:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,498,521
Активни 89
Страници 2,864
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Апокалипсисът намига с газоотделяне

Бойко Ламбовски
Има един разказ на известния руски писател Евгений Попов, в който героят му - мъж на години, чака красива актриса, за да й разкаже за съветското време. На актрисата, понеже ще се снима в сериал за 60-те години на миналия век, й е нужна консултация от първа ръка. Консултантът, разбира се, ще консултира срещу хонорар. И хем му е драго от срещата с младата хубавица, хем - че ще притури нещо към малката пенсия.

Пристига звездата със закъснение - бляскава и ослепителна, за да почне проучването как е било тогаз наистина. Щото сега, от една страна, твърдят: "тоталитаризъм", "репресии", а от друга: "при доктора беше без пари", и "всеки имаше работа и дом"... Красавицата започва разговора с героя на Попов - въпросния мъдър литератор Гдов, проблясва дори симпатия един към друг...Обаче не щеш ли, героят - дали от вълнение, дали от лошо храносмилане, изведнъж...оглушително пръдваТака се случва. Конфуз. Разказа няма да преразказвам - той е дълъг. Само ще вметна, че хубавицата реагира на шумното газоотделяне на героя с разбиране. Самият разказ се нарича "Революция".

Защо "Революция" ли? Защото в разказа старият литератор Гдов размишлява за 1917-та година - отде дойде, защо стана, как се промени всичко и какъв такъв е тоя наш живот, който мина между беди и превратности, а докато се усетим - изтекъл. Та Гдов - зад който се провижда и Попов, мисли:

"...баламосва тоя американски другар на Ленин и Троцки - Джон Рид, в своята книга за ония само "десет дни, които разтърсиха света"*, лъже като лъжлив циганин. Съзнателно лъже или поради глупост лъже, остава въпрос неясен; истината, както става най-често, сигурно е по средата...И светът още се разтърсва, хем все по-силно, от извършеното в Русия на 25 октомври (7 ноември) 1917 година от овълчилия се дворянин Ленин и дружината му, съставена в голямата си част от градски нехранимайковци. Като жителя на Херсонска губерния Лев Троцки. Като грузинския бандит Коба Джугашвили..."

Така пише Попов, тойе писател ироничен и дори саркастиченОткрит и привлечен в голямата литература е от Василий Шукшин. Попов - един от авторите на прочутия самиздатски алманах "Метропол" - отпечатан през 1979 г. в 12 екземпляра, е вътре заедно с имена като Юз Алешковски, Владимир Висоцки, Андрей Битов, Белла Ахмадулина и др. Попов поизпатил от участието си - спрели да го печатат задълго, потънал в сиромашия. Разбира се, не изпатил колкото други по-рано - Манделщам или Гумильов например, които платиха липсата на възторг към съветската власт с цензура над дишането си, не над публикациите си.

Най-интересното от всичко е, че Попов пати и сега. Днес Евгений Попов е председател на руския ПЕН център. И го питам за разказа "Революция" - абе, защо така пръдва накрая героят? Що така срамотно? Това какво е - отношение на обикновения човек към великите политически събития на столетието ли? Намек за човешката уязвимост, дори за човешката жалкост пред патоса на идеологическата фикция? Или е просто човешка случайност - изпуснал се човекът не не място, и толкоз, случва се...

Попов разказва, че украинските ПЕН люде и някои руски, които не са написали през живота си нищо, но искат политически дивиденти, сега го ругаят, защото той и руският ПЕН не били достатъчно срещу руската действителност. Защо да сме против - това си е наше - казва той. От една страна, ни натиска властта, защото мисли, че сме неправителствена, разбирай антиправителствена, организация, а от друга - тези графомани и неокомсомолци, но с обратен политически знак, които искат да сме политическа маша на неясно какви сили - обяснява. - А смятаме, че писателят трябва да пише и да се изказва спокойно, не да служи под натиск. После помисля и добавя:"Героят пръдва без да иска!"Защото абсурдът е необхватен. Аз пък разсъждавам, че на мумифицираната революция й е дошло времето да слезе от мрамори и паметници и да мине през клоунадата на естетиката като през шарени четки. Както се минава през мивка за коли. Забележителен работник на тази мивка е остроумният сибирски писател Попов.

Но и като мине през тази мивка, то няма да е последният облик на революцията. Хеле на Великата октомврийска. Тя не е начало, не е и край - тя е етап в апокалиптичните абсурди на човешкото. От тези етапи, които ужасяват очевидците си, преди да послужат за патос, монументално строителство или страшилка на разни историци, идеолози и скулптори.

Нямаше да има революция, ако не бе имало Първа световна война - промърморвам. - Тази война толкова изуми човечеството с милионите, подкарани от царе, императори и премиери на скотобойна, че изумлението прозвуча като гигантска пръдня. С мирис на хлор, фосген и иприт, впрочем. И от там така - и днес, и по-нататък.
15
5677
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
11 Септември 2017 20:37
Като грузинския бандит Коба Джугашвили...

В епиграмата “Кремълският планинец” на Осип Манделщам, този е осетинец...
11 Септември 2017 20:44
Като цяло си е пръдня /щом авторът настоява да се изразява така, ние защо да слагаме звездички?/ ...

А Гумильов надали се е оплаквал от цензура - разстрелян е през гражданската война /1921 г./ за участие в нелегална офицерска организация /което е нормално за офицер и противник на хаоса и незаконността/...
11 Септември 2017 21:11
Сина--пасионаря със степните империи. Виж датата на алманаха.
11 Септември 2017 22:43
Ами то е простичко. Трябва да се внимава какво се яде. Ако сте хапнали неща, дето не се ... спогаждат, съвсем скоро ще ... застрашите озона, така да речем. И някой може лошо да слънчаса. Нали, авторе?
11 Септември 2017 23:44
Несвързани приказки и накрая едно нищо.
12 Септември 2017 02:16
Като грузинския бандит Коба Джугашвили...

И що пък да е бил бандит?
Няма нито едно доказателство...че е участвал някога и по някакъв начин... в онези небезизвестни "експроприации"...
Мчи той даже е отричал тези твърдения... във времената когато такива участия, са се смятали в СССР за възможно най-висша проява на героизъм... донасяща на истинските участници, далеч не само гръмка слава и всеобщо възхищение, но и ред различни... доста по-материални привилегии.
12 Септември 2017 10:25
остроумният сибирски писател Попов.


Литературен хейтър и хулиган постмодерн. Четох разказа! Сравнете го с остроумието на руските класици.

12 Септември 2017 10:43
Защо всички, които разглеждат и разсъждават върху революцията от 1917 г., първо все за Ленин и Троцки се хващат, а не пишат за Керенски, княз Лвов, военния министър Гучков? Защо генерал Корнилов повежда войските си към Петербург за да сваля Временното правителство на Керенски?
12 Септември 2017 10:48
После помисля и добавя:
"Героят пръдва без да иска!"
Така и трябва!

Пърдете, братя, без стеснение,
не се измъчвайте от зор!
Защо ви е ограничение
там, дето нужен е простор?!
12 Септември 2017 11:44
Леле какъв умник } Защо пък да не опошлявим историята, може и да ни запомнят.
12 Септември 2017 12:13
*
12 Септември 2017 12:17
То т'ва, не на пръдня, а на изсиране прилича...


Сакън! Че от вчера съм се замислил - ако това е било пърденето, кво ли ще е осирането. Страшно! Някакъв лайнян Армагедон ще да е.
12 Септември 2017 20:06
Защото абсурдът е необхватен. Аз пък разсъждавам, че на мумифицираната революция й е дошло времето да слезе от мрамори и паметници.

Firmin 12 Септември 2017 12:17
То т'ва, не на пръдня, а на изсиране прилича...

Сакън! Че от вчера съм се замислил - ако това е било пърденето, кво ли ще е осирането. Страшно! Някакъв лайнян Армагедон ще да е.

Игор Бунич (Натисни тук) описва как като се споминал Ленин през януари 1924, било минус 30 градуса. И мавзолеят му трябвало да бъде построен веднага - за една седмица. Естествено, да копаят замръзналата земя били мобилизирани лагерници - врагове на народа. Както копал един такъв безименен лагерник, ударил керамична канализационна тръба. Но при минус 30 градуса пробойната бърза замръзнала, била затрупана и никой не разбрал. Само че като се стоплило през май, вождът на пролетарската революция Ленин бил облян с фекалии. Като чул за случката Патриарх Тихон (Натисни тук), по това време и той лагерник, скръбно казал: "Каквито мощите - такъв и елеят."
12 Септември 2017 22:16
напълно възможно е по някое време Лев Троцки ,и то с това име, да е бил с жителство в Херсонска губерния ....
13 Септември 2017 11:56
овълчилия се дворянин Ленин ............ По-скоро вманиачения. Мания за величие, непогрешимост, безжалост.... Ех, Парвусе, защо не остави Володя да си джитка из европейските курорти като безгрижен бонвиван и да си чеше езика пред разни "конференции" с други безделници, ами го подмами в Петербург!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД