъпва от евроатлантическите ценности.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обеща да бъде внесена корекция между първо и второ четене на закона.

------------ЕКСТРА

За сметка на орязването на финансирането на Съюза на съдиите и Националния институт по правосъдието членовете на ВСС ще получат бонус - да се върнат на работа, където си изберат. Така всички, които не са от София, имат възможност да се устроят в столицата.

13
2538
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
24 Юли 2017 19:58
В САЩ съдилищата имат ли външни донори от чужбина, или американското общество не е демократично?
24 Юли 2017 20:17
Извод: Нищо в противоречие със европейското законодателство в законопроекта няма. Просто едната групировка атакува другата групировка чрез инструментите си за външно влияние.
24 Юли 2017 20:31
По-скоро една външна групировка прекрачва друга чрез инструментите си за вътрешно влияние.
24 Юли 2017 21:08
В САЩ съдилищата имат ли външни донори от чужбина, или американското общество не е демократично?

Нямат ли?
24 Юли 2017 21:21
"Държим да отбележим, че участието на съсловните организации в такива проекти (с външно финансиране - бел. ред.) е необходимо, за да се обезпечат дейности като организиране на навременни професионални дискусии, обучения, срещи между магистрати, участие на външни лектори, обмен с чуждестранни колеги, издаване на наръчници, справочници и друга правна литература", пише в писмото.


От сайта на Съюза на съдиите -
Размер на членския внос: 60 лева годишно


5 (пет) лева на месец. Доколкото знам съдиите са доста добре платени. Ако искат да си правят вечеринки и издават книжки да си вдигнат членския внос на 50 лева месечно. Няма да обеднеят.

Съдия Матос посочва, че изискването за деклариране на членство в професионални организации пред Висшия съдебен съвет има сковаващо действие и възпира упражняването на правото на свободно сдружаване.


От мен искат със закон да съм член на Лекарския съюз, за да упражнявам професията си, т.е. "сдружават" ме задължително. Не съм видял някой съдия да се е възпротивил на това.
24 Юли 2017 21:46
Гиди престъпници....... Явно екскурзиите за вербовка до САЩ на разноски на АзБ са се харесали на избрани "профисионалисти".
24 Юли 2017 22:09
Възраженията срещу готвените "ограничения" на външно финансиране са просто смешни. Например, декларирането на членство в различни организации ограничавало правото на сдружаване? Ако с подобна логика ни съдят, наистина е по-добре да не попадаш в съдийски ръце.
24 Юли 2017 23:46
гиди продажни душици
25 Юли 2017 03:05
изискването за деклариране на членство в професионални организации пред Висшия съдебен съвет има сковаващо действие и възпира упражняването на правото на свободно сдружаване.

Ама за членство в нелегални и тайни организации ли става въпрос, та осветяването му ще препятства сдружаването ?

А иначе и друг път съм казвал (и не само аз) - взема се американския закон за чуждестранното финансиране, превежда се буквално и се приема без никакви изменения. Щом най-демократичната и атлантическа страна в света постъпва така, то няма как това да е недемократично или не евроатлантическо.
25 Юли 2017 07:53
Те и евросубсидиите са си донорство. Но е важно кой усвоява кинтите.
25 Юли 2017 10:07
Европейските съдии се възмутиха от абсурдния съдебен закон

Трябва да си абсолютно "перде" за такова възмущение. Тия са толкова нагли и лицемерни, че се правят че не знаят, че който плаща на оркестъра, той поръчва музиката.
25 Юли 2017 12:19
изискването за деклариране на членство в професионални организации пред Висшия съдебен съвет има сковаващо действие и възпира упражняването на правото на свободно сдружаване
..............................................

и как едно просто деклариране "сковава" и "възпира" правото на свободно сдружаване, бре другари европейски и балкански съдии.
Освен ако не сте сковани от зависимостите си от външни държави, ложи, общества клубове и други комсомолски организации и кръжоци.
Парламентът ни ако приеме цялото законодателство на САЩ в тази насока, половината магистрати, политици, нпо-та, чиновници трябва да отидат на електрическия стол или газовата камера, както е в хуманната евроатлантическа демокрация оттатък гьола.
25 Юли 2017 16:29
Членството в масонски ложи и тайни общества трябва да се декларира, това е по-важно, но думата масон никой политик не я споменава, защо ли!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД