:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,995,587
Активни 291
Страници 32,596
За един ден 1,302,066
Лидер

Как Качински се опитва да сложи край на европейска Полша

Лидерът на управляващата партия и най-влиятелен политик в страната е архитектът на съдебната реформа, предизвикала огромни критики в целия ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински заедно с унгарския премиер Виктор Орбан, който обещава пълна подкрепа на Варшава в прилагането на непопулярните мерки.
Центърът на политическата власт в Полша не е в парламента във Варшава, нито пък в президентския дворец, а в малко странно изглеждаща сграда, без прозорци, много наподобяваща многоетажен паркинг. Тя съвсем не е в централната част на полската столица, въпреки че се виждат много от новите стъклени и стоманени небостъргачи от търговската част на града.

Всеки ден служебна кола взима Ярослав Качински от апартамента му в квартал "Золибош" и го откарва в блока с офиса му на улица "Новогроцка" 84-86. В сградата се помещава суши ресторант, копирен център и застрахователна компания, както и централата на управляващата партия на Качински "Право и справедливост" (ПиС).

Председателят използва отделен вход. Сутрин млади сътрудници му донасят книги, вестници и документи. Всичко е на полски език, тъй като Качински чете само полски източници на информация. По обед започват да пристигат черни лимузини, които докарват министри - а понякога и гуверньора на Полската национална банка, за да получат указания и да поискат съвет.

Въпреки че формално не заема пост в правителството, Качински е безспорният лидер във Варшава. Заедно с покойния си брат-близнак Лех, той основава ПиС през 2001 г. и два пъти я води към победа. През 2015 г. той лично избра кандидата за президент на партията Анджей Дуда, по онова време неизвестен евродепутат. Освен това Качински лично избра и настоящия премиер Беата Шидло. Двамата са смятани за изпълнители на волята на лидера. Дуда обаче показа, че няма сляпо да следва Качински, поне на пръв поглед, като наложи вето на съдебната реформа.

От тъмната стая в офиса на "Новогроцка" той превърна Полша в проблем за ЕС. По време на либералното управление на бившия премиер Доналд Туск страната дълго време беше приемана като образец сред другите държави, членки от Източна Европа. Но Качински, който има националистическо мислене, очевидно приема ЕС като източник на готови пари, а не като общност на солидарност, към която неговата страна също трябва да даде своя принос. При управлението му тази доскоро силно проевропейски настроени страна може би се е насочила към изхода.

Управляващата ПиС вече упорито отдалечава Полша от основните ценности на Европа. Тя ограничи властта на най-висшия конституционен съд и назначи свои верни членове на висши постове в общественото радио и телевизия, в държавните компании и разузнавателните служби. Преди дни насочи вниманието си и към промяна на независимата полска съдебна система с цел да даде на парламента - в който ПиС има мнозинство и президент от партията - властта да назначава съдии, дори и във Върховния съд, където преди това се номинираше кандидат от независимия Национален съдебен съвет. Двете камари на парламента одобриха реформата, но изненадващо президентът Дуда реши да наложи вето, с което малко поуспокои настръхналото общество в страната.



Заплаха за върховенството на закона



Докато Полша, най-голямата и с най-голямо значение източноевропейска държава-членка на ЕС, поставя под въпрос разделението на властите, Брюксел и Берлин шумно протестират. ЕК говори за "системна заплаха за върховенството на закона" и заплаши, че Полша може да бъде лишена от право на глас. Лостовете й за действие обаче са ограничени. Проверката на ЕК за "заплахата за върховенството на закона", която започна през миналата година, спря. Отнемането на правото на глас на Полша ще изисква единодушно решение на всички останали държави от ЕС, и на Унгария, чийто премиер Виктор Орбан също не е приятел с либералната демокрация, обяви, че никога няма да се съгласи на подобно нещо. ЕС няма възможност да наложи друг вид санкция.

Политическата съпротива вътре в Полша се увеличава. В последните дни десетки хиляди излязоха по улиците на протест, който опозицията нарече "атака срещу демокрацията". Не е необходимо обаче ПиС да се притеснява много за протестите, които са ограничени само в големите градове. Партията все още се радва на очевидна преднина в националните допитвания. Полската икономика отчита стабилен ръст - с над 4% в първото тримесечие само на 2017 г. Повишила се е и събираемостта на данъците след идването на власт на ПиС.

Съдебната реформа е само един от аспектите на плановете на Качински да промени Полша. Той дълго време симпатизираше на идеите за "Четвърта република" - строга държава, която се грижи за населението си, която да замени "Третата република", както Полша често е наричана. Депутатите от либералната опозиция се опасяват, че правителството ще продължава да съсипва демокрацията в Полша и че услужливата съдебна система може да започне да оспорва нежелани резултати от изборите. Има индикатори, че ПиС планира да промени изборното законодателство, така че да си гарантира изборни победи години напред. Градските избирателни райони, в които партията не се представя добре, може да бъдат променени, така че да включват повече селски райони, за да се преразпределят гласовете.

Следващата цел на правителството може да се окажат частните медийни компании в Полша. Любима дума на ПиС е "ренационализация", която в този случай ще изгони законно международни издателски компании от полския пазар.



Теоритик на конспирациите



Качински е набит мъж с кръгла глава. Често изглежда в лошо настроение и рядко показва някакъв вид емоция. По време на случващото се около съдебната реформа стана необичайно ядосан. По време на дебата в пленарна зала депутат либерал спомена покойния брат на Ярослав Качински - Лех, който беше президент от 2005 до 2010 г. и загина в самолетна катастрофа близо до руския град Смоленск преди 7 години.

Ярослав Качински изскочи на трибуната. "Не използвайте името на покойния ми брат", изрева той. "Вие го унищожихте, вие го убихте!". Този инцидент показва манията на председателя на партията от теориите на конспирациите. Като много от членовете на ПиС, той е убеден, че брат му е бил умишлено убит по нареждане на Русия и това е било одобрено от либералното полско правителство, което по това време е начело на страната.

В миналото Лех и Ярослав събудиха политическото любопитство в Европа. Бяха външни за политиката хора, често обиждани, но не само заради външния им вид. Те обаче имаха талант да бъдат демагози, което вкара и двамата във властта. От 2005 г. до 2007 г. двамата съответно бяха президент и министър-председател. Ярослав продължи да преследва политическия си дневен ред и след смъртта на брат си. Какъв обаче е мотивът му?

Преди няколко дни Качински беше основно действащо лице на партийния конгрес на ПиС в Пшесуха, на около 40 км от Варшава. "Полша е обединена", заяви той пред делегатите. "Тук сме, за да гарантираме, че всеки в Полша има едни и същи възможности, независимо от това дали живее в градовете или в провинцията."

Качински няма дар слово. Не е любимец на хората. Изброява постиженията на министрите, което изглежда глупаво, но само за незапознатите. Политиците от ПиС слушат внимателно, тъй като това е моментът, в който разбират кой печели точки.



"Положителна промяна"



Проблеми и назначения не се обсъждат в партията. Програмата е направена от Качински, както и изборните листи.

От идеологическа гледна точка той се обявява за това, което се смята за лява визия за щедра държава, комбинирана с идеи на либералния политик Лешек Балцерович. Качински се прави на защитник на интересите на обикновените хора, като ги пази от предполагаеми "паталогични" последствия от икономическия либерализъм, който се увеличава след падането на Желязната завеса.

От самото начало на политическата си кариера той настоява, че бивши комунисти и дисиденти, а не обществото като цяло, са се възползвали от този икономически подем. Според Качински те са си избрали най-добрите работни места и бизнеси от фалиралата полска държава и са повели страната в ера на безмилостен капитализъм. Средностатистическите поляци са били оставени на произвола. Качински иска да види "мрежите", които се появяват по онова време, атакувани и унищожени най-видните примери на новия икономически ред. Мотото на ПиС сега звучи не толкова агресивно, колкото предишните: "положителна промяна". Посланието е, че партията има намерение да направи Полша по-хуманна.

За разлика от това либералната опозиция, която беше на власт до 2015 г., почти няма какво да предложи на избирателите. В основата на политическата й платформа винаги е бил ЕС. Нейната визия е, че колкото по-дълго Полша е надежден европейски партньор, то помощта от Брюксел ще даде просперитет за всички. Проблемът е, че малко хора вярват в тази визия в отдалечения източен край на страната, в селата и в малките градове.

ПиС се обръща към хората, които са притеснени от бавния икономически прогрес. Основните й гласоподаватели не са бедните, а хората от средната класа. Семейства, на които са им омръзнали порутените детски градини и училища, малкият бизнес и собствениците на магазини, които се чувстват заплашени от международните търговски вериги. Това са вид избиратели, които искат ПиС да им гарантира социална помощ от 500 злоти при раждането на второ дете и намаляване на пенсионната възраст от 67 г. на 65 г. за мъжете и на 60 г. за жените.

Повечето от тях не придават особено значение на съдебната реформа. Съдебната система, която те познават от годините след 1989 г., е неефективна и корумпирана. Всичко това показва една причина, поради която Качински е толкова успешен политик - той разбира как да се съобрази с настроенията на хората. Той е смятан за скромен човек, който иска да жертва собствените си интереси за благото на страната си - пълен контраст с унгарския премиер Виктор Орбан, който се увлича по олигархичния блясък.



Подкопаване на демокрацията



Какво всъщност е мнението на Качински за демокрацията? "Той обича Полша, вярва в Господ и в държавата", казва Михал Камински, който представляваше ПиС в ЕП, а в момента е депутат консерватор в долната камара на полския парламент. Той казва, че Качински е дълбоко убеден, че знае какво е най-добро за Полша и за полския народ. По принцип той не е против демокрацията, но пък и не иска управленската му програма да бъде спъвана от досадно разделение на властите като конституционен съд. "Отвътре ПиС все повече заприличва на секта, отколкото на политическа партия", казва Камински.

Случаят на Елжбиета Якубиак потвърждава неговата теория. Тя е работила за Лех Качински. След смъртта му тя е изгонена от партията, от Ярослав, но от доста време се е сдобрила с него. "Той трябваше да избере, трябваше да ни пусне да си тръгнем, за да запази целостта на партията", казва тя. Много от членовете на ПиС изглежда приемат всяко действие на председателя като брилянтен ход, дори и когато това води до собственото им изключване.

Напускайки офиса си на ул. "Новогроцка", полският лидер в сянка изглежда недостъпен. Когато нещо тръгне на зле, той просто може да прехвърли отговорността на някой друг.

Смъртта на брат му укрепи позициите му. Оцелелият близнак Ярослав Качински стана част от националната митология, която е като стълб на идентичността на полската десница: поляците са герои, но винаги са жертва на Русия и Германия.



Нарастващият евроскептицизъм



Тази идентичност определя и външната политика на Качински. "Той не разбира принципите на ЕС", казва бивш член на ПиС. Дотолкова, доколкото се интересува, ЕС е просто постоянна конкуренция между страните членки. Затова и той не приема ЕС като проект, осигуряващ мир и просперитет. Според него преди всичко той е инструмент на германската власт.

Социологическите проучвания показват, че мнозинството от поляците все още подкрепят членството на страната в ЕС. Много дипломати обаче се притесняват, че тази подкрепа ще намалее. "Когато разговаряте с политици от ПиС, очевидно е, че за тях най-добрите дни на ЕС са приключили и не може да се очаква повече от него", казва Марек Правда, който е ръководител на представителството на ЕК във Варшава. Негодуванието към Брюксел се увеличава, смята той.

Политици от ПиС, като външния министър Витолд Вашчиковски, непрекъснато повтарят, че западните европейски страни вземат лъвският пай от еврофондовете. Той посочва, че германски компании строят пътища и жп гари в Полша, като се пренебрегва фактът, че помагат за създаването на работни места, подобряват инфраструктурата и плащат данъци в страната.

Натискът от Брюксел е малко вероятно да накара ПиС да се огъне. Ако ЕС накрая накаже Полша, отношенията между тях ще станат и още по-обтегнати. Един ден правителството може да попита защо Полша е в ЕС. И както посочи един дипломат: "Както Великобритания показа, може да се запътите към изхода на ЕС".
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Протестите в Полша срещу реформата на съдебната система не спират. Въпреки че президентът Анджей Дуда наложи вето на два от трите закона, правителството на ПиС обяви, че няма да се откаже от тях.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Полша смятат, че премиерът Беата Шидло и президентът Анджей Дуда са кукли на конци на лидера на ПиС Ярослав Качински.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс се чуди какви ефективни мерки могат да бъдат предприети срещу Полша. Оказва се, че лостовете за влияние са крайно ограничени.
5
1836
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
26 Юли 2017 22:41
Всяко действие насочено срещу оядените и самодоволни брюкселски тюфлеци е за доброто на Европа.
27 Юли 2017 00:28
Как Качински се опитва да сложи край на европейска Полша
Скоро ще се молят на Путин да ги вземе в Евразийския.
27 Юли 2017 13:06
Всяко действие насочено срещу оядените и самодоволни брюкселски тюфлеци е за доброто на Европа.


Но тази съдебна реформа НЕ Е едно от тези действия.

Требе да се чете с разбиране, както настояват некои колеШки тукана.
27 Юли 2017 13:10
За Ес е описано подробно, но нищо не пишат за отношенията между Полша и САЩ.
27 Юли 2017 19:49
Вместо "Золибош" и "Новогроцка" би трябвало да бъде "Жолибож" (евентуално с "ш" вместо "ж" накрая) и "Новогродска", но едва ли можем да поставим такова изискване към списващите при положение, че те нерядко имат проблеми даже с българския език.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД