:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Забраната за земеделие на Калиакра внезапно се оказа силно преувеличена

Еколозите подозират, че министерството умишлено е заблудило хората и от това полза има строителната мафия
На четвъртия ден от бунтовете по Северното Черноморие срещу заповедта за забрана на земеделието, риболова и строителството в региона министърът на околната среда Нено Димов за пръв път обясни, че всъщност големи ограничения за местното население няма да има. Не е ясно защо чак сега Димов излезе с тази версия, след като три дни говореше за тотална забрана на куп дейности и с това допринесе за нагнетяване на напрежението. При протестите се стигна до физически сблъсъци, а различията са толкова непримирими, че протестиращите отказват да седнат на една маса с еколозите на днешната среща при премиера.

"Този скандал избухна поради очевидното неразбиране и недоброто обяснение, че тази заповед има много малък обхват", коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви Нено Димов. Той посочи, че по никакъв начин не се забранява риболовът в акваторията на Черно море, а земеделската дейност ще е ограничена само на територията на т.нар. понто-сарматски степи - земя, която така или иначе не е плодородна. Димов посочи, че по-голямата част от степите и в момента са държавна собственост, но има и 7600 дка на частни собственици, като ще се търси вариант те да бъдат компенсирани чрез изкупуване или замяна. Той не пропусна отново да изтъкне, че не само е спасил перките и голф игрищата, но и "всичко с разрешение за строеж и започнато може да продължи".

Сигнал, че земеделието не е забранено даже и в "Натура", дойде и от Европейската комисия. Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с комисаря по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела. Двамата са се обединили около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. "Беше посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане. Беше подчертано, че европейското законодателство в областта на "Натура 2000" не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на Крайморска Добруджа", съобщават от правителствената пресслужба.

Че тоталната забрана за земеделие касае много малка територия, и то необработваеми степи, първи обясниха експерти по защитени територии от природозащитните организации, които са нарочени за черната овца в целия скандал. Според Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие" става дума за едва 22.48 кв. км, като значителна част от нея е в резервата "Калиакра" и в защитената местност Степите. И Аврамов твърди, че над 90% от степите са държавна и общинска собственост и на практика ограниченията засягат само няколко квадратни километра частни степи. "Заповедта, която беше издадена от министерството, опазваше 2300 хектара. Това е една много тясна ивица покрай морето - каменисти територии, които са били винаги в течение на векове пасища. Някои места са широки 100, 200, най-много 300 м и само в две места при Калиакра има едно ловно стопанство - държавно, където са малко по-широки, до 2-3 км. Там пък е резерват. В годините се знаеше, че тези степи, понеже са много ценни и са застрашено местообитание от европейски мащаб, в червени книги и т.н., не трябва да се пипат. Обаче държавата си правеше гавра с тях и раздаваше... Имаше 600 проекта за застрояване", обясни пред БНР Андрей Ковачев от сдружение "Балкани".

Трудно е да се намери невинно обяснение за действията на екоминистерството. Дори и при срещата с разгневените граждани през уикенда нито премиерът, нито министърът успокоиха обстановката с тези аргументи. Напротив, заповедта бе директно отменена по нареждане на Бойко Борисов, който обеща и да има ново преначертаване на защитените зони, като се гледат "нива по нива".

От няколко екоорганизации директно заподозряха, че заблудата на местното население е умишлена. "На 4 август 2017 г. станахме свидетели на организирана кампания, която, криейки се зад страховете на хората да не бъдат отнети собствеността и поминъкът им, целеше да дискредитира за пореден път "Натура 2000" - един от законовите инструменти за опазване на природата в ЕС. Ние считаме, че чрез т.нар. граждански протест бяха осуетени обществените обсъждания на проекта за интегриран план за управление на три защитени зони, за да не бъде представена и подложена на обсъждане важна информация за управление на зоните и да се отклони вниманието от основните проблеми, довели до осъждането на страната ни от Европейския съд по делото "Калиакра", обяви дружеството за защита на птиците (БДЗП). Оттам изнасят данни, че за последните 10 години степните местообитания в защитените зони "Калиакра", "Белите скали" и "Комплекс Калиакра" са намалели с близо 16% поради превръщането им в голф игрища, овощни градини, застрояване или промяна на начина на трайно ползване, а делът на частната собственост нараства от 7 на 25%. И още данни от сдруженията - заповедта на министъра всъщност касае 1.7% от територията на Балчик, Каварна и Шабла, а не целите им землища, както се твърдеше отначало.

"Зад всичко прозира строителната мафия. За жалост точно тя обърка хората и тя ги излъга. Най-жалкото е, когато виждаме как един министър обслужва интересите на строителната мафия", още по-краен беше Андрей Ковачев. Той твърди, че част от "камъните", както ги определят местните, са били разоравани единствено с цел получаване на субсидии - "Далавера. Мутри отиват, разорават степта, за да вземат субсидия. Няма да изкарат нищо като продукция, но ще откраднат парите на европейските данъкоплатци", обяснява екологът.

Ако е имало кампания, то резултатът от нея е налице. Гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" обяви, че отказва да дискутира интегрирания план за управление с "вече компрометираните му автори и експерти от БАН, СУ, зелени НПО, както и БДЗП". "Вече показахме, че те не са желани в Добруджа и не се грижат за интересите на добруджанци. Можем да говорим само с представители на законно избраното българско правителство във всеки един момент и Европейската комисия, които с решенията си могат да разрешат проблема в Крайморска Добруджа", се казва в официална позиция на организацията. В нея има и специални благодарности от добруджанци към министър-председателя Бойко Борисов "за това, че е проявил разбиране към тревогите и проблемите на хората и лично се е ангажирал с тяхното бързо и спокойно решаване". Двете страни си размениха и искане за оставки - еколозите искат смяна на министъра, а добруджанци - на няколко конкретни служители на БАН за погрешно картиране.

С казуса "Каварна" вече се занимава и прокуратурата. Върховната административна прокуратура проверява законността на заповедта на министъра на околната среда, с която се въвежда забраната за разораване, залесяване и създаване на всякакви насаждения на територията на защитена зона "Комплекс Калиакра".

В ролята си на медиатор премиерът Бойко Борисов днес е готов да събере непримиримите страни, "ако трябва, в две различни зали", но да намери общ компромис. "В крайна сметка всички сме българи и всички имаме желание да решим този проблем", заяви той.
38
4745
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
07 Август 2017 19:36
Организиран хаос... С ръководител Борисов... Целта? Със сигурност не е търсене на полза за държавата и народа...
-----------------------------
Сайтът на Генек
07 Август 2017 19:46
"Вече показахме, че те не са желани в Добруджа и не се грижат за интересите на добруджанци. Можем да говорим само с представители на законно избраното българско правителство във всеки един момент и Европейската комисия, които с решенията си могат да разрешат проблема в Крайморска Добруджа", се казва в официална позиция на организацията. В нея има и специални благодарности от добруджанци към министър-председателя Бойко Борисов "за това, че е проявил разбиране към тревогите и проблемите на хората и лично се е ангажирал с тяхното бързо и спокойно решаване".

Ох, майкаааааааа...
Е, това ако не е режисирано от Дон де ла Банкя, трамвай да стана!
Всички золуми и разбойничества бяха извършени при неговите правителства.
А подставените му лица сега щели да му благодарят, белким разтури "Натура-2000" и всичко там се разоре или по-точно - застрои, защото на практика няма какво да се оре.
Господи, в какви времена живеем!
Мислех, че по-голяма сбърканящина от соца няма.
Но съм бил наивник от суперкласа!
07 Август 2017 20:20
Ох мяйкааа...а с кой да преговарят освен с правителството....с марсианците ли?
Абе мислите като пишете....
07 Август 2017 20:22
Естествено, че Натурата в този си формат е абсолютно вредна за България....
07 Август 2017 20:34
Трудно е да се намери невинно обяснение за действията на екоминистерството
Напротив, заповедта бе директно отменена по нареждане на Бойко Борисов
Зад всичко прозира строителната мафия. За жалост точно тя обърка хората и тя ги излъга. Най-жалкото е, когато виждаме как един министър обслужва интересите на строителната мафия",
07 Август 2017 20:35
Забраната за земеделие на Калиакра внезапно се оказа силно преувеличена

Но за сметка на това, сумата с която ще натоварят данъкоплатците, защото "ще трябва да се плаща" ще се окаже силно подценена.
07 Август 2017 20:35
Цялата дандания се разиграва, защото:
1. Некадърникът Нено Димов изобщо не е проучил за колко декара степи става дума и чия собственост са. Издава абсолютно неграмотна заповед. И много е горд, че успял да спаси перките и строежите на мафиотите.
2. Борисов се хвърля на амбразурата и "спасява" добруджанци. Успява между другото да обвини други, вместо собственото си управление.
3. Стремежът е в цялата олелия по този въпрос, някак да се прикрие факта, че тандемът Пеевски-Цацаров може да бъде под ударите на американското правосъдие.

Буря в чаша вода за отклоняване на вниманието.
07 Август 2017 20:41
Кой буни хората?
"Превръщането на Приморска Добруджа в самозелесяваща се гора и бурна плевелна растителност е стъпка към може би реализиране на идеята за проучване на шистов газ", се казва в официална позиция на БСП относно забраната за икономически дейности в Крайморска Добруджа. Лидерът на партията Корнелия Нинова публикува документа на страницата си във Фейсбук:

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/politika/i-bsp-se-izkaza-za-zabranite-v-primorska-dobrudzha-zapodozrya-prouchvane-za-shistov-gaz_news534407.html
07 Август 2017 20:44
Олдбой, писна ми да цитираш Корнелка!
Ползвай и други източници!
07 Август 2017 20:45
Некадърникът Нено Димов изобщо не е проучил за колко декара степи става дума и чия собственост са. Издава абсолютно неграмотна заповед.

Страхувам се, че не става въпрос за неграмотност. Още по-лошо. Не става въпрос за протести на земеделци, които искат да си копат картофите и фасула.
А за напълно умишлена инсценировка, с учстието на дребни собственици - статисти, които са видели светлото бъдеще в обещаните 1200 евро на декара,, ако подкрепят протеста на голфаджиите, хотелиерите и прочее , в борбата да не остане квадратен метър незастроен по черноморието.
Повтаря се циркът от Банско.
07 Август 2017 20:46
Ох мяйкааа...а с кой да преговарят освен с правителството....с марсианците ли?
Абе мислите като пишете....

Челеби, ти даде ли си труда да прочетеш за какво става дума?
Ходил ли си по тези краища поне веднъж?
Няма за какво да се преговаря. Никой земеделец не е засегнат от "Натура". Нито нормален риболовец, освен ако не е бракониер с трал.
Толкоз ли не може да стигнеш до тази простичка мисъл?
07 Август 2017 20:47
zdran 07 Август 2017 20:45

Не може да бъде, но няма как да не ти вдигна палче!
07 Август 2017 21:08
Туткалчев 07 Август 2017 20:47

Не е речено, че трябва да се караме за всичко.
07 Август 2017 21:23
Където има дим.. има и огън.

Пак държавна далавера са измислили.

1. Да спасят перките на техните хора.

2. Да спасят и голф игрищата на техните хора.

3. Да прехвърлят палащнията на малките собственици.

4. "Напротив, заповедта бе директно отменена по нареждане на Бойко Борисов" - мдаа, интересно какво става когато няма заповед? Какви закони действат и дали пък това не е била целта? Да се отмени заповедта и няколко много бързи наши хора да са готови с разрешителните за строеж?

В тая държава всичко се прави в интерес на един кръжец хора.
07 Август 2017 21:25
Сигурно е едно - че има далавера. И други хора ще я плащат.

Така и не разбрах, обаче как може със заповед на министър да се ограничава правото на частна собственост. Даже и на 2 декара да е, пак не би трябвало да е законно. Ако пък е, за какво ни е конституцията?

Министърът да си гледа земите на които е принципал - държавните земи, другите не трябва да са под негова заповед. Частните и даже общинските не трябва да са под негова заповед. Ако има ограничения, те трябва да са в закон.. иначе каква държава сме?
07 Август 2017 21:32
никой не ти ограничава собстве.ост. за начало прегледай ЗС, закон за защита на земеделските земи, после виж как пасищата са придобити след две хилядната в голямата си част, а другото е със свидетел
и при все че скоро не си ревал да обложат хазяйката ти
07 Август 2017 21:47
"Държавите си имат мафия. При нас мафията си има държава."
Колкото клиширано и изтъркано да звучи, за съжаление това е жестоката истина в нашата клета държава.
Едва ли всичко е само "черно и бяло", че едните са лоши (еколозите), а другите (правителството) добри или обратно. Постоянно излизат различни далавери за корумпета и схеми за много пари, организирани и ръководени от "екологични" организации.
За 28 години държавата, в частност икономиката, беше разграбена, разрушена, окрадена, продадена. Вече наистина мислих, че не е останало нищо за крадене. А то се оказва, че има и то много-камъни, планини, гори, степи, пясък, земя, вода. Скоро ще се сложи ръка и на въздуха, който дишаме (имаше такъв фантастичен роман на А. Беляев "Продавачът на въздух".
Това което преди 30 години ни изглеждаше научна фантастика ще се окаже истина.
Кой крив и кой прав в тези спорове ще стане ясно след време, когато последният българин, жител на тези територии, ще затвори вратата след себе си.
07 Август 2017 21:52
Кокорбаши Туткалчев....ти бъди рахат! Посетил съм ги!
Ти кажи за чий го кадиш тоз тъмян, че се засилваш толково за екофашистите!
Бокича е пълен фейк, ноооо зелените мародери разказаха играта на редица региони.....нещо да кажеш...или ?
07 Август 2017 21:57
А какво стана със защитените 400 000 кв.км. защитено море? Ще се разрешава ли плажуване, риболов и/или поне изливане на л***а от бетоновите грозилища и градове без пречиствателни станции?
07 Август 2017 22:09
Така и не разбрах, обаче как може със заповед на министър да се ограничава правото на частна собственост.

Никой не ограничава правото на частна собственост.
Ограничава се начинът на ползването на тази частна собственост.
А това не е забранено и има многобройни такива ограничения.
Например при ползването на частна собственост според общите устройствени планове на градовете - може да имаш земя, ама ако попада в част, предназначена например за парк, училище или нещо друго, не можеш да построиш там нищо.
07 Август 2017 22:10
в защитената зона в морето е забранено дънното тралене, но то си е абсолютно забранено и извън нея със закон, забранява се драгирането, освен в пристанища, забранява се изграждането на подводни рифове, изкуствени острови и сондажите, освен в съществуващите сега находища. районът отдавна е проучен и на практика натура не въвежда реални нови рестрикции, освен драгирането-разбирай пясък, и на някой да му хрумне да си насипва остров. като изключим обхвата-нищо различно от последните двайсет години.

пречиствателните дори са с приоритет, а фермите за миди се насърчават.
07 Август 2017 22:10
ноооо зелените мародери разказаха играта на редица региони....

Дай пример!
07 Август 2017 22:10
в защитената зона в морето е забранено дънното тралене, но то си е абсолютно забранено и извън нея със закон, забранява се драгирането, освен в пристанища, забранява се изграждането на подводни рифове, изкуствени острови и сондажите, освен в съществуващите сега находища. районът отдавна е проучен и на практика натура не въвежда реални нови рестрикции, освен драгирането-разбирай пясък, и на някой да му хрумне да си насипва остров. като изключим обхвата-нищо различно от последните двайсет години.

пречиствателните дори са с приоритет, а фермите за миди се насърчават.
07 Август 2017 22:15
по-голяма ччст от черноморското ни крайбрежие е в Натура 2000. включително слънчака и поморие. настоящият статут е значително либерализиран в сравнение с преди. и не спря безобразията. походът за отменянето и на тези минимални спирачки пред лакомията ще ни излезе през носа.
08 Август 2017 07:14
от това полза има строителната мафия

Мафията е сливане на организираната престъпност с държавната власт,демек,примерно,босът на мафията е и премиер...Тогава държавата е превърната в палаш на организираната престъпност и вместо да я преследва,я пази...Ежедневие,сър.
08 Август 2017 07:51
Никой не ограничава правото на частна собственост.
Ограничава се начинът на ползването на тази частна собственост.


Че това си е същото. Ограничаването трябва да става със закон, а не от бюрократ с писалка. Щото бюрократи много и всеки с различни приятели и различно виждане за неподкупност.. с различни роднини - та на всеки от своето обкръжение трябва да обръща човека внимание. Че и на себе си. Човещинка.

За какво ми е тогава конституцията, след като чиновник може да я ограничи?

Не е правилно, според мен, даже ако закон прехвърли правото на ограничаване на частната собственост на някой чиновник, пък било то и министър или пък някаква уж независима организация или на правителството.

08 Август 2017 09:56
Време е министерот да си ходи. От създадения хаос се видя че и от екология, и от управление нищо не отбира.
След него да си заминават и перките, дето толкоз ги брани.
08 Август 2017 10:18
Не е ясно защо чак сега Димов излезе с тази версия, след като три дни говореше за тотална забрана на куп дейности и с това допринесе за нагнетяване на напрежението.

Димов излезе с тази версия още в първия ден на шумотевицата. Видях и чух в новините по БТВ. За нагнетяване на напрежението в този и в почти всички други случаи основна е вината на търсещите сензация и скандал медии.
08 Август 2017 10:31
С този несъществуващ проблем ТОЙ отклони вниманието от голфа и причините за санкциите за да се завърне на б,ял кон, спасявайки зарзавата на народа.



08 Август 2017 10:52
А медиите чули-недочули не са виновни за истерията, така ли?
08 Август 2017 10:53
Той не пропусна отново да изтъкне, че не само е спасил перките и голф игрищата, но и "всичко с разрешение за строеж и започнато може да продължи".

Осъдителното решение е точно за построеното, а не за земеделието и риболова. За това не се говори много, защото трябва да бъдат заблудени хората и да се използва гнева им за защита на голфа, хотелите и перките – сегашните и бъдещите, дето можело да продължат да се строят. Същите тези гневни хора, заедно с другите, които нямат нищо общо със строежите в района и печалбите от тях, обаче, ще плащат като попове наказанията на България получени в резултат на корупционна алчност и безхаберие на чиновниците в държавата.

oldboy
07 Август 2017 20:41
Кой буни хората?

Хората ги буни този, който, правейки се на много загрижен и добър в момента, се чуди как ще обяснява на хората защо България ще трябва да плаща милиони за година, за да могат собствениците на построеното да си пълнят гушите.
08 Август 2017 12:40
генек 07 Август 2017 19:36
Организиран хаос... С ръководител Борисов... Целта? Със сигурност не е търсене на полза за държавата и народа...
08 Август 2017 12:42
Бай Драган 08 Август 2017 10:31
С този несъществуващ проблем ТОЙ отклони вниманието от голфа и причините за санкциите за да се завърне на б,ял кон, спасявайки зарзавата на народа.

http://bultimes.com/%D0%9E%D0%BF%D0%B0%D0%B0%D0%B0%D0%B0-%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-2011-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D1%80/
08 Август 2017 14:03
Дребен селски хитрец и далавераджия.

08 Август 2017 15:10
От близо 8 години в България всички проблеми ги организира Бай Х*й, Бай суджук, или както искате да го наричате оня Банкенски тулуп, и ако някои не мине, пак той се явява като Спасител на Българския народ и обира лаврите. Опомнете се хора докато не е станало прекалено късно ! Обратното Броене Вече е Започнало !!!
08 Август 2017 16:45
zdran 07 Август 2017 20:45
Страхувам се, че не става въпрос за неграмотност. Още по-лошо. Не става въпрос за протести на земеделци, които искат да си копат картофите и фасула.
А за напълно умишлена инсценировка, с учстието на дребни собственици - статисти, които са видели светлото бъдеще в обещаните 1200 евро на декара,, ако подкрепят протеста на голфаджиите, хотелиерите и прочее , в борбата да не остане квадратен метър незастроен по черноморието.


Не мисля. По тези земи няма много картофи и фасул, нито кой знае колко дребни земеделци. повечето е арендовано на едрите. А на земята и сега пазарната и цена е около 1200,-евро, стига да не е камениста. А голфаджиите са от малкото, които изградиха и инфраструктура. Останолото е някакви квадратни метри сред дивотия - често срещано у нас.
Мисля, че Бойко просто яхна вълната. А и още нещо: твърди се от местните, че точно в Каварна има негов роднина с едър земеделски бизнес. В което не виждам нищо лошо обаче...
08 Август 2017 16:55
...Когато една държава членка на ЕС е осъдена от Съда на ЕС дефинитивно и окончателно, какво трябва да направи тази държава? Да си изпълнява санкциите.
От приказките на Борисов и Димов обаче излиза, че те ще се опитват "да се разбират" с някого. С кого бе, братче? Със съда в Люксембург? Ще им звъннете по жисиема и ще им кажете: "Слушай кво, чш!" С каква цел ще го разкарвате Юнкер из каварненските степи - да каже той на съда в Люксембург "Слушай кво, чш!" Това да не ти е кръчмата в Банкя...
"Със сигурност ще се наложи да се плаща и да се компенсира", изпусна му се на Борисов на неделната среща във Варна. Ето тук е заровено кучето, уважаеми сънародници. На него и през ум не му минава да започне да изпълнява присъдата на съда в Люксембург - т.е. да издаде заповеди да започне събарянето на шестте вятърни парка и да се възстанови в автентичния вид теренът на голфигрището, заради които държавата е осъдена. За да не плаща. На него в главата му щракат само варианти как да изманеврира, за да угоди на всички, за да оцелее.
Пък то и никой не го пита какви ги приказва през 2011 г., когато със самодоволна усмивка ряза лентата на същото това голфигрище - че било най-красивото в света, че сега такива работни места ще се открият, че на талази с чартъри ще заприиждат голфъри и заради тях и летището в Балчик веднага отива на концесия, и пътят до Румъния аха и ще стане четирилентов... Ти тогава, през 2011 година, не знаеше ли, министър-председателю, и тогава, че съдят държавата ти баш за това игрище? А?
За перките хич и да не поменуваме. Там родословното дърво на собствениците е така оплетено, че куче влачи, диря няма... От бивши червени партайгеносета през варненски Дънки към преметнати организатори на прословутите рокфестивали на Кметъла (който, да не забравяме, в сегашната пиарска акция на властта е много важно да не бъде фиксиран особено на прицел, все едно не е бил 12 години кмет на Каварна и не е преобразувал земи и не е издавал разрешения за ветропаркове като замаян) и разнообразни офшорки, та чак до Цветелина Бориславова, американската AES и EVN...
Вие как си представяте Боци да бръкне като един истински държавник във всичкото това кълбо от преплетени свински черва... Сакън!
Затова сега ще призовава към - как беше - единение, и ще променя границите на "Натура", и ще дава милиони на еколози, белким млъкнат за малко, и на кметовете ще се чуди как да запуши устите.
Това го умее. Това е почти като в кръчмата в Банкя
08 Август 2017 18:05
Освен всичко друго ,Негов сценарий ,спасяващ Родината от мафиотите.
Ще го избират,как няма да го избират!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД