:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Агроминистърът не знае колко майонеза с фипронил е стигнала до пазара

Румен Порожанов
Не е ясно какво количество от замърсената с фипронил майонеза е била консумирана от потребителите, преди да бъде иззета от пазара. Това стана ясно от думите на аграрния министър Румен Порожанов. Вчера той отчете първите 100 дни от управлението и представи приоритетите на ведомството. Както е известно, до момента у нас бяха засечени 2 пратки от по 500 кг яйчен прах с фипронил, вложени в производството на около 35 тона сладолед и 9 тона майонеза. От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) продължават с лабораторните анализи и проверки, а опасност за потребителите няма, увериха от министерството.

Скандалът със заразени с фипронил яйца избухна преди около 2 месеца в Западна Европа, като първоначално от БАБХ уверяваха, че у нас няма проблем. Преди десетина дни обаче Германия оповести, че още през март у нас е внесена пратка с 500 кг заразен яйчен прах, а по-късно се разбра, че също такава пратка е дошла и през април.

Новият закон за храните и европейските норми не позволяват да бъде назована българската фирма, която е използвала заразения яйчен прах. Това обясниха зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров и зам.-директорът на БАБХ Тодорка Яновска на журналистически въпроси защо се крие името на фирмата.

Борбата с градушките е един от приоритетните проблеми за решаване пред земеделското министерство, отчете министър Порожанов. Към момента противоградната защита покрива само 30-35% от земеделските площи в страната. Необходими са около 20 млн. лв. годишно за обхващане на останала част с помощта на самолети, посочи министърът. Според него обаче в борбата с градушките трябва да бъдат ангажирани в по-голяма степен земеделските производители, застрахователните компании и общините.

Задача пред агроминистъра е и стабилизирането на "Напоителни системи", за да може то да кандидатства по различни европроекти. В момента се прави инвентаризация на активите и на договорите на дружеството. "Доста интересни договори имаше, по които е имало възможност да се харчат пари, блокирали сме го този процес", заяви Порожанов, който очаква за деветмесечието дружеството да излезе на печалба.
1
959
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
31 Август 2017 20:58
Новият закон за храните и европейските норми не позволяват да бъде назована българската фирма, която е използвала заразения яйчен прах.
Да ни са честити този закон и тези норми!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД