:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НОВИ ПОЧИНИ

Бедни, бедни учебнико, защо не умря при Вазов?

Голяма гюрултия се вдигна покрай образователната идея за черно-бели пособия за "материално притеснени" родители
---
Ти, читателю, може да не знаеш, но едно време е имало т. нар. "Бедна книжка". Става дума за началото на миналия век, когато властите издавали такваз книжка на бедните българи. С нея можело да идеш на баня с половин билет примерно, за да не ходиш немит из улиците с лъскавите витрини и да смърдиш невъзпитано на умитите дами и господа.

Отдел "После", във връзка с идеята за черно-бели учебници за бедните, предлага на вниманието на просветното министерство да се въведе пак един такъв подобен термин. Но вече да не се казва "Бедна книжка", а да се казва "Беден учебник". Бедният учебник ще се различава от богатия учебник по цветовете. Богатият учебник ще е за богатите деца и ще има всички шарки на дъгата, а бедният учебник ще е за бедните деца и няма да има шарки, а само черно и бяло, както вече министерството е приело. Така питомците от малки ще се подготвят за социалното неравенство в обществото и няма да кудкудякат на мами и татьовци: "Искам смартфон като на Гошо и наргиле като на Пешо", а ще си налягат парцалите и ще си траят.

Някои хора* не приемат министерската идея, но отдел "После" е за! И - за да е в синхрон със социалната стратификация и политическата пластика, предлага да се иде още по-нататък. За деца на министри и банкери да се въведе т. нар. "Златен учебник". В корицата на такова пособие да се втъкават златни нишки: така веднага ще се подсказва на останалата челяд в клас и на съответните преподаватели, че това дете е по-специално, че то гребе от съкровищницата на знанието по рождение.

Предлагаме пък за най-клетите и най-неимущите слоеве на населението да се въведе друг тип помагало - "Невидим учебник". Той ще е напълно безплатен. И няма да се вижда изобщо. Децата, които ще го ползват, ще минават предварителен курс по жестомимика и ще демонстрират в клас как уж отварят учебник, как уж прелистват страници, но то ще е само във въздуха.

Така ще се спестят харчове и дървесина, а съответните деца ще се научат от малки да се оправят без думи, но с ръце. И ще растат сръчни и мълчаливи. Каквото впрочем новите повеи в образованието и целят.

---

* Например омбудсманът Мая Манолова, която изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с настояване да измени своя заповед от 18 август 2017 г. В тази заповед се настоява да се отмени издаването на черно-бели учебници и респективно да се спре разпространението им. "Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях", посочва в становището си до образователния министър Манолова. Тя е категорична, че издадената заповед не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието. "Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система", подчертава Манолова. Според обществения защитник държавата трябва да се погрижи за правото на децата на образование чрез мерки, които да не задълбочават така или иначе вече съществуващи неравенства.

Емил Кошлуков пък рече в социалните мрежи: "Черно-бели учебници ще има за социално слабите. Мисля си, като стигнем до книгите, за социално силните цветни ли ще са пак? Ще се радвам да видя един шарен Достоевски, а Азбучната молитва в картинки. За някои от заможните това даже е за препоръчване, иначе шансът да ги прочетат клони към нула".
1
1234
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
01 Септември 2017 07:42
За деца на министри и банкери да се въведе т. нар. "Златен учебник".

То се е отишло вече по-нататък - в Лицея, в Горна баня!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД