:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 473
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Болниците са приели само 6600 неосигурени за своя сметка

Те са им стрували общо 3.6 млн. лв. Най-много хора без вноски поема "Св. Георги" в Пловдив
Едва 6649 са били хората без здравни вноски, приети от болниците у нас и лекувани за сметка на самите лечебни заведения за времето от 1 януари до 30 септември тази година. Това е струвало на болниците общо малко над 3.6 млн. лв. За сравнение - здравната каса плаща около 2 млн. хоспитализации годишно, а бюджетът й за болнична помощ е над 1.4 млрд. лв. за тази година. Различните данни пък сочат, че неосигурените у нас са между 400 000 и почти 1.4 млн. души, като цифрата варира според това дали са включени и хората, които от години са в чужбина.

Очаквано най-много приети неосигурени са обявени в София-град - 882-ма души, следват Пловдив със 762-ма и Бургас с 643-ма. Впечатление правят ниският брой неосигурени във Варна - 248 лекувани, и високият в сравнително по-малката област Хасково - 493 (основно поети от обществените болници в Хасково и Харманли). В Сливен, където има голямо ромско население, лекуваните неосигурени са едва 58.

Данните за лечението на неосигурени са от здравната каса и не е ясно дали обхващат 100% от болниците. Те бяха поискани за справка от надзорния съвет на НЗОК, а подаването им от клиниките към районните каси е доброволно. Десетки болници са посочили, че са лекували за своя сметка 0 неосигурени, но не е ясно дали това означава, че просто не са приемали хора без вноски или не са подали информация към НЗОК. В справката обаче присъстват с данни огромната част от държавните областни и университетски болници и част от големите частни лечебни заведения, а повечето от клиниките, които не са отчели неосигурени, са частни, малки специализирани болници, болници за рехабилитация или медицински центрове, т.е. дори ненапълно точни, данните са достатъчно представителни.

Най-много неосигурени за своя сметка е приела университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, която е и най-голямата болница у нас - 396 души за 9 месеца, които са стрували над 114 хиляди лева на лечебното заведение. По няколко десетки неосигурени са приели и обществените болници "Пловдив", "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон", между 10 и 20 са хората без вноски в общинските болници в Първомай, Асеновград и Раковски. Неосигурени са приели и няколко частни болници, включително АГ клиниката "Селена", която е отчела 60 неосигурени жени. Големите частни университетски болници в града - "Пълмед" и "Каспела", са с нула отчетени неосигурени.

По същия начин в Плевен държавната университетска болница "Георги Странски" е лекувала 308 неосигурени, което й е струвало почти 162 000 лв. Между 2-ма и 51 души без вноски са лежали и в общинските болници наоколо, но при всички частни болници в областта данните са нула.

В София отново първенци по приети неосигурени са държавните болници. "Пирогов" е приел 262-ма души без осигуровки, а лечението им е струвало 276 000 лв. В ИСУЛ са лекували 146 души, което е струвало 152 000 лв. Във ВМА са приети 132-ма, в Окръжна болница - 105. От "Пирогов" наскоро обявиха, че годишно през болницата минават 10 000 неосигурени. Разликата с данните от касата е в това, че само 262 пациенти са хоспитализирани за сметка на спешния институт. Останалите са минали през спешните кабинети, но не са приети за лечение, за което плаща здравното министерство, или са хоспитализирани, но са платили дължимите си вноски, докато са лежали в болницата. От частните болници в столицата "Токуда" е декларирала 20 души, ортопедичната "Витоша" - 4, а за останалите обаче данните са нула.

В Бургас частните болници приемат повече неосигурени - 171 души са декларирали от "Дева Мария" и 97 от "Бургасмед". 280 души без вноски са лекувани в държавната областна болница.
34
3300
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
29 Октомври 2017 19:23
Откъде ще си търсят после парите? Съд, чукане на камъни?
29 Октомври 2017 19:34
Това са хоспитализираните, напишете на колко не осигурени е оказана помощ в спешните центрове. Там числото със сигурност е в десетки, ако не стотици пъти по-сериозно. Както и разходваните средства.
29 Октомври 2017 19:39
Съвсем естествено е здравно неосигурени да се лекуват в клиниките само в краен случай. Така или иначе колегите плащат лечението от СОБСТВЕНИТЕ СИ ЗАПЛАТИ.
29 Октомври 2017 19:42
България е единствената държава в света, която иска осигуровки от безработни хора без доходи.
29 Октомври 2017 20:32
Значи и неосигурените намират начин да се лекуват за сметка на плащащите вноски.
29 Октомври 2017 20:35
И единствената страна, в която държавата плаща И заплата И пенсия на полковниците и генералите, които са на действителна военна служба в армията
29 Октомври 2017 20:58
Да, хубаво ги делите на внасящи и невнасящи, ама колко са осигурените на МРЗ? Или с 2 лева повече? Солидарна система, трънки. Има едни 5-6% дето опъват като луди, а другите се кипрят на минимални заплати, на държавни служби или вече са доволни пенсионери...... И точат ли точат тоя здравен бюджет!
29 Октомври 2017 21:27
Най-много неосигурени за своя сметка е приела университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, която е и най-голямата болница у нас - 396 души за 9 месеца, които са стрували над 114 хиляди лева на лечебното заведение


Тази болница, тези лекари и техните менажери са за похвала. Това е проява на хуманност така рядко срещана по територията. Персоналът на болницата е ДАРИЛ 114 000 лв от бюджета на болницата, което значи включително и от заплатите на персонала.
Стратегията в „Здравеопазването“ (подобно на тази на „ПРЕХОДА“ не е сгрешена – тя е ПРЕСТЪПНА.

1. Който замисли и реализира идеята болниците да бъдат обявени за търговски дружества е ПРЕСТЪПНИК.
2. Който (здравен или финансов министър) измисли и наложи „клиничните пътеки“ е оръдие на престъпниците. Той върза ръцете на клиничните лекари и обезсмисли принципите на добрата клинична практика.
3. Който/които замисли/ха, създаде и овладя НЗОК като монополен разпределите на парите за здраве е безскрупулен, душевно извратен и партийно зависим бандит, имащ една единствена цел – да фалира държавните болници и да насочи паричните потоци към частните такива. Безсмислено е да се споменава, че „частните такива“ се владеят от креатури на Номенклатурата със парични потоци идещи от офшорни финансови институции, грижливо прикривани от поръчковата прокуратура. Висша тайна на настоящата НОМЕНКЛАТУРА е партийно-генетичния произход на „ръководните кадри“. Те нямат родители (неизвестни), нямат идеология и разбира се нямат ... банкови сметки. Поне на "територията"
29 Октомври 2017 21:32
1. Който замисли и реализира идеята болниците да бъдат обявени за търговски дружества е ПРЕСТЪПНИК.
Парадоксалното е, че Москов е министър на ДСБ, партията, основана от Иван Костов - премиера, при чийто кабинет започна здравната реформа и същите тези болници бяха преобразувани от държавни лечебни заведения в търговски дружества.

Натисни тук
29 Октомври 2017 22:17
Парадоксалното е, че Москов е министър на ДСБ, партията, основана от Иван Костов - премиера, при чийто кабинет започна здравната реформа и същите тези болници бяха преобразувани от държавни лечебни заведения в търговски дружества


Точно така. И никак не е парадоксално. А престъпно. Специалистът и преподавател по несъществуваща наука Иван Костов беше доверен продукт на мафията „БКП/БСП/ДС“, а министърът който сътвори безобразията бе Илко Семерджиев (съпартиец на злочестия Москов) – той бе CEO, инструмент на мафията „БКП/БСП/ДС“ и на "довереният продукт".

Семерджиев е известен като създателя на Националната здравноосигурителна каса и бащата на здравната реформа у нас, която той започва като министър на здравеопазването в кабинета на Иван Костов през 1999 г. Реформата обаче отива в грешна от планираната от него посока след идването на правителството на НДСВ през 2001 г., както той сам казва в интервюта след излизането си от управлението тогава


През 1993 г. е зам.-министър на здравеопазването в правителството на проф. Беров с ресор Здравна политика и здравна реформа. Със същия ресор е зам.-министър и в правителствата на Стефан Софиянски, и Иван Костов през 1997 – 1998 г.

P.S. Подобно на всички други пост-комунистически ръководители, издигнати на „финансово-отговорни“ длъжности, в биографията му липсват подробности за фамилно-партийния произход. Този вид „отрочета“ нямат родители, нито пък „идейни убеждения“, и разбира се нямат банкови сметки. Поне на „територията“.
29 Октомври 2017 22:24
Точно така. И никак не е парадоксално. А престъпно.
тва го обясни на авторката на статията:
Брой 5257 (83) 15 Април 2015


Болниците едва ли ще престанат да са търговски дружества
Каквото и да говори министърът

Янина Здравкова
30 Октомври 2017 00:26
които са стрували над 114 хиляди лева на лечебното заведение

Стрували, като пропуснати приходи от НЗОК, не и като разходи. Защото един лекар, който е на смяна, дали ще прегледа един повече или по-малко, от това не настъпват допълнителни разходи за него, но понеже НЗОК плаща на дейност, а в случая не плаща, то има пропуснати ползи.
30 Октомври 2017 00:35
Персоналът на болницата е ДАРИЛ 114 000 лв от бюджета на болницата, което значи включително и от заплатите на персонала.

Нищо, като пари не е дарил. Мажеше да откаже да ги приеме и остави да умрат пред болниците, каквато е масовата практика, но от това пари пак нямаше да получи.
30 Октомври 2017 07:46
Неопол! Мисля че така или иначе щом разходите за лекуване на неосигурен пациент са направени то те са в графа загуби за болницата тъй като тя е на бюджет.Пациента не е платил за тях.Ако го бяха оставили да си умре разходи нямаше да има.А за пропуснати ползи можеше да се говори ако някой се беше навил да плати на болницата да лекува умиращия пред вратата и пациент а болницата въпреки това откаже.
30 Октомври 2017 07:51
Фу Файтер! Мисля че е по целесъобразно да се говори за "чукане на камъни" от неплащащият осигуровки преди той да се е разболял а не после.От гледна точка на ефективност на процеса "чукане на камъни" го казвам щото не се знае...я го излекуват я не...и ще се наложи на всичкото отгоре и да го копаме на държавни разноски.
30 Октомври 2017 08:51
България е единствената държава в света, която иска осигуровки от безработни хора без доходи.


И това е само половината от проблема. Всички знаят какво е качеството на "услугата".

Тези дни ми попадна статия за литовско момиченце, което в следствие на нещастен случай през 80-те губи крачетата си. Детето спешно е транспортирано със специално изпратен ТУ-134 в Москва , където грузински хирург след 19 часова операция успешно пришива крачетата обрано. Възстановява се напълно и сега е нормална жена със собствено семейство.

Днес само олигарси могат (евентуално) да си позволят такава грижа.

Льоша, льоша стара система!
30 Октомври 2017 11:14
HBK
29 Октомври 2017 21:27
Който замисли и реализира идеята болниците да бъдат обявени за търговски дружества е ПРЕСТЪПНИК.

Глюпости.
Това е едно от малкото хубави неща, направени в здравеопазването ни.
И не го променя фактът, че оня, който го направи, е престъпник за други неща.

Нема да те питам дали сиреньето става повече, ако го мериш на око, с паланза или на везна. Дали щехме да имаме повече сиренье, ако болниците беха останали филиали на МЗ на собствена стопанска сметка. Щото бюджет, бюджет, ама сметки требе да се водят, нали? Или сте измислили начин да си живейкаме едно към гьотере?

Нито ще те питам как, ако върнем технологиите за управление в сънувания от вас 19-и век, ще се промени факта, че 55% от разходите за здравеопазване у нас са частни? Не казвам, че трябва да бъде така, напротив - твърдя, че е редно да бъдат под 20% (21% са средно за ЕС). Въпросът ми е ще стане ли повече публичното сиренье, ако пак почнем да го мерим с паланзи?

Но имаш ли дори смътна представа за частните инвестиции в здраве?
Които щеха да бъдат невъзможни без реформата отпреди 20 години.
Всъщност що ли те питам, като дори МЗ си трайка по въпроза.

Нищо. МЗ са рапони, но ние сме умни (поне аз съм) и можем да смятаме.
Начи, по официални данни, леглата в частните болници у нас са над 50 000. Колкото в държавните и общинските, зети заедно.
А колко ли е инвестицията за 1 легло?

Пак по официални данни, най-големата здравна инвестиция у нас е на д-р Торао Токуда - 155 млн. евро, 1 000 легла, 155 000 евро за 1 легло.
От Уни Хоспитал-Панагюрище твърдят, че са инвестирали повече за 350-те легла в тази частна болница, но ми се струва малко самохвално.
Затова ще взема скромните 300 хиляди лева за легло.
Даже ще ги намаля на 200 хил., да не каже некой, че съм тенденциозен.

Колко правят 50 хил. легла по 200 хил. лева? А?
Десет милиарда! Бюджета на НЗОК за три години.
Затова казвам, че съм против глупостите.
Или върнете каквъто си щете начин за управление на болниците, ама ни лекувайте вие три години, за ваша сметка, или спрете с глупотевините.
30 Октомври 2017 11:23
За да не издребняваме няма да питаме от къде са парите на д-р Токуда. Но за голяма част от нароилите се частни болници ще питаме.Не че някой ще ни отговори но ние си питаме.Питаме и за частните хотели и за други неща.Сигурен съм че отговор ще има а дали ние ще го доживеем е друг въпрос.
30 Октомври 2017 11:57
inventus
30 Октомври 2017 11:23
За да не издребняваме няма да питаме от къде са парите на д-р Токуда.

Издребняване е да ти соча, че се пише откъде
Иначе си питай за д-р Токуда.
От японски банки са парите.
За да получи, много отдавна, първия си банков кредит за първата от бъдещите си 300 болници, д-р Токуда го гарантира със застраховка "Живот".
По японски: аз съм момче от бедно селско семейство, но имам идея. Идеята ми е такава и такава, финансирайте я, не стане ли, връщането е от лесно по-лесно - правя си сепуко.
Това наричам разбираем бизнес-модел.
30 Октомври 2017 12:10
Може ли някой по-вещ в разпределението на бюджета да ме светне - какъв процент здравни и пенсионни вноски прави ДЪРЖАВАТА върху заплатите на администрация,военни и полиция,безработни в регистрация,учащи се.Доколкото знам - минимален,почти нищожен!А точно тези категории ползват предимството на 10-20 заплати при пенсиониране.И какво излиза - частния сектор плаща масрафа на държавата,тъй ли е или нещо се бъркам?Горките ние... И защо не се говори за това,колко ще издържим на мускули?
30 Октомври 2017 12:37
Но имаш ли дори смътна представа за частните инвестиции в здраве?
Които щеха да бъдат невъзможни без реформата отпреди 20 години.

ама верно ли смисълът на целата реформа е бил тоя?
Аз си въобразявах, че се е правила от грижа за хората, а то в името на частните инвестиции...
30 Октомври 2017 12:44
Както казах Сине -мету за японците не питаме! За нашите си питаме.И то не е щото не знаем.Знаем.Също знаем че идва времето когато "всяка коза на свой крак ще виси ...когато я дере касапинът!Да се подсещат.
30 Октомври 2017 12:56
kаily
30 Октомври 2017 12:37
Но имаш ли дори смътна представа за частните инвестиции в здраве?
Които щеха да бъдат невъзможни без реформата отпреди 20 години.

ама верно ли смисълът на целата реформа е бил тоя?
Аз си въобразявах, че се е правила от грижа за хората, а то в името на частните инвестиции...

Това, което у нас се нарича "държава", не се грижи за повечето важни и нужни неща от 12 юли 1991. На тази дата се самоосвободи официално и от грижата за хората. Ако изобщо ни счита за хора. "Електорат"...

Както ти казах веднъж, това е факт и аз не мога да го променя.
30 Октомври 2017 13:08
Както ти казах веднъж, това е факт и аз не мога да го променя.

не можеш да го промениш, но очевидно го одобряваш, след като си позволяваш да изтъкваш като единствено предимство на реформата навлизане на частен капитал в нея - очевидно си на страната на частния капитал и пет пари не даваш за хората, а все пак си мисля, че произлизаш от човешки род, не от банкова печатница
30 Октомври 2017 13:41
kаily
30 Октомври 2017 13:08
"Както ти казах веднъж, това е факт и аз не мога да го променя."
не можеш да го промениш, но очевидно го одобряваш, след като си позволяваш да изтъкваш като единствено предимство на реформата навлизане на частен капитал в нея - очевидно си на страната на частния капитал и пет пари не даваш за хората, а все пак си мисля, че произлизаш от човешки род, не от банкова печатница

Одобрявам? Откъде накъде?
Ако трябва да изразя оценката си за днешна България с едно изречение, то е "крайно недемократична страна, извършваща национално самоубийство".
Недемократична, защото демокрацията е: постоянно участие на народа в управлението; личен, поименен избор на длъжностни лица; поименно възлагане на точно определени обществени задачи; личен отчет за изпълнението им и лична, наказателна отговорност на избраните. Да има нещо такова у нас, поне едно, поне като драскотинка, да знаем, че барем сме чули и ния за демокрация?
А най-безпогрешният начин да унищожиш един народ е да изхвърлиш държавното програмиране от управлението на страната. Мнозина вече казват, че имаме по-голям шанс да оцелеем, ако ни окупира и ни управлява планово чужда сила, отколкото ако продължаваме да се самоубиваме като некое безмозъчно стадо. Не знам дали не са прави.

Това за "одобрението", защото е важно.
Другите ти преценки за скромната ми личност ще си "позволя"
да не коментирам.
Достатъчно ясно се изразявам и достатъчно обосновавам мненията си.
30 Октомври 2017 13:48
Добре, посипвам си главата с пепел и моля за обяснения на обосновката на думите
Това е едно от малкото хубави неща, направени в здравеопазването ни.

по повод идеята за превръщането на болниците в търговски дружества.
30 Октомври 2017 13:53
Защо ли винаги най-загрижени за "хората" са все разни шмекери и прошляци, които на практика на никого не са помогнали през живота си?
30 Октомври 2017 13:57
Личният пример проговори.
30 Октомври 2017 13:58
П.П. Хората не се пише в кавички.
30 Октомври 2017 14:58
kаily
30 Октомври 2017 13:48
Добре, посипвам си главата с пепел и моля за обяснения на обосновката на думите
"Това е едно от малкото хубави неща, направени в здравеопазването ни."
по повод идеята за превръщането на болниците в търговски дружества.

Главното го казах: привличане на извънбюджетно финансиране.
Замисълът бе не само за инвестиции в нови, частни болници, но и за финансиране на държавните чрез акциите на дружествата. На последното никой не се върза.

На второ място: децентрализация на управлението.
Личните ми впечатления са, че централното управление на бюджетни средства се справяше по-добре от децентрализираното само в МВР, ВСС и - да не повярваш! - в МОН. За меверето и съдебната власт имам некакво обяснение, все пак са правоприлагащи органи, но защо даскалята работеха културно и чисто, одному Богу известно.
Другите централно управлявани бюджети беха неописуеми кочини.
Болниците, като цяло, спечелиха от децентрализацията.
30 Октомври 2017 15:10
Дабре де, аз питам народът какво спечели от това. Наясно ли си какъв е замисълът на цялата тая работа? Да спечели обществото или да спечелят болници, болнициТЕ, малцината избрани и т.н. ... за обществото каква е ползата? Останалите упражнения са безмислени за мен. На държавно ниво се правят реформи, от които да печели обществото, а да твърдиш, че понеже отдавна в тая държава това не се прави, значи няма смисъл да се говори за него и да се пита за него, е голяма глупост, ще ме прощаваш. Силно се надявам да съм те разбрала неправилно, въпреки че два пъти те питам и два пъти даваш отговор неолиберален и нямащ никаква връзка с обществените ползи.
30 Октомври 2017 18:20
kаily
30 Октомври 2017 15:10

Не ме питаш за това, Кайли.
Въпросът ти бе каква е идеята на болничната реформа?
Доклядвах ти я кратичко и, моля те, не слагай епитети.
Привличането на инвестиции и децентрализацията не са "неолиберални"
Търговските дружества не са "неолиберални".

Това, което питаш по-нататък, подчертавам питаш или си имала предвид да питаш, защото аз не съм казал и дума за него, е как дори добрите и практични идеи се опорочават, щом няма държавно планиране.
Не са търговските дружества виновни, че и досега няма национална здравна карта и стана така, че хубавата идея да се построят нови болници се изроди в пренасищане с излишни. И не само това. Я си спомни колко ядрени скенера купиха за държавните? Половината не работят. Къде е държавният план за кадровото осигуряване? И т. н. Примерите са много. Разбираш ли, че това са други проблеми, различни от онези, за които стана дума?

Третият кръг проблеми е финансирането, по-точно недостатъчното публично финансиране. Всички политици подчертават, че бюджетите за здраве днес са по-големи, като много удобно премълчават, че нарастването на разходите ги изпреварва, а делът на частното съфинансиране (имам предвид и преките индивидуални разходи) нараства по-бързо и от бюджетите, и от разходите.
И пак ще ти кажа:
това не е тема, която може да се опростява или свежда до етикети

30 Октомври 2017 18:44
Не ме питаш за това, Кайли.
Въпросът ти бе каква е идеята на болничната реформа?

За мен е едно и също. Явно никога няма да се разберем. Поне докато не вденеш, че целта на всяка реформа трябва да е единствено по-добър стандарт на обществото.
30 Октомври 2017 18:44
Sine_metu, представите ти за здравеопазването ти са.... меко казано, силно наивистични. Иначе успешно илюстрираш идеите, нивото и представите на тези, които направиха реформите с които съсипаха българското здравеопазване. Ако целта е била да плащаме с пъти повече от преди и да ни лекуват с пъти по-зле, то тя е постигната.

Има две сфери за които комерсиалността е противопоказна. Едната е образованието, другата е здравеопазването.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД