:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 247
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Минало непредсказуемо

Сделката на века

Иван Илчев
Има турска поговорка, която звучи елегантно на турски, но не е зле и на български: Сам си подострих кола и сам си го набих отзад. Не зная защо се сетих за нея, когато опитвах да следя дебата за продажбата на обработваема земя на чужденци. Всъщност това далеч не е първият случай в историята, когато хора от друга националност започват да изкупуват земи. И с риск да бъда обвинен в тенденциозност, ще проследя един от тези случаи.

Към средата на XIX в. в цяла Палестина живеят към 10 хил. евреи - 8 хил. от тях в Йерусалим, където евреите са мнозинство, и няколкостотин в северния религиозен център Сафед. Някъде от 70-те години на века у някои евреи се заражда мисълта, че не би било лошо да се завърнат не само към земята на дедите си, но и към техния начин на живот. Т.е. да отидат в Палестина. Тя бе част от Османската империя, където забрана за имиграция на евреи първоначално нямаше. Само че земята в библейската им прародина отдавна беше усвоена от живеещите там араби, а султанското правителство бе забранило да се продава земя на евреи. А и през 1881 г. Цариград, стреснат от наплива на руски евреи, забрани заселването им в Палестина. Навсякъде другаде в империята бе разрешено.

Само че както бе обичайно, забраната не се спазваше. През 1878 г. евреи закупуват за първи път голям парцел земя и основават селището Петах тиква - сега един от най-големите градове в Израел.

През 1882 г. пак за първи път финансистът барон Едмон дьо Ротшилд оказа не само финансова помощ за закупуване на земя, на която щяха да се отглеждат тютюн и черничеви буби, но даде пари и за почистване на маларийните блата, задача, с която местните араби не можеха да се справят. Пак той финансира и изкопаването на дълбоки кладенци и заплатите на специалисти по отглеждане на лозя - култура, която обещаваше да е печеливша. Изпрати и египетски работници. Те засадиха евкалиптови гори, които постепенно пресушиха почвата и позволиха засаждането на земеделски култури. Между 1882 и 1903 г. в Палестина пристигнаха 25 хил. евреи. Самият Ротшилд закупи на свое име земи, на които работеха евреи.

Земя закупуваха и евреи, които бяха британски поданици - според турското законодателство това бе разрешено.

Поточето заселници до този момент бе съвсем слабо. Положението се промени след създаването през 1896 г. на световната ционистка организация. Водачът и идеологът й Теодор Херцл издаде същата година книгата си "Еврейската държава", в която настояваше, че евреите трябва да се върнат в Палестина. В нея особено внимание обръща на закупуването на земя. Закупуване, както пише историкът Мартин Гилбърт - късче по късче, ферма след ферма, селище след селище. На следващата година на първия конгрес на организацията в Базел бе поставена задачата: "Да поощрява систематичното заселване на Палестина с еврейски земеделци, земеделски работници...".

Самият Херцл замина за Истанбул да преговаря със султана за свободно заселване на евреите в Палестина. Особен успех не постигна, но в София бе посрещнат тържествено като месия. На гарата се стече голямо множество посрещачи - сефаради и ашкенази, които викаха "Догодина в Йерусалим". Еврейските търговци дори бяха затворили магазините си. Не липсваха и българи, любопитни да видят "еврейския цар". На връщане от турската столица Херцл пак спря в българската столица и говори в синагогата. Казват, че в началото на речта си се почудил как да говори на тълпата, без да обръща гръб към Ковчега, когато един от присъстващите извикал: "Ти можеш да загърбиш Ковчега, ти си по-свят от Тора".

През 1899 г. бе основана банка, наречена Еврейски колониален тръст, със задача "да лансира, развива... колонизационни проекти". На Петия конгрес на ционистите през 1901 г. бе създаден специален фонд "за закупуване на земя в Палестина и Сирия". Три години след основаването му бе закупена първата земя - в днешна Галилея.

Но най-успешен се оказа Еврейският национален фонд. Близо милион сини кутии за събиране на доброволни помощи бяха разпространени из всички земи, в които живееха евреи. На земите, закупени със средства, отпуснати от него, бяха основани първите кибуци. Срещу старинното арабско селище Яфо на брега на Средиземно море бе закупена от турците земя, на която бе основан Тел Авив.

През 1918 г. за 6500 британски лири (сега са равни на около 900 хил. лири) бе купено огромното имение на един британски поданик. По-късно тук възниква Йерусалимският университет. Сред евреите, дошли тогава, бе и един от основателите на скулптурното изкуство у нас Борис Шац, който създаде и първото художествено училище в Йерусалим.

На Парижката мирна конференция Великобритания получи Палестина, като подмандатна територия. Започнаха сложните взаимоотношения на евреите с англичаните, които бяха загрижени и от настроенията на арабите. Тук няма да ги проследяваме. Важното е, че в периода между двете световни войни, къде законно, къде незаконно, еврейските организации продължаваха да закупуват земя. Продаваха им я арабски земевладелци, които виждаха изгода да получат веднага една кръгла сума, вместо години наред да полагат усилия за постигане на мизерни резултати. Продаваха я фелахите, които не можеха да изкарат прехраната си от засолената земя, нямаха ресурс да въведат модерно земеползване и предпочитаха да получат някакви пари, с които да потърсят по-изгодно препитание. През 20-те години с даренията на иракски евреин, заемащ министерски пост в правителството в Багдад, бе закупена почти цялата долина Джезриил, която стана мост между еврейските поселища в северна Палестина.

Тук бяха и владенията на арабско семейство от Бейрут, което бе купило земята си за 20 хил. лири. Между 1912 и 1925 г. семейството продаде своите 320 хил. дка на Американската ционистическа общност за почти 750 хил. лири (към 108 млн. сега). След като закупиха земята, новите собственици изгониха фелахите, които десетилетия се бяха трудили за отсъстващите собственици. Някои получиха компенсация, други - не. Някои отказаха да се подчинят, но британската полиция застана на страната на новите притежатели и изгони арабите, които потърсиха убежище в коптори в покрайнините на арабските градове.

През 20-те г. започват да закупуват земя, която би трябвало да свърже Йерусалим с неговото еврейско мнозинство с еврейските селища по брега на Средиземно море. Като цяло 53% от земята беше закупена от едри земевладелци от различни държави, 25 % от богати палестинци и към 10% от фелахи. В навечерието на обявяването на държавата Израел към 1000 кв. км обработваема земя бяха собственост на големи ционистически организации, без да броим другите по-дребни владелци, които бяха закупили още 1000 кв. км.

Арабските водачи виждаха опасността и настояваха британското правителство да забрани продажбата на земя на евреите, което между другото говореше ясно, че те самите не успяваха да контролират сънародниците си да не продават земята си. Само че те твърдяха, че земята, закупена от евреите, била плодородна, докато в доклад за Лондон се посочваше, че там, където сега растели портокалови горички, преди имало само пясъчни дюни или блата.

През 1937 г. в официален доклад на британското правителство за първи път се издигна идеята за създаване на две зони - еврейска и арабска. Еврейската трябваше да обхване по-голямата част от областта, в която се намираха еврейските поземлени владения. Същевременно рязко се ограничаваше правото на евреите да закупуват земя. В крайна сметка през 1947 г. Общото събрание на ООН взе решение за създаването на еврейска държава. Един от мотивите бе, че не малка част от земята, в територията, предвидена за нея, бе вече закупена от евреите и обработвана от тях.

Мисълта ми е, че когато обсъждаме европейските директиви, не бива да забравяме, че европейските народи имат различно минало, светогледът им е оформян при различни условия, страховете и надеждите им са различни. Предполагам, че подобно предложение в Норвегия, където не се страхуват от шведска експанзия, няма да предизвика никакъв обществен дебат. Но ми е интересно как ще реагират поляците на предложение руснаци свободно да закупуват земя у тях. Или литовците, или латвийците и естонците с техните 25% руско население. И дали нашите управници са сверили часовника си с тях.

 Международният финансист барон Мориц Хирш, известен у нас със строителството на жп линията в Южна България, пък купи от турците 22 хил. дка земя, на която настани евреи.
 Палестина 1944 г.
 Палестина 1947 г.
 Равини закупуват земя от палестински фелах.
61
13197
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
13 Август 2017 18:57
*
13 Август 2017 19:06
Разбира от сделки Иван Илчев.
И майка му е еврейка. И докато беше ректор, СУ биде завлечен с 24 мильона...


Това ли е важното в статията?
13 Август 2017 19:18
*
13 Август 2017 19:21
Само че те твърдяха, че земята, закупена от евреите, била плодородна, докато в доклад за Лондон се посочваше, че там, където сега растели портокалови горички, преди имало само пясъчни дюни или блата.

Аз разбрах от статията, че земята в Палестина е плодородна само ако я владеят евреи...
13 Август 2017 19:25
*
13 Август 2017 19:29
Публикуваният материал е свързан и с автора, се пак.
И той е половин евреин. И е участвал в съмнителни сделки...
13 Август 2017 19:47
"Сам си подострих кола и сам си го набих отзад" Всеки имот продаден от оредяващите българи в нашия район /Търговище, Разград, Шумен/ се изкупува от мюсюлмани /български турци - по често или цигани/. Европо, Европо, защо ни предаде? или "Сам си подострих кола и сам си го набих отзад"
13 Август 2017 19:50
Ицко Финци в "Господин за един ден"

Мда. И там бирник-евреин. Може и да е случайно...
13 Август 2017 19:54
Всеки имот продаден от оредяващите българи в нашия район /Търговище, Разград, Шумен/ се изкупува от мюсюлмани /български турци - по често или цигани/.

Ето това е смисълът на статията!
Изкупуват ни!

Европейската комисия заяви: Разпродажбата на българска земя не касае българските граждани! Продажбата на българска територия не е от значение за българските граждани…[/b
]

През 2004 г. конституционният съдия Живан Белчев отказва да подкрепи свободната разпродажба на българска земя и написва следното вълнуващо, отлично аргументирано становище: (пълен текст)

През 2013 г. стотици българи от над 20 града в България, Европа и по света в продължение на месеци разпространявахме информация, излизахме, за да покажем непримиримостта си – ЗЕМЯ, НАПОЕНА С КРЪВ, НЕ СЕ ПРОДАВА!
Земята е храна и вода.
Земята е територия.
Земята е Родина.
Родината не се продава!

Натисни тук
13 Август 2017 19:56
Не е важно, че т.нар. автор е евреин, а че и сред тях има глупави или просто хитреещи на чужд гръб елементи.
Подхвърлянията от червения "автор" в началото и края на "статията" (ако някой би казал "пасквила", няма да му противореча) издават или некомпетентност/ глупост или манипулацийка в стил дружество "Г. Кирков". Хубаво е да се припомня навсякъде, където такова червени манипулацийки вървят, че, първо, темата, която се опитва да ни пробута нескопосано, е "продажбата на земя е само за граждани на ЕС" (ау, тоя льош, льош ЕС), което е несравнимо с "купуването под команда на земи от евреи в Палестина през 19 и 20 век".
Второ, и сега (както и през последните 10 години) всеки, който иска - руснак, евреин, турчин, китаец, палестинец, камерунец и т.н. извън ЕС, може да закупи неограничени количества земя в България чрез основана от него фирма. И това се прави непрекъснато - на юг от Ямбол и на запад от Бургас в момента основните купувачи са руснаци. Без да има каквото и да общо с темата "продажба на земя на граждани от ЕС".
И трето - шведи или финландци нито ще изнесат земята в Скандинавия, нито ще основат в Елховско нордически общини, но пък младите руски военни пенсионери, които са налазили югоизточна България могат да направят такава държава в държавата, в сравнение с която съветската окупация 1944 - 47 година и съветизацията след това ще ни се сторят като детска градина. Защото те са изпратени тук със задачи, неуважаеми, за разлика от евентуалните индивидуални граждани на ЕС, които - ако изобщо биха купували - биха го направили по своя преценка и за свой риск, а не по заповед на батюшката в кремл.

И последно - срамота за един "историк" е да прави сравнения между несравними неща - международните отношения през 19 и началото на 20 век нямат НИЩО ОБЩО със съвременните.
13 Август 2017 19:57
Как САЩ наредиха да се промени Конституцията на България, за да може чужденци да изкупуват Българска Земя!


Преди 13 години САЩ нареждат да се промени Конституцията на България, за да може чужди граждани да изкупуват Българска Земя! Промените в Конституцията са били извършени под натиск и с писмено указания от американската търговска камара, внесени в деловодството на парламента! Необяснима е подробността, че Писмото е било адресирано до, (!) забележете:

Председателя на парламента Камелия Касабова;
Посланика на САЩ, г-н Джеймс Пардю;
Посланика на Израел, г-н Авраам Шарон;
Посланика на Република Турция, г-н Хайдар Берк!

Случайно ли е, че Писмото е било изпратено до тези трима посланици – днес, години по-късно историята се разбулва: Щатите са прокарали конституционни промени в парламента на една суверенна държава в интерес на Турция и Израел – две страни, които вече усилено изкупуват чрез подставени лица Българска земя, под предлог за инвестиции! Писмото е било внесено с входящ номер 439-00-139, от 19.11.2004г. Посочен е дори и точният час на завеждане на писмото в деловодството – 16, 23ч. То е било подписано от нейния президент Кенет Лефковиц и изпълнителния й директор Валентин Георгиев.


Ето го и него, писмото:


Натисни тук
13 Август 2017 20:02
младите руски военни пенсионери, които са налазили югоизточна България... Защото те са изпратени тук със задачи,




Параноята те е "налазила" май, а?
13 Август 2017 20:04
Форумник, повтарям цитата:

ЗЕМЯ, НАПОЕНА С КРЪВ, НЕ СЕ ПРОДАВА!
Земята е храна и вода.
Земята е територия.
Земята е Родина.
Родината не се продава!


Ще продължаваш ли да пишеш дивотии?
13 Август 2017 20:10
Изглежда някои не могат да надскочат манипулацийките в стил "ТВ Алфа" - циганите изкупували земя и това бил проблем? Български граждани ли са или чужди? Българските турци чии граждани са, че да не могат да купуват земя? Проблемът, неуважаеми, е не, че някой купува земя, а че има стотици хиляди декари земя, която пустее (в югоизточна, северозападна, югозападна България) и не се обработва. Тавагишчите със зелени чорапи не пискат, че в Монтанско и Видинско десетки хиляди декари вече са изкупени от китайски фирми (ауууу), че в Елховско и Тополовградско има хиляди руснаци, купили съвместно цели села и чрез фирми - и земята край тях, но пищят, че някой заблуден холандец евентуално щял бил да купи земеделска земя може би...
Съветският човек, който направиха от селяците, тичащи към социалистическите градове, за да не работят по къра, е все още тук и не се предава - и една мозъчна гънка да има (обикновено е толкова), впряга я да громи капитализъма, империализъма и ционизъма... И да гъргори за рОдината.
13 Август 2017 20:12
Почти съм убеден, че в турския МИТ има една карта...дето тука и викаме КВС/кадастър дето слагат тикчета...ай това е на наш Хасан..ай това е на на Мюмюн...
Аз съм от край дето още си пазим пушките и патроните на дядовците....а и нови сме напазарували.. ..
13 Август 2017 20:14
Изглежда някои не могат да надскочат манипулацийките в стил "ТВ Алфа"


Цитатът в червено от горния ми пост ли е манипулация? А, българино?
13 Август 2017 20:15
Почти съм убеден, че в турския МИТ има една карта...дето тука и викаме КВС/кадастър дето слагат тикчета...ай това е на наш Хасан..ай това е на на Мюмюн...
Аз съм от край дето още си пазим пушките и патроните на дядовците....а и нови сме напазарували.. ..
13 Август 2017 20:20
Съветският човек, който направиха от селяците, тичащи към социалистическите градове, за да не работят по къра, е все още тук и не се предава - и една мозъчна гънка да има (обикновено е толкова), впряга я да громи капитализъма, империализъма и ционизъма... И да гъргори за рОдината.

???

Леле, форумник, леле! Наистина е параноя! "Русские идут!" и ждран – през прозореца, а?
Трябва ти доктор, човече, лекувай се, параноята е сериозно заболяване! А русофобската такава е направо животозастрашаваща...
13 Август 2017 20:21
А ако се продава само на жители на ЕС?
13 Август 2017 20:22
Абе, кой купува долу-горе разбрахме. Ама кой продава - мъгла е. Сал едничък оня фелах горе на фотото е посочен.
13 Август 2017 20:36
А ако се продава само на жители на ЕС?

Я па ти! С подставени лица може и еритрейци да купуват. А 3-те милиона турци в Германия? А другите в ЕС? А холандецът, който след 2 години ще се откаже, на кого ще я продаде?
Просто българска земя не бива да се продава на чужденци! Това е.
Други в ЕС са измислили доста условия, за да си продават земята.

Какво е „нарушението на България“, според ЕК: пречели сме на свободното придвижване на капитали, понеже по закон изискваме чужденецът поне 5 години да е живял в България, за да получи право да купува земеделска земя (ЗСПЗЗ, Чл. 3в).

В същото време ограничения за покупка на земя от чужденци съществуват във всички западноевропейски държави:

АВСТРИЯ – по Конституция всеки гражданин на ЕС може да си купи австрийска земя. Но е необходимо да живее в Австрия и вече да притежава австрийска земя.

ГЕРМАНИЯ има комисии към всяка община, съставени от земеделци и общинари, през които минава задължително всеки договор за покупка на земя. Те решават.

ФРАНЦИЯ има организации на производителите (SAFER) с правата на държавен орган, които противодействат на формирането на монополи, крупни собственици и лобистки кръгове. Налагат спазването на екологичните норми.

ИТАЛИЯ – само 15% от землище може да бъде продавано на чужденци.


При това всички тези държави не граничат с мюсюлманска държава, която ги е клала 5 века! И която продължава да има апетити към територията ни! И бая е изкупила вече!
Има разлика, а?
13 Август 2017 20:44
От цялата работа разбрах, че България ще се оправи само ако дойдат евреите да живеят тука. И го вярвам.
13 Август 2017 20:51
От цялата работа разбрах,

Бравос!
13 Август 2017 21:19
Май е време да идват китайците !
13 Август 2017 21:29
И така, червеният полу-евреин Илчев се опитва да ни убеди, че:

1. Евреите са закупували (винаги), а не завладявали земите, на които живеят понастоящем.
2. Закупените от евреите земи са били пустини, които след закупуването стават градини.
3. Принципът на продажба на земи е добра идея, ако купувачът е евреин. Иначе тя е „подостряне (собственоръчно) на кола, който си забиваш в задника (собственоръчно)”.

Най-странното (поне за мен) е, че всичко това е верно. Евреите са велика работа. Не иронизирам.
Иронизирам само напъните на полу-червения (това е трагедията му, а не това че е полу-евреин) да бъде „диалогичен”. Хем да бъде разбран, хем да не бъде разбран. Полу-интелигент, полу-характер и разбира се тарикат. Характеристика на комунист-кариерист. Каквито между впрочем бяха повечето след 9-то септемврийските „комунисти”.

Ето защо вдигам палче нагоре за Форумеца.

И това се прави непрекъснато - на юг от Ямбол и на запад от Бургас в момента основните купувачи са руснаци. Без да има каквото и да общо с темата "продажба на земя на граждани от ЕС".


Един интелигентен, прям и доблестен Форумец, който не само анализира, но и разбира какво става в страната ни – пребоядисалата се от червено в синьо бившо/настояща НОМЕНКЛАТУРА разпродава Българската земя на Поробителите (пардон Освободителите), тъй като Европа ги възпрепятсва („освободителите”, де) от поредното 3-то „освобождение” ... с танковете.
13 Август 2017 21:43
Сещам се за едни, дето купуват патриотично на дребно, а после продават непатриотично на едро, ама то сигурно ще е ... офтопик

Навремето, след Освобождението стотици хиляди турци си тръгват след отстъпващата армия. Някои продават земите си на безценица, а на други местни хитреци им ги заграбват. Така и гърците, по-късно. В известен смисъл - дори и с евреите, макар че те земи по правило в България са нямали - градски общности са си били. Затова и питах - а кой продава? и защо? Продават, например, българи, които тръгват за чужбина. Що му е тук земя? Някой нагъл "земевладелец" да гледа как се е настанил в бащинията му и корумпирани чиновници му изплащат даже и субсидия за това? Мерси, вика. С което стигам и до следното. Нали искахте пазарно общество. Е, на ви го. Хайде СЕГА, да видим, можете ли откри други, пазарни, начини да задържите българската земя у българите. Да му стане изгодно на българина да е собственик и стопанин на земята си. Не можете? Ами що се не пръждосате тогава с патриотарските си вопли. Да седи земята ... вдовица, щото ви е кеф, вместо да я вземе някой, че да му ражда. Същото е. Не сме умрели, ще речете, още. А ... дали?
13 Август 2017 22:06
Вижте как се регулира собствеността на земята в Унгария! Хем да не я притежават чужденци, хем да се обработва максимално!
13 Август 2017 22:14
Патагонец
13 Авг 2017 19:21
.Аз разбрах от статията, че земята в Палестина е плодородна само ако я владеят евреи...

И палестинците от автономията най се сърдят когато не ги пускат в Израел на работа!
13 Август 2017 22:18
Навремето, след Освобождението стотици хиляди турци си тръгват след отстъпващата армия. Някои продават земите си на безценица, а на други местни хитреци им ги заграбват.

Се пак да уточним, че въпросните османлии не са биле собственици на земя. Нито па земеделци. Ни са жънале, ни са копале. Като да речем черкезите, примерно...
13 Август 2017 22:48
Един декар да се продава за $1 000 000, а не за 800 лева. Който иска да купува.
А защо 800 лева? Виж турската поговорка в началото.
13 Август 2017 23:01
Човекът ви казва да купувате имоти в Александрия пърдон,Александрополис,а вие,Щурия,ги мислите кой им ги копа.
13 Август 2017 23:37
Като чета цврчовци, та ми иде да се провикна: "Слушайте евреите и арменците, те се оказаха по-патриоти от вас! Пък вий (както бе казал един друг Българин) сте безметежни идиоти! Не ви стига ум дори сами да си набиете кола, който някои ви помогнаха да подострите.
13 Август 2017 23:50
Един декар да се продава за $1 000 000, а не за 800 лева.

Прав си! Аз съм обявил десетте декара от дядо ми по $999 000 и още чакам купувач.
14 Август 2017 00:13
Вардун
13 Август 2017 19:47
"Сам си подострих кола и сам си го набих отзад" Всеки имот продаден от оредяващите българи в нашия район /Търговище, Разград, Шумен/ се изкупува от мюсюлмани /български турци - по често или цигани/. Европо, Европо, защо ни предаде? или "Сам си подострих кола и сам си го набих отзад"


някой пречи ли на етническите бг-ри да купят ? но не щат. що не щат е друг въпрос. идеята, че който иска може. и лесно да се бием в гърдите, че сме патриоти, че турци, цигани, руснаци, еритреийци и тн ни изкупуват свещената напоена с кръв земя. но когато тр да гласуваме с парите си, никога не гласуваме да си купим таз свещена земя.
14 Август 2017 00:16
И майка му е еврейка. И докато беше ректор, СУ биде завлечен с 24 мильона.
не просто завлече откровено подари и вероятно сам се облажи и такъв да ти менторства от вестникарска трибуна не е коректно...най корумпирания който е карал каруцата наречена соф.Уни.
14 Август 2017 04:51
Евреите са купували земя и са създали държава,
а българите продават земя и разрушават държавата си....
14 Август 2017 06:34
някой пречи ли на етническите бг-ри да купят ? но не щат. що не щат е друг въпрос.


***
Ако беше честен знаейки отговора на другия въпрос не би написал горното.
14 Август 2017 08:31
И той е половин евреин


"Полуевреин" е като "малко бременна". Няма такъв филм - ти си евреин, ако майка ти е еврейка. Нямам представа какъв е случая на Илчев, а и въобще не ме интересува, но за пореден път отбива номера с доста слаб и напълно безсмислен текст.
14 Август 2017 08:38
"Гяурун акъллах гелиор я качаркен, я сичаркен" ("Умът на българина идва я кога бяга от страх, я кога се посере от страх" - Толкова за втория СЕГАшен акъл на българина!
14 Август 2017 09:32
Хр_Атанасов
14 Авг 2017 08:38

Изглеждаш доволен?
14 Август 2017 09:38
http://www.youtube.com/watch?v=6-6RulK8RG0
бекграунда няма връзка със земята
14 Август 2017 09:49
форумник
HBK
14 Август 2017 10:16
проф. Илчев
Както някои забелязаха професорът повдигна нивото и обхвата на темите на вестничето.
14 Август 2017 10:28
Купува този, който има пари, толкова е просто...евреи, фалахи, българи, турци.
Иначе статията е интересна най-вече с подробната информация за това как евреите са закупили законно земите, които арабите били "усвоили" по-рано...
Една забележка: подобни материали би следвало да се пишат в т.н. сегашно историческо време:
Самият Херцл заминава замина за Истанбул да преговаря със султана за свободно заселване на евреите в Палестина. Особен успех не постига постигна, но в София е бе посрещнат тържествено като месия. На гарата се стича стече голямо множество посрещачи - сефаради и ашкенази, които викат викаха "Догодина в Йерусалим". Еврейските търговци дори са бяха затворили магазините си. Не липсват липсваха и българи, любопитни да видят "еврейския цар". На връщане от турската столица Херцл пак спира спря в българската столица и говори в синагогата.

Използваното от автора минало свършено време е подходящо за описване на събития, на които пишещият лично е присъствал, за цитати, за мемоари и т.н.
Иначе човек започва да си мисли, че някой е превеждал нещо със стара версия на Гугъл.
14 Август 2017 10:44
При това всички тези държави не граничат с мюсюлманска държава, която ги е клала 5 века! И която продължава да има апетити към територията ни! И бая е изкупила вече!
Има разлика, а?

Доколкото ми е известно масовото изкупуване на земя се извършва от български едри земевладелци, които отдавна са усетили далаверата с европейските субсидии. Това са само няколко души.
Тези земевладелци едва ли имат намерение да продават земите, които владеят. Така, че се успокойте. Българи ви владеят напоената с кръв земя, а не чужденци.

14 Август 2017 10:48
Бат Ваньо , авторът ползва това глаголно време за да го приближи максимално като въздействие до нас. Той е наясно , че никой не се заблуждава , че е съвременник на събитията. Най-добрите разказвачи ползват такъв изказ. Опитите да изкараш Илчев неграмотен са смехотворни.
14 Август 2017 10:55
И последно - срамота за един "историк" е да прави сравнения между несравними неща - международните отношения през 19 и началото на 20 век нямат НИЩО ОБЩО със съвременните


Вижте горното и си спомнете мисълта, че Историята е учителка на народите от която никой не иска да се учи.

Точно обратното, партнер! Срамота за един историк е да НЕ прави сравнения между неща , само защото за лаика са несравними.
14 Август 2017 11:07
И последно - срамота за един "историк" е да прави сравнения между несравними неща - международните отношения през 19 и началото на 20 век нямат НИЩО ОБЩО със съвременните.

Ти шъ кажиш...форумник с форумник.
Срамота е да не се изведат поуки от историята...
И да си неграмотен е срамота...
14 Август 2017 11:09
Най-интересното и съвсем лесно обяснимо е защо след статията се появиха много мнения на български граждани с небългарско югоизточно самосъзнание скачащи срещу написаното в статията.
14 Август 2017 11:16
Най-интересното и съвсем лесно обяснимо е защо след статията се появиха много мнения на български граждани с небългарско югоизточно самосъзнание скачащи срещу написаното в статията.

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД