:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК препоръча да намалим университетите от 52 на 10

Българските учени отвърнаха, че първо искат по-голямо финансиране, а после да се правят реформи
Системата от висши училища и научни организации в България е много фрагментирана и за да се подобри качеството на научните изследвания, е необходимо университетите да бъдат намалени до 10, а финансирането за тях да бъде увеличено двойно. В момента те са 52. Това е една от главните препоръки от партньорското изследване за подобряване на оценката и финансирането на научните организации и висшите училища у нас, заключенията от което бяха представени вчера пред научна общност от проф. Люк Соте, съветник на еврокомисаря за изследвания, наука и иновации Карлос Моедас и ръководител на експертната група по проучването. Окончателният доклад от него се очаква да излезе в края на годината.

"Българската система на финансиране на научните изследвания е като мармалад - колкото по-малко има, толкова по-тънко се размазва на филията, която е голяма. И да се увеличат средствата, мармаладът пак ще се разстеле тъничко", онагледи регистрираната отвън родна картина проф. Соте. Според него страната ни трябва да се справи с фрагментацията сега, защото останалата част от света вече се глобализира в научната сфера. "Не чакайте повече! Следвайте естонския и датския пример", апелира той. В Дания университетите от 30 са били намалени на 8.

Експертът посочи, че неписаният стандарт е на един университет да се падат 1 млн. жители, т.е. в България е най-добре висшите училища да се сведат до осем, и то такива, които имат за основна мисия да се развиват научно. "Четири университета могат да бъдат изследователски и четири - предприемачески. Един академичен вуз, който да набляга на следдипломните степени, би могъл да бъде създаден от БАН, а друг - селскостопански университет - от Селскостопанската академия, т.е. общо 10 за страната ви", обобщи проф. Соте, според когото страната ни е световен шампион по брой научни институти. Той призова да се извършат структурни промени във вузовете, както и да се удвои финансирането за тях. Според него, ако повече средства се дават за по-малко вузове, ще се пресече "порочният кръг в системата".

Част от представителите на българската научна общност обаче реагираха бурно на препоръките. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подкрепи идеята за финансиране според резултатите, но изрази мнение, че по-важна от наличието на много институти е "спойката" между тях, както било в неговата институция. Той даде пример с Германия, която имала много повече институти, и препоръча да се наблегне на другите проблеми в сферата - намаляващите научни работници, ниските стипендии за докторантите, както и недостатъчното държавно финансиране за фонд "Научни изследвания". "Не фрагментацията е най-големият проблем на българската наука, а учените у нас, които са 7 пъти по-малко от останалите страни. Групата на учените изчезва, гилдията застарява", коментира и проф. Лъчезар Аврамов. Проф. Соте обаче остана непреклонен, заявявайки, че всяка успешна научна организация би привлякла младите, което не би могло да стане при сегашното финансиране на толкова много организации.

Щекотлив се оказа и въпросът дали първо да се осъществят реформите и после да се даде допълнително финансиране за тях, или обратното - да се действа по схемата "първо парите, после резултатите". От ЕК са твърдо "за" първия вариант, нашите учени обаче са категорични, че той е неприложим тук, тъй като това означава броят на учените ни да падне под критичния минимум. "Все едно ни казвате: "Първо ни покажете рибата, после ще ви дадем червейчето", реагираха учените ни и призоваха да не се забравят обезщетенията, които се дължат по Кодекса на труда при уволняването на десетки служители.



ГЛЕДНА ТОЧКА

Просветният министър Красимир Вълчев коментира, че докладът "несъмнено е полезен". Според него, за да се решат проблемите в научната сфера, на първо място, е нужен диалог от двете страни, които без излишни емоции да се разбират. "Действително липсата на млади учени е основен проблем у нас, но също така имаме неефективна научна структура и всички допълнителни средства не биха дали търсения резултат, ако няма реформи", коментира той.
70
10889
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
05 Октомври 2017 20:00
"Българската система на финансиране на научните изследвания е като мармалад - колкото по-малко има, толкова по-тънко се размазва на филията, която е голяма. И да се увеличат средствата, мармаладът пак ще се разстеле тъничко", онагледи регистрираната отвън родна картина проф. Соте.
Веднага се сетих за "вие сте прости и аз съм прост - затова се разбираме". Гиди "партньорско" келешче.
*
Ако и на вас ви е омръзнало да четете как по всеки възможен показател България е била по-добре при Живков, отколкото сега при "партнерите" и Бокаса, вярвайте ми и на мен ми е омръзнало да го пиша. Но щом като още не е осъзнато...
05 Октомври 2017 20:02
Те сами ще си намалеят чрез естествен отбор.
05 Октомври 2017 20:14
Аз предлагам за закрием като за начало половината държава и половината управленци.
После ще му мислим.
05 Октомври 2017 20:19
Ммм даа,
Те тука ще е реффф.
05 Октомври 2017 20:43
Леле к'во станаааа!...Тоя сОте че ни оправи!
05 Октомври 2017 20:45
Много университети, много нАучни иснтитути, много вишисти и ... все повече неграмотност.
След като се разсипа средното образование, идва ред на висшето и после на науката.
Имахме идеална образователна система. После "възприехме" западния модел и обеазованието стана бизнес.
И за какво са им на източноевропейски туземци като нас учени? Биологичният фактор и без това скоро съвсем ще ги минимизира.
Нещо за неудобството, което причинява писането на кирилица, няма ли да каже сотираният професор?
05 Октомври 2017 20:47
В момента те са 52.

В България имало 52 университета?!? Сигурно и в Англия няма толкова.
05 Октомври 2017 20:49
След неколко години ще дойде отново сОте и ще каже: От тия 10 тябва да остане един, като например в Лесото или Суазиленд. И те така - социално идженерство, другарят Ленин го е измислил!!!
05 Октомври 2017 20:51
http://www.segabg.com/article.php?id=631139
05 Октомври 2017 21:23
10? Да направим списъче!
05 Октомври 2017 21:26
Да mr_self_destruct, точно в това географско разпределение е истината!
Равномерно разпределени са частните учебни заведения, а струпването е при държавните. В същото време, след издадена акредитация за частен ВУЗ, държавата повече няма думата. Решението се натрапва от само себе си - закриваме държавните университети и ще имаме щастливи европейски кокошки комисии!
05 Октомври 2017 21:28
В плановете на фюрера - лидер на цивилизована Европа за Жизненото пространство на изток е влизало обучението на туземното славянско население да се ограничи с умението да си пишат името и да броят до десет.
05 Октомври 2017 21:34
10 ама Пернишкия остава.. няма как.. има и още 15 задължителни..
05 Октомври 2017 21:50
ЕК препоръча да намалим университетите от 52 на 10


ЕС диктатура и тоталитаризъм на н-та степен.

Затворете си енергетиката, университетите, селското стопанство, научните институти, конкурентните на нас предприятия и т.н.
Намерили си серсеми и продажници хората, що не.
05 Октомври 2017 21:54
Спокойно бе, няма да ги затворят тези учебни заведения. Просто няма да се наричат "университети", а например ПУЦ, на каквото ниво всъщност са. Е, и преподавателите там няма да се титуловат гордо професори и доценти, а ще са си и по име обикновени учители.
05 Октомври 2017 22:01
Предлагам да оставим 10 университета в целия ЕСССР. И всеки новороден да получава диплома за вишу, щото иначе е дискриминация...
05 Октомври 2017 22:02
Ако и на вас ви е омръзнало да четете как по всеки възможен показател България е била по-добре при Живков, отколкото сега при "партнерите" и Бокаса, вярвайте ми и на мен ми е омръзнало да го пиша. Но щом като още не е осъзнато...

Това при положение, че ТЖ беше "каскет", бивш печатарски работник...
Изводите...?
05 Октомври 2017 22:04
Manrico 05 Октомври 2017 21:54



Божкее доживях да вдигна палче на Манрико.

Те повечето са си на ниво ПУЦ, а преподавателите са като даскали от Бабек и околности.

Не трябва да има повече от три университета (сега има един) и 5 политехники или специализирани ВУЗа, другото е гола вода.

Не знам и БАН какъв университет ще правят, след като там триумфира павилионна наука и наука се прави на добро ниво само на няколко места.


05 Октомври 2017 22:06
И гестаповския остава, а на бас !
05 Октомври 2017 22:11
Ми то няма студенти за толку университети, но виж, преподаватели има!
05 Октомври 2017 22:46
Бас, че много в България са готови и на самоубийство, ако ЕК им препоръча .
05 Октомври 2017 23:00
Най-накрая разбрах какъв е бил въпроса, на който компютъра на Дъглас Адамс връща отговор 42!
05 Октомври 2017 23:05
е необходимо университетите да бъдат намалени до 10, а финансирането за тях да бъде увеличено двойно


Просто и ясно. Някой да има нещо против тази препоръка. По възможност с доводи. Воят надигнат от част от форумците, не е за това, че „препоръката“ е лоша, а за това че иде от Европа. Там където отиват все повече Български младежи, за обучение. Доброволно.

Ако и на вас ви е омръзнало да четете как по всеки възможен показател България е била по-добре при Живков


А тази манджа (простете, мантра) за „показателите“ при другаря Живков е наистина омръзнала. В нея си вярват само онзи нищожен процент от „правоимащи“ Българи, които още по Татово време имаха привилегията да ... учят и живеят в чужбина.

Да не забравя! Комплименти за Manrico
05 Октомври 2017 21:54
05 Октомври 2017 23:08
В САЩ, само в Бостън има 35 ВУЗ-а (а в околността са 54). Що "партнерите" не отидат да дадат акъл на тамошните туземци, че няма смисъл хем да има Харвард, хем МИТ, че и разни обществени колежи - направо всичките да се обединяват та да имат повече мармалад по филията.
05 Октомври 2017 23:09
А тази манджа (простете, мантра) за „показателите“ при другаря Живков е наистина омръзнала. В нея си вярват само онзи нищожен процент от „правоимащи“ Българи, които още по Татово време имаха привилегията да ... учят и живеят в чужбина.
Истината не е въпрос на вяра. Хората или я приемат или не (с произтичащите от това последствия).
05 Октомври 2017 23:32
Истината не е въпрос на вяра. Хората или я приемат или не (с произтичащите от това последствия).


Вярата не е въпрос на Истина, а на манипулация. В случая с другаря Тодор Живков – политическа манипулация. Толкова далеч от Истината, че в края на краищата самия манипулатор се отказа от нея ... „Социализмът, другаре, е едно недоносче“.
05 Октомври 2017 23:35
Manrico,
Точно това ще стане. 10 университета, останалото - колежи и хохшулета.
05 Октомври 2017 23:51
В САЩ, само в Бостън има 35 ВУЗ-а (а в околността са 54). Що "партнерите" не отидат да дадат акъл на тамошните туземци, че няма смисъл хем да има Харвард, хем МИТ


Има две огромни разлики:

1. Омразният Харвард (където българските студенти протестираха против Орешарски в подкрепа на колегите си окупирали СУ) заедни с лошите МИТ, Бостън Колидж и прочие са частни. От тези 35 ВУЗ-а, 30 са частни.

2. Голяма част от студентите в тези унивеситети са чужденци или от други щати, местното население (6 милиона на Масачузетс) осигурява около 30% от студентите, останалите 70% идват от близка Калифорния и далечна България.

Колко от Българските вузове за частни и с 70% студенти дошли извън България????
06 Октомври 2017 00:43
Статията май е част от евроскептична пропаганда, защото представя, като препоръка на ЕК, нещо, което е някакво изследване на някакъв сътрудник на някакъв еврокомисар. Все едно утре някой съученик-съветник на "дигиталния капацитет" Мария Габриел да реши да усвои едни пари и да предложи вестниците да станат само 5. И това да се твърди, че го иска ЕК.
06 Октомври 2017 05:38
Правилно са реагирали българските учени. Проблемът не е в размера на филията, а в липсата на достатъчно мармалад. Но при 10% данък, така ще е.
06 Октомври 2017 06:36
За филията не знам, ама като погледна колко са седнали на масата. И искат все мармалад, не гола филийка. И няма друго. Бе, ако ще е по принос мармалада ще ни опустее форума.
06 Октомври 2017 08:45
@HBK
05 Октомври 2017 23:05
… е необходимо университетите да бъдат намалени до 10, а финансирането за тях да бъде увеличено двойно …

Просто и ясно. Някой да има нещо против тази препоръка.

Аз.

Намаляваме бройката на университете 5 пъти, а увеличаваме финансирането само 2 пъти.

Искам да припомня, че финансирането беше намалено горе-долу толкова от любимия на много хора Симеон Дянков, в битието му на финансов министър.

Преди 1989 година в България имаше само 4 университета и (може би) около 20-на други висши учебни заведения.

Не че няма нужда от намаляване на бройката на печатниците на дипломи, но не мисля, че това е най-удачния начин (imho).
06 Октомври 2017 09:25
е необходимо университетите да бъдат намалени до 10,


...и всичките университетски ръководства - в СОФИЯ ! }
06 Октомври 2017 09:37
Ако се използва класическото разбиране за "университет" (множество науки и специалности под едно крило), дори и бройката 10 е силно завишена. При родното разбиране, което все повече се налага у нас, числото 10 изглежда разумно. Всъщност това е по-дребната част от проблема. Ако продължава да има повече "университетски" бройки от тези на завършващите средно образование, както и тяхното гарантирано завършване, нищо няма да се промени. Само една смяна на етикети и табели не променя нещата.
06 Октомври 2017 09:45
МЕИ, ХТИ, Лесото и МГИ плачат за една мощна политехника. Тамън са на едно място.
Същото се отнася за ВИТИЗ, Консерваторията и Художествената академия.
06 Октомври 2017 09:54
Има две огромни разлики:

1. Омразният Харвард (където българските студенти протестираха против Орешарски в подкрепа на колегите си окупирали СУ) заедни с лошите МИТ, Бостън Колидж и прочие са частни. От тези 35 ВУЗ-а, 30 са частни.

2. Голяма част от студентите в тези унивеситети са чужденци или от други щати, местното население (6 милиона на Масачузетс) осигурява около 30% от студентите, останалите 70% идват от близка Калифорния и далечна България.

Колко от Българските вузове за частни и с 70% студенти дошли извън България????
И какво общо имат тези разлики с бройката университети? Единственото което правят е да покажат, че проблемът е другаде.
06 Октомври 2017 10:11
Мдаммм.
Те и за армията ни препоръчаха да я намалим(и я намалихме), за да стане по-боеспособна...
06 Октомври 2017 10:12
Глупаци....този Люк, как е свързан с ЕК?! Името му се пише така: Prof. Dr. Luc Soete
1. Хайде намерете го
- в нета или
- на who is who in EC http://europa.eu/whoiswho/public/
- в списъка на тийма на Карлос Моедас
https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2014-2019/moedas/team_en

Мирише ми на "някой иска да вземе едни пари" .... интересно ако официално какво мисли Карлос Моедас по въпроса или направо ЕК...или нашата комисарка, която беше да бори фалшивите новини.
06 Октомври 2017 10:31
Ами сега как хасковските кауне ще вземат вишу ?
06 Октомври 2017 10:50
Препоръката на ЕК е антипазарна. Пазарът на университетски дипломи у нас крещи за нови университети. Не 52, а 152, за да има истинска конкуренция за "парите следват студента с дипломата".
06 Октомври 2017 10:58
И какво общо имат тези разлики с бройката университети? Единственото което правят е да покажат, че проблемът е другаде.


Броят на студентите желаещи да учат е диркетно свързан с броят на университетите. При положение, че има наплив от цял свят- от Тазмания до Естония, и над 50% от студентите идват от извън границите (на щата Масачузетс) то 35 университета имат място в Бостън.

Когато единствените желаещи да учат в БГ са от БГ (брой население като това на Масачузетс- 7млн.) то 52 унита с в повече.
06 Октомври 2017 11:10
Вече повече от 20 години се разправя, че университетите били много. Първо бяха, ако не се лъжа 36, и бяха много и затова станаха 52. Ако прибавим към тях и филиалите и изнесени обучения, сигурна са към 100.
В момента много се говори че в северозападна България нямало университети и Видин, Монтана и Враца се надпреварват да искат и те университет. Хасково също иска. А броят на студентите намалява. Освен заради демографската криза намалението е и за това, че започва да се шири мания да се учи в чужбина.
Държавата нищо не прави да задържи децата да учат тук, напротив всички дето са учили в чужбина имат придимство в държавната администрация, например. Повечето от тези дето учат в чужбина не се връщат обратно. Повечето от тези пък дето се връщат са завършили третостепенни университети с ранг на колежи и имат страшни претенции.
Повечето от тях са завършили алабалиски специалности, като бизнес администрация или маркетинг, например.
Една причина за наплива към чужбина е че българските университети притиснати от лошо финансиране вдигат таксите. Колкото по-малко студенти, толкова по-високи такси. Колкото по-високи такси, по-малко студенти.
06 Октомври 2017 11:33
Павката
05 Октомври 2017 23:00
Най-накрая разбрах какъв е бил въпроса, на който компютъра на Дъглас Адамс връща отговор 42!
Ти си велик! Това дори и Дълбока мисъл не го е разбрал. А отговорът е "кво да е".
06 Октомври 2017 11:34
Но пък програмистите, получили отговора, вероятно са си помислили и за "Колко университета трябва да се затворят в България?"
06 Октомври 2017 12:34
Казусе, плановете на фюрера за славянските унтерменши са в действие от 90-те насам
06 Октомври 2017 12:37
Прочее, аз понавам соте-то, но ква точно му е експертизата на Соте-то и от кои НПО се е хрантутил, не си и заслужава да търся. Като съдя по експертизите на наште преставители в ЕК, няма да си правя труда дадиря и научната експертиза на сегашния комисар по науките.
06 Октомври 2017 12:42
Не го знам този какъв анализ е правил, но университетите в България не са 52 - това е броят на висшите учебни заведения, а не всяко от тях е университет. Имаме академии, колежи и т.н. А ако сравняваме с висшите учебни заведения в Дания като цяло, разликата в бройката не е толкова голяма. Преди да дава акъл, поне да не сравнява портокали с ябълки.
06 Октомври 2017 12:44
Докат не прочетем експертна оценка, която прави разлика между никнещите ежегодно ЧАСТНИ университетчета и колежчета /само проф. Анти-Жолио-Кюри произведе още три с любезното съдействие на НС/, за никви експерти и експертизи не може да идереч.
Целта от началата на демокрацията наша е да заК/Т/рием държавното образование за сметка на частното - обратно на Германия, Франция и др.
Защо такава е целта, Манрико и Сгугню да ви обяснят.
П.П. Помощ от приятел: "Рейтингите" на българските университети ги спрят ОО.
06 Октомври 2017 12:54
@Bacho Кольо
06 Окт 2017 09:45
МЕИ, ХТИ, Лесото и МГИ плачат за една мощна политехника. Тамън са на едно място.

Хм, донякъде имаш право, особено в днешно време, но искам да припомня, че преди повече от 60 години, споменатите от теб висши училища се родиха именно от тогавашната политехника.

Малко ми е странно да се връщаме назад, но при този отлив на желаещи да учат природни науки, идеята ти има право поне на обсъждане
06 Октомври 2017 13:02
Някои от проблемите:
-Много ВУЗове, полуВУЗове, четвъртВУЗове се самонаричат "университети".
-Много "университети" се заемат с неуниверситетски работи - Икономическият "университет" се занимава с право, а СУ има стопански и медицински факултет. Не знам как е със спортната академия.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД