:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 113
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И граждани могат да подават културни проекти за европредседателството

Граждани, фирми и организации ще могат да подават проекти за културната програма, която ще съпътства българското председателство на ЕС. Това става ясно от условията за кандидатстване, одобрени от ръководството на национален фонд "Култура" миналата седмица. Общо сумата е 1.65 млн. лв. Процедурата за подаване на проектни предложения стартира на 18 август и ще продължи до 2 октомври.

Шанс нямат проекти, свързани с партии, както и с чествания на конкретно лице. Финансиране няма да получат и кандидати, които вече са получавали държавни или европейски средства. Няма да бъдат одобрявани дейности с неуредени авторски права, както и такива, които нарушават човешките права, подбуждат към дискриминация, създават негативни стереотипи, предполагат конфликт на интереси и др.

Забрана за участие има към претенденти, които имат наложени санкции по Закона за закрила и развитие на културата или неизпълнени задължения към НФК, държавата или местните власти. В надпреварата няма да могат да участват и спонсори на фонда, организации в ликвидация или несъстоятелност и др.

Няма минимален размер на отпусканата помощ за един проект, а максималният е до 100 000 лв. НФК се ангажира да финансира изцяло със собствени средства дейностите по програмата. Решението се аргументира с поставеното изискване одобрените проекти да не носят приходи в периода на председателството - 1 януари - 30 юни 2018 г. Пълното финансиране обаче не е безусловно - има 15 различни вида разходи, които хазната не признава за допустими. Тук влизат парите за консумативи, текуща дейност, възнаграждения, закупуване на дълготрайни материални активи, покриване на лихви по кредити и банкови и административни такси, "прекомерни разходи", плащания за външни услуги към роднини и др. Ще се признава за разход само изхарченото за периода на европредседателството. Разходите за публичност не могат да надхвърлят 10% от общата стойност на проектните разходи.

ТЕМАТИКА

Проектите могат да бъдат в широк кръг тематични направления - сценични, визуални и интердисциплинарни изкуства, музика, литература, фолклор. Идеята е да "представят българската култура като част от европейската и световната култура" по начин, който е "атрактивен и въздействащ".

782
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД