:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Преамбюл и риболов

Калин Донков




Бях съвсем млад репортер и трябваше да осигуря някакви странички от двама-трима писатели за не помня вече каква годишнина или конгрес. Или пък по друг повод. Тогава се подразбираше, че писателите са тези, които следва да "откликват" на всевъзможните събития у нас и в чужбина. Обадих се на единия: така и така, ако може трийсет-четирийсет реда... Човекът любезно се засмя: на него трийсет-четирийсет реда му бил само преамбюлът! Произнесе го сочно, с наслаждение, обичаше редките думи, може би защото не ги разбираше напълно. Преамбюл не се отнася към литературен текст, свързан е (според това какъв речник ще отворим) с дипломатически договори, с международни спогодби, със закони. Преамбюл имат конституциите, българската - също. Но ако разширим (по примера на нашия класик) значението му за свои нужди, това ще означава едно въведение към отделното авторско писание, което излага намерението на автора, мотивите му, както и всевъзможните уговорки, с които иска да обясни текста си, да предупреди или дори да се оправдае пред читателя.Това става естествено, освен в случаите, когато се оказва задължително...

Така почти всеки автор, който избира да пише за проблема с българските цигани днес, непременно открива текста си с тържествени заявления, че не е предубеден, че е изпълнен с нежност към този етнос, разказва как дружно и сърдечно е съжителствал с него в житейския си път и т.н. Навлиза се в подробности, които понякога идват в повече, но които най-вероятно са истински и са предназначени да разредят с подобаваща доза умиление "суровата шаячна правда", която ще последва в изложението. Защото това, което обикновено следва по темата, почти винаги е нелицеприятно, а за определени организации и лица и възмутително.

Настоящият преамбюл, наопаки, няма предназначение да ви умили и примири. Днес гадното ще е в преамбюла, а градивното - накрая. Поначало избягвам тематиката. Причината е елементарна - не обичам да ме редактират, да ми задраскват думи, пълноправно присъстващи в българския речник. (Вероятно предпазливостта ми се дължи повече на здравословен писателски инстинкт, защото доверието ми към вестника досега не е подлагано на изпитание.) "Циганин" поначало е славна, заслужила дума в българската литература и доколкото думите все пак са моята съдба, не ща някакви химикалки да човъркат в нея.

Десетина дни чакам някак да бъде анализирано и обобщено изобилието от гадни събития в държавата, всичките с мургав оттенък и всичките сякаш нарочно подредени в няколко дни - Асеновград, Смолян, Бяла, Нова Загора - за да опъват сърдечния мускул на гражданина и да извикват напълно понятно причерняване пред погледа. Вероятно това последното така е обхванало обществото, че то не може да пристъпи към ясно осмисляне и членоразделно обсъждане на случилото се. Изреждат се познати мъже да джомолят познати приказки, а хората не вярват на нищо и плашат с буна и неподчинение. Нещата в дълбините се променят, а мисленето ни за тях - не.

Нарочно или като съвпадение една телевизия показа подробности от висшия пилотаж на мургавите сънародници: телефонните измами. Майсторска разследваща работа, рискована и дръзка и с резултат, достатъчен най-сетне да задвижи нещо в държавата. Но в същото време и доста обезсърчаващ, ако го разчетем търпеливо. Защото в тези кадри видяхме едни други цигани, далече от нашите представи - дейни, комбинативни, изобретателни, необичайно динамични. "Мозъчният тръст" на този вид престъпност очевидно превъзхожда мозъчния тръст на властта. Българската полиция вече години не може дори да се доближи до тези групи, винаги са на крачка пред нея, винаги се изплъзват, водят играта. (Малка утеха е това, че със сигурност имат протекция в самото МВР и дори в парламента - подхвърля го във филма един от измамниците. Разликата в класите си остава.) Измамниците богатеят, стандартът им не отстъпва на стандарта на корумпиран депутат. Бизнесът им се разширява, убийственото им ноу-хау непрекъснато се усъвършенства, неуловими са - полиция и прокуратура се отдумват пред общественото мнение с присъди колкото пръстите на едната ръка.

Мимоходом понякога показват палатите на циганските барони, незаконните коптори в гетата, автомобилите, с които безработни идват за социални помощи, изсечените гори, убитите от неграмотни шофьори пътници и пешеходци.* Пострадали от разностранната им дейност кършат ръце като в безвъздушно пространство.

Край на преамбюла.

А след него - все същото. Няма изход, няма "визия", няма идеи. Може би защото тях, идеите, ни ги дават все хора попреяли, попрехвърлили мярката симуланти на гневни изблици или аматьори от демографския бранш. Но не може съвсем да няма мъдрост и здрав опит в нашите редици. Не може народният разум да не е приготвил нещо за случай като такова народно премеждие.

Може би просто трябва да разровим мравуняците!

А дотогава от отглеждане на безработната и необразована маса да преминем към адекватна, хуманна, но твърда социална политика. Ако не са помощите и привилегиите, които така разточително и безпроблемно се раздават, етносът ще трябва да се заеме със собственото си оцеляване. И тогава вече (най-после!) неминуемо ще се изравни с българите - ще трябва да го прави с труд, с усилия и някаква що-годе инициатива. Ако се спре кранчето и на престъпните доходи, това ще гарантира верния път. Не му мислят доброто различните правозащитни организации, фондации и етнически партии, които изврещяват при всеки опит да бъдат орязани нетрудовите средства, наливани от държавата в гетата. Или когато трябва да се платят токът и водата. Или когато престъплението трябва да получи наказание. Не, това не са приятелите, не са покровителите. Ако се замислите, точно те са му душманите на гетото.

Защото българите не сме вечни. Българите работят, преуморявате се, боледуват, стареят. Някои казват, че може и да изчезнат. Кой тогава ще се погрижи за скъпите на сърцето им техни храненици? Кой ще насади лук или картофи, че да ги изровят през нощта? Кой ще им пусне от прозореца парите от пенсията?

Мисионерите в Африка са го измислили: вместо да храниш племето с риба, научи го да лови риба.

Направете нещо бе, умни глави! Накарайте ги да нарамят въдиците...

____________________________

*И последното двайсет: цигани кладат огън на релсите и влакът не може да мине. Стои влакът и чака.Телевизията го показва. Красота!



СНИМКА БГНЕС
А хората не вярват на нищо и плашат с буна и неподчинение. Нещата в дълбините се променят, а мисленето ни за тях - не.
10
6077
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
27 Юли 2017 20:16
Не ми се вярва, че оставени без държавна издръжка стратегическите избирателни резерви ще започнат да се трудят. По-скоро ще развихрят традиционната си престъпност в нови жанрове...
------------------
Сайтът на Генек
27 Юли 2017 20:43
Полека-лека вече така взе да се пише по вестниците - цигани. Така трябва. И още стъпки.
27 Юли 2017 21:30
"Мозъчният тръст" на този вид престъпност очевидно превъзхожда мозъчния тръст на властта. Българската полиция вече години не може дори да се доближи до тези групи

"начи по принцип за един престъпник, бил той мургав или не, да е няколко крачки пред българската полиция, еле пък мозъчния тръст ба властта, не е проблем.
И причините за това са комплексни:
а) българската власт, репективно полиция, няма мозък, така че няма как да има мозъчен тръст.
б) българската власт, репективно полиция, няма за цел да се бори с престъпността, била тя мургава или не, а да гарантира собственото си оцеляване.
в) българската власт, репективно полиция, няма за цел да се бори с престъпността, била тя мургава или не, тъй като е част от нея.
г) Ах да. В една милиционерска държава, българската власт и респективно полиция, са едно цяло.

28 Юли 2017 00:00

"Българската полиция вече години не може дори да се доближи до тези групи, винаги са на крачка пред нея, винаги се изплъзват, водят играта."
Българската полиция НЕ желае да се занимава с Бг циганите! Дори, според мен, може и да греша, нарочно е инструктирана да брани циганския етнос от българския. И това единствено, за да НЕ се признае, че в Бг-то има етническо напрежение! Един вид, заровили сме си главата в пясъка като онуй животно, но че дупето ни е навън и всеки прави с него каквото си иска явно е без значение за политиците. За тях е важно да се каже, че няма етнически проблеми! А в същпто време те/то (напрежението) ги има. И кво става...каруцата си върви, кучетата ( разбирай българския народ) си лае... Ми така ( с неглежиране и непризнаване) няма да станат положителните неща в Бг-то.
28 Юли 2017 02:31
Калин . Хубаво.
28 Юли 2017 02:50
Защото в тези кадри видяхме едни други цигани, далече от нашите представи - дейни, комбинативни, изобретателни, необичайно динамични. "Мозъчният тръст" на този вид престъпност очевидно превъзхожда мозъчния тръст на властта.

Едно е да гледаш изпълненията им по телевизията, друго е да са ти в съседното село.

Авторът пита какво щяло да стане:
Защото българите не сме вечни. Българите работят, преуморявате се, боледуват, стареят. Някои казват, че може и да изчезнат. Кой тогава ще се погрижи за скъпите на сърцето им техни храненици? Кой ще насади лук или картофи, че да ги изровят през нощта? Кой ще им пусне от прозореца парите от пенсията?

Веднага му отговарям.

И сега минимум 30% от съседното циганско село е командировано в ЕС.
Особено младите.
Цяло лято са там, а през зимата се веселят в селото.

Ако не изхвърлят България от ЕС, не ги мислете.
Просто ще увеличат бройката на командированите в ЕС.
28 Юли 2017 10:40
"научи го да лови риба."
Ама тя и рибата е на изчезване. Високотехнологичните рибарски флотилии вече почти я изтребиха. Който ял, ял!
28 Юли 2017 10:40
"научи го да лови риба."
Ама тя и рибата е на изчезване. Високотехнологичните рибарски флотилии вече почти я изтребиха. Който ял, ял!
28 Юли 2017 20:09
>>><<<
Непонятно! Какво му пречи на влака да премине през един огън, да не е пожароопасно!
Може да има известна опасност за циганите, но да са му мислили къде се кладе огън!
28 Юли 2017 22:35
Машиниста няма видимост от огъня и не знае какво има след него... може хора, може и да са разединили релсите и композицията да дерайлира. Много неизвестности има...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД