:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 366
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Първият „съюз на сърцата“

Френската кралица Анна от Рус в предполагаемо писмо до баща си: „Защо ме запрати в тази варварска страна?“
Трите дъщери на древноруския велик княз Ярослав Владимирович (вдясно) са представени изглежда - днес противниците на това твърдение са екзотично малко - в стенопис в киевската съборна църква "Св. София". От ляво надясно: Анна Ярославна, като жена на френския крал Анри I е известна като Анна (Агнеса) от Рус; Анастасия Ярославна, като жена на унгарския крал Андраш I (1046-1060) приема името Агмунда; Елисавета Ярославна, като жена на норвежкия крал Харалд Суровия (1046-1066) е назована Елисива. Женското изображение най-вдясно още предизвиква различни тълкувания; тук ще предположим, че заедно с дъщерите си е представена тяхната майка - великата княгиня Ирина, родена като Ингигерда, дъщеря на първия християнски владетел на Швеция Олаф (995-1022). Вляво: Дарствено повеление на френския крал Филип I (1060-1108; до 1066 като регентка управлява майка му), издадено в полза на абатството "Св. Крепен" в Соасон (дн. Североизточна Франция); ограден е подписът на Анна от Рус като регентка на малолетния си син - на кирилица се чете АНАРЪИНА, т.е. "кралица Анна"; пергамент; 1063 г.; Ръкописен отдел на Националната библиотека на Франция-Париж
Преди години - в самото начало на тази поредица (вж. Свързани текстове) - използвахме едно сполучливо заглавие на научен труд*, който тогава беше току-що излязъл, за да опишем руско-френските исторически връзки; днес - десет години по-късно - съвременните ни политически събития и, най-вече, изпълването на знаменателни годишнини от свръхважни исторически събития, ни налагат да се заровим отново в далечното минало в опит да проумеем случващото се пред очите ни; още не е измислен по-добър начин за предпазване от погрешни стъпки...

Във всеки случай, женитбата на древноруската княгиня Анна Ярославна за френския крал Анри I - пръв брак за нея и втори за него - е първият, макар и непродължителен, "съюз на сърцата" между две големи днешни държави - Русия и Франция; след доста столетия ще го последват и други, няма да ги пропуснем тук...

* * *

Едва ли ще са нужни кой знае какви предварителни обяснения; за княгиня Анна Ярославна - най-малката от трите дъщери на древноруския велик княз Ярослав Владимирович (987-1054), от по-сетнешните историци назован Ярослав Мъдри - напоследък често се пише и говори даже в новините, понеже една арогантна новопоявила се народност се опитва да присвои само за себе си общата история на 250 млн. източни славяни; не че формиращите се днес като нация украинци нямат нищо общо с историята на Древната Рус - имат, разбира се - но разглежданите от нас днес събития се разиграват осем века и нещо преди да започне поне в зачатък процесът на образуването на украинската народност някъде в средата на XIX в.

Разбира се, не смешните днешни украински твърдения на исторически теми ще ни занимават, нито мръсните западни игри, но все пак трябваше нещо да се спомене, за да не изглеждаме глупаво опулени като в небрано лозе; не можем напълно да избягаме от злобата на деня...А и ние, българите, добре ги разбираме тия работи; ония, които пишат под заплахи и/или за много пари "историята" на нацията, изобретена на югозапад от нас преди три четвърти век - която е и плът от нашата плът, и кръв от нашата кръв - не престават нахално да крадат от историята ни; и не оттук оттам по малко, а цели глави, заедно с кориците...Та, исках да кажа, че сме наясно с технологията на присвояването на минало.

Иначе изворите за Анна Ярославна са повече от показателни (вж. Извори); навсякъде тя е от "Ruzzia" или "Ruscia", както това е в съвременните на Анна Ярославна Хилдесхаймски анали от 60-те години на XI в. (Имахме голямото желание да покажем всички изписвания на името на тази държава в западните, предимно латински, извори, но ще трябва да оставим това за друг път - мястото не би могло да ни стигне, като добавим и поясненията). Впрочем и до втората половина на миналия век Анна Ярославна - като френска кралица - се посочва в историческите съчинения според споменаванията й в историческите извори - като Анна Руска; понеже тук вече утвърдихме друг - по-ясен, според нас - начин на изписване, ще споменаваме съпругата на крал Анри I като Анна от Рус, макар днешна Русия в подавляващото мнозинство латински извори от XI в. да се среща в изписване, което е по-близко до днешното.

Та, до самия край на миналия век Анна се разглежда от френските - и изобщо от западните - историци като (древно)руска княгиня; изневиделица, в първите години на нашето хилядолетие, като по команда, едновременно и без да се срамуват, западните изследователи започнаха да пишат за тази историческа личност като за "Анна Киевска" ("Анна от Киев"); какъв масов едновременен катарзис, а? Имало било "свободен свят" на запад, ни убеждаваха тук двама мазни пигмеи тия дни; свободен е, верно, никой там не те ограничава да крачиш накъдето си искаш и с каквато си искаш забързаност ...чак докато не стигнеш решетките на клетката...В наши дни политизирането на историята е колкото грозно и кощунствено, толкова и повсеместно - заради развитието на технологиите.

Няма, няма да се занимаваме с отвратителното ни съвремие, нека отново бързо се потопим в пищната прохлада на отминалото време. Въпреки изключителната си известност - понякога твърде съмнителна, впрочем - Анна Ярославна, същата е и Анна от Рус, а и Агата от Рус, не е твърде интересна като историческа личност; тя остава по-малко от осем години на френския престол, царуването й не блести с особености, изворите я споменават бегло, обичайно във връзка с други събития, по-важни според летописците.

Появата на Анна Ярославна на историческата сцена става в епизодичната роля на спомената между другото . Впрочем, древноруските извори пък съвсем не я познават - те нито веднъж не говорят за най-малката от трите дъщери на великия княз Ярослав Мъдри (вж. Изображението). Най-ранният исторически извор за нея - така наречената "Реймска глоса" (вж. Извори) е всъщност за мощите на св. Климент - история, свързана и нашите свети братя Кирил и Методий, но това е съвсем друга тема; Анна Ярославна само е спомената тук. И така е с всички останали извори за тази, изглежда, малозначителна историческа личност.

Само още два щриха към нейния образ ще е възможно да прибавим тук. И първият от тях е свързан с екзотичността на избора на Анри I; кое, всъщност, налага той да си доведе втора съпруга чак от другия край на Европа, съществени политически мотиви липсват.

Обяснението отдавна е дадено във френската историография от последната четвърт на миналия век - през първата половина на XI в. френските Капетинги са вече в многобройни брачни връзки с всичките си съседи; бракът с Анна Ярославна е възможност да се обнови и засили кръвта на френския владетелски род.

Вторият възможен щрих към историческия образ на Анна от Рус е свързан с често посочвано нейно "писмо" до баща й, в което - между другото - се съдържа и следното изречение: "Защо ме запрати в тази варварска страна? Жилищата тук са мрачни, църквите - безредни, а нравите - ужасни..."

"Писмото" на Анна от Рус обаче по-скоро е художествена измислица на Морис Дрюон ("Paris, de Cesar a saint Louis", P.,1964). Може и да е художествена измислица това "писмо", но е исторически вярна измислица; нека припомним пак, че цивилизованият свят през XI в. обхваща едва-едва днешната Централна Европа, а западните покрайнини на континента тънат в мръсотия, студ и неспирен глад.

Даже в края на ХVII в. Шарлот-Елизабет Баварска, съпруга на брата на френския крал Луи ХIV, ни е оставила в едно свое писмо от 3 февруари 1695 г. тъжното наблюдение, че във френските кралски дворци "виното и водата замръзват в чашите на кралската трапеза." И докато аристокрацията оцелява в дебелите си дрехи от скъпи кожи, то в студени зими в Париж "хората от народа мрат като мухи", пак според писмо на баварската принцеса от 2 март 1709 г.



---------------

* Ирина Рыбачёнок, Россия и Франция: союз интересов и союз сердец. 1891-1897// М., 2004



Извори



"В годината 1048-ма от въплощение господне [=от рождество Христово; има се предвид от началото на н.е.], когато Анри [I (1031-1060)], кралят франкски [Franci; т.е. на Франция], изпратил в Рабастия [Rabastia; т.е. в Древната Рус] Р[оже], епископ на Шалон [античния Catalaunum; в Средновековието се франковизира като Chaalons en Champaigne; дн. Chalons-en-Champagne в департамента Марн (Североизточна Франция)] за [да поиска за негова жена] дъщерята на краля [т.е. на великия княз Ярослав Владимирович (987-1054) - княз ростовски, княз новгородски и княз киевски; назован в по-късната историогрофия Ярослав Мъдри] на тази страна, наричана Анна [бъдещата френска кралица Анна от Рус (1051-1060)], за която той трябвало да се ожени, предстоятелят [на съборната църква "Св. Богородица" в Реймс, дн. Североизточна Франция; известната църковна сграда, съществуваща и днес, е два века по-късна] Одалрик помолил този същият епископ, дали няма да благоволи той да узнае по тези краища ли се намира Херсонес [дн. в чертите на града Севастопол], в който, както пишат [някои] почива [християнският] светец Климент; и [също да узнае] до днес ли още морето отстъпва в деня на рождението [на светеца] и дали [тогава] може [до мощите] на светеца да се отиде пешком? Епископът изпълнил това [тази молба]. От краля [великия княз] на тази страна Ярослав [Владимирович] той научил, че папа Юлий [I (337-352)] е идвал [някога] в тази област, където почива светецът Климент, за да се бори с [арианската] ерест, която процъфтявала по тези места. Когато завършил делото [за което бил дошъл], папа [Юлий] от тези места се отправил назад, [но] му се явил ангел господен и [му] казал: "Не си тръгвай, защото от господа ти е разпоредено да се върнеш и да пренесеш тялото на св. Климент, което [и] до сега лежи в морето." Юлий му [отвърнал]: "Как аз бих могъл да направя това, щом морето отстъпва само в деня на неговото [на светеца] рождение?" Ангелът му казал: "Знак, че наистина господ ти е заповядал да се върнеш, ще бъде отстъпващото пред тебе море"..."

Из пояснителна приписка (стргр. glossa) към Псалтира на Одалрик от Реймс (така наречената "Реймска глоса"), fol. 214v, XII в.







Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=337622

(Русия и Франция: съюз на сърцата)

61
19945
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
26 Юли 2017 19:52
Във всеки случай, женитбата на древноруската княгиня Анна Ярославна за френския крал Анри I - пръв брак за нея и втори за него - е първият, макар и непродължителен, "съюз на сърцата" между две големи днешни държави - Русия и Франция;

Тоа Анри I никогиш не е бил крал на Франция.
По простата причина, че по него време таквази държава не е имало.
И държава Русия не е имало. Мдаа...

26 Юли 2017 20:01
Котка -
Компанията -
------------------------
Сайтът на Генек
26 Юли 2017 20:08
Прав си, щурчо. Нищо, че в "Реймската глоса" го свързват с Franci ... То е друга Франция, ще знаеш...
----------------------
Сайтът на Генек
26 Юли 2017 20:12
Нищо, че в "Реймската глоса" го свързват с Franci ...

И без тебе знам, че съм прав.
Реймс е столица на франките. Се пак...
26 Юли 2017 20:45
Тоа Анри I никогиш не е бил крал на Франция.
По простата причина, че по него време таквази държава не е имало.
И държава Русия не е имало. Мдаа...

Има държава на франките и има древна Рус...
Що пак се заяждаш нахалост?!
26 Юли 2017 21:12
Ми франките са германско племе и немат нищо общо с днешна Франция...
26 Юли 2017 21:29
Наскоро президентът Еманюел Макрон се произнесе, че Anne de Kiev е символ на отколешните и дълбоки връзки между Франция и Украйна. Напъните на Петрински да докаже недоказуемото са абсолютно смехотворни

Ето и снимка на паметника й, съвсем ясно се вижда какво пише на него

(снимка: натиснете тук)
26 Юли 2017 21:49
И без тебе знам, че съм прав.
Реймс е столица на франките. Се пак

Личи си, че Щурчо е ходил в Реймс /французите го произнасят другояче, ма нейсе/ и е пил шампанско там, обикалял е винарните и за туй толкоз много знай. Даже в катедралата бил влизал ма не помни кво е видял, щото било след тура по винарните за шампанско.
26 Юли 2017 21:51
Слаб текст и леко объркана мисъл. За нещо като стил да не говорим

Миш-Маш от факти, уличен език и исторически общоизвестни клишета.

"Та така."
26 Юли 2017 21:56
Френските крале имали по няколко дворци - причината много прозаична, макар и малко смрадлива. Нямало нужници вътре, навън ги мързи да ходят и като осерат и опикаят всички зали, спални, килери и стълбища, кралят и свитата се местят в друг дворец, докато слугите изчистят първия.
Как са успели да заблудят цял свят, че са най-изтънчената и фина нация и до днес не ми стига акълът.
26 Юли 2017 22:02
Пропаганда. Пар екселанс. Нищо ново под слънцето.
А свети Климент да се свети името му е бил много голям.
26 Юли 2017 22:04
Личи си, че Щурчо е ходил в Реймс /французите го произнасят другояче

Как го произнасят днешните французи нема нищо общо с темата.
Реймс е столицата на Карл Велики...
26 Юли 2017 22:27
Петрински
26 Юли 2017 22:42
По Карлово време столица не е имало. Кралят е скитал от град на град със свитата си, щото е бил "пръв между равни", т.е. изборна злъжност. Тук-таме някои градове претендират за столици - напр. А(а)хен, Кведлинбург и др. (позабравил съм ги)... А че поданиците са живеели в землянки - измислица, за да оправдаем собствената си изостаналост. Само старите градове на Римската империя са били "по римски" благоустроени, но те пък не са кой знае колко на брой... Едва след 11-12. век започват да възникват и нови градове - ама това е друга тема...
26 Юли 2017 23:20
стенопис в киевската съборна църква "Св. София"

Тая църква е строена от български майстори.
Както и сичките други Св. Софии...
26 Юли 2017 23:21

Хе-хе, Anne de Kiev - колко удобно и неутрално, хем формално вярно, хем подлежащо на тълкуване по вкус.

Досущ като КБЖ с неговите "македонски земи".

Географска одредница - чиста работа!
26 Юли 2017 23:45
Ана от Рус е толкова украйнка,колкото Климент от Охрид-македонец.
27 Юли 2017 00:29
Иван Петрински
27 Юли 2017 00:30
Генек и компанията
27 Юли 2017 01:13
не че формиращите се днес като нация украинци нямат нищо общо с историята на Древната Рус - имат, разбира се - но разглежданите от нас днес събития се разиграват осем века и нещо преди да започне поне в зачатък процесът на образуването на украинската народност някъде в средата на XIX в.


Пълни глупости! Още Паисий Хилендарски, век по-рано, ясно разграничава украинците (наричани от него "руси"!) от москалите

При все че москалите, русите, сърбите и други се хвалят, че те по-напред са приели славянските букви и кръщението, но не е така. Не могат да представят за това никакво свидателство. Ако и москалите, и русите да пишат за това, но гръцките и латинските летописи показват в кое време българският крал свети Тривелия приел кръщението със своя български народ – в 703 година, малко нещо след шестия вселенски събор.


http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=15&WorkID=99&Level=2

27 Юли 2017 01:37
Д-р Тормозчиян 27 Юли 2017 01:13

Пълни глупости! Още Паисий Хилендарски, век по-рано, ясно разграничава украинците (наричани от него "руси"!) от москалите


Глупости пишеш ти. Все едно да пишем и броим Новгородците за различни от московците и останалите руси.
27 Юли 2017 01:45
Новгородската република си съществува като държава некъде до 1477 г. И е унищожена от Иван ІІІ. Мдаа...
27 Юли 2017 01:57
Република Новгород е неправилно да се използва за тези феодални времена. Княжество да.
Но както и да се определят, никога не са отричали , че са руси.
27 Юли 2017 02:13
Новгород си е бил град-държава. Както и Масква.
Прочее, до средата на 15 в., територията на Московията е колкото на Белгия...
27 Юли 2017 02:17
Хихихи, Новгородска република, , град-държава, мили боже, Анн де Киев, , смешни политически врътки на съвременни фарисеи.

А Александър Ярославович Новгородски знаете ли го кой е? И той кво, москал ли е бил, или Алекс де Киев мейби?
27 Юли 2017 02:24
И той кво, москал ли е бил, или Алекс де Киев мейби?

Нцъъъ... мюсюлманин ут източно-православните католици...
27 Юли 2017 02:31
А Александър Ярославович Новгородски знаете ли го кой е?

Васал на татарите. Преди да умре, приема исляма...
27 Юли 2017 02:37
щурчо 27 Юли 2017 02:31
А Александър Ярославович Новгородски знаете ли го кой е?

Васал на татарите. Преди да умре, приема исляма...


Исляма може да си го приел ти, а Александър Ярославович Невский е канонизиран за светец от Православната църква.
Имаше една колежка дето правилно каваше , дайте по умни тролове.
На мен лично ми омръзна от евтина и налудничава седерастка пропаганда вече 27г.
27 Юли 2017 02:44
Неее, нищо подобно. Не мое да е бил татаро-монгол, щото е бил много висок, снажен и рус. Бил е древен укр, щото дедо му бил Великий княз Киевски - Всеволод Голямото гнездо... Мани тия тролове, а за лествичното правило дали са чувале? Явно не, щом плещят за градове-държави. Московия, Новгород, като са тръгнале, да споменат и Владимир, и Полоцк, и Суздал, и Псков, Переяслав, и Ростов и так далее, градове -държави, до градовете-държави, мила моя майно льо.
27 Юли 2017 02:46
The Bulgarian Lion
27 Юли 2017 02:37


Ти пък. Щурчо цитира най-компетентния историк - Иво Инджев.
27 Юли 2017 06:30
"Как са успели да заблудят цял свят, че са най-изтънчената и фина нация и до днес не ми стига акълът."

Ми смятаѝ останалите какви са били...
27 Юли 2017 06:36
"Ти пък. Щурчо цитира най-компетентния историк - Иво Инджев."

Докторът ти цитира Паисий Хилендарски.
Той компетентен ли е?
27 Юли 2017 07:53
щурчо 26 Юли 2017 21:12
Ми франките са германско племе и немат нищо общо с днешна Франция...



Ми прабългарите са тюркско племе и немат нищо общо с днешна България...
27 Юли 2017 07:59
Д-р Тормозчиян 26 Юли 2017 21:29
Наскоро президентът Еманюел Макрон се произнесе, че Anne de Kiev е символ на отколешните и дълбоки връзки между Франция и Украйна. Напъните на Петрински да докаже недоказуемото са абсолютно смехотворни

Ето и снимка на паметника й, съвсем ясно се вижда какво пише на него

(снимка: натиснете тук)


Не се отваря нещо... Та разкажи кога е издигнат паметника? Иначе аз открих някаква книжчица от 19-ти век:

http://ic.pics.livejournal.com/amp_amp/72230424/145413/145413_original.jpg
27 Юли 2017 08:03
А, ето го оригиналния надпис на паметника:

https://pbs.twimg.com/media/DBIEcuBXsAACIiA.jpg
27 Юли 2017 08:23
"Та, исках да кажа, че сме наясно с технологията на присвояването на минало."

да, може се започне с ПВЛ.

и понеже българите сме наясно, понеже сме най-крадени, добре щеше да е петрински да беше проследил произхода на Ана от Киев, за да се види чия внучка е.

не знам защо всички, търсещи корените си до Адам, неизбежно минават през нас и присвояват. до степен, че един ден може се окаже, че не сме съществували. да, по каква причина се отказваме от тракийските си корени след като нормалните историци по света отъждествяват траки и българи?
27 Юли 2017 08:29
ни убеждаваха тук двама мазни пигмеи тия дни;

Тва си е направо за БХК. Или за БПК, ако имаме и пигмейски комитет..
27 Юли 2017 08:36
щурчо

26 Юли 2017 21:12

Ми франките са германско племе и немат нищо общо с днешна Франция...


Нямат нищо общо ли?
Я вземи прочети за франкската държава.
27 Юли 2017 08:45
А Александър Ярославович Новгородски знаете ли го кой е?

Щурчо:
Васал на татарите. Преди да умре, приема исляма...


Пълни глупости!!!

Приняв схиму под именем Алексия, он скончался 14 ноября 1263 года[11] (есть две версии о месте смерти — в Городце Волжском или в Городце Мещёрском). Митрополит Кирилл возвестил народу во Владимире о его смерти словами: «Чада моя милая, разумейте, яко заиде солнце Русской земли», и все с плачем воскликнули: «уже погибаем». «Соблюдение Русской земли, — писал историк Сергей Соловьёв, — от беды на востоке, знаменитые подвиги за веру и землю на западе доставили Александру славную память на Руси и сделали его самым видным историческим лицом в древней истории от Мономаха до Донского».


Знаеш ли какво значи "принял схиму"? Какъв ислям те е бил по главата?!
Щурчо, пишеш пълни глупости! Русофобията ти лечима ли е?

Схима, принять схиму – Высшая монашеская степень, требующая по церковным правилам от посвящённого в неё выполнения суровых аскетических правил.
27 Юли 2017 09:09
Прабългарите са били не тюрки а иранци, по-точно арийци (които са оставили трайни следи в Иран, Афганистан, целия близък Исток вкл. днешна Турция, и в източна Европа). В дрвената митология - високите светли хора от север, удържавили десетки племена. Препоръчвам изследванията на влиянието на арийския език в централна и западна Азия и източна Европа, напр. от британски историци. Блг за вним.
27 Юли 2017 10:32
Ми франките са германско племе и немат нищо общо с днешна Франция..
Ма Щурчо мой ли само глпости да ръсиш в ове Форум. Кръвта на французите е смесица между франкска (немска) и галска (келтска) кръв. Между другото някои изследвания показват, че и западните германци са смесица между немска и келтска кръв, а източните - славянска и немска кръв. Така историците делят Германия на Германия-латинска и Германия-славянска. При французите връх взема галския (латинизиран) език, а при германците, немския език.
Френските крале проилизат от Хлодвик (ако не греша името), което на немски е Лудвик, а на френски Людовик (Луи). Франция и Германия се отделят след ссмъртта на фрнския крал Карл Велики, на френски Шарламан, които дава тези земи на 2-мата си синове, а на сина си Лотер дава областта, която сега се нарича Лотарингия.
Чети момше, то сляпото окато прави.
27 Юли 2017 10:44
Васал на татарите. Преди да умре, приема исляма...

Щурчо пак е изпуснал голяма мисла. Освен Киевското княжество е имало много други руски княжества, начело на които са стояли князе - Новгородското, Владимировското, Литовското и мн. др. Те са избирали Велик Княз. Първите велики князе са били в Киев, но след тоав във Владимир, доста по-късно в Московското княжество. Когато татарите са завзели руските княжества, те въобще не са се интересували от живота в тях. Князете са ги управлявали, православието си е останало. Единствено, което са изисквали е изборът на Велик Княз да се одобри от техния хан и княжествата да си плащат данъците към тях. Това няма нищо общо с нашето турско иго.
27 Юли 2017 10:56
Даже в края на ХVII в. Шарлот-Елизабет Баварска, съпруга на брата на френския крал Луи ХIV, ни е оставила в едно свое писмо от 3 февруари 1695 г. тъжното наблюдение, че във френските кралски дворци "виното и водата замръзват в чашите на кралската трапеза." И докато аристокрацията оцелява в дебелите си дрехи от скъпи кожи, то в студени зими в Париж "хората от народа мрат като мухи", пак според писмо на баварската принцеса от 2 март 1709 г.
Аз съм влизал в Императорския дворец в Нюрнберг (стреон около 16 век) през октомври. Нюрнберг е бил императорски град, по това време на Хабсбургите във Виена. Беш голям студ, Представям си какво е през зимата. А много по-старите замъци са били само от камък. Селяните са се свирали в глинените си бърлоги покрити със слама, все пак е било по-топло, докато аристокрацията се е навличала и студувал в тези каменни замъци.
27 Юли 2017 12:27
Айде и вие сега, студували... А камините кога са ги изобретили? А преди да има камини, е имало каменен косер вкопан в земята по средата на стаята и там си палели огньове.
27 Юли 2017 13:03
Проба: "Петрински е мазен пигмей"
27 Юли 2017 13:04
Проба 2: "Владимир Путин е мазен пигмей"
27 Юли 2017 13:05
Проба 3: "Бойко Борисов е мазен пигмей"
27 Юли 2017 14:37
Бат Ваню, суфиксът "ю" е турски/тюркски. Славянският е "я" - Ваня, Ванъо.
Пигмеите живеят в жегата на юга и се потят мазно.
Дисклеймър: не съм казал роми, цигани, мангал е старобългарска дума за огнище
27 Юли 2017 15:06
доживях да науча, че и Литовското княжество е руско...
27 Юли 2017 15:22
цивилизованият свят през XI в. обхваща едва-едва днешната Централна Европа, а западните покрайнини на континента тънат в мръсотия, студ и неспирен глад.


А днес се дуят като въшки на гол задник !
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД