:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 257
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управляващите в Румъния отново опитват да променят съдебната система

Депутати от коалицията внасят реформата, за да не чакат правителството
Калин Попеску Търичану, председател на румънския Сенат: "Разтревожен съм от отношението на президента, на някои от чуждестранните посланици, акредитирани в Румъния, които сънуват по цял ден, не искат да се разделят с фетишите си и постоянно говорят за корупция. Може ли някой от тях в определен момент да разбере, че трябва да промени отношението си и да анализира по-дълбоко?...Ние сме европейска страна с мафиотско поведение на някои институции, каквото може да се види в Русия на Путин, където политическите опоненти са пращани в затвора, лишавани от свобода, премахвани по всички възможни и невъзможни методи. Това не е европейски модел".
Управляващата коалиция в Румъния на Социалдемократическата партия (ПСД) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) внесе в парламента нов проект за реформа на съдебната система и ще работи той да бъде прокаран бързо, съобщи "Романия инсайдър". Промените са поправки на реформата, подготвена от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер, които предизвикаха доста критики.

Според лансираните промени президентът ще остане част от процедурата по назначение на главни прокурори, но ще има право да отхвърля само една кандидатура. Той няма да има право да иска оставката на главен прокурор. Това ще е в правомощията единствено на Висшия съдебен съвет по предложение на министъра на правосъдието.

Съдебният инспекторат, който разследва дисциплинарни нарушения на магистрати и предлага наказания на Висшия съдебен съвет, ще стане автономна институция. Тя ще е под контрола на съвет, съставен от членове на Висшия съдебен съвет, на Върховния касационен съд, на главна прокуратура, на представители на гражданското общество и на професионални организации на магистрати. Предвижда се и създаването на специална прокуратура, която ще разследва магистрати.

Форумът на румънските съдии предупреди в края на октомври, че проектът за промени е внесен без мотиви и без оценка на въздействието. В средата на октомври управляващата коалиция реши, че законите за съдебната система ще бъдат променяни със законодателна инициатива от депутати от управляващата коалиция, защото не може да се чака правителството да ги разглежда и одобрява.

Лидерът на ПСД Ливиу Драгня предизвика вот на недоверие и отстрани от власт предишното правителство на ПСД-АЛДЕ, водено от Сорин Гриндяну, който се отказа под натиска на гражданското общество и на ЕК да прокара спорни промени в съдебната система.

Междувременно преди дни правната комисия в румънския Сенат отхвърли предложение на опозицията да бъде забранено на хора с присъди за криминални престъпления да се кандидатират за президент.

МЕРКИ

Законопроект на Социалдемократическата партия (ПСД) предвижда румънците да могат да купуват само по един употребяван автомобил на две години. Предвижда се също колите втора ръка, внесени от чужбина, да могат да се продават само от фирми. Целта е да се спре търговията с коли "втора ръка" от чужбина от частни лица, които ги продават в Румъния, без да плащат данък. Според данни на Националната данъчна администрация в Румъния през 2016 г. редица физически лица, които не са данъчно регистрирани, са притежавали по 10-15 автомобила, които са продали.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня (вляво) и премиерът на страната Михай Тудосе. Драгня реши да не чака правителството на Тудосе да подготви проекта за съдебна реформа.
1589
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД