:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

1/3 от жилищата в България са необитаеми

Новата жилищна стратегия трябва да предложи мерки за публични инвестиции в домове за най-бедните домакинства
Снимка: БГНЕС
Докато държавата хвърля милиарди за саниране на панелки в големите градове, много селски къщи стоят необитаеми и се рушат.
Близо 1.2 милиона жилища в България са необитаеми. Това е приблизително 1/3 от броя на всички жилища у нас. В столицата "тъмните прозорци" са близо 24%, но в селските райони процентът е далеч по-висок - до 43. В големите градове необитаеми са средно 1/4 от жилищата. Това сочи доклад на Световната банка, подготвен за Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Той трябва да послужи за изготвяне на нова жилищна стратегия на страната, която би трябвало да е готова до края на ноември.

Данните от доклада идват на фона на растящите цени на недвижимите имоти, които в столицата и в някои от големите градове вече достигат нивата си отпреди кризата от 2008 - 2009 г. Според националната статистика бумът в новото строителство продължава - за деветмесечието на тази година издадените разрешителни за строеж са се увеличили с 29%, жилищата в тях - с 44.5%, а разгънатата им застроена площ е повече с 47.2% в сравнение с деветте месеца на 2016 г. Най-много са новите строежи в столицата и в големите градове. Заради растящите цени и увеличеното предлагане експертите дори заговориха за "синдром на тъмните прозорци" - растящ брой на нови жилища, които не могат да се продадат.

Общият жилищен фонд в България е около 3.9 милиона, пише в доклада на Световната банка. Броят на домакинствата е около 3 милиона. Фактът, че 1.2 милиона жилища са необитаеми, означава, че тези 3 милиона семейства живеят в 2.7 милиона жилища. Т.е. около 1.05 милиoнa дyши живeят в жилищa, кoитo ce cпoдeлят oт пoвeчe oт eднo ceмeйcтвo. Teндeнциятa e ocoбeнo зaбeлeжимa пpи ceмeйcтвaтa c пo-ниcък дoxoд в пo-гoлeмитe гpaдoвe, къдeтo чecтo дo тpи гeнepaции, или мeждy 6 и 8 дyши, живeят в мaлки aпapтaмeнти до 60 кв. м. Причина за необитаемите жилища е миграцията както вътрешна, така и навън.

Cвeтoвнaтa бaнкa пpecмятa, чe 41% oт бългapитe живeят в пpeнaceлeнo жилищe. Пpи дoмaкинcтвaтa, кoитo ca в pиcк oт бeднocт, пoлoвинaтa oт вcички xopa, 80% oт дeцaтa пoд 18 гoдини и 59% oт тeзи мeждy 16 и 29 гoдини живeят в къщa, кoятo ce cчитa зa пpeнaceлeнa. 82% oт нaeмaтeлитe cъщo живeят в aпapтaмeнт, в кoйтo имa твъpдe мнoгo xopa, сочи докладът.

Изследването показва, че над 3/4 oт aпapтaмeнтитe в cтpaнaтa ca в сгради, по-стари от 30 гoдини и не са поддържани. Причина за това са няколко фактора: липca нa зaинтepecoвaнocт зa oбщитe плoщи, нeплaщaнeтo нa тaкcитe oт oтcъcтвaщи coбcтвeници и очаквания, че дъpжaвaтa тpябвa дa ce пoгpижи за това.

Сериозен проблем е и високата цена на новите жилища. Въпреки намаляването на лихвите по кредитите, те остават недостъпни за голяма част от населението. Затова в новата жилищна стратегия трябва да се насочат публични инвестиции към най-бедните домакинства и същевременно се създаде среда за частния сектор да осигури ефективно адекватни, достъпни и безопасни жилища за максимално голям брой българи, препоръчват от Световната банка. Най-бедните домакинства в България не следва да харчат повече от 10-15% от доходите си за жилище и свързаните с него разходи за комунални услуги. Жилищното подпомагане и енергийните субсидии биха били по-ефективни и справедливи, ако са структурирани на база ваучери, каквато е практиката в много държави от ЕС. Тази помощ може да се използва за подпомагане на бедните домакинства да наемат социално жилище или да заплащат вноските си за ремонти и подобрения на сградите или такси за поддръжка в многофамилни сгради, пише в доклада.





125
8626
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
125
 Видими 
02 Ноември 2017 19:43
Щото няма данъци, затуй!
И затова и цените са такива на недвижимите имоти!

Я да са данъците по 1000 евро за апартамент!
02 Ноември 2017 20:19
Има разлика между необитаеми и необитавани.
02 Ноември 2017 20:21
Интересно заплатите по колко трябва да са тогава?
02 Ноември 2017 20:37
Как сийка

Данъкът трябва да е процент от цената на държавата имота около 1 процент.. толкова е в нормалните страни.
02 Ноември 2017 21:26
Обяснявам ви, откакто съм във форума, че резерватите става държави, когато започнат да планират.
И че всяка държава е длъжна да планира, ако не иска да стане резерват.

Безброй пъти съм повторил
държавно планиране, държавно икономическо програмиране
Вие учтиво мълчите.

Мълчете, но поне си спомнете какво съм ви казвал,
когато всичко се срути върху главите ви
02 Ноември 2017 21:51
mick, понеже наблюдавам от известно време, че недвижимите имоти са ти фетиш, би ли ни осветлил върху покупателната способност у нас и в "нормалните" страни?
02 Ноември 2017 23:17
Интересно заплатите по колко трябва да са тогава?


Кой колкото си изкара.При капитализъмът е така/по Бай Тошо/
02 Ноември 2017 23:21
На mick не недвижимите имоти, а данъците свързани с недвижими имоти са му фетиш.
Тезите му се базират на принципа "ми даде, му взех". Няма среден път. Всеки възрастен с имот трабва да го продаде.
02 Ноември 2017 23:30
Има и друго решение. В Холандия разходите по изплащането на жилището се приспадат от данъщите. Така цената на жилищата расте, продавачите печелят и държавата на практика субсидира купувача....а не като се направят таксите за имот 1000 е както ншкой по-горе предложи.
03 Ноември 2017 00:00
сега има програматори за цяла седмица за включване и изключване и енергоспестяващи крушки
03 Ноември 2017 00:27
mislia
02 Ноември 2017 23:30
Има и друго решение. В Холандия разходите по изплащането на жилището се приспадат от данъщите. Така цената на жилищата расте, продавачите печелят и държавата на практика субсидира купувача....а не като се направят таксите за имот 1000 е както ншкой по-горе предложи.

Е, и?
Кой проблем "решаваме" с това "решение"?
Проблемът ни, истинският, е демографската катастрофа.
Част от решението е предоставяне жилища на младите.
Свободни жилища има.
Тогава какво?

И хич никой да не се притеснява, че държавата, вземайки правото на разпореждане, ще му отнеме и посраната "свещена" собственост
03 Ноември 2017 00:45
Lufthans
02 Ноември 2017 23:21
На mick не недвижимите имоти, а данъците свързани с недвижими имоти са му фетиш.
Тезите му се базират на принципа "ми даде, му взех". Няма среден път. Всеки възрастен с имот трабва да го продаде.

mick е ясен
Въпросът е дали ние, останалите, ще си отворим очите
03 Ноември 2017 05:14
В големите градове необитаеми са средно 1/4 от жилищата. Това сочи доклад на Световната банка, подготвен за Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Просто не е вярно ! Някой е взел едни пари и си е измислял. При това с развинтена до абсурд фантазия. В градовете необитаеми са най-много 5 % от жилищата. И в селата не са необитаеми половината от къщите, а много повече. Дори в някои села вече няма хора.
03 Ноември 2017 05:28
Мечтата на mick е хората да си продадат жилищата и да излязат под наем. Така той си мисли, че ще има рентиерски бизнес, а преди това и агенциите за недвижими имоти ще се напечелят. Само дето е сбъркал не просто страната, а региона и културата му. Тук от хилядолетия, всяко семейство винаги си е имало СОБСТВЕНО жилище, и то не му е струвало пари и не е било свързано с банки и ипотеки. Когато се създаде ново семейство, роднините и махалата се събират, вземат пясък от реката, правят на двора тухли от пръст и слама, пекът ги на открит огън и строят. Строят къща на новото семейство. И всички го правят и всички имат собствени жилища.

Проблем в България има в това, че някои хора купуват жилищни имоти, като "инвестиция". Трупат ги, без да са им нужни. Решението е това да бъде обезсърчено, като същевременно се насърчи придобиването на собствено жилище. Това може да стане, първо, като се спрат реформите с "такса смет", второ, като единственото жилище бъде освободено от всякакви такси и данъци, а за всяко следващо да има стръмно нарастващ прогресивен данък.
03 Ноември 2017 06:38
Neopol
03 Ноември 2017 07:40
Neopol

Мечтата ми е всеки да си плаща разходите по поддръжката на инфраструктурата около собствеността му.. нямали го това.. имаме все по-скъпа мизерия и постоянно чакаме помощи.

Имаш крава пиеш мляко.. ама трябва и да се грижиш за кравата и обора.

Същото е и с имотите.

Вие искате хем да имате скъпи имоти хем да не плащате за инфраструктурата. Не се чудете тогава когато всички бягат от държавата щото тук уличките са разбити..канализацията не можем да поддържаме..

И не е вярно че 1/3 от жилищата не се използват.. повече са. И що не.. та те са като куче касичка. Нямат разходи. Само стоиш и чакаш повишаването на цената.

03 Ноември 2017 07:46
та те са като куче касичка. Нямат разходи. Само стоиш и чакаш повишаването на цената.

Именно!
Какво са 50-100 евро годишен данък за апартмент! А по малките населени места няма и толкова!
Я в една Гърция
03 Ноември 2017 08:02

1/3 от жилищата в България са необитаеми
.....
Това сочи доклад на Световната банка, подготвен за Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Той трябва да послужи за изготвяне на нова жилищна стратегия на страната, която би трябвало да е готова до края на ноември.


Това е абсолютна глупост!
И как се готви нова жилищна стратегия на държава за няма и един месец?
03 Ноември 2017 08:17
.
03 Ноември 2017 08:26
Обяснявам ви, откакто съм във форума, че резерватите става държави, когато започнат да планират.
И че всяка държава е длъжна да планира, ако не иска да стане резерват.

Безброй пъти съм повторил
държавно планиране, държавно икономическо програмиране
Вие учтиво мълчите.


03 Ноември 2017 08:27
И откъде накъде ще се смята за нормално да плащам на държавата всяка година за това че имам жилище?

Защото си васал на държавата бе, а не суверен!
03 Ноември 2017 08:47
Архангел,renose
03 Ноември 2017 08:27


Ами защото искаш да има улици около жилището ти, искаш канализация, вода.. искаш детски градини, болници, училища до жилището ти. Това е все едно да питаш - защо трябва да плащаш за общите части в блока.. ами махни си стълбището, жиците до жилището ти, водопроводните тръби и готово. Ще разбереш колко е хубаво да имаш жилище до което не може да стигнеш и до което нищо не достига.

Вкъщи само веднъж ли чистиш - когато се нанасяш? Ремонти правиш ли?

Мръсотията по улицата кой да я почиства и с какви пари? С парите на тия дето плащат ДДС/ама не са собственици в твоя квартал/? или с парите от данък имоти/такса смет на собствениците в квартала?

03 Ноември 2017 08:59
Спокойно няма да се вдига тоя данък.. щото ще се срути БВП, отделно големите собственици - близки до управляващите изведнъж ще трябва да плащат много и даже да фалират или да разпродават собственост. По-вероятно е нещата да останат по тоя начин.. да се чака на европомощи и толкова.. никаква поддръжка по малките улички, само основните артерии ще се поддържат криво-ляво. А и това е в унисон с разбирането на масовия българин - че жилището/собствеността - храна и вода не иска. А и офшорките ще трябва да плащат данъци.. поне тоя данък. А това е немислимо за българския демокраД.

А и много голяма част от българите ще разберат, че не са чак толкова бедни и социално-слаби отколкото ги изкарват.. че имат собственост за стотици хиляди, че и милиони. Ще се отнеме основния повод за оплакване.. че видите ли.. нямаме доходи. Нищо, че сме богати.

Та така - скъпотията ще се увеличава заедно с мизерията.
03 Ноември 2017 09:06
Ами защото искаш да има улици около жилището ти, искаш канализация, вода.. искаш детски градини, болници, училища до жилището ти.

Май много пъти е обсъждано, поне за София. Искам да имам улици и те се плащат. Едни проценти от първоначалната цена (разрешителни за строеж, за ползване...) отиват в общината именно за да има улици и тротоари. Плаща се данък МПС и общата сума е огромна. Плаща се присъединяването към вода и канализация и след това за ползването на тези неща идват ежемесечни сметки, с включени суми за поддръжка, същото е и с парното и с тока. За детски градини, болници, училища плащаме по 30% осигуровки, 10% преки данъци, 20% ДДС и доста сериозна сума акцизи. Няма логика да си плащаш един път примерно канализацията със сметката за вода и след това да я плащаш още един път с данък имоти.
03 Ноември 2017 09:18
И откъде накъде ще се смята за нормално да плащам на държавата всяка година за това че имам жилище?

За протокола: плащаш на общината, не на държавата.
03 Ноември 2017 09:22
Абе мик, стига с твоята обсесия бе! Да не би собствениците на жилища да не плащат ДДС?! Знае се от години, откак станахме "див капитализъм на началното натрупване", пък преди бяхме държавен капитализъм, наречен "социализъм", че и им боде очите на световни банки, мвф-та и подобни злокачествени образувания, че българинът имаше един от най-големите проценти на собственост на жилище. Ми не може то така, я там на свободен наем, като останалите роби в белия свят. Да ама на останалите робовладелци в белия свят им е просветнало, че робите трябва да могат да плащат наема си, та затуй и заплатите им по-високи от нашенските. Неслучайно и в София, където мигрира масово младото поколение, което още се чуди дали да емигрира навън, заплатите са по-високи, щото да може да си плаща възвисоките наеми туй младо поколение. Собствеността дава свобода и независимост, то затуй англосаксите имат поговорка "моят дом е моята крепост", ама пусто модерните робовладелци искат робите да нямат съвсем нищо, ей там някоя кора хляб и всеки да се спасява поединично! Ми то магарето ритнало петалата, като спрели да го хранят. Ей туй искат за нас. Златният милиард май хич не е конспирация.
03 Ноември 2017 09:24
1/3 от жилищата в България са необитаеми, защото 1/3 от българите емигрираха.
03 Ноември 2017 09:24
Дежурния
03 Ноември 2017 09:06


Мдаа колко е удобно - осигуровките да ти покриват училището и т.н. ДДСто и акцизите - също. Общото е, че един плаща, а друг получава удобствата. Каква хубава демокрация.

ДДС и акцизите се събират от хората на база консумация - това няма нищо общо с това колко и какви имоти има даден човек. Т.е. може да имаш имоти за 10 милиона.. и да не плащаш изобщо ддс и акциз.. но общините трябва да ти поддържат инфраструктурата.

А това, че като се строи жилището има такси за присъединяване.. ами не знаех, че само веднъж се поддържат улиците .. при строежа.. след това нищо не се пипа. Яко. Всъщност - май точно така е последните години.. и заради това кварталните улички не се поддържат.. щото така искат хората. щом това се прави с еднократни плащания .. преди 50 години.

Данък МПС си е за автомобилите.. но ако нямаш автомобил.. това значи ли , че нямаш и улица до блока?

Знам, че е много готино - само да се консумира, а друг да ти плаща за удобствата.. проблемът е, че баламите стават все по-малко.. парите не стигат и накрая държавата става кочина.. и в същото време цените на имотите гонят западните.
03 Ноември 2017 09:25
държавно планиране,

може да се иска, когато и ако нацията има стратегическа цел за постигане.
Защото планирането е само инструмент за постигането на "цели".
Засега наблюдаваме, че националните ни елити не се интересуват от съдбата на държавата ни
и затова не мислят какво да бъде нейното бъдеще.
А ако нямаш за цел едно положително развитие, то няма как да се самослучи.
А напротив, всички налични фактори са против такова положително развитие на държавата.
Вътрешните - са против, защото пренасоченото към развитие национално богатство ще го осветли и ще ограничи кражбите им.
А външните са против, защото в конкурентната международна среда нямат интерес от една силна и благоденстваща България.
Само ние, българите, бихме имали интерес от това.
Но, очевидно не го искаме, след като не сме го пожелали.
03 Ноември 2017 09:34
ами не знаех, че само веднъж се поддържат улиците .. при строежа.. след това нищо не се пипа. Яко. Всъщност - май точно така е последните години.. и заради това кварталните улички не се поддържат.. щото така искат хората. щом това се прави с еднократни плащания .. преди 50 години.

При строежа на жилището се плаща за инвестицията в улици, поддържането се плаща от годишните данъци. Пак ще спомена мимоходом, че в София от данъци и такси за имущество (жилища и МПС) се събират около половин милиард лева годишно, само от частните собственици. Сума повече от достатъчна за поддръжка в много добро състояние. Ако сметнем пък за споменатите 50 години, еквивалентът е 25 милиарда лева. Проблем (освен изразходването за други цели и краденето) е, че има купища неплащащи и ползващи. Елементарен пример - цената на билетчето примерно за автобусите на градския транспорт не включва плащане за поддръжка на улици, държавни и общински учреждения не плащат данък сгради и до голяма степен такса смет и така нататък...
03 Ноември 2017 09:37
Тоя разговор е безсмислен. Имаме хора с ниски доходи но с жилища и защо това да е лошо?

Като останат без жилище и пак с ниски доходи какво да не е по-добре! Основна глупост е че на жилището се гладe като на актив, а то не е, то е място, което ти гарантира, че няма да хванеш брадвата и да отрежеш нечия глава примерно.

Обаче в друга посока духа вятъра и тя е разнопосочна. Eдната е ще да изгоним бедните собственици от жилищата им и другата е да настаним там ново-българите (всякакви орки с мюсюлманска вяра.)

Един колега нагоре писа че нямало план и планиране напротив има план и планиране и всичко върви по него. Плана е ликвидиране на Българите в България и се изпълнява стриктно.

А нашия грях е че не направихме и не правим революция 100 000 глави да паднат 10 000 NLS на персонала на чуждите компании и следващите 300 години няма да си помислят да стъпят пак тука от ЕС.


03 Ноември 2017 09:38
Планирането е много лошо нещо. Показва ти колко добре/зле се справяш.. когато изпълниш/не изпълниш плана. Друго си е да няма план.. винаги може да кажеш - свърших много работа.

Например в западните държави.. всяка една улица си има план за ремонти.. който се спазва. Например на всеки 7-10 години им правят основен ремонт. Представяте ли си.. така да е и в България.. ама то къде ще му се види края.. много работа е това. Друго си е - без план.. да се ремонтират най-лесните за ремонт улици и готово.. пей сърце.

Ако обаче се направи един такъв план и се сметнат парите необходими за тези ремонти.. изведнъж ще се окаже.. че БВП на държавата е ужасно малък и държавата/общините не могат и 1 десета/1 двадесета част от плана да изпълнят.

Всъщност точно по това дали можем сами да си поддържаме държавата.. се разбира дали имаме висок БВП или ужасно нисък.. нищо, че номинално може да изглежда внушително.
03 Ноември 2017 09:40
PS
Улиците в София са около 3000 километра, кръгло 3 милиарда лева като инвестиция (без другата инфраструктура под тях, която се плаща от други). Поддържането в идеално състояние в нормална некрадлива държава е около 2% годишно от стойността за изграждане. Това са едни 60 милиона лева годишно и са около 10% от половин милиард събиран ежегодно в София само от текущите данъци. Какво е на практика всички виждаме.
03 Ноември 2017 09:41
homoludens
03 Ноември 2017 09:37

Жилището е актив. Да не говорим, че човек може да живее и в жилище за 5000 лева.. и за 5 милиона. И пак да се оплаква, че няма доходи. И да иска държавата да му помага даже.
03 Ноември 2017 09:42
1/3 от жилищата в България са необитаеми, защото 1/3 от българите емигрираха.

Не само затова.
През т.нар. преход бяха построени най-малко 500 000 нови жилища.
03 Ноември 2017 09:48
Едно си баба знае, едно си бае, мик си ги приказва неговите. ДДС плащаме всички, и мангалите включително. ДДС у държавата ни е доста високо и недиференцирано. Осигуровките са си просто данък, щото внасяш, ама плащаш като поп където идеш, пък за пенсиите да не говорим, че са мизерни, пък що народ не ги доживява...Ще продаде баба пенсионерка единственото си жилище, викаш и ще стане милионерка. Да бе да. Това в София може да се случи, ако жилището е нейде по Витошка или по Патриарха. А в малкия град? Едно, че цените са ниски и ако го продаде доникъде няма да й стигнат парите. Второ - къде ще живее? В старческия дом може би? То щото старчески домове много и всичките като луксозни пансиони! Айде сопри се малце. Всички ще остареем.
03 Ноември 2017 09:49
Не само затова.
През т.нар. преход бяха построени най-малко 500 000 нови жилища.

И това се включва. 2 милиона човека от отрицателен демографски "прираст" и 1 милион навън са 3 милиона човека или около 1 милион необитавани жилища. Като добавиш и половин милион новопостроени и картинката се закръгля. Истината обаче не е в числата на едро. В Северозапада има огромно количество празни жилища, могат да се купят или наемат на много ниски цени, но желаещи да отидат натам няма. В София пък е претъпкано, но желаещи да идват и да наемат и купуват има предостатъчно. И лакърдиите, че има 150 000 празни жилища в София са за наивници.
03 Ноември 2017 09:51
Плана е ликвидиране на Българите в България

А обратен план няма.
Не сме заявили, че това не ни харесва.
Следователно сме съгласни...
КАква революция? Че тя пак е само средство за постигането на нещо.
А какво е то?
03 Ноември 2017 09:58
" И лакърдиите, че има 150 000 празни жилища в София са за наивници."

Ще дам пример с моя блок, под празно имам в предвид че собствениците им си идват на гости 1,2 пъти в годината.

1 - етаж, два
2 - 1
3 - 1
4 - 1
5 - 1
6 - 1
7 - 2

7 от 24 като още 5 се дават под наем, което е все едно празни защото на събрание сме все едни и същи 10 човека и наистина е кофти защото блока си иска грижи а 50% от собствениците чакат на готово.

Да са ми живи и здрави комшиите само в 4 апартамента има деца в 2 млади хора а останалите 6 до 10-15 години ще се изпразнят. Както казах проблема няма да ми е че ще са празни а че ще ги заселят с орки, нещо което в ЕС няма как да стане защото там се иска съгласие от съсобствениците.
03 Ноември 2017 10:09
нещо което в ЕС няма как да стане защото там се иска съгласие от съсобствениците


Какво се иска в ЕС?
Разрешение да се нанесеш в собственото си жилище ли??
Айди бе!
03 Ноември 2017 10:17
Не се споменава за жилищната площ,която сигурно ще се окаже недостатъчна.Зависи и от нормативите,които за БГ са сигурно от времето на комуналките.Така не се прави статистика!
03 Ноември 2017 10:23
Какво се иска в ЕС?
Разрешение да се нанесеш в собственото си жилище ли??
Айди бе!


Иска се одобрение от съседите, ако си продаваш жилището или пускаш наематели. Трябва да одобрят купувача/наемателя. Отделно ако създаваш проблеми - шум, мръсотия могат да ти забранят за живееш там за определено време.
03 Ноември 2017 10:23
Не би било лошо авторът (преводачът) да прави разлика между "необитеми" и "необитавани".
Липсата на каквато и да е регионална политика и държавническо мислене доведоха да концентрация на населението в София и няколко областни центрове.
03 Ноември 2017 10:42
Има някаква логика в повишаването на данък имоти, особено за градовете. Като се сетя на какво приличат тротоарите и улиците в София, а и в много други градове по-добре е живеещите да платят някаква по-голяма сума за да не газят из дупки, които се пълнят с вода при дъжд.
Относно социалната политика на общините: може да се направи и популяризира програма за изкупуване на по-евтини жилища (панелни, по-стари апартаменти и такива в по-непрестижни квартали) и в тях да се настаняват семейства с ниски доходи. Закупуването на евтини апартаменти да става според нуждите за настаняване.
Това обаче може да ограничи достъпа на семейства, които все пак могат да си позволят да си купят евтини жилища тъй като общините ще им бъдят конкуренти за тях.

03 Ноември 2017 10:52
Жилището е актив
А ако живееш в него?

03 Ноември 2017 11:00
Han
03 Ноември 2017 10:52

Имотът винаги е актив. Дали живееш или не няма значение. Даже когато живееш и го поддържаш, реално го ползваш най-пълноценно. В останалите случаи е просто обект на спекула - стоиш и чакаш да му се увеличи цената, като гледаш да не правиш разходи по него.
03 Ноември 2017 11:01
Относно социалната политика на общините: може да се направи и популяризира програма за изкупуване на по-евтини жилища (панелни, по-стари апартаменти и такива в по-непрестижни квартали) и в тях да се настаняват семейства с ниски доходи. Закупуването на евтини апартаменти да става според нуждите за настаняване.Това обаче може да ограничи достъпа на семейства, които все пак могат да си позволят да си купят евтини жилища тъй като общините ще им бъдят конкуренти за тях.

Едва ли може да стане на общинско ниво. На държавно обаче е възможно, но с мерки, които андрешковският манталитет едва ли ще понесе. Маха се понятието "минимална пенсия" и сходни неща. Кой колкото дал за пенсия - толкова от пенсионното осигуряване. След това се определя и социален/жизнен минимум и разликата до него се плаща от държавните фондове, но възмездно - срещу наследяване на недвижимите имоти или изплащане на сумата за помощта (с лихвите) от наследниците. Само още сигурно и китайски методи за предпазване от крадливи общинари, защото като се понатрупа нещо мераклии за евтина ре-приватизация ще има предостатъчно.
03 Ноември 2017 11:09
Кой колкото дал за пенсия - толкова от пенсионното осигуряване. След това се определя и социален/жизнен минимум и разликата до него се плаща от държавните фондове, но възмездно - срещу наследяване на недвижимите имоти или изплащане на сумата за помощта (с лихвите) от наследниците.

Има логика в такъв подход. Доколкото ми е известно, в някои държави социална помощ не се полага при условие, че лицето има собственост или ако има собственост се прилага горната схема.
03 Ноември 2017 11:22
Имотът винаги е актив.
Тц, активите трябва да генерират положителен финансов поток.

А ако живееш в жилището, уви, ще генерираш отрицателен такъв.

Така че оценката на имота зависи от това как го ползваш.

03 Ноември 2017 11:26
Както искате, но ще ви кажа нещо от първа ръка.
Майка ми живее в малък град.
В 8 етажен блок, където на етаж има по 4 апартамента.
Това прави 32 апартамента.
В момента там живеят 12 пенсионери в 12 различни апартамента.
Всичко останало е или измряло, или в чужбина.
Даже са си изключили стълбищното осветление и асансьора, защото не могат да им покрият разходите - кретат по стълбите с фенерчета в ръка.
И най-трагикомичното в случая, знаете ли кое е?
Общината не може да издири собствениците или наследниците на останалите апартаменти, за да сформира колектив ли беше, сдружение - не сещам за думата, понеже местна фирма иска да санира блока.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД