:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Цацаров: Агенция "Антикорупция" не трябва да подслушва

Иначе би отслабнал контролът върху използването на спецтехника, смята главният прокурор
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Корнелия Нинова остана доволна от разговора с главния прокурор Сотир Цацаров по проекта за антикорупционен закон.
Като "вредно" определи главният прокурор Сотир Цацаров предложението на БСП специализираната агенция "Антикорупция" да разполага със специални разузнавателни средства (СРС). Изявлението му дойде след среща с лидера на БСП Корнелия Нинова вчера. Двамата обсъдиха законопроекта, изработен от социалистите като алтернатива на Закона за противодействие на корупцията, представен от правосъдното министерство.

От левицата предлагат новият орган да "използва, прилага и притежава" спецтехника при условия и по ред, определени със Закона за СРС. Цацаров обаче смята, че ако това стане, контролът върху подслушването би отслабнал. "Има Държавна агенция за технически операции. Има специализирана дирекция в ДАНС, която се занимава с това. Ако и тази агенция или комисия, както е в проекта на Министерството на правосъдието, има възможност да притежава технически възможности за СРС, мисля, че това ще бъде изключително вредно", каза прокурор № 1.

Цацаров препоръча да се стесни кръгът от лица, които биха предизвикали интереса на антикорупционния орган, тъй като бил "прекалено голям". В проекта са изброени 47 различни висши публични длъжности. "Трудно може да си представим, че такава агенция може да има възможностите и компетентността да разследва такъв широк кръг лица, при положение че в държавата има други органи, които се занимават с това", посочи главният прокурор. И обърна внимание, че законопроектът не е достатъчно прецизен - предвижда се агенцията да се занимава с лица като ръководителите на държавните горски предприятия и на Българския спортен тотализатор, а в същото време се изпускат членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Шефът на държавното обвинение отправи и станалата вече стандартна забележка към законопроекта - пълната липса на контрол върху работата на агенцията и на механизъм за отчетност. Както и неясната процедура, по която президентът би избирал председателя на агенцията, както предвиждат социалистите. Той отказа да оцени проектите на управляващите и опозицията. Вместо това ги призова да потърсят "златното сечение", тъй като и двата имали недостатъци.

Корнелия Нинова остана доволна, че Цацаров отхвърли нападките на управляващите, според които законопроектът на БСП противоречи на конституцията. "Що се отнася до това може ли президентът да има участие в този орган - мнението на главния прокурор е, че не е противоконституционно. Както и звеното да има разследващи функции", отчете соцлидерът. И обеща да отрази забележките му в проекта, преди да го внесе в парламента.

--------------СТАНОВИЩЕ

В свое становище фондация "Програма Достъп до информация" (ПДИ) разкритикува управляващите, че не са обосновали необходимостта от един общ закон, който да обхваща всички дейности по противодействието на корупцията. "В развитите демократични държави такъв обичайно не съществува", посочват от фондацията. И изтъкват, че вместо това има различни нормативни актове за превенция и репресия на корупцията, прилагани от различни държавни органи. От ПДИ изразяват опасения, че фокусирането върху високите етажи на властта може да постави под въпрос публикуването на имуществените декларации на над 100 хиляди държавни служители.
953
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД