:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 365
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Каракачанов: Армията се политизира - много генерали влязоха във властта

Учебните полети в Граф Игнатиево се възобновяват едва днес
Снимка: Юлиян Савчев
5 самолета ще са годни за тренировки, и то след като влязат в употреба двигателите от Русия, които имали проблеми с документацията.
Учебните полети в авиобаза Граф Игнатиево ще бъдат възобновени в понеделник, съобщи военният министър Красимир Каракачанов по Нова тв. Така на практика се потвърди неофициалната информация, че отказът на пилотите да летят с МиГ-29 изобщо не е бил инцидентен и само за един ден, а е продължил цяла седмица. В събота авиационната асоциация обяви, че не става дума за бунт, а за "безапелационен тревожен сигнал за състоянието на бойната ни авиация", което определи като критично.

Каракачанов разви тезата, че армията се политизира, защото много генерали са влезли в политиката и властта. На въпрос дали е против това висши военни и генерали да влизат във властта, той отговори, че не е. Смятал, че това навлизане показвало, че малко или много армията е политизирана. А тя трябва да остане деполитизирана, политиците трябва да я оставят на мира и да не си правят политически акции през нея, добави той.

Каракачанов не обяви кого точно има предвид като генерали и висши военни, влезли във властта, но даде да се разбере, че не е само един и не са само в парламента. На практика председател на парламентарната комисия по отбрана е Константин Попов - генерал, бивш шеф на отбраната и на ВВС, президентът Румен Радев също е бивш ръководител на Военновъздушните сили и генерал, представители има и в парламентарните групи като например Симеон Симеонов от ДПС, който също е генерал, пак бивш ръководител на Военновъздушните сили и пак началник на отбраната. Също генерал е и зам.-министърът на отбраната - ген. л-т Атанас Запрянов, а пък бившият военен министър генерал Аню Ангелов е съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов.

"Предпочитам да има млади буйни пилоти, а не заспали плъхове, които чакат ден да мине, друг да дойде", обяви още Красимир Каракачанов по повод кризата с отказа на военните пилоти да летят. Той призна, че малкото летателни часове в авиацията са хроничен проблем. "Тези млади момчета са се възползвали от законното си право в тази ситуация да не летят. Бунт няма. Те си изпълняват задълженията", коментира Каракачанов. Преди дни той се възмущаваше, че армията не е детска градина.

Министърът призна, че самолетите не са на необходимото ниво, защото една част от тях не са поддържани от много години. "Проблемите с документацията на доставените двигатели са предимно технически. В момента, в който тези 10 двигателя влязат, те ще облекчат положението. Надявам се това да се случи тези дни", поясни той. И допълни, че договорът за тези двигатели е сключен от предишното ръководство на министерството. Ставало дума за 4 чисто нови двигатели и за 6 ремонтирани. След пускането им в експлоатация щяло да има 5 изцяло годни за учебни цели и бойни задачи МиГ-29. Той обаче чакал документите по договора и нямал намерение да го нарушава.

От корпорация "МиГ" обаче обявиха, че съобщенията, че България не може да пусне в експлоатацията получените двигатели на МиГ-29 заради отсъствие на документация, не съответстват на действителността. "Всички двигатели са предадени на Министерството на отбраната на България с пълен пакет експлоатационни и технически документи", съобщиха от пресслужбата на държавната фирма, цитирана от руските медии.



ЗАБРАНА

Държавният департамент на САЩ публикува през уикенда списък с 39 руски оръжейни компании и разузнавателни служби, с които вече е забранено да се търгува. Сред тях е корпорацията "МиГ", с която България има сложни отношения заради модернизацията на бойната ни авиация. До нея се нареждат още големите износители на оръжие "Рособоронекспорт", "Калашников", "Сухой", "Ижмаш" и други. Този факт поставя под въпрос бъдещите ремонти на български самолети от руската фирма.

11
3147
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
29 Октомври 2017 18:39
Оооо..Юристите са в пъти, в пъти повече!!!!!!!!!!!!
29 Октомври 2017 18:58
Да уточним терминологията: Когато политици командват армията, армията се политизира. Когато военни влизат в политиката, политиката се военизира.
30 Октомври 2017 00:23
Тома, а когато и едните, и другите са нефелни - ни политика, ни армия
30 Октомври 2017 09:38
Да уточним терминологията: Когато политици командват армията, армията се политизира. Когато военни влизат в политиката, политиката се военизира.

30 Октомври 2017 10:25
А когато хора като Каракачанов влязат в политиката, тя се профанизира.

Тома,
30 Октомври 2017 12:39
Сега не знам как е, но и много военни пенсионери влизаха в икономиката. Лошото беше, че правиха групички и се опълчваха на другите по един или друг въпрос. Все те най- способните, умните, дисциплинираните. Стигна се до пререкания. Цивилните възроптахме, че както ние не претендирама да станем майори и полковници и те да си знаят мястото. Спомням си, един колега каза: Ние не сме се занимавали с изучавани на бомби е пушкала, учили сме други неща, за които хабер си нямате !
30 Октомври 2017 15:45
То па едни генерали...
30 Октомври 2017 15:46
Имаме цели трима бивши командващи на ВВС в политиката на най-високи позиции в политиката. И после се чудим защо е такова състоянието на авиацията
30 Октомври 2017 15:48
Каракачанов: Армията се политизира - много генерали влязоха във властта


Е, нищо де ... От днес - един по-малко.
30 Октомври 2017 19:33
Държавният департамент на САЩ публикува през уикенда списък с 39 руски оръжейни компании и разузнавателни служби, с които вече е забранено да се търгува. Сред тях е корпорацията "МиГ", с която България има сложни отношения заради модернизацията на бойната ни авиация.
Този факт поставя под въпрос бъдещите ремонти на български самолети от руската фирма.
Да не сме станали 51-ви американски щат, та решенията на държавния департамент на САЩ важат и за нас
30 Октомври 2017 19:35
Да не сме станали 51-ви американски щат, та решенията на държавния департамент на САЩ важат и за нас


Точно тая каубойска арогантност се нрави на наш'те демокрадЦи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД