:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "България" 1

Думи, думи и Дум-Павли

Димитри Иванов
Хамлет Принц Датски (действие второ, сцена втора) се разхожда с книга в ръцете си покрай горната балюстрада на замъка Елсинор (в Дания го наричат Хелсингьо, но аз не зная и думичка датски).

Полоний (бащата на Офелия) - Какво четете, принце?

- Думи, думи, думи .... отговаря Лорънс Оливие в ролята на Хамлет.

Висоцки беше по-добър от Лорънс Оливие в ролята на Хамлет, но Шекспир е английски и англичаните искат те да го филмират и да го продават на света, щото Думи, думи, думи, ама и Пари, пари пари, за което са всички референдуми от Ирландия, Шотландия и Каталуния до Крим и Кюрдистан в трите държави, където живеят кюрди.

А дали Висоцки е по-добър от сър Лари; за такива работи мерило няма. "Ролинг Стоунс" отидоха в Москва и събраха 60 хиляди на стадиона "Динамо", без да достигнат Емил Димитров, който беше събрал там 70 хиляди. "Ти закъсняваш, закъсняваш понякога, истино, но винаги винаги идваш при нас", пееше той в песента "Ако си дал".

Шекспировият принц Хамлет нямаше да е принц, нито замъкът Елсинор щеше да го има, без да има пари. Нали чичото на Хамлет убил брат си, бащата на Хамлет, оженил се за кралицата - майката на Хамлет, и пратил Хамлет в Англия с тайно писмо до английския крал да му направи като крал на крал услугата да убие Хамлет. Но пътувайки по море към Англия, Хамлет е пленен от пирати, които искат за него паричен откуп.

За да имат кралете пари, трябва да има пирати. The King's men, кралските хора бесят пиратите, конфискуват плячката и тя става кралска собственост. Кралят е добър. Пиратите са лоши. Кралят не налага кралски данък, защото е добър. Просто е като българския премиер Бойко Борисов. Великите консерватори Жозеф-Мари дьо Местр и Едмънд Бърк разбрали това преди мен, но Шекспир е най-великият, понеже пръв го разбрал.

Референдум е латинска дума. На латински е референда, когато става дума за повече от един референдум, сиреч не referendum referendums, ами referendum referenda; но карай да върви, зная латински колкото аптекарите, дето забъркваха илачи по рецепти на лекари, написани на не твърде правилен латински.

Сега ви пиша, защото много референдуми, много референди, бе братя и сестри. Пиша ви да ви предупредя: Ако чуете помпозните три думички "Световната демократична общност", да знаете, че тя се отнася нееднакво към референдумите, пардон към референдите, значи чувате или политически кретен, или двуличник, който е хем кретен, хем лицемер.

Ама медиите припяват: Световната демократична общност одобрявала това, порицавала онова. Медиите са мърлячи. Не бъди мърляч, ако си обущар и набиваш клечки в гьона; ако си в БАН, казвай метеорология и хидрология с българско "р", ако не можеш, иди при логопед да те научи да казваш риби, раци и моряци, не уиби, уаци и моуаци.

При училите журналистика е още по-лошо. Сякаш са ги учили: Не говорете простичко, говорете сложно. Не казвайте: "Ще вали", казвайте: "Ще има валежи значителни по количество" (да не помисли някой, че по качество). "Той работи активно" (да не мислите, че пасивно работи). Не казвайте: "Ще застудее", казвайте: "Ще има значително понижение на температурите". "Какви са вашите предварителни планове за догодина (да не помисли някой за следварителни планове). Учете се от депутатите. Те казват: "Проектът се отлага във времето" (не във времеви пространствения континуум). Не казвайте: "Кога", казвайте: "Какъв е времевият хоризонт на проекта". Казвайте купешки думи като пичинг и бакграунда на саунд-дизайна. Пресичайте своевременно всяка опасност да се чуе нещо смислено. Невъзможно е да се отучат от папагалския рафлекс, той е неизкореним.

Двама закъсали моряци занесли на пазара красив папагал, продали го на една дама и приятелките й. Те после се върнали и си поискали парите обратно, понеже папагалът казвал на дамата : "Влизай в капитанската каюта, ма ку.во", а на приятелките й: "Вие, другите ку.ви - в каюткомпанията". Моряците, които междувременно изпили парите, ги успокоили: Лесно ще го отучите, пуснете срещу него вентилатора и го поливайте с кофи вода и всички неприлични думи, които е научил, ще му изфирясат от главата. След като й промили мозъка, горката птица се поотръскала, пригладила си перушината, отворила си човката и казала дрезгаво: "Е.а ти урагана, пак останахме живи, да му еб..."

US президентът Тръмп не може да се отучи да заплашва, макар че САЩ все още са единствената страна, употребила атомни бомби против хора в Хирошима и Нагасаки. Тръмп не осъзнава, че сега мнозина имат атомно оръжие. Brinkmanship, има я тази дума в политическия речник.

Завършвам тази моя писаница за думите с професионалите по празнословие. Аз ги наричам "нотабили". Силвия Великова от радио "Хоризонт" ги нарича "съдебните кадровици" и нейното определение е по-сполучливо от моето. Но най-сполучлив е разказът на Чудомир "Дум Павли и магаретата". Препрочетете го или поне си го припомнете.DI copyright

 Едмънд Бърк бил велик консерватор. Но нито него, нито Местр можем да сравним с прозренията на Шекспир
 Когато бях малък, гледах картините на Чудомир и се смеех. Когато започнах да чета разказите му, се смеех още повече
 Сър Лари (Лорънс Оливие) беше много добър като Хамлет. Но Висоцки, който не беше сър, а непризнат в родината си, беше по-добър от Оливие
 Жозеф Местр прозрял, че ако не бесят пиратите и благородниците, французите ще почнат да режат главите на кралете и кралиците.
73
18465
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
73
 Видими 
10 Октомври 2017 20:23
Нищо не разбрах. Сигурно съм много глупав.
10 Октомври 2017 20:27
За писаницата-
А да улесня колегите:
http://chitanka.info/text/14513-dumpavli-i-magaretata
10 Октомври 2017 20:44
Нищо не разбрах. Сигурно съм много глупав.

Нема нищо за разбиране.
За паре става дума. Кинти.
Те затва са сичките теа думи.
Кой каквото и да ти говори, накрая винаги става въпрос за паре...

10 Октомври 2017 20:47
никога не ми е било ясно поради каква причина авторът не е написал нищо извън тези негови писаници тука
10 Октомври 2017 20:56
иначе се долавя без много зор, че димитрото не знае какво ще стане в испания и католуния и това го възпира от кометари
10 Октомври 2017 21:05
Навсекъде се гласува с портфейлите.
От Шотландия до Каталуния.
КНДР, НРБ и СССР не ги броим. Тамо гласуват за идеали...
10 Октомври 2017 21:09
Ако чуете помпозните три думички "Световната демократична общност", да знаете, че тя се отнася нееднакво към референдумите, пардон към референдите, значи чувате или политически кретен, или двуличник, който е хем кретен, хем лицемер.

И не само за референдумите е така.
10 Октомври 2017 21:15
Сухаре, не си глупав, че не си разбрал. Глупавите се нахвърлиха на Джимо като по сигнал. А писаницата си я бива .
10 Октомври 2017 21:18
suhar
10 Октомври 2017 20:23
Нищо не разбрах. Сигурно съм много глупав.

Поне основното не схвана ли?
Парите са лошо нещо и тегли една майна на американскио президент.
То това си е "опорната червена нишка" във всичките писаници на бад Джимо отколе.
10 Октомври 2017 21:25
Щурец да не си приел лично подмятанията за папагалите?

А за писаницата - майсторска работа.
10 Октомври 2017 21:34
Бе те папагалите са дресирани да дигат палчета...
10 Октомври 2017 22:36
папагалите са дресирани

Магаретата - тоже !

10 Октомври 2017 22:43
иначе се долавя без много зор, че димитрото не знае какво ще стане в испания и католуния и това го възпира от кометари

Е, веке се знае. Парите пак победиха миражите...
10 Октомври 2017 23:15
ДИ
10 Октомври 2017 23:22
За да имат кралете пари, трябва да има пирати.
Кой разбрал, разбрал.
10 Октомври 2017 23:28
Майсторе Джимо, за тази писаница -
А за цялото ти творчество - х1000!
11 Октомври 2017 00:08
"Ролинг Стоунс" отидоха в Москва и събраха 60 хиляди на стадиона "Динамо", без да достигнат Емил Димитров, който беше събрал там 70 хиляди.


Няма съмнение, от Искъро по-дълбоко нема.... А публиката на стадион Динамо - глобален арбитър на елегантността за съвременната музика. Интересно как са били подбирани тези които са били допуснати на стадиона.... Трябва да са били доказано устойчиви на западно влияние.

През 2006 Камънаците събират милион и половина публика в Рио. Нещастници. Ако Емил Димитров беше отишъл там по това време сигурно щеше да събере поне 5 милиона, а защо не и 10.

А това за Лорънс Оливие и Висоцки... Господи, ела да си прибереш вересиите. От Искъро е по-дълбока само Москва река. Искъро - по-малката сестра на Москва река.
11 Октомври 2017 00:09
Ако чуете помпозните три думички "Световната демократична общност", да знаете, ..... чувате или политически кретен, или двуличник, който е хем кретен, хем лицемер.
Тука, чуваме, доста фенове на Световната демократическа общност са се нахвърлили върху Димитри...

11 Октомври 2017 00:23
Ние слушаме само гласа на "световната прогресивна общност" Русия, КНДР.
11 Октомври 2017 00:32
Сякаш са ги учили: Не говорете простичко, говорете сложно.
Не казвайте: "Ще вали", казвайте: "Ще има валежи значителни по количество"
. "Той работи активно" (да не мислите, че пасивно работи).
Не казвайте: "Ще застудее", казвайте: "Ще има значително понижение на температурите".
"Какви са вашите предварителни планове за догодина (да не помисли някой за следварителни планове).
Учете се от депутатите. Те казват: "Проектът се отлага във времето" (не във времеви пространствения континуум).
Не казвайте: "Кога", казвайте: "Какъв е времевият хоризонт на проекта".
Казвайте купешки думи като пичинг и бакграунда на саунд-дизайна.
Пресичайте своевременно всяка опасност да се чуе нещо смислено
И заменяйте съществуващите родни думи с чуждици -- Такива заменки не обогатяват езика, а го отростачват. Така езикът ще стане още по неразбираем и безсмислен, словоблудствен и парзнословен
Не обсъждайте -- дискутирайте
не разисквайте -- дебатирайте
не общувайте -- комуникирайте
не казвайте: съставни и части, а компоненти и елементи
няма действителност -- има реалност
няма народовластие -- има демокрация
няма общество -- има социум
няма общественици и обществоведи -- има социолози
няма родинолюбци -- има патриоти
няма родолюбци / народолюбци -- има националисти

И още много такива ползвайте -- пращайте в забвение и умъртвявайте родните думи и на тяхно място оживявайте чуждите думи; опростачвайте езика ни, правете го все повече неразбираем и безсмислен и така още повече
пресичайте своевременно всяка опасност да се чуе нещо смислено.

11 Октомври 2017 00:37
ttanchev 11 Окт 2017 00:23

Ние слушаме само гласа на "световната прогресивна общност" Русия, КНДР.
Вие слушате само гласа на "световната демократична общност" САЩ, Саудитска Арабия
11 Октомври 2017 01:28
>>><<<
Прав е Джимо както винаги!
Трябва да се използват български думи, както вече започнаха в парла-мента - входиране, ваканцуване, случване
и още много новобългарска красота.
Бачо,
11 Октомври 2017 04:20
Димитри Иванов ми е меланхолия от детските години. В онази Панорама по един неповторим начин той внасяше привкуса на далечна свежест и простор, която може да се усети в Хемингуевите и Хелъровите писания. Струва ми се даже, че тримата някак си резонират сходно, а мога добавя и Башо, нищо че е далече и сам през зимата в хижата с паяка. Още виждам как с неприсъщ подход участието чу правеше нещата различни, както и Пинко с инспектор Дюдю накрая на предаването.
Мъ бил Димитри такъв, бил онакъв. Мъ тва, мъ онва. Кво да ви кажа. По-добре опръскан с вода папагал, отколкото инспектор Дюдю в местния форум. Потискащото е, че подобните му компетентно и с трудно прикрита комплексарщина дават ум и навън. После ни било кофти.
Г-н Иванов, от мен едно голямо благодарско. Бъдете здрав колкото можете
11 Октомври 2017 04:46
Why the plural of ‘referendum’ must be ‘referendums’

https://www.spectator.co.uk/2016/07/why-the-plural-of-referendum-must-be-referendums/


It’s odd no one can agree — not about the politics, but about the word. Part of the trouble is that it’s newish, never used in English before 1817. Since then, like foot and mouth, it has come in spikes. One spike was in 1898–99, when the six colonies of Australia tried to federate. Referendums held in 1898 failed, because New South Wales had required a minimum of 80,000 votes in favour, and only 71,595 were forthcoming. So in 1899 everyone wore ribbons printed with ‘Federation Yes!’ This time it worked.

The OED says referendum is either from ‘classical Latin referendum, gerund or neuter gerundive of referre’. It doesn’t insist. Its 1989 edition had said: ‘referendums is logically preferable as a modern plural form meaning “ballots on one issue” (as a Latin gerund referendum has no plural); the Latin plural gerundive referenda, meaning “things to be referred”, necessarily connotes a plurality of issues’. It thought referendums would prevail. A revision in 2009 found usage ‘fairly evenly divided’. It judged the appeal to plurality of issues ‘unlikely to affect actual usage’. More’s the pity. Gerund or gerundive, the plural in English must be referendums.
\

Дори в английския парламент имаше спор по този въпрас. Ето официална публикация:
Referendums in the United Kingdom

https://publications.parliament.uk/pa/ld200910/ldselect/ldconst/99/99.pdf
11 Октомври 2017 06:22
Смоктуновски създаде един по-скоро руски Хамлет, също много добър... И съвсем далеч от парите.
11 Октомври 2017 08:35
Благодаря Ви, г-н Иванов!
11 Октомври 2017 09:21
Аз пък обожавам, когато някой започне с "По простата причина..." - пести ми време: веднага превключвам на друг канал - щом е токова проста, няма какво да ми я обяснява, нали?
А "входирам" (кой я измисли?) буквално води до оргазъм (словесен, де). Не че "принтирам" и "криптирам" са чак толкова по-различни.
11 Октомври 2017 09:31

— Главо, главо, викам, има много да патиш, като си проста! А бе какъв е тоя мой късмет, думам, бе, земляк! Толкова път бия от магаре да се жалвам и пак на магаре да налетя!… Сѐ с магарета ли ще се разправям аз! Какъв е тоя свят магарешки! Какво е това чудо!
Миньо Миткин мига, дърпа си сетрето и се хили:
— Много са, кай, много са, бай Павле. И в село ги има, и тук, ама в село, кай, пак сте добре, че си ги знаете колко са, а тук, в града — пази боже! Брой нямат!
11 Октомври 2017 09:46
Снощи по радиото един каза: "Следващият майлстоун в програмата ни е ....."
11 Октомври 2017 10:02
Но последната екранизация на "Война и мир" (режисьор Tom Harper) ме хвана за сърцето. Майстори са тези от BBC. Схванали са какво е искал да каже Leo Tolstoy. Има и Russian crew, но Наташа Ростова се играе от Lily James, Пиер Безухов от Paul Dano, княз Болконски от James Norton. Играе и Stephen Rea - като Курагин.

замъка Елсинор (в Дания го наричат Хелсингьо


Този замък има толкова общо с Хамлет, колкото и Baker street с Шерлок Холмс. Хари Потър не знам с кого има нещо общо.
11 Октомври 2017 10:17
Бихме се, кай, Дум-Павли, с Юрдекя се бихме за магарето му. Да вземе да влезе, крастата му с краста, в лозето ми на Асанова пътека и да ми изгризе младоците. Три кюстендилски сливи и една сулуджейка крушка ми изгризало. Като с рукан* ги обелило проклетото и замязали на точилки. Видяло го Кара Теньовото, средното момиче, като пасяло козата. Есенес си ги бях посял на синора откъм долчинката.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Руканът е традиционен ръчен инструмент, използван в дърводелството. Представлява нож с дължина около 30 см., с лека извивка в двата края и с ръкохватки. Работи се, като се издърпва към работещия върху детайла. Служи за сваляне на кората на дървени трупи и за намаляване на размера на дървени детайли.
11 Октомври 2017 10:18
Чичо Джимо, благодаря ти. Бъди здрав! За много години и...думи!
11 Октомври 2017 11:19
.
11 Октомври 2017 11:20
До showstopper
Определено може да се каже, че не познавате това, за което сте дали мнение. Трудно се прави филм, или се изгражда роля по чуждоезичен автор. Светоусещането е друго. Все едно е да съпоставяте руската(филма на Бондарчук, а не по-късните ко продукции) с френско-английската или американската версия на "Война и мир". Но понякога, рядко, но все пак има щастливи изключения. Такова изключение е бил Висоцки в ролята на Хамлет. Потърсете в нета, може и да намерите изпълнението в някой руски сайт. Така ще бъдете по-запознат с нещата, за които давате "квалифицирано" мнение.
11 Октомври 2017 12:33
Вицът с папагала е много готин.
11 Октомври 2017 14:09
Димитри Иванов
11 Октомври 2017 14:12
Гладиатор11 Октомври 2017 00:32

11 Октомври 2017 15:36
showstopper
11 Окт 2017 00:08

От
А дали Висоцки е по-добър от сър Лари; за такива работи мерило няма. "Ролинг Стоунс" отидоха в Москва и събраха 60 хиляди на стадиона "Динамо", без да достигнат Емил Димитров, който беше събрал там 70 хиляди.
кое не разбра?!
11 Октомври 2017 16:34

Свеж полъх във вестник "СЕГА" носят писанията на Джимо! Дишам по-леко след като ги прочета. Жив и здрав бъди!
11 Октомври 2017 17:43
Не че "принтирам" и "криптирам" са чак толкова по-различни.

обаче: изпринтя, направо ме закла като го чух
11 Октомври 2017 17:53
"ксерокопирам" е една от чудесните думи на новобългарския ....
11 Октомври 2017 19:22
@ Яна

Такова изключение е бил Висоцки в ролята на Хамлет. Потърсете в нета, може и да намерите изпълнението в някой руски сайт.


Ами вие го вижте в Тубата - целият монолог е качен. Права сте - абсолютно изключение е - аз такова преиграване на ролята не съм виждал. Ако това е принос - здраве му кажете. В интерес на истината Висоцки винаги преиграва - и когато се прави на чекист и когато го играе датски принц. Очевидно за някои това придава убедителност на образа. На мен лично напомпани внушения не са ми необходими.
11 Октомври 2017 20:31
showstopper 11 Октомври 2017 00:08 Не викайте Господ, че току-виж прибрал вас. За некомпетентност. =D . Мисля, че не знаете за какво става дума. Извинявам се, но бих ви препоръчала да попрочетете и след това да се изказвате. Личните предпочитания не бива да противоречат на фактите.
Гладиатор 11 Октомври 2017 00:32
Гладиатор 11 Октомври 2017 00:09 Да, така е. Много са феновете на "Световната демократична общност" в този форум. И стават все повече и повече. Дано да не съм права, но ми се струва, че техния брой нараства обратнопропорционално на възрастта, а компетентния тон и незнанието - правопропорционално на съвременното образование и как да го нарека ...общата култура на съвременните млади хора. У тях има някакъв комплекс - безусловно приемане на новите догми и нежеланието да се научи нищо, което се е случило преди да се родят. Въпреки, че се срещат и други, но все по-малко и по-малко.
11 Октомври 2017 20:35
43-то мнение....дрън-ннннн в порцелановата паничка на аФтора..хайде и вие.. не се мотайите ами писаницоподдържайте..трябват 50 ..
11 Октомври 2017 20:54
да мериш мненията под чиждият талант в стотинки е като бакшиш измерващ в километри чуждо приключение-тъжната история на живот, вълнуващ като счетоводен баланс.
11 Октомври 2017 22:08

Grauvell de Cortes
11 Окт 2017 04:20
Мнения: 577
От: Bulgaria
Димитри Иванов ми е меланхолия от детските години. В онази Панорама по един неповторим начин той внасяше привкуса на далечна свежест и простор, която може да се усети в Хемингуевите и Хелъровите писания. Струва ми се даже, че тримата някак си резонират сходно, а мога добавя и Башо, нищо че е далече и сам през зимата в хижата с паяка. Още виждам как с неприсъщ подход участието чу правеше нещата различни, както и Пинко с инспектор Дюдю накрая на предаването.
Мъ бил Димитри такъв, бил онакъв. Мъ тва, мъ онва. Кво да ви кажа. По-добре опръскан с вода папагал, отколкото инспектор Дюдю в местния форум. Потискащото е, че подобните му компетентно и с трудно прикрита комплексарщина дават ум и навън. После ни било кофти.
Г-н Иванов, от мен едно голямо благодарско. Бъдете здрав колкото можете

Колега, Само това "Панорама" си сгрешил, казваше се Всяка неделя.
Джимо, багодарности!!!
11 Октомври 2017 22:44
Много са феновете на "Световната демократична общност" в този форум. И стават все повече и повече.

Не стават повече.
Просто вдигат повече шум.

ПП:
При предметите - колкото са по-кухи, толкова повече шум вдигат.
12 Октомври 2017 10:23
Воденицата на съвременната консуматорска машина за пари работи с безсмислие. За да се осигури безсмислие, трябва да има неграмотна маса, подмяна на традиционните човешки устои, зрелища и да не се говори за важни неща. Лошото на безсмислието е че ражда хейт. Днешният американски президент се появи от мръсната пяна на хейта.
Преди 3 години казах в този форум, че ме притеснява как един американски президент (Обама) може ей така да реши да запали една война. Като например тази в Украйна, чието безсмислие и вреда не бяха очевидни тогава, но са очевидни сега.
Не виждам по-голяма опасност за света и повече непредвидими последици от това Д. Тръмп да денонсира споразумението с Иран. Нещо което той твърди, че ще направи
12 Октомври 2017 11:02
иди при логопед да те научи да казваш риби, раци и моряци, не уиби, уаци и моуаци.

А с буквата Х=Г какво ще правим (Болгарское меньшинство в Украине не имеет претензий к новому закону об образовании, Школы с обучением на болгарском уже давно работают по правилам, которые прописаны сейчас. Мы понимаем, что дети должны учить государственный язык", – заявил болгарский посол Красимир Минчев.
Представители болгарского меньшинства Одесской, Запорожской, Кировоградской и Николаевской областей признали: заложенный в закон подход, когда в начальных классах дети учатся на родном языке, а в базовой и старшей школе – на государственном, "является наиболее продуктивным для изучения обоих языков".)

Стар виц по темата. Един Христо се оженил за украинка и си дошъл в България при родителите да ги запознае с жена си.
Почнал приказки Ние ходихме в Гамбург на екскурзия а от там прескочихме до Голандия, догодина ще ходим в Гавана, а снощи гледахме филма Шерлок Голмс и Доктор Ватсон, Баща му го изгледал изпод вежди и му казал Гристо да ми ядеш гуя..
12 Октомври 2017 11:24
suhar 10 Октомври 2017 20:23

Нищо не разбрах. Сигурно съм много глупав.

След като не си разбрал написаното, изобщо не се опитвай да четеш Радичков.
Интересното е, че в чужбина е популярен и е един от най-превежданите български автори. Навярно чужденците са по-умни от българите.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД