:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
"Ню Йорк таймс": Това е един от най-големите банкови обири

Син на Саддам отмъкнал при бягството си $1 млрд. в банкноти от Централната банка

Сумата се равнява на 1/4 от валутния резерв на Ирак
ПРОЗРЕНИЕ
Кусай, по-малкият син на Саддам Хюесин, отнесъл близо 1 милиард долара от иракската централна банка малко преди началото на американските бомбардировки, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

В публикацията се пояснява, че изнасянето на парите от сградата на банката станало на 18 март по лична заповед на Саддам Хюсеин. Кусай и президентският съветник Абид ал Хамид Махмуд донесли писмо, подписано от иракския лидер, и надзиравали работата по пренасяне на банкнотите в три камиона с ремаркета. Изнасянето започнало в 4 ч. сутринта от специално доведени носачи и приключило преди отварянето на банката.

Вероятно това е един от най-големите банкови обири в историята, отбелязва "Ню Йорк таймс". Вестникът се позовава на иракски служители, станали свидетели на изнасянето на парите. Според тях заедно с Кусай и Абид ал Хамид Махмуд били директорът на централната банка, финансовият министър и директорът на държавната хазна. Когато се получаваше заповед от Саддам Хюсеин, тя се изпълняваше, без да се обсъжда, пояснил един от служителите.

Не се знае какво е станало с изнесените пари - 900 милиона долара и евро за 100 милиона долара, които възлизат на около една четвърт от валутния резерв на банката. Американски служители допускат, че парите са минали сирийската границата, както и много служители на бившия режим.

Бившият финансов министър Хикмат Мезбан Ибрахим ал Азауи вече е под американски арест, добавя вестникът.
 
Саддам Хюсеин (вляво) възнамеряваше да остави властта на малкия си син Кусай. В крайна сметка той предпочете парите.
5
697
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
07 Май 2003 04:34
Вероятно това е един от най-големите банкови обири, при който крадецът вика "Дръжте крадеца". Това е съшито с толкова бели конци, че чак не е съшито.
Първо, Саддам е могъл да направи това много по-рано; второ .... каквото и да напиша, българските мекерета на USrael-ските бандити ще продължат да лижат американски дирници и ще обясняват как всичко еврейско е добро.
07 Май 2003 04:39
Излагация! Точно преди войната разузнаването е спало и не знае къде какво се е случвало. Пак ни баламутят с някакви ми ти 'подсказани' показания на уж свидетели. И за организираните мародери пак след дъжд качулка! На тия има ли поне една служба да им функционира поне на 99%?
07 Май 2003 09:06
1. По първата тема: Може би трябваше да изчакат щерките на Буш да ги отнесат, за да си купят бира. Нали вече са по на 21 години.
2. По втората: Когато стройната войска на Вермахта мачкаше безпроблемно Европа, къде беше прословутата мафия. Тази в Италия вече беше стъпкана от достойния Мусолини. Някой да е чувал да са ставали обири на каквото и да е при навлизането на окупационните германски войски където и да е в Европа?
07 Май 2003 09:20
Вярно е, че немците са много по-дисциплинирани, но това не прави една окупация по-приятна от друга, когато говорим за местното население - за справка - Ирак...
Колкото до това, че непрестанно някои хора намесват Израел - имат и нелоши стоки хората - за живущите в България - добре е да знаете, че поне 2/3 от готварската сол тук е внос от Израел, докато нашето производство предимно се изнася - алъш-вериш да става...
07 Май 2003 11:42
Vinagi mi e bilo chudno, zashto nikoj ot "opozicionnite" politichi ili prokurori etc. ne razsledva prehvyrljaneto prez esenta-zimata na 1989 godina na 500 000 000 USD ot Bulbank vyv Vienska banka, izvyrsheno po podoben nachin (makar i bez kamioni) s napylno redovni dokumenti ot pravolnoto ministerstvo...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД