:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 243
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Просветният министър се уплаши и спря по-евтините учебници

Обяснението на издателство "Просвета", че черно-белите книги са предназначени за по-бедните деца, взриви социалните мрежи
Просветният министър Красимир Вълчев се видя принуден да спре разпространението на черно-бял вариант на учебници за осми клас след страхотен скандал и гневни коментари на политици, омбудсмана и граждани в социалните мрежи, че така се затвърждава разделянето на децата на бедни и богати. Издателство "Просвета" пусна на пазара цветни и черно-бели учебници за осмокласниците, както го позволява наредбата на министерството. Вторите са с 30% по-евтини. След забраната на министъра на пазара остават само по-скъпите цветни учебници.

Още в края на юни МОН е одобрило всички 23 проекта на учебниците за VIII клас на издателството. Коментарът на шефа на "Просвета" Никола Кицевски пред БНТ, че черно-белите учебници са за "притеснени родители", тоест с по-малки финансови възможности, обаче взриви социалните мрежи.

Първата реакция на министерството беше, че това е възможност за избор, а черно-белите учебници са разрешени, защото не всички предмети изискват цветност. "Министерството на образованието и науката не дели децата на бедни и богати, общата ни цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички деца. Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала дава възможност учебниците от VIII до XII клас да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат. Тази възможност е дадена, тъй като има предмети в по-горните класове, които не изискват задължително пълноцветен печат - например математика, физика, химия и др. МОН одобрява съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците. Издателствата единствено носят отговорност за своите маркетингови послания", бе официалният коментар от ведомството.

С напредването на скандала обаче Вълчев преобърна позицията си и нарече черно-белите учебници "образователна дискриминация", нищо че именно неговото ведомство ги е разрешило. В късния следобед той обяви, че тези учебници няма да се разпространяват, за което той лично получил уверение от "Просвета". "Черно-белите учебници няма да се разпространяват. Факт е, че наредбата позволява черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация. Въпреки това ние ще променим наредбата, така че да избегнем повторни случаи. Никой не е очаквал, че ще се използва за ценова дискриминация една такава възможност", каза Вълчев. И допълни, че казусът има малко практическо значение, но значителна символика. "Няма значение дали 100, 200 или 500 деца ще купят учебници за 3 лв. повече или по-малко. Смисълът е в това, че ние в образованието въплъщаваме нашето разбиране за справедливост. Равният достъп до образование е проекция на принципа за равни житейски възможности", обясни още министърът.

Черно-белите учебници са с 30% по-евтини от цветните - съответно по 9 лв. и по 12 лв. Кицевски обясни пред БНТ, че смята, че цветният вариант е оптимален, но за по-бедните семейства издателите предлагат черно-бял вариант, който е с 30% по-евтин. Такъв вариант е приложен само за тези предмети, за които липсата на цветни изображения не ощетява процеса на обучението. На сайта на издателството е посочено, че "по някои предмети освен цветни "Просвета" ще произведе и черно-бели учебници - те ще бъдат по-евтини, за да са достъпни и за социално слабите ученици". Тази година за първи път издателството предлага и електронни варианти на учебниците за осми клас, каквито има и за децата от първи до седми клас.

За отмяна на черно-белите учебници допринесоха редица политици. "Намирам това решение за скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България, поощрявайки социалното разделение между тях. Като гражданин и като омбудсман изразявам категоричното си мнение против тази абсурдна ситуация, която разделя учениците. Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система", написа омбудсманът Мая Манолова и препоръча на министъра да спре заповедта си.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира, че отпечатването на черно-бели и цветни учебници "е поредното разделяне на обществото на бедни и богати", "абсурдно", "дискриминация" и обида към по-бедните ученици. "Решението е един учебник за един клас в цялата страна, който да се издава от МОН по единен стандарт, а не някакво си издателство решило - на тези деца черно-бял, на други - цветен", обясни Нинова.

КОМЕНТАРИ

"Според мен онзи идиот от просветата, който е предложил черно-бели учебници за по-бедни, трябва да го разчекнат публично. Та това е взривяване на основни норми в обществото, конституцията, демокрацията въобще. Как ще делиш децата на две категории? Държавата няма пари да субсидира учебници ли? Я си представете децата в един клас, част от тях с "евтини" учебници, как ще се гледат с другите? Къде са либералните талибани да защитят равенството? Някой предлага сегрегация, расизъм дори, а всичко се изчерпва с шегички във "Фейсбук". Защо топредакторите от сутрешните блокове не намерят този кретен и да го поканят да си развие тезата? Да го знаем кой е. Кои са. За такова нещо във Франция ще падне правителството", написа журналистът Иван Бакалов във "Фейсбук".

Стотици бяха коментарите в този дух. "Скандално, нагло и малоумно е предложението за черно-бели учебници... за бедняците! Да мачкаш самочувствието на едно дете, да го сочат с пръст и да бъде гледано от останалите деца/родители/учители къде с подигравка, къде със съжаление. Така и така са почнали с разделението, могат да направят и отделни паралелки - за бедни и богати", пише и Николай Николов. Другите определения бяха "черно-бял цинизъм", "социална сегрегация" и пр.

"Безмълвна съм. Не искам да повярвам, че е възможна такава дискриминация в образованието, не искам и да повярвам, че ще делим децата, които учат, на бедни и богати. Най-вече отказвам категорично да вярвам, че такава морална нищета е одобрена от някого", написа Леона Асланова.

Имаше мнения и в подкрепа на идеята. "Тук, в Щатите, има използвани и нови учебници, които се предлагат. Половината клас е с нови, другата, с по-практични и разумни родители - със стари. На децата не им дреме", пише Антони Христов. Сред мненията "за" бяха и такива, че децата са разделени много по-брутално според това дали имат смартфон, маркови маратонки и дрехи, скъпи раници и други скъпи учебни пособия. А голяма част от родителите и сега купуват учебници от борсите за употребявани книги. Младежи свидетелстваха, че в гимназията масово не се носят учебници в училище.





61
3624
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
31 Август 2017 20:56
ама оставили по скъпите...
делението е реално и повсеместно.
31 Август 2017 21:11
Разумно решение е по предмети като математика, физика, химия учебниците да са само чернобели. Какво цветно може да има по математика, физика ? Цветна снимка на Питагор или Архимед във ваната? Историята, биологията си искат цветове.
31 Август 2017 21:22
*
31 Август 2017 21:30
"Просвета" са загрижени за по-бедните деца, друг път.
Опитват се да играят на пазара за печалба дори и от бедните, защото в България хората наистина са бедни и богати.
По-бедното семейство, което иска децата му да учат, ще вземе учебника на друг ученик и ще го размножи на ксерокс, пак черно-бял. Но това е лично решение на семейството, а не официална политика на социално деление, и ще му излезе по евтино. "Просвета" фактически иска да вземе тия парички за ксерокс от бедния с 1-2 лева отгоре. За подвързването.
От по-следващата година, когато вече ще има и от новите учебници за 8 клас такива, които ще се продават втора употреба, вместо ксерокс, по-бедните хора ще могат да си ги купуват като втора употреба.
Родителите на децата, които учат в езикови училища, трябва да бъдат подготвени не тази, а следващата учебна година да се изръсят къмто, ако не и повече от 1 000 лева за учебници и помагала.
31 Август 2017 21:42
С напредването на скандала обаче Вълчев преобърна позицията си и нарече черно-белите учебници "образователна дискриминация", нищо че именно неговото ведомство ги е разрешило.


*

А какво беше наредбата на МОН, според която едни родители не може да си записват децата в първи клас в избрано от тях училище само защото не са живели през последните три години в този квартал? Парекселансова реална дискриминация, представена обаче като социална справедливост. И понеже малоумните социални мрежи нещо се разсеяха и не прегряха по този повод, наредбата остана.
31 Август 2017 21:56
а следващата учебна година да се изръсят къмто, ако не и повече от 1 000 лева за учебници и помагала.


За много по-малко пари МОН би могло да предостави на учениците таблет с качени учебници и помагала по всички предмети в какъвто си щете файлов формат. С платени авторски права, както е редно.
Много по-евтино е да произведеш цветен електронен файл, отколкото да го отпечаташ пълноцветно на хартия. Прочее, това с таблетите се прави в много по-богати страни от България - например Южна Корея. Ама иска организация и усилия, които министерството си спестява.

Цветният печат в България е безумно скъп, особено ако илюстрациите са пръснати из цялото книжно тяло, а не са събрани в една печатна кола. И при повечето учебници той е напълно излишен. Учебниците не са комерсиален продукт, не са лайфстайл списания, та да е нужно да лъжеш окото на потребителя с цветове, с UV покритие на всяка страница и прочие ненужен лукс.
31 Август 2017 22:07
Гърците щото са много закъсали от няколко години вече дават безплатно на учениците си лаптопи.Нямайте съмнение че добре са си направили сметката.Това нашето е безумна простотия.
31 Август 2017 22:13
Спря по-евтините и останаха по-скъпите! Някой раздуха тази истерия незнайно защо. А всъщност един въпрос трябва да зададе обществото ни на онези 240 хрантутници - докога, неуважаеми господа, ДДС за туризма ще е 7 процента, а за учебниците и други книги 20?! Ей това е въпросът, ама не го задаваме!
31 Август 2017 22:17
*
31 Август 2017 22:28
Разликата между 9 и 12 лв. е 3 лв. - няма и две билетчета за градския транспорт, които са 3,20. Цялата идея с черно-белите издания, май има за цел да провери доколко българското общество е скъсало с идеите за социално равенство.
31 Август 2017 22:42
бг-мамието е достигнало неподозирани дълбини.
Един призрак броди из България — призракът на черно-белите учебници. Всички сили на стара България са се съюзили за свещена хайка срещу тоя призрак: протестна мрежа и комунистите, Вълчев и Корнелия, Мая и Леония, уличните радикали и босоногите полицаи...
А цветните учебници втора ръка са с 3 лева по-евтини от черно-белите...
Къде попадна, бедни Робинзон.
31 Август 2017 22:52
Тази година няма да има цветни учебници втора ръка за 8 клас, щото няма откъде да се вземат.
31 Август 2017 23:04
Вярно, че тази година цветните учебници ще са само нови.
За сметка на това, вече ще има ученици в 8 клас приети с 2.00 по двата предмета на външното оценяване и с 3.00 по двата балообразуващи. Около половината от седмокласниците не могат да достигнат до тройка по български език с нормалните критерии, почти 2/3 пък не стигат до тройката по математика. Нарастването на дела им е за поредна година. Цветните учебници ще ги решат тези дребни неща дето даже трудно могат да се нарекат проблеми.
Имам учебници и книги на различни езици с черно-бели илюстрации. С няколко класи са над цветните сегашни брошурки, които част от сегашното учителство "одобрява" срещу дребни комисинони.
31 Август 2017 23:10
Цялата идея с черно-белите издания, май има за цел да провери доколко българското общество е скъсало с идеите за социално равенство.


Не е такава идеята. Никола Кицевски твърди, че идеята била благородна - да се помогне на по-бедните семейства. Възможно е. Той обаче е много опитен професионалист и си е направил и друга сметка, в която и неговото да не се губи. По-евтиният учебник обезсмисля фотокопирането, което е масова практика, не само при учениците, но и при студентите. А за издателя е важен тиражът, колко екземпляра ще продаде, пък били те и по-евтини. За автора също, защото той получава процент от всяка продадена бройка.
01 Септември 2017 00:21
По-евтиният учебник обезсмисля фотокопирането

Дори това да е бил търговският замисъл, то той показва алчност и глупост от замислилият го и няма как да работи. Цена 9 лв. е прекалено висока за да постигне тази цел и съвсем малко по-ниска от 12 лв. (цветният учебник).

Обикновено никой не си губи времето да копира учебници от 9 или 12 лв.. Копират се учебниците от 60-70-100 лв. и нагоре.
01 Септември 2017 00:32
За автора също, защото той получава процент от всяка продадена бройка.

Крайно време е да се спре с тънките дребни пазарни сметки, защото ефекта им върху образованието, като поражения, се измерва в дългосрочен план със стотици милиарди.

Крайно време е МОН да формира авторските колективи, да ги наема за определен срок да напишат определен учебник (един за всички училища), като авторските права остават за МОН.

От там - да качи за свободно и безплатно изтегляне всички учебници (пък който иска да ги отпечатва и продава), а на учениците, вместо хартиени учебници да предоставя на 3 години ваучер за определена сума за закупуване на лаптоп.
01 Септември 2017 01:25
Поредният слон. От муха. Хвърли на шараните захранка и пусни въдицата...
В същото време
Дежурния
31 Август 2017 23:04
Вярно, че тази година цветните учебници ще са само нови.
За сметка на това, вече ще има ученици в 8 клас приети с 2.00 по двата предмета на външното оценяване и с 3.00 по двата балообразуващи. Около половината от седмокласниците не могат да достигнат до тройка по български език с нормалните критерии, почти 2/3 пък не стигат до тройката по математика. Нарастването на дела им е за поредна година. Цветните учебници ще ги решат тези дребни неща дето даже трудно могат да се нарекат проблеми.
Имам учебници и книги на различни езици с черно-бели илюстрации. С няколко класи са над цветните сегашни брошурки, които част от сегашното учителство "одобрява" срещу дребни комисинони.

И нито една социална мрежа не прегрява от тези факти, нито една нинова не се възмути и нито една омудс не уплаши министъра заради повсеместната неграмотност и необразованост. ВУЗ - овете бълват висшисти, които не могат да напишат едно смислено изречение, без правописни и граматични грешки.
01 Септември 2017 01:56
повсеместната неграмотност и необразованост

Ами тя е и резултат на бизнеса с учебниците. Като почнеш от броя им, писачите, издателите и свършиш със съдържанието им, което е следствие и на предното.
01 Септември 2017 06:47
А оповестените и в пресата, т.е. публични, обещания на "Просвета", че ще раздава на учителите лаптопи, таблети и пр., за да й закупят учебниците, "взривиха" ли социалните мрежи? Нелоялна конкуренция очеизвадно е термин, непознат на "социалните мрежи"? И на МОН още по-очеизвадно?
Конкуренция и невидимата пазарска ръка за Сичкото, като пенкелерът на леля Поли, а? На ви пазарскост, на ви квото там дал "късният капитализъм" на българска почва.
01 Септември 2017 06:58
"да се помогне на по-бедните"
Образованието до осми клас беше задължително и учебниците -съответно - безплатни. С усилията на не едно Боково правителство, т.е. на гусин Игнатов, гусин Танев, гъ-жа Кунева и госпойца Дамянова вече е до седми клас... А после гусинът Домусчиев и Ко. ще ми пищят, че нямали били квалифицирана работна ръка, рийш ли.
П.П. Образованието на всички деца, започнали първи клас през 2002 г. поради изцяло новите учебници по новите програми на гусин министъра Даниел Вълчев не ни излезе безплатно от първи до седми клас, плащахме си като попове всички учебници, събирахме пари, випуск по випуск, за да се закупят на едро с отстъпка. Аз, кат по-заможен доцент в държавен университет, и детски даже не съм получавала.
01 Септември 2017 07:01
Още П.П. По предложение на Евгения Живкова преди доста години НС взе решение да има по не повече от три учебника по предмет за съответния клас. Първата работа на тандема Игнатов-Дамянова от дългата Му резервна скамейка беше да отменят въпросното решение. Щот, нали, конкуренция и дълга пазарска кунка.
01 Септември 2017 07:08
И още П.П. Само учебникът по музика в един от гимназиалните класове струваше 15 лв., та учителката по музика каза да не го купуваме, тя ще се справи с музикалното образование на децата ни и без тоз учебник. Справи се. С тези дечица, които искаха да се образоват музикално отвъд Азис и Ивана, т.е. разхождайки се по Шанз Елизе, не пееха, хванати за ръчица, чалга. Бога ми.
01 Септември 2017 08:09
По-евтиният учебник обезсмисля фотокопирането, което е масова практика, не само при учениците, но и при студентите

Кой ще се занимава с фотокопия, моля ви се? Отдавна се сканира (цветно), а сканираните учебници се хостват за всеобщи класни нужди в нечий гугъл драйв. Ако не разполагате с издателски pdf-и на учебниците, значи сте мързеливи или назадничави родители, защото е изтичат веднага след одобряването им в нета. Бедна ви е фантазията и колко фейс-групи за обмен на читанки, учебни тетрадки, помагала, сборници със задачи и т. н. има. Пари за книги не се дават благодарение на "читанката". Да си дете и да искаш да се образоваш днес ... Лошото е, че масово се заема "наготово" - от pomagalo.com и referat.org и в морето от познание не се нагазва и до колене.
01 Септември 2017 08:20
Още П.П.-та та за експертизите по всичкото, пишещи на едро - към всеки учебник в сайтовете на съответното издателство могат да се ползват купища безплатни и достъпни допълнителни текстове, упражнения, материали.
Нелегалните pdf-и, препоръчани по-горе, са Нелегални и подлежат на законови санкции. Защо няма електронни формати на учебниците - питайте МОН. Не питайте издателствата, защото от ерата Кунева насам те са длъжни да плащат авторско право на автори и наследници, преводачи и наследници за всеки ред, цитиран в някой учебник. А без допълнителни текстове просто няма как да се направи учебник по български език или литература примерно /няма как децата да учат "Братчетата на Гаврош", без да им цитираш Юго, щото "Клетниците" ги изхвърлиха от учебната програма и къФфф е тоа там Гаврош, че и с братчета, те не знаят. Пък и илюстрациите на Жендов е редно да се приложат... С руската и западноевропейската литература нешата са още по-сложни/ . До ерата Кунка Пазарска авторските права ги плащаше МОН. Но преди бяха по три учебника за предмет в съответния клас все пак.
01 Септември 2017 08:29
П.П. Тенденцията форумна напоследък да се пише на едро по въпроси, от които пишещият хабер няма, не носи особени приноси на форума, нито на тези институции, които внимателничко го четат. С ботуши в магазин за муранско стъкло не че е забранено да се влиза, но не е препоръчително. Образованието е материя тънка, с ефекти десетилетия напред, газенето с ботуши от Кунки всякакви през 3-4 години вече даде отровните си резултати, хайде по-внимателничко.
С огромно съжаление констатирам, че един от специалистите, истински разбиращи от историята, филисофията и днешния ден на образованието, Димка Гичева-Гочева, се отказа да пише във форума. Което е симптоматично. За кво вадис и камо грядеши, форуме.
01 Септември 2017 08:37
Д-р Тормозчиян 31 Август 2017 21:42
Пуснал съм жалба до Комисията за защита от дискриминация. Ще видим дали ще стане.
При мен случая е абсурден. Имам 3 деца. 7,6, 2 годинки. Едното е първокласник сега. Местим се в съседен квартал в София. И какво се оказва. Второто не ясно къде ще учи, защото нямаме уседналост. А 3-тото, ще учи в кварталното.
И така 3-те ще учат в различни училища!
Тоя министър е поредната ГРОБарска калинка!
01 Септември 2017 08:39
А униформи кога? Едните идват със скъпи дрехи, а другите с евтини.
01 Септември 2017 08:43
Обобщение: За все по-скъпото, но за това пък все по-некачественото образование на българските деца са виновни "реформаторите" от МС с наредбите и законопроектите им, както и парламентаристите божем български, гласували тез законопроекти. Във висшето образование от ЗРАСРБ Игнатов насам и наредбите МС-Танево-Кумеви батакът е още по-голям.
Боя се, че сме минали отдавна границата, от която бихме могли да обърнем нещата към по-добро. Което си беше и целта всъщност на "реформите", да не се самозалъгваме.
01 Септември 2017 08:59
Автор в колектив от 4-5 души получава стотинки хонорар за брой учебник.
Самата изработка на учебник е много скъпа. Плаща се на художници за рисунки, особено в учебниците за малките деца; на художници за карти; на фирми за дизайн; на такива, които да изработят филмчета с 3D ефекти за електронните учебници; самото отпечатване на хубава цветна хартия гълта много пари; заплащането на труда на хората в издателствата, които интелектуално обработват материала...

Изпращането на безплатните екземпляри до училищата сигурно е струвало над 10 000 лева на издателствата.

Населението хем иска хубав, качествен продукт, хем иска да му е евтино.

Хем иска конкуренция на идеи и технологии, от които да избере най-добрата.
01 Септември 2017 09:05
SvSophia, права си разбира се, но мисля, че нещата са далеч по пазарно-прозаични. Отпечатването на определени тиражи с предварително определена крайна цена носи определени комисионни.

Ако грижата наистина беше насочена към учениците и техните родители, учебниците щяха да са безплатни или на символична цена.
01 Септември 2017 09:37
По принцип, черно белите илюстрации и то в минимално количество са по-добри. Те развиват абстрактното мислене и фантазията на децата. Затова, ако на някой му пука за образованието въобще, всяко решение за това какви да са учебниците трябва да се взема единствено и само от съображения за подобряване на учебния процес, а не на база на цени, технологии и качество на печата.

Затова, за малките деца се печатат шарени книжки с много картинки и малко текст. И колкото децата растат, толкова по-малко картинки и повече текст има в учебниците и толкова повече тези картинки стават семпли и абстрактни.

Разбира се, огромно значение има и начина на систематизиране на учебния материал, така че всички знания да се подреждат в една обща система, взаимосвързани и взаимозависими. Това е нещо, което в момента никой не прави.

А ако държавата толкова се е загрижила за учениците, може да плати хонорари на авторите и да пусне учебниците в PDF или друг подходящ формат, свободно в Интернет, така че бедните (и не само) да могат да си ги изтеглят и да ги ползват на компютъра си. Това ще е реална помощ за бедните деца, а не празни приказки!
01 Септември 2017 09:40
Тоа министър идиот ли е?

Най-вероятно - да!

Щото само идиот може да изрече следното, независимо от това, доколко е вярно:
„Равният достъп до образование е проекция на принципа за равни житейски възможности".

01 Септември 2017 10:43
Какво доживяхме, баси... Скапаната държава да доплаща, ако се налага, за учебниците на онези деца, които искат да продължават да учат, а не да ги сегрегира... Но като знам нивото на политическия кабинет в МОН - това е само началото... лееееек полъх преди урагана, който се задава...
А униформи кога? Едните идват със скъпи дрехи, а другите с евтини.

Ми май никога - униформите се явяват скъпи - за мойте юнаци всичко, което включва униформата, е около три пъти по-скъпо, отколкото в магазина, а е с доста лошо качество - за една учебна година трябват поне три комплекта... И тук иначе добрата идея е побългарена...
01 Септември 2017 11:31
. Черно-белите учебници не са случайни, те са като еврейска значка при хитлеризма, те са сегрегация и "задно място в автобуса"


До живот ще гласувам за тоя, който въведе сегрегация за циганите и се оправи с циганската престъпност.
01 Септември 2017 12:02
Такаааа... Оказва се, че издателството предлага и електронни учебници, които са още по-евтини, следователно са за най-бедните


"Досегашната работа в училище с електронни учебници показва, че те се приемат с изключителен интерес, защото съдържат атрактивни 3D анимации, видеоклипове, интерактивни упражнения, задачи, образователни игри", обясниха от "Просвета".

Достъп до електронните учебници се продава онлайн и най-често е за една календарна година. Освен същите уроци децата имат възможност да гледат анимации и презентации, както и да решават образователни задачи.

От "Просвета" обявиха, че предоставят безплатни електронни учебници на преподавателите, които изберат техните учебници. За децата електронните учебници по новите програми за осми клас струват по 6 лева.


http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/09/01/3034351_elektronnite_uchebnici_se_polzvat_samo_po_jelanie_na/

И никой досега не се е надигнал срещу тази още по-възмутителна дискриминация? Защо?
01 Септември 2017 12:20
Коренът на проблема е в това, че образованието е подчинено на бизнеса, на принципите на свободния пазар. Това е огромна беда, която България допусна и със здравеопазването, където резултатите буквално причиняват смърт. Има сфери, в които пазарна икономика не бива да се допуска. Щом се допусне, настават обидни и неприемливи случки като тази с учебниците. Хората в България отдавна знаят, че „човешкият материал” се дели на първо и второ качество според парите, но сега го видяха спрямо децата си… Заболя ги, реагираха, но нищо няма да се промени, ако не осъзнаят, че българското общество е устроено точно по законите на тази неправда. Уважаеми българи, което ви се струва недопустимо като морал, е напълно оправдано според теорията и практиката на свободния пазар. По неговите закони хората наистина се делят на първо и второ качество в зависимост от парите. А отдавна в училище има свободен пазар, нали? И това е коренът на проблема, а не в това, че някакво издателство решило да направи нещо си, а чиновници са го одобрили.


http://a-specto.bg/uchebnicite-za-bedni-sa-gordo-chedo-na-svobodniya-pazar/
01 Септември 2017 12:34
Само първо и второ качество? Не става така, необходима е по-детайлна категоризация:

Купуващи нови хартиени учебници с цветни илюстрации - 1-во качество

Купуващи нови хартиени учебници с черно-бели илюстрации - 2-ро качество

Купуващи хартиени учебници втора ръка с цветни илюстрации - 3-то качество

Купуващи електронни учебници с цветни илюстрации - 4-то качество

Купуващи хартиени учебници втора ръка с черно-бели илюстрации - 5-то качество

Теглещи безплатно пиратски електронни сканирани копия на учебници с цветни илюстрации - 6-то качество

Теглещи безплатно пиратски електронни сканирани копия на учебници с черно-бели илюстрации - 7-мо качество
01 Септември 2017 12:38
Такаааа... Оказва се, че издателството предлага и електронни учебници, които са още по-евтини, следователно са за най-бедните



И никой досега не се е надигнал срещу тази още по-възмутителна дискриминация? Защо?


За да се възползваш от "още по-евтините", трябва да имаш компютър. Дали всички бедни хора в България имат компютри, как мислиш?

(снимка: натиснете тук)
01 Септември 2017 13:01
Имат. Ако не компютри, то смартфони имат, така че спокойно могат да си изтеглят учебника чрез някоя безплатна безжична мрежа.
01 Септември 2017 13:02
Имат. Ако не компютри, то смартфони имат, така че спокойно могат да си изтеглят учебника чрез някоя безплатна безжична мрежа.


Ама всички ли имат? До един? И как се чете урок на 4-5 инча дисплей?
01 Септември 2017 13:16
Ако някой е виждал ученик без смартфон, нека да каже.

Дисплеят не е проблем, сам може да видиш всеки ден в градския транспорт колко много хора четат някакви текстове точно върху смартфони.
01 Септември 2017 13:21
А няма ли да е по-лесно всички да дарим по 1 лев?
01 Септември 2017 15:23
Попаднах на това мнение, с което съм съгласна. А вие знаете ли що е туй "чокър"? Прочетете http://clubz.bg/57803-cherno_belite_uchebnici_i_vyzmojnostta_za_izbor Мани, разрових се из нета, ми не петокласнички, внучката ми в 3 клас се оказа, че има чокър! Един такъв фин, като дантелка, божке, човек винаги научава нови думи, божем съм филолог и то с чужд език!
01 Септември 2017 15:35
и по-евтините автомобили да се забранят
напитките, цигарите, дрехите и какво ли не още - тоже
идеята е гениална и с необозримо приложение
01 Септември 2017 15:48
лен,

аз пък въобще не съм съгласен с мнението на цитирания от теб пиар. искам вместо "избор" да има един учебник по един предмет за един клас, който да бъде разпространяван от т.нар. министерство на образованието, всички да учат по него и да спре с тези истерии за "право на избор". и толкоз.
01 Септември 2017 16:13
onzi, абсолютно съм съгласна с теб! Но за конкретния казус приемам мнението на човека. Многото учебници затрудняват семействата, когато се наложи да се смени местожителство, а то в последните години доста често става. И детенце в новото училище ще учи по нов учебник или ще го изпитват по новия, пък то е учило по друг. Айде, да има избор, да речем, както беше преди - по максимум 3 различни учебници по предмет, иди дойди. А сега са май колкото издателства, толкова и учебници.
01 Септември 2017 16:16
Има едно нещо което малко се подценява като движеща сила на такива новини и интернет-възмущение.
Един учебник от 12 лева при 15% авторски права от корична цена и 50 000 годишен тираж прави 90 000 лева годишно за авторите или за един обозрим 5-годишен период около половин милион лева. За издателите вероятно тази сума се умножава по 2. Има доста масова продажба втора ръка, реалните суми сигурно са по-малки, но мащабът им е достатъчно мотивиращ за всякакви мръсни номера. А ако се умножи по 12 класа и 7-8 учебника на клас, историята става съвсем кафява...
01 Септември 2017 16:17
никакъв максимум. един учебник. или айде от мен да мине - по алгебра за десети клас един учебник за математическите гимназии и един за останалите. щото се предполага, че мг-тата ще учат повече математика /поне по мое време беше така, с разните му кръжоци и школи се събираха над 25 часа математика седмично - алгебра, геометрия, числени методи, разни матрици и детерминанти и прочие/.
01 Септември 2017 16:20
дежурния,

откъде го докара този тираж? надул си го поне три пъти. при випуск от 60 хиляди и неустановен брой одобрени от мон учебници да плющиш петдесет хиляди тираж
01 Септември 2017 16:37
Приемам 50 000 ученици в един випуск. Може би тираж не е най-удачното, толкова е баницата по 1 предмет за един набор, която си я делят няколко издателства. Не слагам учебните помагала и прочие аксесоари дето вървят с доста учебници. В общи линии - няколко десетки милиона годишно не оборот а печалби, дето се делят между сравнително малък брой хора. И ако едните печелят повече, за другите остава по-малко.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД