:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Уиз еър" се изненада, че всички с билети искат да летят

Транспортният министър Ивайло Московски нареди проверка на компанията
-------
Нискотарифната компания "Уиз еър", водещият превозвач, опериращ от летище София, обяви за прецедент факта, че всички пътници, които са си купили билет за нейна дестинация, са поискали да летят. Така вчера от компанията коментираха в свое официално становище поредния случай, в който десетки пътници бяха свалени от техен самолет или изобщо не бяха допуснати на борда. Транспортният министър Ивайло Московски, от своя страна, разпореди на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВД) да започне проверка.

Около 40 души, които е трябвало да излетят за Лондон в 6 ч. вчера сутринта, не бяха допуснати в машината. Те са останали до по-късния полет следобед. Тъй като има пътници, останали и от предишни полети, от компанията обявиха, че пускат извънреден полет, който бе насрочен за късно вечерта снощи. Проблемът ескалира от вторник насам, когато пътниците, платили билети, отново за Лондон, са се оказали с 23-ма повече от местата в самолета. Тогава очевидци се възмутиха в социалните мрежи, че се е наложило да се разделят цели семейства, а много пътници са изпуснали планирани връзки с други полети.

От "Уиз еър" вчера се оправдаха, че в съответствие с международно установените стандарти в авиосектора си позволяват известно надвишаване на броя резервирани места (overbooking) за най-популярните маршрути, за да предоставят възможност за пътуване на повече пътници и да избегнат празните места в самолета. Според тях случаите, в които всички пътници се появяват, са прецедент. Когато това станело, доброволци сред пътниците получавали допълнителни ползи срещу съгласието си да пътуват по-късно.

Става въпрос за парична компенсация, която може да стигне до 400 евро. Друг вариант е пътниците, които са се чекирали последни, да се регистрират за следващ полет и да получат компенсации съгласно законодателството за правата на пътниците. "При подобни случаи местен представител на авиокомпанията предоставя на засегнатите пътници информация за техните права (също и в писмена форма), както и за възможностите за резервиране на място за тях на друг полет", допълват от авиокомпанията. "Уиз еър" се извини на пътниците, засегнати от случаите, и отново подчерта готовност за компенсации според европейския регламент.

След съобщението за назначената от Московски проверка пък стана ясно, че ГВД може да се ангажира само с безопасността на полетите, техническото състояние на въздухоплавателните средства, документация на екипажа и дали компанията спазва задълженията си за гарантиране правата на пътниците.

България няма правомощия да извършва цялостни проверки на авиокомпании, регистрирани на територията на друга държава. "Уиз" е унгарски нискотарифен превозвач. Затова ГВА трябва да изпрати официално искане до унгарските авиационни власти, отговарящи за компанията, за да може да се извърши пълна проверка на наша територия.
СНИМКА: БГНЕС
-------
13
5156
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
31 Август 2017 20:04
От "Уиз еър" вчера се оправдаха, че в съответствие с международно установените стандарти в авиосектора си позволяват известно надвишаване на броя резервирани места
А то в случая - правилата на ЕС ли важат в ЕС - или правилата на САЩ и Канада? България да не би да е американски щат?
Както и местата не са "резервирани - а "продадени, a парите - взети.
31 Август 2017 20:45
В тази статия "прецедент" има някакво странно значение.
31 Август 2017 20:57
статия?!
!аман!
31 Август 2017 22:10
*
31 Август 2017 23:16
Само аз ли правя разлика между резервирани и заплатени места?
Защото всички изгонени през последните дни от различни полети на тази ер-компания са със заплатени места за полет, много време преди полетите.
01 Септември 2017 09:38
Да им отнемат лиценза докато не дадт право на проверка!
какво е това поведение!
Нахалството днес е положително качество!
01 Септември 2017 10:05
Уиз Еър от години дублират местата. После, два, три месеца преди полета, го местят с един ден по-рано. Уведомяват, но само някои клиенти. съответно поне половината горят с билетите. Случвало ми се е досега с полети до Малта, Бари, Тел Авив, Мюнхен...
01 Септември 2017 10:06
да избегнат празните места в самолета


Като незаетите столове по кръчмите!

Някои вече съвсем изперкаха от слободия!!!
01 Септември 2017 10:56
Ползвал съм Уизеър и не съм имал проблеми никога. В случая обаче аз мисля че става въпрос за измама! И следва прокуратурата да се намеси! Ако продаете на някой автомобил(да речем), който го нямате ще лежите. Тези продават нещо, което знаят, че го нямат. Умишлено злонамерено! Незабавно отнемане на лиценза до произнасяне на правораздавателните органи!
01 Септември 2017 11:55
С тия боклуци съм пътувал само веднъж и никога веч! Друг е въпросът, как ще ме свалят от самолета, след като вече съм се качил? Огромни усилия ще им коства.
01 Септември 2017 12:53
С Уиз повечето хора пътува на екскурзия/разходка и не им е проблем да изчакат ако ги компенсират. Летят до малки местни летища, така че няма много хора, които да ги ползват за връзки с други полети. В случая явно са се случили да овърбукнат голям брой отрудени гастарбайтери, които на другия ден ще трябва да ходят да бачкат и работата се е размирисала..
01 Септември 2017 15:51
Евтините неща винаги излизат по-скъпи.
01 Септември 2017 18:43
Сакън някой да не се разшири на две седалки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД