:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС видя призрака на соцлагера в задния си двор

Юнкер и Макрон избраха шести сценарий за бъдещето на съюза, за да спрат разпадането на Европа
Карикатура: Христо Комарницки
.....
България неочаквано стана важна за ЕС. Френският президент Еманюел Макрон я спомена още в началото на магистралната си реч за бъдещето на Европа, а председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер няколко пъти говори за нея преди две седмици в речта си за състоянието на Съюза. Толкова внимание не бяхме получавали отдавна. С какво го заслужихме? С нищо.

Юнкер си даде сметка, че си отива след по-малко от две години и оставя разпадащ се съюз, в който свързва името си с Брекзит и с възродено подобие на бившия соцлагер в задния двор на Европа. Макрон усети, че започва да духа нов вятър, и се отказа от предизвикателния тон срещу Източна Европа от Варна (25 август) и Атина (7 септември). Като новак в голямата политика, който си търси модел за подражание, младият президент си избра примера на Франсоа Митеран и неговата амбиция за изграждане на Голяма Европа, констатира в. "Монд".



Тази есен политическата мода се сменя



Вече не е актуално да се говори за Европа на много скорости. Макрон замени термина с многоформатна Европа, но го съчета с призив за засилена интеграция на 27-те, което е доста по-различно от идеята за интегрирано ядро и рехава периферия. Той специално изтъкна, че е посетил 22 от 27-те държави, и се въздържа от остри думи срещу Полша, каквито се чуха във Варна. Нещо повече, спомена и Полша заедно с България като добре дошли в ЕС.

Само преди месец картината бе друга. През последните години желанието за интеграция секна поради умора от разширяването, разпри заради пари през финансовата криза и объркване от миграционния натиск. Обединена Европа даде простор на популизма и национализма, провокира ново разединение на Запад и Изток, породи високомерие на богати към бедни и събуди рефлекси за отпор от времето на Студената война. През пролетта Юнкер даде личен принос за ускоряване на този процес чрез своята "Бяла книга" с пет сценария за бъдещето на ЕС, сред които дискретно предпочете третия сценарий за преминаване на Европа към много скорости - т.е. за разпадането й на групи. По негово време европейският химн "Одата на радостта" започна да звучи фалшиво, защото ЕС не радваше никого в това състояние. Стигна се дотам, че през лятото на 2016 г. само 1/3 (36%) от европейците имаха положително мнение за съюза, а повече от половината (54%) признаваха без колебание, че не го харесват.

Успокояването на страстите след стихването на финансовата криза, завръщането на икономическия растеж и овладяването на мигрантския натиск подобри настроението в Европа и обузда възхода на популистите.



Националният егоизъм се сви



и ЕС си върна част от изгубеното доверие на гражданите. Евробарометърът отчете през септември 2017 г. почти изравнено доверие (42%) и недоверие (47%) към ЕС.

Умореният и явно болнав Юнкер излезе с реч, предизвикала изненада и на изток, и на запад в ЕС, защото изложи шести сценарий. Тя вероятно не бе съгласувана извън Брюксел, защото предложи остър завой към нова европейска интеграция, точно когато всички очакваха обособяване на Европа на концентричните кръгове с икономически силно ядро, околни държави от еврозоната и периферия от други (разделени на по-търпими като България и Румъния и нетърпими като Унгария и Полша).

На този фон прозвучаха почти като фантастика неговите идеи за незабавно приемане на България и Румъния в Шенгенската зона, за отваряне на еврозоната за всички желаещи, и то в комбинация със специален "европрисъединителен инструмент" за техническа и финансова помощ. "Юнкер е романтик. Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар", реагира веднага холандският премиер Марк Рюте, останал встрани от вятъра на промяната.

Председателят на ЕК предложи също отказ от нечестната практика да се продават на изток стоки с по-ниско качество, но със същите опаковки като на запад. Той настоя за изравняване на социалните стандарти, което бе намигане към Макрон и неговата кампания за промяна на директивата за командированите работници, но заедно с признание, че източноевропейците не са втора категория граждани.

Президентът Макрон бързо му върна жеста, като повтори възмущението му от двойните стандарти за храните и дори предложи да се изгради система за общ контрол на хранителната сигурност в ЕС. Юнкер подаде и друга удобна топка, която Макрон прати още по-далеч - председателят на ЕК поиска обща охрана на външните граници на ЕС,



за което отдавна говори и България,



а Макрон направо заяви, че трябва да се пристъпи към създаване на европейска гранична полиция. На тема обща сигурност френският държавен глава акцентира силно върху общата отбрана, като добави новата си идея доброволци от други държави да служат в националните армии и да се създаде европейска агенция за разследване (нещо като европейско ФБР). Той разшири и темата за службата на европейския прокурор, като призова новият блюстител на закона да преследва не само злоупотребите с европейски фондове, но и да работи за борба с тероризма. И двамата се изказаха за европейски листи в изборите за Европарламент, като Макрон предложи чрез тях да се избират половината евродепутати след приключването на идния мандат.

Идеите на Юнкер и Макрон са толкова дръзки на фона на широкоразпространилия се евроскептицизъм, че трябваше да бъдат оправдани с исторически препратки. "Единният пазар, Шенген и единната валута бяха обявени за фантазии преди да се случат. И трите амбициозни проекта вече са действителност", заяви Юнкер, а Макрон парира евентуалните критики, че е фантазьор, като внесе успокоение - някои от предложенията му имат разсрочка от 2024 г. натам. И за да не прозвучи колебливо, добави: "Нямам червени линии, само хоризонти".

Независимо как ще се развие по-нататъшният дебат за бъдещето на Европа, за нас все пак



пробива светъл лъч



Набраната инерция до момента ни тикаше безкомпромисно в периферията, където щяхме да си другаруваме главно с бившите братски държави от соцлагера и с кандидатките за членство от Западните Балкани. Вишеградската група щеше да ни стане пръв съмишленик, а западняците щяха да ни гледат намусено като през Берлинска стена. Само преди месец Макрон обеща във Варна да ни пусне в Шенген, ама в някой друг, а не в сегашния. Еврозоната щеше да продължи да се занимава с идеята да си учреди собствен парламент, с което да отслаби ролята на Европарламента и да го превърне в подобие на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. При такова развитие България щеше да изпадне от същинския ЕС, а след години щеше да кандидатства отново за приемане в него.

Като най-безопасни държави в започналото разделение на Стара и Нова Европа България и Румъния неочаквано се оказаха удобен инструмент за поправяне на щетите. Без да се отличават с друго, освен да угодничат на силните и да се въздържат от явна симпатия към непослушните - независимо че са от тяхната черга, - те започнаха да получават по-важна роля, отколкото заслужават. И двете държави са под 10-годишно наблюдение в ЕС заради корупция на високо равнище плюс организирана престъпност (в България), и няма как да служат за пример на когото и да било. Да пъдиш чрез тях лоши духове в ЕС е като да ядеш чесън срещу уроки.

Затова без да се възгордяват, могат просто да се възползват от удобния момент и да намалят изолацията си. За целта би било добре да направят и някакво усилие, за да се види, че оценяват повишеното внимание, което им отделят Жан-Клод Юнкер и Еманюел Макрон. Не се изисква много - Румъния да не разваля впечатлението от започналата борба с корупцията, а България "да реализира" поне един корумпиран велможа от недосегаемия елит.



Еврозоната и Шенген са на една ръка разстояние,



но Борисов и по-рано е пропускал удобни моменти. Може би за такива като него Юнкер припомни думите на Марк Твен, че "след години ще се чувстваме по-разочаровани от нещата, които не сме направили, отколкото от нещата, които сме направили". Изграденото в инфраструктурата на България с европейски пари по време на неговите правителства се вижда и няма смисъл постоянно да го изтъква като оправдание за несвършеното. Също така се вижда и че не направи нищо за прекъсване на симбиозата между власт и престъпност.

България получава шанс за по-смислено председателство на Съвета на ЕС, защото в променящата се европейска атмосфера държавите ще бъдат по-склонни да обсъждат нови идеи за европейското сближаване. Засега обаче тя се готви да бъде по-скоро организатор на мероприятия, отколкото генератор на идеи. Румънците вече знаят, че са натоварени с мисията да сложат на 30 март 2019 г. чертата на европейските мъки с британското членство и да дадат старт по време на срещата на високо равнище в Сибиу на една по-сплотена и по-солидарна Европа. А ние знаем, че трябва да приключим ремонта на НДК, за да не се излагаме пред чужденците.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът Еманюел Макрон се представи с речта си в Сорбоната като европейски визионер.
 Светослав Терзиев
30
6646
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
01 Октомври 2017 18:55
Това за призрака не го разбрах откъде се взе. Иначе коментарът е орта-будала.
01 Октомври 2017 19:07
Тоа Европейски съюз секи ден го погребват.
Ма никой не ще да излазя от него...
01 Октомври 2017 19:13

щурчо
01 Окт 2017 19:07

Тоа Европейски съюз секи ден го погребват.
Ма никой не ще да излазя от него...
Не съм сигурен, ама май едни пичове- оттатък Ламанша, споменаваха нещо за излизане?
Или греша?
01 Октомври 2017 19:13
щурчо
01 Октомври 2017 19:07

Като има кой да печата пари и да ги раздава.. без да ги дава от собствения джоб.. Лесни пари - кой да бяга от тях.. макар, че сиренцето е безплатно в капана за мишки..
01 Октомври 2017 19:25
Кой как я нареди. Парите се печатат и раздават от Франкфурт.
Тва е положението...
01 Октомври 2017 19:27
Не съм сигурен, ама май едни пичове- оттатък Ламанша, споменаваха нещо за излизане?
Или греша?

Само споменаха...
01 Октомври 2017 19:47
Светослав Терзиев
01 Октомври 2017 20:27
*
01 Октомври 2017 21:04
...термина с многоформатна Европа...

BG - финансово форматирана.
01 Октомври 2017 21:25
Тоа Европейски съюз секи ден го погребват.
Ма никой не ще да излазя от него...


Няма да има повече излизане - просто ще се саморазпусне.
Федерация няма как да стане, няма един език, няма лидер, няма визия за бъдещето.
01 Октомври 2017 21:30
Няма да има повече излизане - просто ще се саморазпусне.

В петък по икиндия. Може би...
01 Октомври 2017 22:49
Тоа Европейски съюз секи ден го погребват.
Ма никой не ще да излазя от него...
Споко! И да се разпадне и всички да излязат от него, ти нали ще останеш и ще го крепиш. К'во ти пука?
А, да, и БХ ще е с теб!
01 Октомври 2017 23:20
след 2СВ държавите в европа и по света се конкурираха социално-икономически кой е по по най
сега се трупат пари без да има норма на печалба и морал от което западат всички
01 Октомври 2017 23:28
България неочаквано стана важна за ЕС.


Удавник за сламка се хваща. Даже до Западните покрайнини стигнаха западенците,
А за НАТО, Македония и Черна гора станаха важни членове.
01 Октомври 2017 23:48
в европа трябва да се раждат европейчета от смесени бракове от партньори от различни държави в европа и жените да са социално осигурени а мъжете да работят
02 Октомври 2017 01:19
Като има кой да печата пари и да ги раздава.. без да ги дава от собствения джоб.. Лесни пари - кой да бяга от тях.. макар, че сиренцето е безплатно в капана за мишки..

Явно не печатат достатъчно, щом еврото е толкова силно.
Ако 1 евро стане половин долар, тогава ЕС ще пунтира Китай.
02 Октомври 2017 01:47
Бате Пешо каза, че това са старомомински мечтания. Дето мъжът на комшийката щял да я зареже, и да се ожени за кака. Той само чукал, вика ми... Ама не кака, щото тя била по-грозна и от кравешки гъз, ами жена си. А пък кака само го гледала с едни такива влажни очи. Нямало справедливост в секса, вика ми. За едни жени имало таквоз, дето не ща да му пиша името, щото е неприлично, а за други нямало...
02 Октомври 2017 01:50
Един с три имена по-горе пише, че Македония и други страни станали влажни членове.
02 Октомври 2017 02:36
Енгелс - доларът също го печатат.. а други засега няма. Златна мина.. печатница е това. Доларът и еврото играят заедно. Могат. Правят.
02 Октомври 2017 06:46
Те и китайците са отворили печатницата , ама и бачкат и хартийките им имат покритие , нищо , че не се разбира кво пише на тях - цифрите нали са на български !
02 Октомври 2017 07:06
Значи до вчера говориха глупости за скорости и принудителна ислямизация, после за 2 дни измислили 5 плана за бъдещето, пък като видели, че на хората масово им писва и им клатят стола, решили да агитират най-слабите и корумпирани като България... Това ли управлява Европа и с какво заслужи уважение? Хубавите неща в Европа са създадени не от тези дребни душици, които освен да рушат, крадат и козируват друго не са показали.
02 Октомври 2017 07:26
Другарю Терзиев, ЕС се разпада във вашите очи и тези които гледат по руски, но обикновенния човек се стреми към този ЕС. Пример са милионите българи, които учат и работят там, а не в Русия. Та да ви кажа, че и римската империя се е разпадала ама към 200-300 години, та не знам дали ще доживеете този щастлив за вас момент. Да ви попитам, защо на времето отидохте на работа във Франция а не в СССР, където ви влече сърцето?
02 Октомври 2017 08:23
Другарю Терзиев, ЕС се разпада във вашите очи и тези които гледат по руски, но обикновенния човек се стреми към този ЕС.


И каталунците гледат през руски очи? Каква Обединена Европа след като национални държави се разпадат? Днес, Испания (Каталуния), утре Франция (Корсика), в други ден и Великобритания ще се разцепи (Шотландия)
02 Октомври 2017 08:54
Що за глупост е това, че сиренето в капана за мишки било безплатно? Ми то е най-скъпото нещо на света, защото цената е животът на мишката.

И бъдете здрави!
02 Октомври 2017 10:43
в соцлагера също печатеха пари ама нямаше какво да се купува
те комунистите затова направиха реформите да се отвори пазара за стоки
02 Октомври 2017 15:01
Мишо Константинов
02 Октомври 2017 08:54

Е кой ти гледа живота - сиренето е важно. Консуматорско общество имаме.
02 Октомври 2017 15:05
fractal
02 Октомври 2017 10:43

В соцлагера печатаха.. ама бяха ограничени от инфлацията. Долара и еврото - го нямат тоя проблем, щото са резервни валути. Всъщност до 73-74та година соцлагера беше набрал скорост, но американците се усетиха и махнаха златния стандарт и започнаха да печатат ли печатат. Останалото е история.
02 Октомври 2017 15:06
цифрите нали са на български

Цифрите най-са арабски, ма кой го е еня
02 Октомври 2017 20:06
Те наште много смело предлагат обща гранична служба, като не вярват че това ще стане, ама ония пък ако се навият и поискат да сложат например поляци на анклава Росенец да проверяват пасошите кой точно влиза-излиза и спи в уж "Доган сарая" дали няма да им загреят вратовете?
02 Октомври 2017 20:13
fractal
01 Окт 2017 23:20

Странно е ,че само единици го разбират !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД