:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Криза

Средната класа в Русия залага на нови модели на оцеляване

Хората се притесняват най-много от ръста на цените и безработицата за сметка на гражданските права и свободи
Като повечето общества в криза, хората в Русия вече залагат на евтиното за сметка на качеството на храните.
През последните няколко години руснаците вече свикнаха с поредната криза, която удари страната им заради кризата в Украйна и западните санкции. Те са адаптирали и своето потребителско поведение към нея. Това засяга вече както най-силно нуждаещите се, така и хората от средната класа. Според последни проучване на "Левада център" от август най-много жителите на Русия се страхуват от ръста на цените (61%), бедността(45%) и безработицата (33%). Проблемите, които най-малко интересуват хората, са ограничаването на гражданските права, демократичните свободи и натискът срещу независимите медии, като едва 4% са обезпокоени от тези въпроси.

По данни от руската статистическа агенция "Росстат" доходите на руснаците са се понижили през юли т.г. с 0.9%. А за първите седем месеца на годината реалните доходи са намалели с 1.4 на сто. Както се съобщава в проучването на икономическата ситуация, подготвено съвместно от института "Гайдар" и Руската академия на народно стопанство и държавни учреждения, руснаците вече са свикнали с дългата криза, която се изразява в значително понижаване на реалните доходи. И тъй като много от тях не могат още повече да ограничават потреблението си, в страната се разпространява схема за подобряване на материалното положение чрез самозадоволяване от малкото частно селско стопанство. Резултатите от анкета показват, че този модел са избрали 32% от участниците в допитването. От кризата обаче е засегната и тази част от населението, която бива определяна като средна класа. Резултатите от анкетата показват, че 69% от хората от тези среди също пестят от хранене в ресторант, а 63 на сто пестят от отпуските си. Един от най-характерните показатели на кризата е увеличаването на разходите за храна. "Когато харчим 40% от всички разходи за продоволствие, тогава това е признак за бедност", казва икономистът Сергей Смирнов в разговор с "Дойче веле". По данни на Росстат, на които се позовава икономистът, през първото тримесечие на т.г. най-бедната част от хората са изразходвали близо 48% от доходите си за храна. При хората от средната класа този процент е 45.7 на сто.

Марина Красилникова е ръководител на отдела за изследване на потребителските нагласи и жизнения стандарт към "Левада център". "Главната разлика между сегашната криза и кризите през 1998 и 2008-2009 година е в това, че предишните кризи бяха бързо преодолени. При тях възстановяването на потреблението сред населението се осъществяваше в рамките на една година. През 2015 г. обаче окончателно стана ясно, че няма да настъпи подобрение. И от този момент започна принципната промяна на потребителското поведение. "Това беше годината на преосмисляне", смята социоложката. Промяната на потребителското поведение се изразява в това, че хората започват



да се отказват от неособено нужните покупки



И това се отнася до всички разходни пера - от храните до автомобилите. Това развитие се отрази отрицателно върху търговията на дребно и върху автомобилния пазар. "От Министерството на икономиката казват, че в Русия се очаква икономически растеж, но населението не го усеща. Затова и не изпитва никакъв оптимизъм. Докато не се промени реалната ситуация, моделът на потребителско поведение няма да се промени. Необходим е икономически растеж, който да бъде осезаем не само за чиновниците", каза тя.

Кризата се усеща и в столицата Москва. Светлана Серьогина е преводач и майка на три деца. Тя разказа, че доходите на семейството не са се понижили в сравнение с 2013 г. Но поради инфлацията разходите за хранителни продукти растат постоянно и се отразяват значително на семейния бюджет. "Ако преди харчех около 2000 рубли (29 евро) в магазина, сега харча 5000 (72 евро). Затова избирам по-евтините магазини", признава тя. Светлана е ограничила и разходите за децата. "Когато голямата ми дъщеря тръгна в първи клас, все още нямаше криза. И й купих маркови дрехи. А когато по-малките деца тръгнаха на училище, кризата беше в разгара си. И те се задоволиха със скромни дрехи руско производство", допълни тя. Разходите за допълнителните занимания на децата също е трябвало да бъдат съкратени. Сега само две от трите й деца ходят на частни уроци по английски. Семейството ограничава и разходите за почивка през лятото. "Тази година ще прекараме на вилата. Няма да ходим на море, въпреки че то е много полезно за децата, които са алергични", казва Светлана.

Според изчисленията на социоложката Марина Красилникова в резултат на последните две кризи делът на т.нар.



средна класа е намалял с 10 до 15%



и е около 20 на сто от населението. Според други проучвания той е още по-малък. "Ако говорим за тази категория от населението, която притежава по-големи финансови ресурси от необходимите за удовлетворяване на месечните потребности, то тя съставляваше преди кризата от 2008 г. от 35 до 40% от цялото население. Сега делът на този род потребители е намалял с една четвърт", заключава социоложката.

В Русия засега не се очертава подобрение на икономическата ситуация. Дори и "щатният оптимист" - вицепремиерът Игор Шувалов, излъчва неувереност, когато твърди, че "намаляването на доходите на населението е приключило". Краят на годината наближава и вече е ясно, че потребителската инфлация ще се окаже значително по-висока от предварителните прогнози. Доходите на домакинствата намаляват. Намалява и броят на доларовите милионери в страната. В Русия все още се водят разговори за въвеждането на прогресивен данък на доходите на физическите лица, който ще засегне силно т.нар. средна класа. Същевременно цените за градския транспорт растат навсякъде. Растат и акцизите за алкохол, бензин и тютюневи изделия, но руснаците все така търпят. Те са готови да излязат на протест (при това не всички) само когато не им изплащат заплатите - както направиха преди няколко месеца учителите от Забайкалския край.

Последното мащабно нововъведение в Русия бе намаляването на температурата на топлата вода в жилищните кооперации с цели 10 градуса. И няма как хората в ЕС да разберат, че това ще засегне мнозинството от руското население. Това може да го проумее само постсъветският човек. Та нали Русия получи като наследство от СССР централно водоснабдяване и парно. Сега властите твърдят, че с понижаването на температурата на топлата вода ще паднат и цените на общинските услуги. Само че хората отлично знаят, че в Русия понижаването на цените на суровините много рядко води до снижаване на стойността на крайния продукт. А това означава, че най-вероятно руснаците ще получават услуги с по-ниско качество за същите пари.

Допреди година изглеждаше така, сякаш руснаците са готови да пестят например от храна, за да могат спонтанно да отидат на кино, на ресторант или да заминат на почивка. Сега обаче те постепенно се превръщат в ревностни стопани, за които редовното и разнообразно хранене е по-важно от киното и театъра. С привикването към бедността на преден план излизат съвсем други приоритети. Важно е евтиното, а не качественото. Руски експерти наричат това "модел за оцеляване". В рамките на този модел на поведение руското общество може да преживее още минимум от 3 до 5 години. Едно е ясно: той ще е ефикасен дотогава, докато преразпределението на домакинските разходи ще позволява на руснаците да си плащат сметките за вода, парно, ток и да си купуват минималното количество продукти. Но ако това се промени в негативна посока, то тогава и трупаният скрит гняв ще избие неминуемо.

 Реалните доходи на руснаците продължават да намаляват.
СНИМКИ: www.dw.com
Най-бедната част от хората изразходва близо 48% от доходите си за храна
35
3642
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
05 Септември 2017 19:48
значи от санкциите вкл. и путининовите такива има ефект :
Крым Наш съвсем реално е стигнал до джеба на популацията.

но Имперски Кеф цена няма!
05 Септември 2017 19:49
в разговор с "Дойче веле".

"Левада център".


Е, к'во да му чете човек на този екзерсис?
05 Септември 2017 20:35
СМИ: В России сократилось число считающих себя бедными людей
Во втором квартале 2017 года количество жителей России, считающих себя бедными, сократилось до 29% и вернулось к уровню 2012 года.

Как пишет газета «Известия» со ссылкой на мониторинг Института социального анализа и прогнозирования РАНХиГС, население стало позитивнее оценивать свое положение.
Натисни тук
05 Септември 2017 20:41
Повече и по-актуална информация по темата - тук:

http://www.segabg.com/replies.php?id=296364

05 Септември 2017 20:44
 И няма как хората в ЕС да разберат, че това ще засегне мнозинството от руското население.

Това е достойно слабоумие, но добре че е резулат от компилация на различни материали от чужди на България медии. От там ще да е объркването към посока побъркване със шизо-олиго елементи.
€€ $$ ££ ¥¥
Чакаме снимки с навални, оставен на една обелка от краставичка . . . И бедният бузин . . .
05 Септември 2017 20:49
ablepsia 05 Сеп 2017 19:49
в разговор с "Дойче веле".
"Левада център".


05 Септември 2017 21:03
Д-р Тормозчиян 05 Септември 2017 20:41
Повече и по-актуална информация по темата - тук:

http://www.segabg.com/replies.php?id=296364


05 Септември 2017 21:08
Крым Наш съвсем реално е стигнал до джеба на популацията.


Да си така добър да речеш и НИЙ кой Крим цапнахме, та в джеба ни ...
05 Септември 2017 21:17
Е, к'во да му чете човек на този екзерсис?



И аз така постъпих...мернах източниците
05 Септември 2017 21:31
Тази песен вече сме я чували! Изтъркана е.
05 Септември 2017 21:46
Путин пада!
Зюганов идва!

Радост из форума,а?
05 Септември 2017 22:32
С привикването към бедността на преден план излизат съвсем други приоритети. Важно е евтиното, а не качественото. Руски експерти наричат това "модел за оцеляване".

Тва е положението, Минке. Свиквай...
05 Септември 2017 22:42
Низкие зарплаты - главная проблема россиян
Почти четверть (24%) россиян считают главной проблемой в стране низкий уровень жизни и низкие зарплаты, показал июльский опрос Всероссийского центра изучения общественного мнения (ВЦИОМ).
Низкие зарплаты и уровень жизни занимают первое место в списке проблемных тем для россиян уже третий месяц подряд, отмечают социологи. По сравнению с июлем 2016 года число россиян, беспокоящихся из-за низких зарплат, выросло на 10%.
На протяжении пяти месяцев (с февраля по июнь 2017 года) этот показатель демонстрировал непрерывный рост и увеличился более чем в два раза - с 13% до 27%.
На сегодняшний день россиян также беспокоят экономический кризис и экономическая политика (21%), социальная политика (18%), проблемы здравоохранения (17%), безработица (14%), проблемы в сфере образования (12%), низкие пенсии и пенсионная реформа (12%), инфляция и рост цен (10%), коррупция (10%) и состояние ЖКХ (8%).
Как отмечается в исследовании, актуальность этих тем проблемного рейтинга (за исключением инфляции) сегодня выше, чем годом ранее.
"Несмотря на завершение кризиса, проблемы материального характера сегодня волнуют россиян даже больше, чем год назад", - констатируют социологи.
А вот проблемы внешней и внутренней политики и политическая обстановка в топ-10 наиболее важных для страны проблем по результатам опроса не вошли.
Для сравнения: в марте 2015 года внешняя политика волновала 13% участников опроса ВЦИОМ и занимала третью строчку в списке проблемных тем (в то время как низкий уровень жизни беспокоил всего 11% респондентов). Спустя год о проблемах внешней политики заявляли уже 6% опрошенных (7-е место в рейтинге), а в декабре 2016-го - 4% (11-е место).
05 Септември 2017 22:43
*
05 Септември 2017 22:47
Тъкмо рано рано в 4 часа днес зачекнах темата и редакцията яко я подхванала.
http://www.segabg.com/replies.php?id=300023
05 Септември 2017 23:25
https://www.youtube.com/watch?v=xlhl8AY9wcU

05 Септември 2017 23:27
значи от санкциите вкл. и путининовите такива има ефект :
Крым Наш съвсем реално е стигнал до джеба на популацията.

но Имперски Кеф цена няма!

Ми нали сакциите били само срещу Кремъл? Или все пак са с идеята да ударят руския народ, за да свали властта и да я замени с "правилна, демократична и гейо-лезбийска"?
05 Септември 2017 23:44
*
06 Септември 2017 02:54
sim4o 05 Септември 2017 21:46
Путин пада!
Зюганов идва!

Радост из форума,а?


Иде, иде.... кавказеца Кадиров.
Само на Левади и ливади ще ми станат разните НПО центрове.

Кадыров назвал самое справедливое государство в мире
21:17 05.09.2017
Рамзан Кадыров считает, что в мире нет государства, которое больше России заинтересовано в защите прав и интересов людей.
http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201709052122-400v.htm
06 Септември 2017 05:56
Да компенсираме лошите новини от Русия, с добри от България.

"Как се променя животът на българина - усреднени данни за това дава Националният статистически институт. Според тях започваме да се храним по-здравословно, защото разполагаме с повече пари. Ако обаче в домакинството има повече деца, доходите намаляват и заплатата не стига.

Българинът е започнал да живее по-здравословно. На трапезата му има повече месо, пресни плодове и зеленчуци вместо хляб, картофи, компот и туршия. Това показват данните на Националния статистически институт. По-здравословното хранене е резултат от това, че доходите на хората растат по-бързо от цените на основните храни, показват данните на статистиката.
Например през 2016 г. с годишните си доходи човек е можел да купи 3988 кг хляб или 5736 кг картофи, което е съответно с 41% и 34% повече спрямо 2011 г. При ябълките и свинското месо покупателната способност е скочила с 44%, като с годишните си доходи човек може да купи 3867 кг от сочния плод или 741 кг пържоли.
При пилешкото скокът на покупателната способност е с 87%.
През 2011 г. всеки човек е изял средно по 106,7 кг хляб, и 31,2 кг картофи, а през 2016 г. - 88 кг хляб и 27,5 кг картофи.
През 2015 г. се наблюдава спад в потреблението на плодове и зеленчуци. Но през 2016 г. тази тенденция се обръща и хората вече се грижат повече за здравето си. През миналата година консумацията на плодове (49 кг на човек) и зеленчуци (70 кг) расте, а потреблението на алкохол и цигари се свива. Въпреки това обаче пушим и пием повече, отколкото преди 6 години.
През 2011 г. всеки е изпил средно по 23,2 литра алкохол и е изпушил 547 цигари, докато през 2016 г. - алкохолът вече е 27,3 литра, а цигарите - 639. С вдигането на доходите през годините ядем малко повече месо, за сметка на намаление на потреблението на колбаси.
Но хората използват по-високите си доходи не за да ядат повече, а да се обличат по-добре.
Любопитно е, че през миналата година делът на разходите за храна в семейния бюджет, както и парите за алкохол и цигари, намаляват. А нараства делът на средствата, които отиват за облекло и обувки.
Въпреки това обаче за алкохол и цигари даваме повече отколкото за дрехи, сочат данните на НСИ. През 2016 г. за пиене и пушене са отишли 4,3% от всичките ни разходи, докато за облекло - 3,6% от семейния бюджет. Алкохолът и цигарите имат по-голям дял в разходите на домакинствата и от похарчените пари за обзавеждане и поддържане на дома, които са с дял от 3,7%. Всъщност най-голямото перо в семейния бюджет са парите за храна /30,8%/, следвани от разходите за плащане на комунални сметки - ток, вода, парно и наеми - 14,3%, и за транспорт /6,9%/.
Въпреки вдигането на доходите обаче общата сума, която се харчи за развлечения през свободното време, остава почти без промяна."
06 Септември 2017 06:05
Асол 05 Септември 2017 21:17
Е, к'во да му чете човек на този екзерсис?
И аз така постъпих...мернах източниците

РОССТАТ
06 Септември 2017 06:33
Може ли една такава подобна-подробна статия за същите проблеми в България, моля!
Че някак си ми е по-актуалничко.
06 Септември 2017 07:14
Иде, иде.... кавказеца Кадиров.

Гее, "български лъв" плаши с ислямски башибозук. Нито е български , нито е лъв, това коте
06 Септември 2017 07:52
Напишете една статия и за САЩ. Колко живеят на купони и т.н.
06 Септември 2017 08:15
Ми нали сакциите били само срещу Кремъл? Или все пак са с идеята да ударят руския народ,

Ми, санкциите са си срещу Кремъл, а контрасанкциите са срещу руския народ!
06 Септември 2017 10:29
ХОРОШИЙ БЫЛ ЧЕЛОВЕК
В воскресенье 3 сентября 2017 года хоронили, вернее, в Митинском крематории предали огню С.Э. Стрыгина...
http://www.ymuhin.ru/node/1628/horoshiy-byl-chelovek

06 Септември 2017 10:33
Ю.И. МУХИН
О «МАТИЛЬДЕ» УЧИТЕЛЯ И О ТОМ, ЧТО В РОССИИ «ПРОКУРОР» И «ДЕПУТАТ» ЭТО УЖЕ НЕ ДОЛЖНОСТИ
«А можно Крым оставить, а Поклонскую вернуть?!»
Из анекдотов о Поклонской

http://www.ymuhin.ru/node/1629/o-matilde-uchitelya-i-o-tom-chto-v-rossii-prokuror-i-deputat-eto-uzhe-ne-dolzhnosti
06 Септември 2017 10:33
Ми нали сакциите били само срещу Кремъл? Или все пак са с идеята да ударят руския народ,

Ми, санкциите са си срещу Кремъл, а контрасанкциите са срещу руския народ!

Не.
Икономическите санкции винаги са срещу народа на съответната държава и само срещу него. Икономически санкции на върхушката не могат да бъдат наложени (осен ако някои хора са достатъчно глупави да си държат парите в неподходящи банки).
06 Септември 2017 10:38
Авторът включва в "средната класа" безработните и застрашените от поскъпването на храните. Удивително!
06 Септември 2017 13:13
Knight Лонгин 05 Септември 2017 19:48
значи от санкциите вкл. и путининовите такива има ефект :
Крым Наш съвсем реално е стигнал до джеба на популацията.
но Имперски Кеф цена няма!
В сравнение с робското навеждане -- да -- цена няма. Но хора с робска мисъл едва ли го проумяват. Вложенията (инвестицията) в свобода се възвръщат.
Вложенията в робко, подчинено положение, на чужди началници, винаги са в полза на началниците.
И възвращаемостта в такива вложения не се измерва само със събиране и изваждане на материя. Възвращаемостта е най-вече в съзнанието -- свободно и волно, но с по-малко предмети и удобства или с много лъскави предмети и удобства, но подчинено на чужди началници ...
Та, познайте, кое съзнание ще работи по съзидателно и ще има повече бъдеще -- свободното от началници или впримченото, закотвено, заробено към чужди началници.
06 Септември 2017 13:23
Уилт 06 Сеп 2017 05:56
Да компенсираме лошите новини от Русия, с добри от България.
Не може да има добри новини от място, където се раждат най-малко деца на света.
Горко на тези, които само като мисъл може да им дойде на ум такова нещо, и които не проумяват че страната им е в Трета национална катастрофа / Трето народно бедствие
И че "хладилникът" няма нищо общо с раждаемостта, а ценностната система е опорочена и развалена, обзета от страх, и то най-страшния страх -- страхливост на мъжете да правят предложения за женитба и семейство и страх на жените да раждат деца, т.е. страх да се възпроизвеждаш ...
Има ли по-страшно бедствие от това за един народ.
06 Септември 2017 14:26
Не.
Икономическите санкции винаги са срещу народа на съответната държава и само срещу него.


Заради анексията на Крим и подкрепата на проруските сепаратисти в Източна Украйна Западът наложи на Москва санкции, които ограничиха достъпа й до капиталовия пазар и до технологии за отбранителния и военния сектор. Точно преди година президентът Владимир Путин подписа указ за ответни икономически мерки, “гарантиращи сигурността на Руската федерация”.

Така бе забранен вносът на редица храни от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия. Москва реши да накаже тези страни: забрани на гражданите да купуват прочутите италиански и френски сирена, германски и полски салами, както и испанска шунка - хамон, превърнала се в символ на всички ембаргови хранителни стоки, добавя “Газета”.

Хората в Русия прекараха “12 месеца без хамон и без плесен по сирената”, пише “Ура”. Мрежовото издание предлага “първият юбилей от блокадата на Европа” да се отбележи със “забранено” сирене, но предупреждава, че то вече е по-скъпо отпреди година.

За една година асортиментът се сви три пъти, а цените на останалата продукция “куча марка” скочиха с 50 на сто. Борбата срещу вносните храни тръгна някакси накриво, констатира “Ура”
06 Септември 2017 15:18
volog 06 Септември 2017 07:14
... Нито е български , нито е лъв, това коте

Проскубан котак на кремълска паничка вискас.
Ама и на него ще му се наложи на нови модели да заложи.
06 Септември 2017 17:26
Разните му агенции и либерасти не са в час.

Рост экономики России стал максимальным с 2013 года

Рост экономики России стал максимальным с 2013 года
06.09.2017
Рост ВВП России по итогам второго квартала стал рекордным с 2013 г., свидетельствуют данные Банка России.

Экономика страны выросла на 2,5% в годовом выражении, отмечается в бюллетене департамента исследований и прогнозирования ЦБ РФ «О чем говорят тренды».

http://rusvesna.su/economy/1504698134

Сямэнь: БРИКС расширяет круг влияния на трёх континентах
http://www.russiapost.su/archives/123294
06 Септември 2017 19:24
Раждаемостта само в България расте. Благодарение на един председател на правна комисия и на зам.мин. на вътр. работи. И те така дирник курник търси, за да изгрей бай задник на вси океани
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД