:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Властта в Румъния отново се разклати

Премиерът готви рокади в кабинета, но е готов и на оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Румънският премиер Михай Тудосе се готви да отстрани част от министрите си.
Правителството в Румъния отново се разклати. Премиерът Михай Тудосе обяви в тв интервю, че готви рокади в кабинета, но е готов да подаде сам оставката си. Отношенията между премиера Тудосе и лидера на управляващата Социалдемократическа партия (ПСД) Ливиу Драгня са изострени напоследък, отбелязва "Романия инсайдър".

Отношенията с лидера на управляващата партия не са най-щастливи в момента, призна Тудосе в интервю за тв Антена 3. Той обяви, че възнамерява до края на седмицата да извърши рокади в правителството и да освободи 3-ма министри, разследвани за корупция. Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния обяви преди около две седмици, че разследва вицепремиера и министър на регионалното развитие Севил Шайдех, министъра на еврофондовете Рована Плумб и министъра за връзки с парламента Виорел Илие за злоупотреба с власт и корупция. Освен тези трима министри Тудосе смята да уволни още министъра на образованието Ливиу Поп и министъра на транспорта Александру Разван Кук. Смята се, че транспортният министър е протеже на изпълнителния президент на ПСД Николае Бадалау, пише Hotnews.ro.

В понеделник лидерът на ПСД Ливиу Драгня заяви пред журналисти, че няма проблеми в отношенията си с министър-председателя. Той допълни, че Тудосе има право да реши дали да смени министри от кабинета си, но че партията също ще трябва да анализира предложенията му за рокади в правителството, преди да бъде взето окончателно решение.

Преди дни местна социологическа агенция публикува резултати от проучване на общественото мнение, според които доверието в правителството на Михай Тудосе рязко е спаднало, докато доверието към управляващата партия като цяло се запазва. Премиерът заподозря, че ПСД е поръчала социологическото проучване, за да се отърве от него, но Драгня отхвърли това подозрение, писа "Романия инсайдър".

Тудосе коментира, че липсата на доверие в правителството не се дължи на негови грешки и че министрите, които имат проблеми с имиджа си, трябва да си ходят. Той допълни, че споделил пред 4-ма свои близки, че е готов сам да подаде оставката си, ако "нещата са толкова зле и сме загубили доверие". Очакваше се вчера премиерът да разговаря с лидерите на управляващата коалиция ПСД-Националнолиберална партия. "Или ще изясним нещата, или някой ще си ходи у дома", обобщи очакванията си Тудосе в тв интервюто.





МАНДАТ

50-годишният Михай Тудосе стана премиер на Румъния на 29 юни тази година, след като управляващата коалиция свали с иницииран от нея вот на недоверие правителството, водено от Сорин Гриндяну. Според Драгня Гриндяну не изпълнявал предизборната програма на партията. Той оттегли проектите за съдебна реформа, които бяха критикувани от Брюксел и срещу които румънците излязоха на бурни улични протести.
1
114
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
10 Октомври 2017 20:25
Властта в Румъния отново се разклати

В Южните Карпати едно дърво се клати.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД